Find dig ikke i akne skriver Beautyspace

Kosmetikerens akneløsning

 

Hvis du har læst med længe her på Beautyspace, så ved du, at min datter Emma for år tilbage var på aknemedicinen Isotretinoin. Der skulle to kure til, hvorefter hun har holdt udbrud væk med en kombination af salicylsyre-toner og A-vitamin.

Lige indtil det for nylig ikke gik så godt mere. Udbruddene blev hyppigere, mere røde, mere levende-agtige, og det var, som om huden ikke kunne beslutte sig for, om den var fedtet eller tør.

Emma lever ikke overvejende sundt. Heller ikke det modsatte – bortset fra de perioder, hvor hun proklamerer, at hun ikke længere spiser grøntsager. Og her kan du sagtens rynke på næsen af mig. Eller det kan du kun, hvis du selv har hundrede procent styr på, hvad dine 18+ børn indtager.

Hun skal ikke tilbage på tabletter, men hun går med til at komme under lup hos en dygtig kosmetiker (Carina Aagaard), som samme aften ringer med en opsang:

”For det kan vel ikke passe, at Emma med den mor ikke fast bruge solfaktorcreme?”

På en eller anden måde var min daglige reminder endt med at have fokus på hendes aftenrutine – og alene den. Huuuusk rens, BHA-toner og A-vitamin. Fordi hun ikke orker en masse produkter.

Nu lytter hun til kosmetikeren. Og rutinen er enkel:

Morgen: vaskeklud, niacinamid-serum med milde frugtsyrer og zink, solfaktor

Aften: EXFO Cleanse fra pHformula og Ansigtscremen – altså nul salicylsyre-toner

Efter syv-otte dage var det ikke blevet bedre, så gæt hvem der havde mig i røret med en besked om, at vi måtte kunne blive enige om at genindføre salicylsyren (og vigtigt: at jeg kunne sige til Emma, at det var en fælles beslutning).

”Det er også OK at gøre nu, men der skulle simpelthen ro, fugt og beskyttelse til den hud i første omgang. Nu er der gået en uge, og Emma kan bruge BHA-toneren igen, men bare hver tredje dag og altid under Ansigtscremen,” lyder svaret fra Aagaard. Hendes erfaring er, at for meget BHA brugt alene, altså hver aften, kan ende udtørrende.

For tre dage siden kom hun hjem, Emma altså, efter fire-fem hæsblæsende festivaldage (helt sikkert uden grøntsager) i træk. Ekstra glad fordi der var totalt ro på huden. Ingen levende udbrud, stadig små røde prikker fra tidligere udbrud, men alt emmede af ro. Huden var og er i skrivende stund virkelig fin. ”Og den er heller ikke tør mere. Eller fedtet,” lød det.

Og sådan kan man ende som bageren til børn, der ikke alene bliver snydt for hjemmebagt brød, men også bliver ladt i hudplejestikken.

VIGTIGT: Man kan selvfølgelig ikke regne med, at en udfordrende hudsituation løser sig på hverken tre eller fire uger. I mange situationer, og afhængig af hvad der er tale om, så kan det tage måneder at opnå den forbedring, man går efter. I Emmas tilfælde var der dog tydeligvis tale om en her og nu irriteret tilstand, som Aagaard vurderede vi kunne få hurtigt bugt med. Og hun havde ret.

@beautyspace på INSTAGRAM

FOTO JENS PETER ENGEDAL

28/06/2022
3 områder, hvor en ansigtsmaske gør her-og-nu forskel
Plus den bedste slugging-guide, jeg til dato har set 
06/07/2022
Niacinamid er ikke noget, du vil undvære
Af 5 grunde du muligvis ikke kender

Kommentarer

 • Mette Berntsen

  Hej Anette!
  Jeg har ventet længe (synes jeg selv ) på indlæg om din datters hud, men nu tillader jeg mig at spørge om du vil anvende produkterne uanfægtet alder? Min datter (14) har af lægen fået udskrevet clindamycin, som desværre er i restordre. Vi har lidt vanskeligt ved at finde et alternativ.
  Tak for en altid inspirerende blog
  Mvh Mette

  12/08/2022
 • Signe

  Hej Annette

  Jeg er også nysgerrig på hvilke produkter din datter bruger.

  Mvh. Signe

  05/07/2022
 • Mille

  Kære Anette, så er jeg her igen..

  Hvordan undgår jeg at min concealer sætter sig i linjerne rundt om øjnene? Jeg bruger den fra Madera som du har anbefalet engang og mener selv at jeg har en fyldestgørende hudpleje-rutine før jeg lægger makeup. Men linjerne… Skal jeg virkelig købe en primer og i så fald hvilken – eller er der et andet trick?

  Rigtig god sommer

  05/07/2022
 • Kristina

  Jeg vil også gerne vide hvad det er for et serum med niacinamid og også meget gerne hvilken solfaktor-creme Emma bruger 🙂 God weekend

  01/07/2022
 • Pernille

  Hej Annette
  Dejligt og meget i inspirerende at høre din fortælling om Emmas hud. Din vejledning ift. aknehud har virkelig gjort en stor forskel for min teenagedatter. Efter en lang periode med salisylsyre to gange dagligt, er hun nu gået over til kun at bruge det om aftenen. Dit indlæg her vil føre til yderligere reduktion og brug af niaminacid. Kan du oplyse, hvilken niaminacid serum din datter bruger?
  Tusind tak for altid brugbare facts.

  01/07/2022
 • Siff+Tordenro

  Hvor er det dejligt at høre historie, fra dine egne erfaringer og liv. Det gør dig bare mere troværdig, menneskelig og nærværende. – Tak! ✨✨
  Jeg var så heldig at få måned boxen og glæder mig som et lille barn, til at åbne den. Det er som om, at julen, kommer hver måned.
  Jeg har prøvet andre bokse, hos andre, men efter jeg gik over til dine, føles det som om, alt andet er noget billig ragelse, jeg ikke kunne finde på at udsætte min hud for.
  Tak for alle de kloge indlæg og tak fordi du gider dele det med os andre.
  Jeg er nu blevet en meget kræsen og bevidst forbruger, når jeg køber hudpleje produkter. Før var jeg lost, i junglen af gode råd og blev bare mere forvirret.
  Nu får alle mine venner din creme i gave og der er stor begejstring, og de viser dem til deres osv.
  Jeg gav min søn, det sidste af min creme, der var ikke meget tilbage i tuben. Han var lidt rødmosset i ansigtet, han brugte den et par dage. I weekenden var han til middag, hos hans gode ven, pludselig ringede min telefon, han ville bare spørge fra hans vens kæreste, hvad den creme hed, jeg havde givet ham? Han vens kæreste, havde sagt til min søn, at han havde så pæn en hud om han gjorde noget bestemt? ….. – jah sådan, har jeg fået mange af kommentar. Min datter er geolog og skulle arbejde i Canada og pludselig, bestilte alle kvinderne fra geolog holdet, A-vitamin creme helt fra Danmark.
  Annette, tak for den fantastiske, seriøse bedre hud på tube, livet er bare blevet så meget nemmer.

  30/06/2022

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.