Hudlæge: Du kan drikke dig til fugtmæt hud

Om kollagentilskud virker er blandt de hyppigste spørgsmål på Beautyspace. Man kan være kynisk og sige, at tror man ikke på en virkning, så skader kollagentilskud trods alt kun indhugget i ens pengepung.

Det virkelig irriterende ved kollagentilskud er da også, at de ofte bliver solgt for hårdt. For overdrevet ganske enkelt. Typisk fra nogen, der samtidig disker op med heftige rabatkoder. Og det kan skygge for, at der efter al sandsynlighed ER noget at komme efter.  Muligvis bare ikke på måden, mange tror. I et mini-interview på Instagram, fortæller hudlæge og professor Peter Bjerring, at det er muligt at drikke sig til en mere fugtmæt hud. Og han taler ikke om vand.

Han uddyber det sådan her:

”Det bedste er at spise og drikke såkaldt kollagenrigt. Dvs. lav fransk fiskesuppe fra bunden, nyd grisetæer og laksesvær. Er det ikke muligt, så tyder studier på, at mængden af kollagentilskud har noget at sige – man skal dagligt have mellem 5 og 10 gr. i forhold til positivt at gøre sig forhåbninger om at påvirke hudens fugtniveau. Det er et plus, når et tilskud udover hydrolyseret marine-kollagen indeholder C-vitamin som er et fundament for kollagenproduktionen. Det er også et plus, når der indgår flere komponenter som eksempelvis hyaluronsyre, der hører til gruppen af såkaldte glukosaminoglykaner.”

Og der dukker flere og flere studier op. Det er et faktum.

For mig var det vigtigt at sætte en hudmæssig fagperson på en test. Hvad skete der for hudlæge Johan Milling Holk Poulsen, da han for nylig tog kollagentilskud i tre måneder? Hvad skete der efter et 3 måneders forsøg, hvor jeg selv, Peter Bjerring og dermatologisk sygeplejerske Else Marie Lissau dagligt indtog et flydende kollagentilskud? Og hvordan skal de to helt uvidenskabelige mini-forsøg ses sammenholdt med det forholdsvis nye metastudie, der findes på kollagentilskud? Det finder du svaret på i den nye bog Bedre hud med årene – videnskabens opskrift på en friskere og pænere hud. Den er på biblioteket og ellers billigst her.

Det virkelig spøjse med kollagen er jo også, at det ikke er noget, vi går og bemærker hos hinanden. Ikke desto mindre handler det om hele kroppens bindemiddel, hudens vigtigste byggesten, der sammen med elastin og hyaluronsyre udgør den springmadrasagtige fylde, som under hudoverfladen sørger for, at vi ser friske og ikke sammenfaldne ud i huden. Og indrømmet, det er ikke opmuntrende at læse om kollagenderouten, som den er beskrevet af the American Academy of Dermatology Association: ”Huden mister 30 procent af sit kollagen de første fem år efter endt menstruation. Derefter to procent om året.” Det kan man heldigvis gøre noget ved på samme måde, som vi kan komme i bedre form og blive klogere. Det er muligt både at værne om og gøde sit kollagenniveau (også gennemgået detaljeret i samråd med dygtig gynækolog i ovennævnte bog).

FÅ EN LÆSEPRØVE her.

SE MINI-INTERVIEWET MED PETER BJERRINGInstagram her.

MIT BUD PÅ DE BEDSTE KOLLAGENTILSKUD? Skal man se på noget af det Bjerring siger med at gå efter flere komponenter i et tilskud, vil jeg pege på to seriøse danske producenter, som opfylder det kriterie. Nemlig henholdsvis New Nordic og Nutrinic.

12/10/2023
Så meget A-vitamin tåler du
Hvad, hvordan og hvor meget A-vitamin
16/10/2023
Spot den bedste fugtmætning
De 5 bedste hyaluronsyre-sera

Kommentarer

 • Susi B.

  Jeg har også taget Oslo Skin Lab i over et års tid nu – og jeg mærker absolut ingen virkning. Desværre.
  Så jeg har nu opsagt abonnementet og vil på udkig efter noget nyt.

  13/11/2023
 • Julia Venus

  Juhu du og Lise Grosmann var blandt de to vigtigste troværdige hudkloge damer der fik mine skønhedsindustri-skeptiske øjne op for hjemmelavet Collagensuppe (Bone Broth:)…har ovenikøbet fået en 8 liters Instantpot så jeg kan lave store mængder og fryse ned. Og tø op efter behov.

  Jeg gemmer kyllingeskrog + grøntsags-ender fra porre, gulerødder, selleri, peberfrugter + div. frisiske krydreurtekviste i poser i fryseren og når der er nok…så 8 timer i Instantpot (ude på altanen – orker ikke duften inde i lejligheden i processen)🙈😂

  …men er begyndt at supplere med collagenpulver fra septemer – maj. Køber bare den billige og for mig virksomme
  Marine Collagen fra Copenhagen Health,
  der er 100% rent hydrolyseret marine-kollagen fra ferskvandsfisk. Det er smagsneutralt og jeg bruger det i morgenkaffen.
  Jeg et drikker vand m. et drys C-vitamin i løbet af dagen (i samme periode), når der ikke er adgang til friske C-vitaminer fra bær/frugt.
  Kollagenpulveret tager jeg primært for at styrke mine bløde negle. Og det hjælper virkelig! Ved ikke med min hud…den har det bare godt med din Avit + Cvit. pulver i serum fra TO.
  Min kollagenskænhedssuppe laver jeg fordi jeg tror på det er godt for hele kroppen og immunsystemet. Og det smager godt. Og er en bæredygtig måde at lave lækker mad på aka #stopmadspild. Måske får jeg også stærk hud af det. Det gør jeg sgu sikkert;-)

  19/10/2023
 • Lone Anette Topp

  Tager Marine Collagen Premium+ fra Eqology.
  Fremstillet sf skindet fra 100% naturligvis bæredygtig vindfanget torsk med et højt indhold af aminosyre og essentielle næringsstoffer.
  Ingredienser: havbaseret kollagen, naturlig citronfromage mm
  Eqology.com

  17/10/2023
 • Susanne

  Jeg har brugt collagenpulver fra Oslo Skin Lab de sidste tre år … og kunne allerede efter få måneders brug se en markant forskel i min hudstruktur. Jeg tog selvfølgelig billeder, inden jeg startede og havde derfor noget synligt at sammenligne med.
  Min anden oplevelse er, at jeg får betydeligt mere ud af mine hudplejeprodukter, end jeg gjorde tidligere.
  Så jo … collagentilskud virker👍

  15/10/2023
 • Carina

  Ej så godt Anette – jeg griner sådan over de oversælgende reklamer :-))
  Jeg ved jo godt at det virker, men altså ikke så mirakelagtigt som de lover. En anden ting jeg synes man skal være opmærksom på er variant og mængde. Fx. får du i Oslo kun 2,5g pr. dag – og det er ikke marinekollagen men fra kvæg (bovine), hvor anbefalingen hedder 10g om dagen. Men det synes jeg ikke man hører på insta :-))

  15/10/2023
  • Susanne

   Som du kan læse i min kommentar, så virker collagenet fraOSL på mig … trods kvæg, mængde og uden yderligere tilskud.
   Det er vel med collagentilskud som med så meget andet – vi er forskellige genetisk og optager forskelligt.

   16/10/2023
 • Ulla Jakobsen

  Hej Anette
  Jeg er lige startet på Oslo Skinlab. Hvordan ved jeg om det virker? Det er ikke C-vitaminer i. Skal jeg så tage det ved siden af?
  Kh Ulla

  15/10/2023
 • Pia Marie Jensen

  BP La Forte. De virker!😊

  15/10/2023
 • Karoline Munk Olesen

  Jeg bruger Oslo skinlab collagen og det opløser sig fint og har ingen smag. Men jeg har ingen ide om det hjælper. Kan ikke umiddelbart se forskel på min hud og jeg har taget det i et års tid.

  15/10/2023
 • Christina kragh

  Jeg syntes new nordic er mega svær at opløse ,det bliver nærmest som klumper af lim i min juice,så jeg smed mit ud.
  Findes der nogen kollagen tilskud i pille form der er lige så effektivt?

  15/10/2023
 • Anette W

  Anette, hvordan synes du Imedeen Time perfection klarer sig i konkurrencen med de to mærker du nævner her?

  15/10/2023

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.