Når tvivl bliver afgørende for dit valg

 

LYT til dagens tekst:

 

Under en valgudsendelse på P1 lød det samme spørgsmål til samtlige partiformænd i Danmark: Hvad tvivler du på?

Meget tankevækkende, for det var netop deres særegne og meget forskelligartede tvivl, der gjorde det klart for mig, hvor min stemme skulle lande. Der var tvivl om alt fra den rigtige skatteprocent til måden, hvorpå vores arbejdsmarked fungerer og omkostningen ved at gå ind i politik er for høj. En enkelt svarede, at hun ikke var i tvivl om noget som helst.

Hvorfor tvivl er værdifuld, forklarer Pernille Melsted herunder. Hun er forfatter og underviser med speciale i skyggearbejde. Hun fortæller om sin egen største tvivl, hvorefter du får hudlægens og to hudplejeproducenters.

PERNILLE MELSTED har ordet:

Jeg er generelt ret stor fortaler for tvivl. Jeg synes, der er en styrke i at sige “det ved jeg ikke” eller “det er jeg faktisk ikke helt sikker på …” og “måske …”.

Tvivl giver plads til kompleksitet og dualitet, som jo er essensen af det, jeg arbejder med: Friheden til at være både/og.

Ægte autenticitet er ofte paradoksal … og fuld af tvivl og dobbelthed. Og det synes jeg er ret skønt. Vi lærer ikke noget nyt i skråsikkerheden. Og min erfaring er, at vi først finder ægte frihed, når vi tør udfordre vores eget selvbillede og byde nye sider af os selv velkommen. Du kan godt både være intelligent og kunne lide glimmer. Det er tilladt både at kunne lide Wagner og Wham. Både at have en forkærlighed for fransk film noir og amerikanske komedier. Både at abonnere på Weekendavisen og Vogue. Både at elske gourmet og leverpostejsmadder. Både at være spirituel og sarkastisk. Det ene udelukker ikke det andet. Tværtimod. Så jeg siger: hyld tvivlen!

Min egen største tvivl handler om at være mor, og om hvor meget man skal skubbe på og hvor meget man skal have tillid til barnet. At alt falder på plads på det rette tidspunkt, hvis bare man lader VÆRE med at skubbe, nudge, “motivere”.

JOHAN MILLING HOLK POULSEN, HUDLÆGE

Lægefaget er i sin natur rationelt og struktureret. Jeg søger derfor sandhed, sikkerhed og overbevisning – præcis som mine patienter gør. Men en tvivl er interessant og nødvendig, fordi den skærper ens professionalisme og pirrer nysgerrigheden. Til tider gør den, at jeg tænker, at ”det jeg ved, er, at jeg intet ved” som Sokrates sagde. Og så må jeg ty til nye handlinger for at blive klogere: Er det fordi patienten ikke fortæller hele historien eller ikke har gjort, hvad vi har aftalt? Eller er det mig, der ikke ser de vigtige detaljer i en større helhed.

Mere konkret tvivler jeg til tider på de værktøjer, der bruges til kosmetiske behandlinger. Er det den rette vej at gå, når man bruger Botox, som medicinsk anvendes mod øget svedtendens og muskellammelser, til udglatning af rynker? Når jeg tvivler, er det fordi jeg mangler det helbredende og lindrende element og snarere ser et forsøg på et trøstende formål. Endelig kræver hudfaget en vis æstetisk sans, og jeg tvivler stærkt på Botox som værende forskønnende.

METTE SKJÆRBÆK, STIFTER OG EJER AF KARMAMEJU

Jeg tvivler på om skønhedsbranchen, altså min branche, er med til at opfordre forbrugerne til at overbehandle deres hud. Hvad hvis min branche i kådhed bliver ved med at opfinde det næste uundværlige lag, den næste teknik for at skabe ny opmærksomhed, nye behov?

Jeg syntes fra dag ét, at K-beauty med sine 10 trin var skørt, fordi mindre kan gøre det, hvis man har de rigtige produkter. Jeg bliver også urolig, når TikTok-fænomener som skin-cycling (se forklaring nederst) pludselig er noget, vi skal få følelsen af er essentielt, for at det er “godt nok.”

For hvad nu hvis vi vitterlig gør for meget? Hvad hvis vi modarbejder hudens egen evne til at holde sig sund og aktiv? Det er noget, jeg tænker mere og mere på, når vi udvikler og guider vores kunder. Om vi tager menneske- eller sælgerhatten på. Jeg tror nemlig ikke på the magic wonder, og min tvivl i forhold til gør-vi-mon-for-meget er kommet til mig på badeværelset. For i stedet for at påføre en håndfuld produkter i ansigtet, har den måske mere brug for noget ro.

Tvivlen ligger også i det, jeg oplever forbrugerne siger. De er ofte i tvivl om, hvorvidt de gør det godt nok, eller hvad der er det rette, når der hele tiden kommer nye typer produkter og metoder. Hudpleje skal være noget, der gør én godt. Ikke usikker.

LENE STOUGAARD, UDVIKLINGSCHEF, DERMAPHARM

Jeg kan tvivle på de til tider lidt for fantastiske ord, der bliver sat på råvarer fra vores råvareleverandører. Ikke at der er tale om usandheder, men jeg tror, vi skal blive meget bedre til at fastslå overfor forbrugere, at ingredienser i hudpleje kan bidrage til en løsning, men sjældent være selve løsningen – med mindre der er tale om solfaktor. Jeg øver mig i at lade den tvivl komme vores kunder til gode ved gå modsat og kommunikere realistisk, måske i virkeligheden undersælge.

Jeg synes, det er et stort ansvar at have med noget at gøre, som folk smører på deres hud. Og her bliver jeg i tvivl om, hvorvidt forbrugeren har gavn af, at vi – industrien – nogle gange er med til at fremelske jo-mere-jo-bedre. Det er niacinamid (B3-vitamin) et godt eksempel på. Her har vi fat i en hudplejeingrediens, mange ønsker, fordi der er udsigt til både antioxidantbeskyttelse og en rødmedulmende effekt. Men blandt de seriøse studier er der kun dokumentation for virkning ved mellem tre og fem procent. Mig bekendt er der ikke noget, der viser, at mere end netop fem procent gør nogen positiv forskel – tværtimod risikerer man at irritere huden.

Forklaring på skin cycling finder du her.

MERE AF BEAUTYSPACE? Så hop med på listen her, så du mail, når der er nyt.

@beautyspace på INSTAGRAM

18/11/2022
Muligvis den største løgn om A-vitamin
Derfor er såkaldt skin cycling helt skørt i forhold til A-vitamin
27/11/2022
Hudlæge-afstemt akne-rutine for teenagere
Til den glemsomme, den overopmærksomme og når der er ar

Kommentarer

 • Anette

  Nogen gange kan ens tøven være lige netop det situationer har brug for.
  Jeg opdagede ihvertfald da jeg fik perioral dermatitis, at jeg havde gjort for MEGET: Alt for skrappe syrer, alt for meget eksfoliering, alt for lidt SPF og alt for meget pilleri.
  Så jeg er all in på Team Karameju’s tanker! Min var rød, irriteret og sved til sidst.
  Ouch.

  Først efter jeg havde givet den ro i massevis, ingen rens eller cremer, men bare puttet masser af fugt og ingredienser der kunne styrke hudbarrieren, fandt huden ro og jeg kunne langsomt trappe op med en meget blid vask og blot en creme. Min krop har haft lignende problemer igennem tiden, og især her nu hvor det er koldt. Creme i massevis! Og den skal indeholde Ceramider, hudens byggesten. Dvs Ceramider i massevis, Peptider for elasticitet og mælkesyrebakterier. Jeg vasker helst med lactacyd på kroppen, der ingen SLS er i, og som har en pH værdi på 3,5. Skruer ned for varmen, da jeg ellers får nedbrudt min hudbarriere. Efter det med eksemen er jeg virkelig blevet bevidst om plejen af min hudbarriere.

  Min nuværende hudpeleje i ansigtet består pt af en cremet essens-toner med Ceramider, niacinamide, pro- og præbiotika, centella, grøn te og havre.

  Når det er koldt og tørt udenfor bruger jeg Melissa Mineralserum, der både har gode olier og mineralske komponenter, der er godt for at holde hudens byggesten ved lige.
  Cremen er enten The Calm Cream fra Skincity eller Kiehl’s Ultra Facial Cream.

  Øjencreme uden parfume, men et shitton Peptider.

  SPF derefter.

  Tak for at dele det med tvivl… Hverken jorden eller vores hud har brug for mere forbrug eller overforbrug. Keep it simple. Ville ønske jeg havde vist det som ung 😉

  23/11/2022
 • Sanne

  Jeg er ikke i tvivl om at jeg elskede at læse dette indlæg. Især “der er en styrke i at sige “det ved jeg ikke””, jeg var ikke klar over at det var en styrke, men ved at det er kommet med alderen – at jeg tør indrømme alt det jeg ikke ved eller ikke er sikker på. Jeg forstår der imod ikke at man kan stå og sige at man ikke er i tvivl om noget som helst, det er da en løgn. Alle er i tvivl om noget. Det er vel også tvivlen som gør os klogere, for den giver os lysten til at forske i det vi ikke ved. Tak for dette kloge indlæg.

  Rigtig go’ dag, smukke. ♥

  23/11/2022
 • Pernille S

  …“det jeg ved, er, at jeg intet ved” – kloge ord fra hudlægen!
  Istedet for at være skråsikker på alting, så lad indimellem tvivlen råde. Det er sund fornuft, og fører ofte positive resultater med sig.
  Når jeg underviser nye sygeplejestuderende og de siger til mig “hvor ville jeg ønske jeg havde din store viden og indsigt”, så fortæller jeg, at INGEN kan vide alt, men at vi med en ydmyg tilgang til ny viden kan vokse og få en merviden. “Kan du se døren der? Den har du en viden om og kan forholde dig til. Men hvis du tror at den er hele sandheden, så kig gennem nøglehullet på døren, og en ny verden åbner sig!”

  23/11/2022

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.