A-vitamin er vigtigt for din hud-skæbne

Din hud-skæbne afhænger af 3 ting. Siger hudlægen

For nylig fortalte hudlæge Peter Bjerring om en interessant observation. Han havde siddet sammen med en gruppe ældre og studeret deres hud. Helt specifikt havde han kigget efter forskelle hos mænd og kvinder – set på, om huden egentlig varierede så meget i betragtning af, at kvinder generelt plejer deres hud mere end mænd:

”Det viste sig, at deres hud var bemærkelsesværdig ens. Der, hvor en afgørende forskel kan ses, er, når folk har brugt solfaktor og A-vitamin på huden og har undladt at ryge”, siger han. Dertil kommer genetik, hvor ens lotterikupon på hudfronten er forskellig.

Du har muligvis hørt andre disse A-vitamin. Som hudirriterende. Eller forbeholdt akne … eller som dengang, jeg overhørte en salgsmedarbejder sige, at A-vitamin er for gamle damer med rynker. Den slags. Og her er det bare om at smile stort. For du ved bedre. Endda sammen med både videnskaben og ret mange nørdede personer med interesse for det multitaskende vitamin. A-vitamin er et slags velopdragende vitamin, der vil trække al hud mod bedre balance. Uanset, om du er til den tørre eller den fedtede side, den rynkede eller den plettede. Men risikoen er, at nogle typer A-vitamin kan give en irritation ved overdreven brug – her er det vigtigt at gå langsomt frem.

Lige præcis det sidste ville jeg gerne vige udenom i Seriøst bedre hud Ansigtscremen. Altså risikoen for irritation. Samtidig var det vigtigt med en dosis, der ville batte – derfor faldt valget på max-mængden anvist af EU’s Videnskabelige Komite for Forbrugersikkerhed, men fordelt på to tolerance-kærlige typer af A-vitamin.

SÅ HVAD MED SART HUD? Selvom den hudstyrkende A-vitamincreme er fyldt med beroligende ingredienser, kan du sagtens – efter behag, budget og hud – tilsætte endnu mere ro. Som en mist eller et serum med ekstra niacinamid, allantoin eller lakridsrod (og/eller arganolie, hvis din hud er OK med mere fedtstof – fungerer både under, i eller oven på Ansigtscremen). Specifikt mht. rosacea, vil jeg anbefale alle involverede at læse hudlæge Janne Touborgs ord i bogen her, som kan lånes på biblioteket. Udover kost, individuelle triggere og hudlægehjælp, har jeg erfaret, at konsistens kan betyde vanvittig meget for en hud udfordret af rosacea. Muligvis husker du testperson Anne – hun er både tilknyttet en hudlæge, men har også en strikt hudplejerutine, der fungerer. Hun er i dagtimerne afhængig af Chanel evne udi at lave ekstra tyndtflydende SPF50 og cremen Delicate Skin fra Amazing Space. Og så har hun altid smurt huden med A-vitamin om natten.

HUDLÆGE LESLIE BAUMANNS UNDGÅ-LISTE i forhold til rosacea: “Olier kan være svært, dog ikke alle olier. Vi ser ofte, at hudplejeprodukter med troldnød, alkohol, mentol, kampfer, pebermynte, eukalyptus, parfume og en lang række kemiske solbeskyttelsesfiltre kan få rosacea til at blusse op.”

Din erfaring, dine præferencer kan meget vel være anderledes. Så grib endelig i egen kind og erfaringsbagland.

Ansigtscremen, indhold forklaret

Gud fri mig vel. Hvorfor lave en creme?

@beautyspace på INSTAGRAM

Foto Lea Jessen, redigeret af journalist Anneline Højrup

04/11/2020
Hardcore morgenrutine, der holder huden fugtmættet
Fordi din hud er din rutine
09/11/2020
Det er nu, du henter gløden hjem
Få hudlægens 2 anbefalinger og en enkelt afvisning

Kommentarer

 • Luise Hansen

  Hejsa Annette,

  Mht til din nye ansigtscreme kan os der er “hardcore A vitamin mennesker” få udbytte nok af din creme eller skal der suppleres med andet nu når det er en creme til alle.
  Håber du forstår mit lidt kringlede spørgsmål .
  Ellers god jul og glæder mig til at prøve cremen der er sat på min ønskeddel

  09/12/2020
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Luise, haha, jeg forstår. Du vil få glæde af den (er min vurdering), for niveauet ER højt, men med to varianter, der har papir på ikke at irritere. Og netop derfor er der ikke den vante tilvænningstid. Stor hilsen Anette

   10/12/2020
 • Ditte

  Tusind tak for svar Anette, det gav lige præcis de svar jeg ledte efter – så ved jeg hvordan jeg kombinere dem

  09/11/2020
 • Anette+Kristine+Poulsen

  @ Helene R, HVOR er jeg glad for dine ord. Fabelagtigt at høre, at der ingen rødme var.

  @ Malene-Cecilie, Bliver jo varm igennem hele systemet. TAK for din tilbagemelding. Du kan sagtens bruge den 24-7, bare husk SPF i dagtimerne. Hvis ikke silikone vaskes af, men bliver siddende for længe på huden (ex. hvis man glemmer at rense af om aftenen og har haft silikoneholdige produkter på i løbet af dagen), SÅ kan snavs, sved og hudfedt bliver ‘fanget’ under silikonen.

  @ Anni, jeg håber og krydser fingre for, at du bliver glad. Du har både ret og ikke. For niacinamid er det næsten umuligt at få for meget af, men du er sikret den mængde, der giver de fordele som studierne lover.

  @ Anette Bilsted, det er SÅ pænt af dig at melde dig på banen herinde og dele din erfaring. Og hurra for at den tilmed er så god.

  @ Charlotte, hvis du søger på netop PD, så ligger der et hudlæge-interview på bloggen. Læs det først.

  @ Maj Jensen, HA, jeg kom til at grine højt. Sikke et listigt ordrenummer. Jeg håber, du bliver glad.

  @ Hanne Pia, Du skal endelig fortsætte den rutine, du er glad for (og ikke mindst GIGA respekt til BP). Jeg forholder mig kun til styrker i Ansigtscremen. Den anden har jeg ikke lab-kemisk adgang til.

  @ Ditte, tak for dine dejlige ord. Du kan sagtens kombinere A-vit med CBD. Men hvis du bruger levende probiotik, fx. fra Bak eller Esse, så skal de bruges alene, smart ex. om natten. Du kan dog fint bruge A-vit i dagtimerne, bare det er under SPF. Svarer det mon på dit spørgsmål?

  @ Pernille S, det lyder jo herligt og rart. Sådan! Og stor respekt for dygtige Environ. Jeg har ikke adgang til deres niveau i forhold til dit spørgsmål. Lige præcis og specifikt (og udelukkende) på A-vit forholder jeg mig styrkemæssigt kun til Ansigtscremen (på Beautyspace).

  @ Mathilde, jeg burde nævne den mere, for du har ret. Den er SÅ god. Jeg er enig med dig. Tak fordi du deler din gode erfaring.

  @ Gry Astrid, ja den har jeg skrevet meget om også i forhold til den specifikke variant af A-vit (og stor respekt for dem). Jeg
  er nok ikke helt med på, hvad du efterlyser i forhold til dit spm.

  Stor hilsen Anette

  09/11/2020
 • Gry Astrid Larsen

  Hej Anette,

  Jeg er blevet nysgerrig på forskellen fra Verso night cream kontra din egen?
  Du brugte jo selv Verso, husker jeg.
  Men hvilken er reelt stærkest?
  Verso bruger jo bl.a. Retinyl +Retinoate, som skulle være 8x stærkere end alm. retinol.

  Junglen, er stor 🙂

  08/11/2020
 • Mathilde

  Hej Anette. Jeg har også brugt din creme i et par dage nu og har fået et meget positivt første indtryk af den. Tillykke med den! 🙂 Og så vil jeg egentlig ikke andet end at spørge dig, om du har prøvet Dermalogicas Skin Hydrating Booster? Når du beskriver din egen hud lyder den fuldstændig som min. Men Pestle & Mortars hydrating serum, som du ofte fremhæver, giver mig slet slet ikke samme fugtmættede hud som Dermalogicas serum, så tænkte bare, om der var en grund til, at du (så vidt jeg husker) aldrig har nævnt Dermalogicas hydrating booster? Og hvis ikke – så kan jeg altså varmt anbefale den – det er faktisk det eneste produkt, der har haft en fast plads på min hylde i mindst 10 år 🙂

  08/11/2020
 • Pernille+S

  Blot lidt nysgerrig; et det potente A-vitamin i Ansigtscremen lige så højt som i Environ Step up 5- eller måske højere?
  Nu der er tilsat Squalane i Ansigtscremen, er det så for meget først at bruge serum med Squalane? (The Ordinary)
  Efter nu to dages brug af Ansigtscremen til natten, og min hud er glad om morgenen. Glat og fugtmættet!
  Tegner dæleme godt 🙂

  07/11/2020
 • Ditte

  Hej Anette,
  Jeg har i de sidste 5-6 år brugt A vitamin og været glad for det. Jeg har altid haft en hud der reagerede på stort set alt, hormoner, humør, silikone, for fede cremer mv. jeg har nu i de sidste par måneder brugt probiotika og CBD sera fra Aurelia, og det er min hud svært godt tilfreds med 😉 men men – jeg har ikke brugt A vit i den tid fordi jeg er bange for ar det ødelægger pro biotikaens fine virkning ( og CBD’ens) jeg ville meget gerne igang igen, og især din creme lokker, fordi jeg så ikke behøver alle de lag som min hud ikke kan med – jeg kan ikke bruge Aurelia’s cremer, de er for tunge – kan jeg bruge din ovenpå – eller kan jeg bruge Aurelia om dagen og din creme om natten – vil det virke ? Eller skal det være enten / eller ? Tusind tak for din blog. Den har gjort mig til hudnørd 😀 mvh Ditte

  06/11/2020
 • Maj Jensen-Fangel

  Hej Anette!
  Jeg er stor fan af din bog ‘Seriøst bedre hud’ og har fulgt med herinde et stykke tid nu. TAK for spændende viden leveret helt uden dikkedarer, salgstaler etc. samt mange gode tips og anbefalinger. Jeg har netop bestilt din nye ansigtscreme (med det kuriøse ordrenummer 10.000) og glæder mig så meget til at modtage den:-)
  De bedste hilsner og god vind fremover,
  Maj

  06/11/2020
 • Hanne+Pia+Bergsler

  Kære Anette. Jeg afventer svar på mit tidligere spørgsmål hvorvidt din creme er stærkere end BF Booster 3 clinical. Jeg har brugt BF i flere år sammen med EFG og flere af The Ordinarys produkter. Mvh Hanne Pia

  06/11/2020
 • Charlotte

  Hej Anette
  Hvordan er det med cremen og perioral dermatitis?

  06/11/2020
 • Anette Bilsted

  Kære Anette Jeg har nu prøvet din creme i 3 nætter, og jeg er STOR Fan Skønt at vide helt eksakt hvad den indeholder. Jeg bruger den lige nu ovenpå efg, det er perfekt. Tusinde Tak Rigtig god Weekend KH Anette Bilsted

  06/11/2020
 • Anni

  Kære Anette
  Jeg skal hente min creme på posthuset i dag.
  Min hud er kørt godt ind i forvejen med fire års natligt forbrug af BP’s super booster clinical og DSC’s Perfect skin power treat.
  Når nu jeg kan læse, at din creme er fyldt med beroligende og fugtbevarende ingredienser, gætter jeg på, at jeg kan bruge ren BHA først. Altså ikke behøver en BHA med tilført niacinamid mm.
  Gætter jeg rigtigt?
  Kh og god weekend!
  Anni

  06/11/2020
 • Malene-Cecilie

  Stort tillykke med din creme Jeg har lige et par spørgsmål. Jeg er 47 og har gennem de sidste par år fået en mere og mere selvsmørende t-zone for at bruge dine ord. Jeg har stadig brug for fugt og bruger EGF-serum, environ avst 5 og hyaluronsyre mv. Fjerner jeg fugt fra rutinen bliver min hud tør. Jeg har længe været på jagt efter en dagcreme, så jeg kan undgå at blive margarinefjæs i løbet af dagen. For to dage siden fik jeg din creme. Den er intet mindre end genial Min hud fedter ikke med den på. Mit spørgsmål er herefter, er der nogen grund til, at du kun anbefaler den til aftenbrug? Jeg har længe mistænkt silikone for at gøre min hud fedtet – har du hørt om en sådan effekt fra silikone? Rigtig god weekend og hurra for en skøn creme.

  06/11/2020
 • HeleneR

  Kære Anette, modtog cremen i går og hvor er det dejligt med den udførlige beskrivelse der følger med. Som A-vit nybegynder med sart rosacea hud fulgte jeg mig i den grad holdt i hånden 🙂 startede med mist, niacinamid serum og blandede så min creme 50/50 med din A-vit creme og ingen irritation eller ekstra rødme her til morgen 🙂

  06/11/2020

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.