
Det vælter frem med barriere-hudpleje, men er det et reelt behov?
Det bugner på hylderne derude med hudpleje, som lover at være til gavn for din hudbarriere. Men er der brug for det? Taler vi om et reelt behov?
Lad os tage et eksempel: Hvis din hud er umulig at fugtmætte, så er det sandsynligvis netop hudbarrieren, der skal have mere opmærksomhed. Tænk på den som det livsvigtige, fysiske hudskjold, der værner os mod trusler udefra (forurening, medikamenter, bakterier og UV-stråler) og indadtil beskytter mod udtørring.
En utæt hudbarriere kan kendes på, at huden er tør, mat og med rynker – og i værste fald også udfordret af kløende eksem. I samme boldgade viser undersøgelser, at 50% af os føler os sarthudede, og netop barrierebøvl er et af kendetegnene for sart hud.
Muligvis har du haft følelsen af at stå overfor et valg: Den skrapskønne rute med no pain no gain-tankegangen eller den blidere huden-klarer-nok-sig-selv overbevisning. Eller omvendt.
Men sådan hænger det ifølge en hudlæge og en ingrediensekspert ikke sammen. Fremfor enten-eller så tænk både-og, lyder det fra to, der begge i den forbindelse har fokus på hudbarrieren.
Men hvordan ved man, om ens barriere er i orden? Det svarer professor og hudlæge Peter Bjerring sådan her på:
”Det ved du, når du ikke oplever tørhed eller får eksem af gentagen kontakt med vand, sæbe og irritative stoffer så som citronsaft, vaskepulver etc.”
Og hvis den er læk, hvad er så den bedste kur?
”Der to muligheder: Hvis det ikke er slemt, er det bedst at lade huden undgå påvirkninger, der kan irritere den. Sørg for at beskytte den med en creme. Enten en med et højt fedtindhold, som vil lægge sig på huden som en flydende handske, og derfor ofte gør den ulidelig at bruge i hverdagen. Eller en mere moderne creme med barriere-styrkende stoffer som eksempelvis ceramider, der lægger sig i hornlaget og derfor ikke generer i det daglige. Den anden mulighed skal kun i spil, hvis utætheden i hudens barriere er så omfattende, at det giver akutte irritationer som rødme, kløe og hævelse. Her er der brug for et receptpligtigt middel til at få reaktionen i ro indenfor en rimelig tid,” lyder det fra hudlægen
Hvad nu, hvis man vælger den blide vej og (som voksen) slet ingenting gør – bare lader huden passe sig selv? Så svækker man faktisk barrieren ifølge Peter Bjerring. Hans opskrift på en sund og stærk barriere handler først og fremmest om at holde en stenhård rutine med at smøre antioxidanter på i dagtimerne, typisk via et serum og altid efterfulgt af solfaktor. Derudover gælder det om at beskytte hudoverfladen mod fugttab ved hjælp af enten plantefedtstoffer eller silikonelignende stoffer. Er du mere ambitiøs, og vil du både please og opgradere din hudbarriere, kan du med fordel i følge hudlægen prioritere både A-vitamin, barrierestyrkende ingredienser og dulmende B3-vitamin (niacinamid).
3 KONKRETE ANBEFALINGER FRA ANETTE
• Jeg har tidligere omtalt Dermalogicas fugtmist for en af de absolut mest blærede. Den er nemlig proppet med barrierestyrkende ceramider, beroligende hvede, blødgørende alger og hyaluronsyre. Hurra. Bare hurra. Jeg har købt min HER.
• Paula’s Choice Barrier Repair er en blød letvægtssmøre, der til fulde lever op til navnet, med ceramider – flere forskellige – smidiggørende E-vitamin, peptider, lecithin, kolesterol, fugtbindende karbamid og et fugtforseglende trekløver af glycerin, Sodium PCA og sheasmør. Smart nok er det muligt at prøvekøbe en 15 ml. Jeg har købt min HER.
• The Inkey Lists barrierelapper hedder Ectoin Hydro-Barrier Serum er udover ny, også til at betale og går direkte til barrieren med ceramider (igen flere forskellige), kolesterol, fugtmættende hyaluronsyre og den smarte antioxidant ectoin, der er en aminosyre med god videnskabelig opbakning i forhold til at kunne styrke barrieren. Efter at have testet et presseeksemplar har jeg genkøbt HER.
HUSK OGSÅ:
• Et renseprodukt skal gøre huden ren, men må ikke strippe den for (alle) egne fedtstoffer. Er du for eksempel glad for skumrens, så overvej at tilsætte en oliedråbe. Flere hudlæger anbefaler bare at tørre huden over med en opvredet og varm vaskeklud, hvilket selvfølgelig ikke rækker til hverken teatermakeup eller minearbejde.
• Undgå at overeksfoliere – se, hvad der sker ved at holde helt pause med skrubbeprodukter.
• Tænk på samme måde som stifteren af Paula’s Choice, ingredienskloge Paula Begoun. Hun siger, at vi bare skal gå ud fra, at vi altid, hver dag, året rundt har brug for barrierestyrkende indhold i vores daglige rutine. Eksempler: ceramider, hyaluronsyre/glycerin, lecithin, kolesterol. Og hun er samtidig en person, der er meget glad for både syrer og retinol.
TIL DIG DER VIL LÆSE MERE OM HUDBARRIEREN:
- Fik ros for hudbarriere. Her er forklaringen.
- Opskriften på bedre hud i overgangsalderen (med østrogens afgørende rolle i ligningen om en frisksund hudbarriere).
FOTO LEA JESSEN
Henriette
Hej Anette
Perfekt timing for jeg er kæmpe i tvivl om jeg er barrieredækket nu, hvor jeg er på vej over til mit sommerhudplejeregime. Jeg har ALT for mange solcremer stående på hylden, fordi jeg ikke rigtig synes, noget af det fungerer i hverdagen, fordi jeg føler, jeg får for mange lag på. Jeg kan huske, at din sommerrutine sidste år var meget enkel – som jeg husker den fugtmist, et serum og så RC’s solcreme til krop i ansigtet, og nu kommer vi til mit spørgsmål 🙂 er jeg barrieredækket med mine 3 sera (C vitamin, niacimid mm og hyaloron) og så en solcreme? Om aftenen typisk “Ansigtscremen” og evt. lidt olie.
Vh Henriette
Jette B
Kære Anette, de bedste selvbruner dråber, hvad tænker du?? Har prøvet Ecooking, men er ikke tilfreds.
Anette Kristine Poulsen
@ Jette B, to favoritter (ingen fortryder) er selvbrunerdråberne fra Clarins og Rudolph Care.
Anette H
Hej Anette
I forhold til brug af mist for at tilføre en lille pakke fugt inden den øvrige hudpleje, hvor lang tid skal der så gå inden jeg f.eks. påfører Paulas Choices BHA?
Jeg bruger enten Rudolph Cares Acai facial mist, Dermalogicas Antioxidant hydramist eller Beauté Pacifiques Suoerfruit hydrating face mist.
Et sidste spørgsmål. Må man blande The Ordinarys GF 15% solution med f.eks. Paulas Choice multi-peptid serum eller sammes forskellige serums?
Tak for en fantastisk A-vitamin creme, som jeg afslutter med om aftenen 🙂
Mvh Anette H
Anette Kristine Poulsen
@ Anette H, ja til det sidste spørgsmål. Altså på med en syre først, så BHA først, så fugtmist. Der skal gå de sekunder, det kræver, før du kan mærke at først lag er absorberet.
Lotte
Hej Anette
Jeg er meget i tvivl om begrebet “dobbeltrens” om aftenen. Jeg har i lang tid alene renset en gang med et mildt renseprodukt, men har fra flere hørt, at der ikke bliver renset tilstrækkeligt for SPF-produkter, som jeg bruger hver dag året rundt. Det siges, at hvis der ikke bliver renset dobbelt, får huden ikke optimalt gavn af de efterfølgende plejeprodukter. Min hud er til den tørre side. Hvad tænker du om dobbeltrens – og hvad betyder det for barrieren?
Kh Lotte
Mille
Jeg læser lige med her. Jeg har skiftet min rens til PH Formulas Exfo Cleanse, og selvom den er meget anderledes end alle andre rens jeg har prøvet, kan intet slå den i effektivitet og synlige resultater, Dog kan jeg tænke, at netop dobbeltrens er for voldsomt med denne – men jeg vil jo gerne have min SPF helt af.
Anette Kristine Poulsen
@ Mille, sådan! Jeg er glad for at høre om din begejstring for E.X.F.O. og du har fuldstændig ret. Dobbeltrens er ikke nødvendigt.
Mille
Perfekt. Exfo er jo heller ikke helt billig, så hvis man kan nøjes med een runde af den og så en varm vaskeklud om morgenen, er det jo win-win!
Anette Kristine Poulsen
@ Lotte, har du mon min seneste bog? Her har du nemlig svaret uddybet. Den er billigst på Saxo (og er jo ellers på biblioteket):
https://www.saxo.com/dk/opskriften-paa-bedre-hud-i-overgangsalderen_bog_9788740095715
Lene Svane Bødtger
Hej Anette,
Kan du give eksempler på hvad ceramider typisk hedder på inci?
Bh Lene
Anette Kristine Poulsen
@ Lene Svane, ja, for det er nemt: CERAMIDES.
Susi
Hej Anette
Tak for altid spændende læsning.
Jeg er en af dem hvis hud er næsten umulig at fugtmætte. Forstår jeg det rigtigt; man skal altid slutte af med en barriere styrkende creme? Jeg bruger din Ansigtsbeskyttelsen og ville så slutte af med Paula’s Choice Barrier Repair?
Rigtig god dag 🙂
Anette Kristine Poulsen
@ Susi, læs endelig uddybning og trick i forhold til den “udvidede fugtsandwich” (er i bogen Opskriften på bedre hud i overgangsalderen, billigst på SAXO). Jeg vil klart bytte om i forhold til det du skriver: Først Barrier Repair, så Ansigtsbeskyttelsen.
Jette B
Manyo Bifida Ampoule Mist hvad tænker du om den ??…
Tak for et godt skriv. Er så begejstret for al information fra dig ♥️
Anette Kristine Poulsen
@ Jette B, jeg er VILD med den mist. Indeholder SÅ meget godt.
Maria
Er frisk på en barriere i rutinen men er i tvivl om hvordan den skal bruges. Aftenrutine: Rens med Clarins rensemælk og skintonic, Pudderdåsernes AHA, Ducrays Melascreen på pigmentpletter, din Ansigtscreme og til sidst duppe med Clinique moisture surge hvis nødv. Morgenrutine: Vand i ansigt, Garnier vit C serum, Origins ginzing, din Ansigtsbeskyttelse. Og så et par øjencremer 😌 Tak for dine altid spændende og kloge ord.
Kh Maria 🌸🌸🌸
Anette Kristine Poulsen
@ Maria, måske er du i virkeligheden godt dækket. Måske mærker du ikke de “issues” der er beskrevet. For der er jo f.eks. også ceramider i Ansigtscremen.
Kirstine
Hej Anette.
Åh, hvor holder jeg af dine daglige oplysende artikler og formidling. En formidling som informerer og så lader os tage den viden med som netop passer til vores individuelle behov og problemer og hvor du oplyser om hud og plejen deraf faktuelt, evidensbaseret og med inddragelse af de dygtigste eksperter på området. Du forholder dig objektivt, dømmer ikke de valg vi træffer men lader os gerne vide hvad du personligt foretrækker for netop din hud. Virkelig professionel formidling / hvor du endda formår at gøre indlæg/artikler/videoer både interessante og også ofte underholdende.
Spørgsmål til barriere, min rutine:
Min rosacea er stærkt forværret, en tydelig konsekvent knaldrød farve på kinder og næseryg der brænder og forværres af alt og ikke kan dækkes. Aner ikke mine levende råd! Den er også tør. HJÆLP!
hvilken rækkefølge/ produkter kan jeg med fordel anvende og rækkefølgen?
Morgen:
– vaskeklud
– blander hyaluron med niacinamid serum
– spf 50 blandet med spf olie eller squalene
– efter senest artikler gentager SPf 15 min efter igen (bør spf gentage i løbet af dagen?)
Kunne jeg tilføje C-vitamin?
Aften: Her er jeg forvirret!
– rens
– blander hyaluron serum med niacinamid
– Embryolisse eller weleda skinfood.
– squalene
Kan jeg her med fordel tilføje C-vitamin, azelainsyre ?
OG – som jeg har lært: A-VITAMIN! Jeg har både din A-vitamin til aften og dag (og ønsker mig gløden!). Men, hvor i rutinen skal de begge bruges og skal jeg skippe noget, når jeg så får dine A-vitamin indkorpereret ?
Og kunne jeg med fordel skifte erstatte eller tilføje The Inkey List for at styrke barrieren ?
Til sidst: har et års tid som SPF brugt Beauty of Joseon Relief Sun: Rice + Probiotics SPF 50+ PA++++ – dejlig god konsistens!
Men ud fra ingrediens og søgning kan jeg simpelthen ikke greje hvorvidt den FAKTISK beskytter mod UVA/UVB. Kan du hjælpe ?
Af hjertet tak Anette, fra en kvinde ny udi hudpleje junglen og “uddannelse” heri.
Anette Kristine Poulsen
@ Kirstine, 1000 tak for dine generøse ord. To hurtige ting: 1) Har du min nye bog, hvor der er al den nødvendige og nyeste viden omkring rosacea? Med bidrag fra hudlægerne Johan Milling og Tina Holst Larsen. 2) Det er super vigtigt også med du beskriver, at du har en hudlæge med indover din rutine i forhold receptpligtig hjælp.
Helt kort: der er risiko for at du ikke vil trives med C-vitamin. Jeg vil anbefale at du om aftenen får tilført både fugt, azelainsyre (gerne recept afh. hvad din hudlæge siger), mild A-vitamin.