Hvad din hud dokumenteret høster af C-vitamin

Det er klart, at så mange gerne vil have huden i C-vitamin, når vi både får antioxidant-beskyttelse, glød, farveudjævning og efter al sandsynlighed også et bidrag til kollagen-fabrikken. Jeg vil prioritere C-vitamin til især pigmentplaget hud, og helt droppe det, hvis du har udfordringer som eksempelvis rødme, sarthed eller akne. Se med på Instagram live stories (@beautyspace), hvor vi lige nu snakker om to ting, der er blevet efterlyst flere gange med hensyn til C-vitamin:

 • Hvordan i alverden kan over-allergi-observante Paula’s Choice falde i den private forbrugerorganisations Tænks ringeste kategori med C15 Super Boosteren (billedet)? Jeg giver samtidig et alternativt bud på to seriøst gode C-vitamin helte – selvom jeg uændret stadig er glad også for C15.
 • Om det med sammenblanding af C-vitamin og niacinamid virkelig er noget juks.

I snakken om de alternative produktanbefaleringer bliver æteriske olier nævnt som et issue. Og det er faktisk ikke meningen, når det nu er så enkelt, at der er tale om en holdningsting. Ligesom eksempelvis med parfume.

For mig har flere æteriske olier så meget kraft, saft, historik og erfaringsbaseret ydeevne, at jeg ikke vil undvære dem. Jeg tror, at verden dufter af en grund. Gisp og tænk engang, hvis citroner og lavendel pludselig var væk. Med det sagt, så omgås jeg dem med respekt, de æteriske olier. Marinerer ikke i store doser i dagevis. Ligesom jeg ikke drikker en flaske rødvin hver aften.

Fuld respekt for dem, der viger udenom. Jeg ser det aldrig som noget, jeg skal prøve at ændre folks holdning omkring. Det samme gælder igen parfume. Det eneste, der er værd at vide, er, at de stoffer der er opgjort på EU’s liste over deklarationspligtige parfumestoffer, er de stoffer, flest reagerer på, fordi de bruges hyppigt. Det er det, der er hele humlen i følge den Allergy Certified tilknyttede toksikolog.

VÆR KILDEKRITISK: Skal vi være kildekritiske i forhold til C15 Super boosteren fra Paula’s Choice, så vil det måske være fint, hvis Paula & team ser på studier, der er nyere end 2007. Vender vi de kritiske briller mod Tænk, så er det ikke fordi, de undersøger stoffet i forhold til koncentration, som jo er det springende punkt, når det gælder allergi. Men de tjekker, om det pågældende stof (antioxidanten Propyl Gallate) står opgjort på offentlige lister og har klassificeringer – og det har det. Mit store ønske er, at man fra Tænks side ville nuancere det med den afgørende koncentration i forhold til allergi. Så vi får et mere retvisende vurderingsgrundlag.

FÅ GAVE MED BOGEN. Du får Jurliques fine kultbalm til en værdi af 95 kr. med enhver bog-bestilling her. Hvis det var noget. Ellers kan den også lånes kvit og frit på biblioteket.

Foto Jens Peter Engedal, redigeret af journalist Anneline Højrup

28/08/2020
Kan ikke huske, hvornår jeg sidst så noget så pænt
Sammen med næste uges nyt
03/09/2020
Fra Botox til Bioeffect
Hvad der i virkeligheden skete

Kommentarer

 • Anette Kristine Poulsen

  @ Marianne Gylding, jeg er vild med Perricone MD.

  @ Tina, erfaringerne viser, at C-vitamin deler vandene mht. sart hud. Nogle er okay, andre ikke. Der kan være andre ting, man som sarthudet hellere vil prioritere. Der kan også være forskel på C-vitaminet. Der er ikke andet for end at prøve.

  @ Camillia, hvis der er andet, du vil prioritere. Jeg burde nok tilføje et eventuelt.

  @ Mathilde, se gerne svar til Camilla og Tina. Spørgsmålet er, hvad din erfaring er.

  @ Rikke Steen, 1000 tak for dine pæne ord. Ingen blush er nødvendig i dag. Jeg tror, du forveksler det med, at der herinde har været fokus på stor brugertilfredshed på lige præcis den creme. Men jeg er usikker på, hvad du mener længere ned. Altså en EA-konsulent udtaler sig om indholdet på et Origins produkt? Om de er ens? Det kræver først et kig på INCI-listen. Dernæst (hvis de er ens) adgang til koncentrationerne. Og faktortallet er jo i hvert fald ikke ens, så der kan ikke være identisk INCI.

  @ Anne Mette, tak for dine pæne ord. Du kan bruge AHA/A-vit først, lade der gå 5 min., og så EGF.

  @ Tina, lad mig vide, hvad du synes, når du går i gang.

  @ Michelle, hvis det ‘bare’ er stramhed (og ikke på ubehagelig vis), så tilsæt mere fugt, og evt. mere fedt afhængig af din hud.

  @ Helle Bonderup, herligt at du deler din gode erfaring. Det er guld værd herinde. Og AK JA, gid nogen havde forbudt mig at købe solkort i sin tid.

  @ Sarah, skal lige høre først om du har læst bogen Seriøst bedre hud? Den er også på biblioteket.

  Stor hilsen Anette

  03/09/2020
 • Pernille+S

  Tak for dejlig inspiration Anette. Ærgerligt jeg ikke nåede månedens Beautybox. Der var ellers fine ting ibland. Er på udkig efter c-vitamin serum. Har næsten opbrugt den fra Ole Henriksen. Kh Pernille S

  01/09/2020
 • Sarah

  Kære Anette,
  Jeg håber du kan hjælpe mig.. jeg har skiftet lidt ud i mine produkter og famler en anelse i blinde om de er effektive nok og en okay blanding af produkter…

  Jeg har en dags-hudpleje som lyder:
  1. Rens med vaskeklud
  2. Pudderdåsernes Niacinamid 10% serum
  3. the ordinary hyaluronic acid 2 + b5
  4. Ling elastin collagen creme med et par dråber Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil fra the ordinary

  Er det okay eller blander jeg for meget? Burde der være en mist?

  Så har jeg fået anbefalet “The Ordinary
  AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution” – har du erfaring med den? Samt the ordinary granactive retinoid 5% in squalane som nat serum?

  Normalt bruger jeg Murad, men har hørt en del godt om “the ordinary” og tænkte det var værd at prøve, hvis det var effektivt.

  Håber på din hjælp. Rigtig god dag!

  01/09/2020
 • Helle+Bonderup

  Jeg har haft glæde af Vichys C-vitamin-kur, som du forleden på Instagram fandt til Pernilles pande. Den gav glød og hjalp på tidligere tiders solsynder, som har efterladt pigmentpletter rundt om – og da jeg blev træt af at se nogle af dem ‘smelte sammen’ til plamager, satte jeg ind der. Jeg har tidligere brugt andre cremer fra Vichy og er glad for mærket.
  Jeg har også derma-rollet – forsigtigt og i den mørke årstid – og det havde god effekt for mig. Og så selvfølgelig læst dine, også om dette emne, så kloge betragtninger – pigmentpletterne ligger parat lige under overfladen, og det er solbeskyttelsen, som er afgørende. Forbasket, at man først erkender den slags så sent, men nu er der faktor på året rundt – og de udsatte steder får faktor 50-stift ovenpå.

  31/08/2020
 • michelle jacobsen

  Hej Anette
  Tak for altid godt indhold. Jeg anvender dette i dagtimerne:
  Madara mist
  Dermalogica Biolumin-C
  Tan Luxe Super Glow
  Nimue SPF 40 dagcreme
  jeg er lidt sart (rød) i huden, og den kan nemt føles stram og tør. Efter jeg er begyndt at bruge Dermalogica Biolumin-C oplever jeg en klar forbedring i gløden/udstrålingen på min hud, MEN den kan godt føles stram, især efter en dag på et kontor med airconditioner. Tror du det er bedre at stoppe med C vitamin, eller er der andet du kan anbefale som jeg skal gøre i stedet? 🙂 Var bare så super glad for alt det gode, jeg kan mærke at den gør for min hud.
  Om aftenen bruger jeg:
  Exuviance gentle cleansing creme
  Bioeffect EGF serum
  Hver 3. dag A vitamin fra The Ordinary (Granactive Retinoid 2% Emulsion) er igang med at bygge en tolerance stille og roligt op når nu min hud er lidt sart 🙂

  31/08/2020
 • tina/mormormedstiletter

  Tak for et godt indlæg!
  Jeg har selv været meget i tvivl om C-vitamin, men nu vil jeg gå med det da jeg har mange pigmentpletter i ansigtet og jeg er pjattet med ecookings produkter, så det bliver nok deres serum jeg giver en chance i første pmgang:-)

  31/08/2020
 • Anne Mette

  Hej Anette
  Tak for en et super indslag på bloggen. Jeg har som mange andre også med stor iver slugt din bog. Jeg er virkelig glad for din beskrivelse af rækkefølger, som i det store hele har lært mig meget. Men jeg har to produkter, som jeg ikke kan gennemskue rækkefølgen på dette produkt.

  Jeg er blevet stor fan af Skinbetter – og især af deres rejuvenate Apharet overnight cream, der indeholder AHA og retinoid. OG samtidig er jeg også blevet glad for EGF – på din gode anbefaling.

  Men i hvilken rækkefølge skal jeg bruge dem. Kan jeg bruge begge samme aften (med lidt tid imellem)? Hvis ja, hvor længe skal jeg så vente, og i hvilken rækkefølge skal jeg tage dem på? Og hvis du anbefaler ikke at kombinere dem, kan det så give mening, at bruge det ene den ene aften og det andet den anden aften, og så skifte hver anden aften?
  Kan du hjælpe?

  Mvh Anne Mette

  31/08/2020
 • Rikke Steen Olsen

  Hej Anette.

  Jeg er kæmpe fan af dig og har været det i mange år. Jeg er lige gået i gang med din nye bog, og jeg er svært begejstret. Jeg følger dine anbefalinger med aften og morgen rutine og er stort set kommet af med øllebrødspletterne i mit ansigt og er yderst tilfreds med min 47 årige hud, takket være dine produkt (og ingrediens anbefalinger)

  Jeg har læst (et eller andet sted) at Elisabeth Ardens Prevage City Smart spf 50, er på din anbefalingsliste.
  Jeg har nu brugt den i flere omgange, og også brugt den op og købt nye, uden helt at have overgivet mig til den.
  Mest fordi jeg synes at den er lidt for god til at være sand. Altså, jeg mener at når jeg fordeler produktet får jeg sådan en følelse af at der er rigtig meget silicone i pga af at den ligesom smooth “skøjter” henover huden når jeg fordeler den. Hvordan ser det ud med silikone i det produkt? Eller er det bare ren indbildning?
  Jeg er til gengæld meget begejstret for tryllecremen fra Origins Vitazing spf 15.
  Hvad jeg (og nok også mange andre fans af den creme) ikke ved/vidste er at Origins Ginzing spf 40 er fuldstændig den samme creme, på trods af at tuben er orange og ikke hvid, og lugten er mindre flatterende i spf 40 end i spf 15 versionen.
  I hvertfald ifølge damen i EA standen i Magasin. Kan du snakke lidt mere højt om det (hvis det er sandt) for det havde jeg godt nok aldrig selv gættet, og personligt vil jeg klart foretrække spf 40 fremfor 15 når der er farve i, da man jo smøre et tyndere lag på end alm solcreme.

  Hav en dejlig aften.

  Med venlig hilsen Rikke Olsen

  31/08/2020
 • Matilde

  Hej Anette,
  Gælder din anbefaling om at droppe c vitamin ved rødme, sarthed og akne også de forskellige derivatives? Jeg bruger 3-O-ethyl-ascorbate (mener jeg det hedder), men har on/off problemer med de tre ting du skriver. Så burde jeg springe over?
  Mvh Matilde

  31/08/2020
 • Camilla

  Du skriver: “… helt droppe det(c-vitamin), hvis du har udfordringer som eksempelvis rødme, sarthed eller akne.”
  Kan du kort uddybe hvorfor?

  31/08/2020
 • Tina

  Hej Anette

  Har netop modtaget PC c15
  Glæder mig til at prøve den…

  Men går den sammen hendes 2%BHA
  Og A vitamin Versos serum til natten 😉

  Syntes det svært a hitte rede i, noget siger
  A og c er for kras Sammen andre siger ok

  Men hvad siger du 🙂

  Kh Tina

  31/08/2020
 • Mariannegylding

  Helt of the rekord, hvad synes du om mærket Pericone MD? På forhånd tak 🙂

  31/08/2020

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.