Hvad hudlægen ikke fik sagt på TV

Hit med produktoversigten lød det i går, og den er hurtig. Det gælder nemlig 1) Biotherms antioxidant-rige og generøse 400 ml, 2) en af mine favoritter – og altså ikke kun til børn – fra Karmameju og 3) den ansigtsmist med SPF, som har været efterlyst, lige siden Bioderma lod deres udgå. Husk, at sidstnævnte bare er supplement.

Svar på IG-quiz fra i går på @beautyspace:

Om solen både giver og fravrister os D-vitamin?

Et stort ja – det kræver bare 5-10 minutter i solen tre gange om ugen. D-vitamin kan vi ifølge hudlæge Peter Bjerring maksimalt lagre i fire uger. Meget tyder også på, at for meget sol trækker i den anden, og altså gale, retning i forhold til vores depot af vitaminet. Det bekræfter hudlæge Flemming Andersen og støttes af studiet her. Spis mad, der indeholder D-vitamin og hold øje med Sundhedsstyrelsens opdaterede anbefalinger.

Hvad med solfaktorcreme fra sidste år?
Absolut brugbar – uåbnet vil produkterne fra gårsdagens udsendelse eksempelvis holde mellem to og tre år. Er din solfaktor åbnet og fra sidste år, så tjek at den ikke lugter af gammelt sommerhus eller noget andet fælt. Dufter den fint, er alt godt.

En dagcreme med SPF er ikke ligeså god som en rigtig solfaktorcreme?
SPF er SPF. På samme måde, som du ikke kan være lidt eller meget gravid, så kan en SPF30 heller ikke gradueres (det ville være ulovligt). Men der kan være forskel på de øvrige ingredienser, for eksempel i en dagcreme. En decideret solfaktorcreme kan føles mere sved- og vandafvisende, men det er ikke noget, der er internationale standarder for.

Du skal smøre dig ind hver anden time?
Det er verdenssundhedsorganisationen WHOs anbefaling, og den skal man jo ikke kimse af. Man kan dog med ro i huden læne sig op af vores egen mr. solbeskyttelse, nemlig professor Hans Christian Wulf, hvis forskning er noget, der bliver lyttet til. Han anbefaler at smøre sig ind ad to omgange ved dagens begyndelse med 20 minutters mellemrum. På den måde undgår man helligdage og er dækket ind – alt andet lige – resten af dagen. HVIS man vel at mærke smører nok på. Tro på, at der er kæmpestor forskel på at smøre en tør og kold hud ind og så en strandsvedig af slagsen.

Vigtigst er det at have egen solfornuft med i tasken. Vi er jo forskellige. Ligesom det er også er afgørende at huske, at solfaktorcreme ikke er den primære beskyttelse. Det er tøj og skygge som bekendt.

HVAD HUDLÆGEN IKKE FIK SAGT:

Tiden er knap på Go’ Morgen, og du skal have den pointe, som hudlæge Johan Milling Holk Poulsen ikke nåede. Nemlig den med, hvorfor vi ikke kan få det eftertragtede Kinderæg bestående af fugtmættet, pletfri og solfarvet hud:

”Det er en umulighed, fordi sollys medfører en øget pigmentproduktion – og sker eksponeringen bare en lille smule for hurtigt, så har hudens reparationsmekanismer ikke en chance for at kompensere. At solen samtidig får vores sved og talgkirtler til at skrumpe, vil alt andet lige give os en ringere evne til at holde den fugtmæt. Endelig påvirker UVA-strålerne vores mængde af kollagen negativt, så jeg ser ofte solplaget hud, der er ujævn i farven og med en grov, slap og tør karakter. ”

Tak for kaffe, er der vist bare at sige. Nu vil jeg gå ud at lægge mig i hængekøjens skygge et par dage.

@beautyspace på Instagram

PS: Hvis dine øjne ofte svider af SPF, så gå efter de fysiske filtre. Og ultra kort: Man kan ikke sige, at de fysiske filtre er bedre end de kemiske. Sådan fungerer det ikke. Der er plusser og minusser ved begge. Det afgørende er, at du har det godt med DIN solfaktorcreme, så den bliver brugt generøst.

16/07/2021
Gid læger og teenage-forældre læser med
Endelig bliver akne taget alvorligt
23/07/2021
Hvad ELLE ikke fik at vide
Og HVAD de fik at vide

Kommentarer

 • Ane

  Hej Anette, vi skrev sammen vedr. SPF/SPS mist til ansigtet. Jeg har som sagt læst din bog med store glæde også 😀
  Jeg tror jeg må ændre på de fleste af mine vanlige hudplejeprodukter, da jeg er kommet på den hårde Isotretinioin kur. Min hud er blevet mere solfølsom, rød og tør. Kan du eller en du kender til, det kan også være en artikel, hjælpe mig med hvilke produkter der er gode, at bruge i forbindelse med denne medicinske behandling?
  Igen tusind tak for din store viden og nysgerrighed inden for alt med hud!
  Hilsen
  Ane

  10/08/2021
 • Christina kragh

  Hej Anette kan læse mig frem til at pro heal er c vitamin haha

  27/07/2021
 • Christina kragh

  Hej Annette når jeg bruger pro heal fra is clical pt kan jeg så undlade c vitamin cerum

  23/07/2021
 • Anni

  Hej Anette

  Jeg har Biotherms Lait solaire stående, der hedder Waterlover. Er den lige så god som din yndlings, bare water resistent?

  Kh
  Anni

  22/07/2021
   • Anni

    Nej 😀 Det er den solcreme, du nævner som 1)

    23/07/2021
    • Anni

     Altså dit link henviser til bodylotion 😉

     23/07/2021
 • Izabella

  Har du erfaringer med
  Bioderma Photoderm Mineral Sunscreen Spray Intolerant Skin SPF50+ 150g?

  20/07/2021
  • Izabella

   Jeg vil gerne have en mineral spf og synes tit de bliver for fedtede på creme og gerne uden parfume. Har bestilt denne, med er nu i tvivl om der kommer lige så meget hvid/blå cast som Karmameju til børn og Dermalogica invisible physical defense SPF30

   20/07/2021
 • Birgitte

  Kære Anette

  I sidste del af dit indlæg skriver du om solplaget hud, der er ujævn i farven og med en grov slap og tør karakter. Det lyder meget som min hud på især benene. Du har sikkert skrevet et indlæg om hvad man gør ved det, men har du et godt råd?

  Kh Birgitte

  20/07/2021
 • Pernille S

  “Pernille…!!!!! Anette er på morgen-tv”, råbte min mand, da jeg havde startet bilen. “Det er om solcreme…” kom det efterfølgende. Nu var jeg i gear, og jeg følte mig – med rette – overbevist om, at jeg kunne læse om det på bloggen her. Og tak for det, Anette!
  Nu på vej ud i sommerlandet, med kufferten pakket med enkle hvide gevandter, skal jeg runde apoteket for at købe Avené’s solcreme til børn. Mine børnebørns mor fortæller nemlig at den ikke farver tøjet gult. Det må komme an på en prøve 😉
  Kh Pernille S

  20/07/2021

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.