Er man som “uperfekt” uegnet til at vejlede andre?

Under et interview i Los Angeles med hudlæge dr. Zein Obagi gik han direkte til biddet, da jeg bad ham vurdere min og også min rejseledsagerskes hud. Obagi er en internationalt anerkendt dermatolog (flere hjemmefra snappede ligefrem efter vejret, da de hørte om det kommende møde med manden, hvis personale omtaler ham som next to God). Især ekspert, når det gælder professionelle laser- og peelingbehandlinger.

Hans opfattelse er – og den går langt tilbage – at vi ikke bare kan behandle huden overfladisk (SPF undtaget), men skal have fat i ting, der arbejder på det, han kalder et cellulært niveau, altså længere nede i huden. Hvis man vil udbedre solskader, akne, linjer, uønsket rødme.

Hverken jeg eller min rejsemakker Vivi havde brug for pædagogisk oversættelse af hans direkte tale. Måske fordi vi også fik hans ord på, at vi er tykhudede, i bogstavelig forstand. At være tykhudet er i øvrigt godt i forhold til at have gode reserver af kollagen og elastin.

Men andre på Instagram (se under @beautyspace) havde sværere ved den barske most.

”Han ser jo noget, og jeg vil gerne vide, hvad han ser,” som Vivi sagde. Og det Obagi så, når det gjaldt hendes hud, var hvad kan omtalte som ”klassisk aldrende hud – slap og med ødelagt tekstur.” Selv fik jeg at vide, at min kollagenmængde omkring munden var på retur.

På instagram opstod der forargelse over hans retorik, som man selvfølgelig kan være uenig i. Men jeg tror ikke, at folk betaler ham for at dele komplimenter ud eller stryge dem opmuntrende med hårene. Selv bad vi konkret om to ting: Hvad ser du, og hvad vil du foreslå?

Det er som sagt indlysende i orden at være imod retorikken. Vi skal tale pænt til vores hud osv. Men går man til lægen med eksempelvis en tåget hjerne, så vil man vel også gerne have en ret specifik respons fra lægen? Hvad der stak af på Instagram (og jeg har fjernet de værste kommentarer) var, at folk hånligt begyndte at kommentere på, hvordan dr. Obagi selv ser ud. Hvor gammel han mon var. Og i den dur.

Er det virkelig der, vi er?

Og betyder det så, at vi kun vil gå til en psykolog, der selv lever i zen?

Kun blive klippet af en frisør, der selv sætter håret efter vores smag?

Kun have vores børn passet eller undervist af folk, der selv har børn?

Kun lytte til hudkloge, der selv er glatte, sukkerfri slanke, i evigt ly af solen (og unge)?

Kun modtage træningstips fra en, der løber maraton?

Vi kan have forskellige tilgange til hud, og du har sikkert fundet dit eget ståsted i den forbindelse. Nogle er til økologi, nogle er til at intet må dufte, andre kalder stadig (til min store irritation) deres produkter for anti-age, andre igen er til en løsning gemt i levende mælkesyrebakterier.

I tilfældet med dr. Obagi, så er hans filosofi at rive ned (ret så meget ned) for derefter at genopbygge. Omvendt tror en hudlæge som for eksempel dr. Barbara Sturm på en blidere tilgang fugtmætning og beroligende indhold. Det skrappeste, hun anbefaler, er C-vitamin og enzymer.

Pointen er, at det er helt galt at drage andre menneskers udseende og alder ind i noget, der handler om videnskabsfaglig tilgang til et håndværk.

PS: For de nysgerrige, så bliver dr. Obagi 80 næste gang.

09/05/2022
Hvad kan vi lære af Glossiers fald?
Jeg har 4 bud
15/05/2022
Hudbarriere lyder måske ikke overvældende sexet
Men det burde det. Her er den vigtigste grund

Kommentarer

 • Lissi

  Hej Anette
  Du vil gerne høre erfaring omkring HIFU behandling……here you are:
  For 4 år siden fik jeg behandling med den dyre dyre Ultherapy, og jo jeg kunne godt fornemme opstraming af min hud og kæbelinje. Desværre ikke den stpre effekt p min hals, som var mit vigtigste issue – læs: kalkunkrøs nedarvet fra min mor og mormor.
  For 1 år siden valgte jeg så at prøve HIFU, som koster 1/4 af Ultherapy. Min vurdering er, at den er mindst lige så effektiv som Ultherapy.
  Og hvad siger det så? Jo, at jeg vil få HIFU igen inden længe, så jeg kan holde på resultatet. Jeg er for nærig til at give 4 gange så meget, for så vild er effekten trods alt heller ikke – men den er der.
  Kærligst Lissi

  16/05/2022
   • Lissi

    Hos Erik Løntoft i Odense. Af Linda, som er en yderst kompetent og omhyggelig “kosmetisk” sygeplejerske.

    18/05/2022
 • Berit Normann Overgård

  Kan slet ikke følge folk i, st de reagerer sådan. Jeg tænkte, wauw hvor heldigt at få suget viden ud af en hudlæge med så stor viden. Jeg gad godt have været i hænderne på ham og hans ærlighed.

  14/05/2022
 • Sarah

  Kære Anette,
  Min mor på 63 vil gerne gøre noget mod hendes pigmentpletter (dog kun det hun kan gøre derhjemme, tror ikke hun vil have laser). Jeg tænker at forslå hende at bruge A-vitamin og C-vitamin for at hjælpe på det, evt BHA? Og selvfølgelig SPF. Er der noget du vil tilføje eller vælge fra? Hun har derudover en rigtig flot hud.
  Pft 🙂

  12/05/2022
 • Mariannegylding

  Sådan Anette
  Vi er blevet så hårde i vores retorik.
  I min litteratur-gruppe på FB er der enkelte der kan finde på at rette andres stavemåde og tegnsætning. Hva bilder folk sig ind.
  Jeg er kommet i den alder hvor jeg godt lige kan tænke, “ ahhh Hva” når jeg møder en læge på 28, men jeg har som oftest tillid til både “de unge” og “de gamle”.

  11/05/2022
 • Charlotte Thomsen

  Hvilket dejligt skriv (også) i dag, Anette. Gad vide, hvorfor folk er så intolerante og bedømmende. Og nu bedømmer jeg så lige selv: lækre hænder og hud, har dr. Obagi.
  Håber, der kommer mere omkring hud og Obagi.

  11/05/2022
 • Mette Sloth Eriksen

  Jeg kan kun sige en ting, for hvor er jeg dog træt af den personkritik der altid er af alt og alle der ikke ligner glittede glansbilleder. Jeg ville tage imod Obagis råd med kyshånd, tænk at få en ekspert i hans klasse til at give et godt råd. Det hjælper faktisk af og til, at kigge sig selv i spejlet før man kritiserer andre. Jeg prøvede engang en der skrev aaadd til et billede af mig, det var da temmelig sårende må jeg sige.
  Man ser nærmest aldrig et billede af nogen der ikke har været gennem et filter mere, så enhver form for mærker af livet er væk. Det kræver sin mand/kvinde at stille op på billede i dag.
  Lær af Ole Henriksen, der siger til ethvert menneske han møder på sin vej “Hvor ser du godt ud i dag” Man bliver bare så glad 🙂

  11/05/2022
 • Susanne Grandahl

  Kære Anette.
  Da min nu 25-årige datter for 4 år siden var i beh med Isotretinoin i et år, rådgav du os så godt om cremer undervejs. Der er kommet ar og jeg har lovet min datter at betale for behandlinger for at få huden pænere. Vi bor nær Kbh men kører gerne efter det. Så… hvad vil du anbefale af behandling/behandlinger? Laser? Dyb peeling? Andet? Hvad kan gøre den unge hud fin og glat igen? Hvem er bedst/dygtigst?
  Hilsen Susanne

  11/05/2022
 • Mille

  Selvom man er fagperson må man jo faktisk godt have en personlighed med fejl og mangler – og egne selvstændige prioriteringer og til- og fravalg. En hjertelæge skal vel ikke selv være hjertesyg for at forstå alvoren i en hjertesygdom. Faktisk synes jeg, at den art argumentation tenderer til absolut latterlig. Når det er sagt, så bryder jeg mig ikke om fagpersoner, der hviler så meget i egen guddommelighed, at de tillader sig at tale til alle og enhver som de selv synes, er fint. Man må godt læse rummet og man må godt have en indre stræben efter venlighed og høflighed – ej at forveksle med lag af vat, som en anden herinde kommenterer. Og jeg må sige, at jeg ikke helt synes, den gode doktor gør sig umage hvad angår dette område. Var jeg patient hos ham, var jeg formodentligt gået. Men sådan er vi forskellige og så er det jo heldigt, at man kan vælge til og fra – fagperson og privatperson!

  11/05/2022
 • Mette

  Min veninde, der er jordemoder, har været ude for adskillige par, der ikke vil føde hos hende, fordi hun ikke har børn, Hendes standardsvar er, at en læge jo heller ikke har haft alle de sygdomme som vedkommende rådgiver omkring.

  Og så må jeg indrømme, at eg er forundret over, at dine følgere ikke kan klare mosten fra Mr Obagi.. Noget af det, jeg sætter størst pris på i din kommunikation er netop din evne til at sige tingene som de er; Direkte, sagligt og uden at pakke budskaberne ind i flere lag vat

  11/05/2022
 • Linda Nedergaard

  Jeg så din lille film fra besøget hos dr. Obagi, men jeg har ikke efterfølgende læst kommentarsporet – hvilket så måske er fint nok ud fra dit skriv i dag. Og jeg vil bare sige – godt brølt Anette – jeg kunne ikke være mere enig, og @Laila Andersens kommentar er også spot on.
  i øvrigt er det spændende at følge med i jeres skønne tur og glæde sig til det skal afspejle sig i nye indlæg på beautyspace.

  11/05/2022
 • Christina Brøchner

  Hvor jeg bare elsker din ordentlighed Anette.
  Har den dybeste respekt for det du skriver om vores retorik og tilgang til hinanden!

  Du skriver han anbefaler behandling på cellulært niveau, mon der er tale om ultratherapy eller IPL?
  Jeg har for en måned siden fået en HIFU behandling. Afventer spændt om der er resultat. . .

  11/05/2022
 • Janni

  Jeg er så nysgerrig efter hvad han så foreslog?

  11/05/2022
 • Laila Andersen

  Hørt!
  Jeg har et efterhånden anstrengt forhold til kommentartråde på de sociale medier. “Gå efter bolden, for filan!”, er den tanke, der oftest slår mig, når jeg læser tråde, eller selv deltager i debatter på samme.
  Jeg kunne sige en helt masse om at stå som lærer i en 9. klasse, informere om X, og så blive bestormet med tilråb og kommentarer om Y (hormonhjernerne hos de 15-16 årlige er lidt løst fungerende til tider) – og derefter drage en lige parallel til kommentarsporet i fx dit opslag.
  Tja…

  11/05/2022
  • Yb

   SÅDAN

   11/05/2022
 • Kate schuster

  Hej hvad mener han med at skralde af og hvilke produkter skal man bruge? Jeg bruger Ling Dual M., Environ Tri-peptide Avance DP312, Environ AVST 5, hvad er næste step?
  Mvh Kate
  PS. Savner et sted man kan få ordentlig vejledning i Silkeborg, nogle forslag omkring Midtjylland

  11/05/2022
 • Trine

  Jeg tror jeg generelt er skeptisk anlagt – uanset om det er erfarne eller knap så erfarne, så har jeg brug for at andre siger det er godt, brugbart, at det virker.
  For alle vil altid sige at netop deres produkt er det bedste og det eneste der kan løse hvad man nu har af udfordringer. Uanset om vi taler hudpleje eller noget andet ☺️

  Så jeg læner mig meget op ad hvad der bliver sagt og skrevet her på Beautyspace for eksempel. Men jeg kan godt følge @Nathalie’s argument om erfaring

  11/05/2022
 • Henriette

  Han virkede jo bare så usympatisk på det klip, som du lagde op. Måske du skulle have vist et andet klip. Og det handler jo om tillid om det så er til en hudlæge, psykolog eller frisør. Måske du misforstår dine følgere lidt.

  11/05/2022
  • Trine

   Jeg så klippet uden lyd så jeg er tilsyneladende gået glip af noget
   Jeg tror personligt at man skal huske, at det billede eller den story man ser, ikke er hele historien. Så jeg kan snildt være skeptisk overfor et klip Anette eller andre deler men det er kun en lille flig af det samlede billede. Det er i hvert fald noget jeg øver mig i dagligt, og minder mig selv om. At jeg ikke ser alt nødvendigvis. Måske er det naivt ‍♀️ Men jeg håber, at dem der eksempelvis følger mig på Instagram, er bevidste om at mit liv ikke bare består af lydbøger og hængekøjer ☺️

   11/05/2022
 • Nathalie

  Jeg har nok en tendens til at tænke helt modsat: jeg stoler mere på bl.a. erfaring og i dette tilfælde Obagis hud. Jeg kan langt bedre forholde mig til at han tager sig af sin hud og oplever udfordringer med alderen, fremfor en helt ung hudlæge som endnu ikke oplever aldrende hud. Så bliver snakken jo bare teoretisk for deres vedkommende – og det kan de have helt styr på. Men hvis de har ældre hud og viser at de kan pleje og passe den, så er jeg langt mere tryg.

  11/05/2022
 • Anette W

  De uperfekte er da netop de rette til at vejlede fordi de kender problemerne indefra.

  11/05/2022

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.