Hudlægens recept på hårvækst

Hårbunden er et varmt emne.

Så varmt, at den på den ene side lægger bund til den hele store TikTok trend Scandi hairline, som går ud på at blege babyhårene i hårlinjen.

Så varmt at et decideret hårbundsmærke, nemlig Monpure, er blandt sponsorerne til den kommende modeuge herhjemme, ligesom den internationale techmesse VivaTech bød på en elektronisk sladrehank målrettet hårbunden, som jo kan være svær at se – de gadgets vender vi tilbage til.

Det var hæsblæsende herlige 10 minutter med hudlæge Johan Milling Holk Poulsen i går – her er et par af hans pointer inkl. en fra Børsen Weekend forrige uge:

Hvilke konsekvenser har den nye TikTok-trend?

For mig er det en trend, der viser, at man gør en helt masse ting ved sit hår – muligvis også for meget. Samtidig har vi med en biologisk aldersklasse at gøre, hvor man hårmæssigt peaker.

I forhold til hårbunden gælder less is more, især når vi taler om stylingprodukter. Afblegning vil altid udgøre en kemisk irritation på huden, dvs. en allergirisiko. Man skal se huden som tilsvarende den i ansigtet – man kan i princippet få samme sygdomme eller have de samme udfordringer. Hårbunden ændrer sig over tid, hvor mange unge vil opleve den fedtet og senere, med årene, mere tør.

Og så er der selvfølgelig mange hårsække i hårbunden. Du kan sammenligne dem med løg nede under jorden, hvorfra der vokser et hår op, som afstødes over tid. Hvis du oplever, at den er irriteret, at det prikker eller svider, så træd et skridt tilbage og gør mindre. Vask mindre, brug færre produkter. Og tænk altid i solbeskyttelse, da toppen virker som en magnet på UV-stråler.

Hvad hvis det begynder at tynde ud i håret? Her er Millings svar fra Børsen Weekend i forrige uge:

En behandlingsmulighed er anti-androgentabletter, som kan være forbundet med den sjældne bivirkning, at man kan miste sexlysten, så jeg anbefaler altid først apotekets bekostelige, men ret effektive Regaine-behandling sammen med biotin-kosttilskud. Regaine indeholder det aktive stof minoxidil, som stimulerer hårsækkene til at vokse. Det udvider blodkarrene i hårbunden, som så igen øger blodgennemstrømningen og forsyningen af de næringsstoffer, vi gerne vil have ned i hårsækkene. Tag også gerne et B-vitamintilskud. Før Regaine kan det være en idé at forsøge med shampoo, der indeholder koffein. Princippet med blodkarrene er nemlig det samme.

 

FIF TIL HJEMMEBRUG: Før en hudlæge kommer i spil, så er der også en indsats, man selv kan kaste sig over:

 • Undlad at sætte føntørreren på maksimum varme. Hår tørrer fint ved lavere temperaturer.
 • Overvej en mere minimalistisk tilgang i forhold til stylingprodukter, der potentielt kan ramme hårbunden og danne en badehættelignende hinde (og jo, silikone, det er dig, vi taler til).
 • Giv dig selv 30 sekunders daglig hårbundsmassage. Det øger blodcirkulationen og vækker sløve hårsække til live. Min favorit er den fra Karmameju. I forhold til netop hårbundsmassage tilføjede Milling i går: ”Du åbner blodkarrene, så ilttilførslen til hårsækkene øges – og det giver en bedre tilførsel af næringsstoffer.”
 • Hårklinikken har en form for væksteliksir til hårrødderne. Der er ikke tale om magi, men nærmere en lavpraktisk hjælp i forhold til især at få beskyttende antioxidanter ned på hårbunden. Jeg har selv haft glæde af den, men udover et budget, så kræver det vedholdenhed at få det gjort.

DET IRRITERENDE KEDELIGE VI GODT VED: Og så er der det, Johan Milling altid halvjoker med … nemlig når han sender patienter hjem med besked om, at de skal stresse noget mindre for at minimere udløsning af de stresshormoner, som også kan påvirke hårvækst.  Søvn er også undersøgt (mange steder, bl.a. i Dermatology Practical & Conceptual) i forhold til at hårets vækstcyklus er tæt forbundet med kroppens søvncyklus.

NB: Tak for tålmodighed i forhold til Profhilo, som kommer på denne uge.

SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du her.

@beautyspace på INSTAGRAM

18/06/2023
Fillers er jo bare hyaluronsyre og vand, eller?
Skønhedsboblen under pres. Læs eller lyt til hele artiklen
22/06/2023
Vivi fik fugt-skud med Profhilo
Profhilo fugtskud. Plusser og minusser

Kommentarer

 • Lise Balslev

  Efter jeg er startet på Curly Girl produkter har jeg feks fået mange flere hår ved tindingerne. Det er virkelig dejligt, var begyndt ikke at ville have håret tilbage i en hestehale, men det er ligegyldigt nu, for der er meget mere hår end tidligere👌🏼

  21/06/2023
 • Trine S

  Er der noget at anbefale i forhold til solbeskyttelse af hovedbund, som ikke fedter resten af håret for meget? Her tænker jeg også på børn. Har et barn som nægter solhat på og har meget tyndt hår……

  21/06/2023
 • Tanya

  Hej Anette, jeg synes, at det er ekstrem vigtigt at pointere, at menoxidil har mange bivirkninger, og der skal forekomme nogle kraftige overvejelser og dialog med lægen, som specialiserer sig i hårtab, før man går denne vej.

  21/06/2023
 • Ditte H

  Hvordan fungerer det med den solcreme i hovedbunden?? Håret bliver vel fedtet?

  21/06/2023

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.