Så meget A-vitamin tåler du

”Vi ved jo, at du har A-vitamin flydende i blodet”, lød det fra Beautyspace-læser-Sarah, da jeg fortalte hende om Ansigtscremen for tre år siden.

Og ja, sådan var det. Sådan er det. Fifty-fifty pga. egen huderfaring og den videnskabelige litteratur på vitaminet.

Årsagen er enkel, og bare rolig, det her bliver ikke ren halleluja, men stik mig en bare tilnærmelsesvis lignende multitasker af ingrediens, der kan balancere, udglatte, farveudjævne og kollagenbooste huden – og holde udbrud stangen.

Det er samtidig bemærkelsesværdigt, at A-vitamin ikke bare fås i forskellige procentsatser, men også i varierende typer. Lige fra den receptpligtige og kradse syrevariant til den hudstyrkende og UV-beskyttende retinyl palmitat-fætter – og mellemstationerne selvfølgelig.

Så hvor meget kan man bruge?

Præcis den mængde, der gør, at huden arter bedre. Det kan være alt fra pigmentpletter, der blegner eller som for mit eget vedkommende: en evig sarthedsrødme ovenpå årtiers solmisbrug, der forsvandt. Det gode ved A-vitamin er, at du ikke er i tvivl om evt. overdosering, for huden reagerer ved at blive rød, irriteret og måske skallende. Førhen troede man, at okay, så virker det. Men nej, det er faktisk modsat, når man redder sig en såkaldt retinoid reaktion. For den vil forsinke virkningen, da huden bruger krudt på at hele. Så GO SLOW, hvis du er nybegynder.

I Danmark og Europa er 0,3% aktivt A-vitamin det maksimale niveau anvist af EU’s Videnskabelige Komité for Forbrugersikkerhed (SCCS). Det er loftet i forhold til at få sikkerhedsgodkendt et produkt. Og det er det niveau, du bl.a. er sikret i Ansigtscremen.

Vær konsekvent

Som hudlæge David Goldberg siger om A-vitamin: ”This ingredient can – og should – be used indefinitely.”

Vend det døve øre til, når nogen anbefaler at bruge A-vitamin et par gange om ugen.  Det er en daglig ting som tandbørstning, fugtmætning, SPF – og kaffe. Brug enten hellere en mindre portion eller ty til sandwichmetoden: Først fugtserum, så dit A-vitamin produkt og til sidst en beskyttende cremefrakke tilpasset din hud.

Så ingen risici?

Jo, der er den ovennævnte risiko for at overgøre det. Sker det, er huden mere lysfølsom i helingsperioden. Man skal heller ikke bruge A-vitamin, når man er gravid (ud fra et overforsigtighedsprincip).

Endelig giver det ikke mening kun at tale procenter, ligesom ingen ingrediens kan klare noget nævneværdigt alene. Derfor har A-vitaminerne i Ansigtscremen selskab af barriestyrkende ceramider, squalane og hyaluronsyre og selvfølgelig beroligende niacinamid.

Du finder den hos hudlæger eller lige HER.

SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du HER.

BEAUTYSPACE TALKS i Aalborg, Odense og Aarhus finder du HER.

@beautyspace på Instagram 

FOTO LEA JESSEN

11/10/2023
MAKE øjenskygge GREAT AGAIN
At lægge øjenskygge som en pro kræver én ting
14/10/2023
Hudlæge: Du kan drikke dig til fugtmæt hud
Det nyeste vi ved om kollagentilskud

Kommentarer

 • Anette

  Min hud var ellers blevet glad for retinol…. Og så blev jeg sygt stresset af familiære faktorer, som desværre er ongoing i øjeblikket… Og kort efter spassede min hud helt af… Blev supersart og som prinsessen der kunne mærke bare en skide ært under 20 madrasser.

  Så, af med retinolen, forsøge at dulme med havrecreme og skånsom/ingen rens eller andet, da min periorale dermatitis havde et flare up af dimensioner.

  Nå, fast forward til idag, efter jeg fik stressniveauet ned, og min eksem er næsten forsvundet ind, mine udbrud er under kontrol. Og hvorfor?
  Fordi jeg fik taget en gigantisk spuletudetur og fik følelserne ud af systemet.

  Sorg er en lort ved både krop og psyken – men også ved huden :-/

  16/10/2023
   • Anette

    Tak skal du have <3
    Min retinolrejse er vist bare ligesom en bumlet vej….

    17/10/2023
 • Tine

  Jeg elsker din A vitamin creme som jeg bruger hver aften. Fordi den er så dejlig uproblematisk at bruge, tænker jeg om min 60 årlige hud mon ville kunne optimeres yderligere ved at bruge retinol nogle aftener om ugen? Har prøvet retinol en gang for et år siden, og helt sikkert med for høj % til at starte med (Zo skin Health 0,5%), så det opgav jeg efter et par måneder pga hudreaktion, som aldrig rigtig stoppede. Hvis ja til jeg giver det et nyt forsøg, hvad vil du så anbefale?

  15/10/2023
 • Pernille S

  Kære Anette. Er sandwich metoden mon bedre på den lange bane, end “kun” at nøjes med Avitamincremen? Jeg har, fra den dag du lancerede din Avitamincreme, brugt den hver aften i et tyndt lag, og synes jo egentlig min hud er ganske pæn -alderen taget i betragtning. Men en optimering er jo aldrig af vejen! Kh Pernille S

  14/10/2023
 • Johanne

  Hov, og jeg bruger Apeer serum om morgenen under SPF😉

  13/10/2023
 • Johanne

  Hej Anette,

  Jeg elsker din Ansigtscremen, og bruger den skiftevis med Booeffect hveranden aften, så alt godt der. Men ser nu, at min Plumping Serum fra Apeer også indeholder 0,07% A vitamin sammen med C vitamin. Er det for meget A vitamin for huden, den virker til at have det fint? Vil du mene, at n mandelstor portion spf 20 i et lag er tilstrækkelig nu her, selvom jeg døjer lidt med pigmentpletter? TAK for din fede blog!! 😀

  13/10/2023
 • Tina

  Har brugt A-vitamincreme i cirka 10 måneder, 2 gange om ugen, vil det sige at jeg kan bruge det hver aften ?

  13/10/2023
 • Tina

  Hej Anette ☀️

  WOODS COPENHAGEN
  Pore Minimizing Serum fra din okt boks

  Hvodan fletter jeg den ind i min morgen rutine 😅

  Klud (Nogen gange micellar fra naturlig olie)

  Inkey list 15% c vitamin /egf

  Pt Frugtserum fra naturlig olie

  PC spf 50 den nye gule

  God weekendt / Tina 😃

  13/10/2023
 • Mette

  Jeg er vild med Ansigtscremen. Tak for den.
  Om dagen bruger jeg fugtspray under (og forskellige styrker af spf over, afhængigt af vejr og årstid). Om aftenen Weleda Skinfood på ovenpå, hvor huden er tør. Det virker for mig. Ingen af delene medfører den fnulren af produkt, som jeg har oplevet med andre cremer.
  Vh. Mette

  13/10/2023
 • Susan Petersen

  Jeg troede virkelig ikke, A vitamin creme kunne gøre en forskel, men jo det gør den. Serum og A hver dag og min hud er glad.
  Så tak herfra🩷

  13/10/2023
 • Lone Lærkegaard

  Hejsa
  Elsker din måde at dykke ned i produkter – jeg bliver lige i tvivl om jeg skal bruge andet til natten udover din ansigtcremen
  Vh Lone

  13/10/2023
 • Grethe Høier

  Hej Anette. Jeg bruger Young revival face serum fra Haro Care under Ansigtscremen. Serummet indeholder AHA – frugtsyre og økologiske olier af lavendel, rosmarin og pebermynte, den fjerner døde hudceller og giver fugt.
  Er det ok?
  Mvh
  Grethe

  13/10/2023
 • Ann

  Kan man bruge din creme om aftenen og dermalogica retinol serum om morgenen (selvfølgelig med SPF), eller er det for meget? Der har ikke været nogen reaktion med rødme eller skallen af huden efter et par uger på den måde

  13/10/2023

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.