Lavpraktisk søvntip bakket op af forskning

Har du prøvet at sove med en maske for øjnene, så ved du, at man kan blive afhængig af den. Afhængig i en grad, så det er svært at falde i søvn uden. Sådan var det i en årrække for min datter, som havde en særlig sovemaske med blød pels på indersiden – den var umulig at genafskaffe, og sovehelvedet var ofte løs, hvis den var blevet glemt i et sommerhus eller hos en veninde.

For mig har det også ret stor betydning. I det øjeblik masken slutter sig til omkring øjnene, lukkes verden ude. Som om der går en besked til hele systemet om, at nu skal lyset slukkes og det er sovetid. Hvis duften af lavendel samtidig kan påvirke, er det virkelig rart.

Kloge hoveder har undersøgt, om der er noget reelt i det med sovemasker. At det ikke bare er synsninger og en rarhedsfølelse, der tager over.

En undersøgelse fra 2020 offentliggjort i tidsskriftet Journal of Sleep Research har set på effekten af at bære en øjenmaske og ørepropper i forhold til søvnkvaliteten. Resultatet var positivt. Deltagerne rapporterede om både mindre stress og bedre søvn i forhold til dem, der ikke bar maske.

Et større meta-studie bakker op om anbefalingen her. Det samme gælder studierne her og her.

3 GODE GRUNDE TIL AT SOVEMASKEN GIVER MENING:

 • Når man er på farten

Uanset om det er fly, tog eller bus kan det være svært at sove. En sovemaske leverer den genkendelige følelse af, at nu skal der soves.

 • Hævede øjenomgivelser

Du kender sikkert til det med stå op og være hævet omkring øjnene. Forklaringen er enkel: væske søger mod det sted, hvor der er plads og huden tyndest. Det retter sig som regel, når man har været oppe lidt tid. Men øjenmasker med tyngde kan modvirke det. Det samme kan i øvrigt kulde, hvis du bruger det med det samme om morgenen (det kan bare være to køleskabskolde teskeer).

 • Bærbært mørke

Vi ved fra studier at mørklægning betyder utrolig meget, når det gælder søvn. Så det er til at forstå, at det mørke, sovemasken sørger for, bidrager til den samlede søvnkvalitet. Og har du besøgt Island om sommeren, eller lad os bare blive i Danmark, så har du sikkert erfaret, at lys er søvndistraktion.

Og det bedste er, at der er ingen – INGEN – mulige bivirkninger er ved at kaste sig over en sovemaske. Personligt kan jeg både lide den vanvittig eksklusive fra The Beauty Sleeper og Dermalogicas lavendelmaske af frotté.

LÆS MERE OM bedre søvn her og den hudmæssige udfordring her.

FOTO LEA JESSEN

07/03/2024
Toilettasken pakket til L.A. eller … Lolland
De bedste rejsemakkere pakket
13/03/2024
A-vitamin er eftertragtet, fordi det virker
Men vitaminet er ikke for alle. Ikke i alle livsfaser.

Kommentarer

 • Sara
  REPLY

  Cremen hedder – loreal triple active sensitive Day cream –
  Den føles for mig , uroligt dejligt på huden.
  Men ved ikke om det nu er klogt at bruge det om natten når den indeholder uv filtre.

  18/03/2024
 • Joan
  REPLY

  Jeg er stor fan af sovemasker, men jeg oplever desværre at de ødelægger mine øjenvipper (bare naturlige, har ikke påsatte vipper). Alternativt bruger jeg en mørk t-shirt, der ligger mere løst – men jeg ville meget hellere have en god sovemaske, måske du har nogle anbefalinger?🌙💙

  16/03/2024
 • Sanne
  REPLY

  Jeg bruger kun sovemaske om sommeren, netop for at lukke lyser ude. Jeg har et i den forbindelse et tip, for jeg sover mest på siden og så havde jeg dybe mærker i ansigtet af sovemasken, som varede helt frokost, hvilket gjorde at jeg lignede en idiot halvdelen af dagen – ikke fedt! Jeg eksperimenterede med forskellige typer og er endt med en yogamaske med en form for ris i, som jeg har syet elastikker i hjørnerne af (rundt om hovedet, som alm sovemasker). Den kan ligesom “stå” på hovedpuden, når jeg ligger på siden, er super behagelig og giver overhovedet ingen mærker – bare et tip, hvis andre har det som jeg.
  Rigtig go’ dag, smukke. 🙂

  13/03/2024
 • Anette
  REPLY

  Dit tip om varme sokker har virkelig været guld værd!

  Selv er jeg fan af apotekets ekstra bløde ørepropper, der lukker op til 36 dB ude om natten. Mens jeg havde Fitbit sagde den altid at jeg havde langt større andel af “deep sleep” end gennemsnittet, og jeg vågner ofte om morgenen med en følelse som man nærmest kan sammenligne med at have været i narkose – luk og sluk – og pling! Så slog jeg øjnene op om morgenen. Det er nærmest fantastisk.

  Et andet tip i den dyrere ende:
  Køb en silkedyne.
  Silke holder dig varm, når du er kold og kølig når det er varmt.

  Jeg kører på 6. år med sådan en, og efter at have prøvet den skiftede min kæreste også sin dundyne ud med en af silke. (Det skal i øvrigt være de langfibrede krabater man skal have, de kortfibrede er ikke lige så effektive ift. dukkens egenskaber).

  Jeg har kunnet nøjes med en sommerudgave over hele året, nok mest fordi beliggenheden som sandwich-fyldet mellem øverste og nederste etage i beboelsen søger for grundopvarmning.

  Det er min bedste ven, som er silke-fetichist, og som i næsten 30 år har sværget til silkeskjorter. Man kan sikkert få samme effekt af bambus dyner, men jeg har dog ikke forsøgt mig ud i den slags.

  Men er man lidt en “varm kartoffel” om natten, er silke virkelig den allerbedste ven, og jeg er overbevist om, at den står for en udsøgt stor del af min fornuftige søvnmøngde om sommeren, lys eller ej!

  12/03/2024
  • Anette
   REPLY

   Hov. Stavebøf.
   Dukken = silken.

   12/03/2024
  • Anette
   REPLY

   Hov, det får da helt galt 😄
   Tippet om silkedyner kommer fra min bedste ven, der sværger til skjorter af silke.
   Så. Og kan vi så få noget RO, stavekontrol!

   12/03/2024
 • Pernille S
  REPLY

  De sovemasker jeg gennem tiden har erhvervet overdrages straks til manden. Han elsker masken og ørepropper. Selv kan jeg slet ikke holde bindebåndet eller elastikken ud på masken. Ej heller trykket på øjenlåget. Derimod, lægger jeg en pude over hovedet. Holder både lys og støj ude🥰

  11/03/2024
 • Trine
  REPLY

  Kan sovemasken med lavendel vaskes? 🤔
  Der står intet om den del, når jeg søger på den.
  Kan nogen hjælpe mig🙏

  11/03/2024
 • Mette Sloth Eriksen
  REPLY

  Jeg elsker min sovemaske, og den virker virkelig. Vågner jeg tidligt en morgen hvor den er faldet af, kan jeg tage den på og straks falde i søvn igen. Både Normal og H&M har et billigt alternativ, hvis man gerne vil prøve herligheden af først <3

  11/03/2024
 • Marie
  REPLY

  Er jeg den eneste som synes at sovemasken flytter sig mens man sover? Jeg synes jeg skal rette på den flere gange om natten, og så bliver det jo lidt forstyrrende. Jeg kan bedst lide de masker der ikke rører mine øjne, men de kan slet ikke blive siddende.
  Og så synes jeg også jeg har svært ved at finde en der slutter helt tæt – jeg synes altid der kan komme lys ind ved næsten… måske er der noget i vejen med min næse;-)

  11/03/2024
 • Anna
  REPLY

  Jeg er en af dem der elsker at sove med sovemaske og jeg genkender bl.a. det du skriver med at man lukker verden ude og at det beroliger nervesystemet (køber dem hos Silky-dream til 160 kr.). Og så lige noget helt andet. Ift. c-vitamin serum så ville jeg helst købe Timeless´ produkter, men da der er told på til DK vil jeg lige høre hvad du kan anbefale – med den bedste type c-vitamin til huden osv.?

  11/03/2024
 • Helle
  REPLY

  Hej, er det bare mig, men generer div bindebånd /velcobånd fig/jer ikke når i ligger på ryggen/siden hvad gør jeg forkert ? og hvad med “luft” til øjenområdet føler mig lidt indelukket. Har endnu ikke haft succes med sovemaske desværre for mit mørklægnings gardin dækker ikke i kanterne på vinduet. Tip modtages meget gerne

  11/03/2024
 • Berit Normann Overgård
  REPLY

  Dermalogicas Lavendel maske var i Beauty boxen for en del år tilbage. Min datter har været afhængig lige siden, og det er kun dén der duer 😉
  Nyd L.A skønne Anette.

  Kh Berit

  11/03/2024
 • Julie
  REPLY

  Sover også altid med sovemaske og ørepropper og man bliver ret afhængig af det. Jeg køber min sovemaske på nettet hos Mette Frank. Hun er en jysk kvinde, der syr puder, sovemaske, suttesnore m.m. Der er også lavendel i min, og de er ikke så dyre at købe😍

  11/03/2024
  • Hanne I
   REPLY

   Kan du anbefale nogle effektive ørepropper der bliver siddende?

   11/03/2024
 • Sara
  REPLY

  Hej Anette – lige et hurtigt spørgesmål.
  Har fundet en fugtighedscreme der fugter mig dehydrerede hud SÅ godt.
  Men er kommet i tvilv pga der står at den indeholder uv filtre – det dog ikk et decideret spf creme.
  Er det et dårligt ide at bruge det om natten ?

  10/03/2024
 • Sara
  REPLY

  +++ Det dog ikk skulle der stå

  10/03/2024
 • Sara
  REPLY

  Hej Anette – lige et hurtigt spørgesmål.
  Har fundet en fugtighedscreme der fugter mig dehydrerede hud SÅ godt.
  Men er kommet i tvilv pga der står at den indeholder uv filtre – det dig ikk er decideret spf creme.
  Er det et dårligt ide at bruge det om natten ?

  10/03/2024

Skriv en kommentar

Din mailadresse vil ikke blive publiceret. Udfyld venligst felterne med *

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.