
Hvad med huden under kemo-behandling? Spurgte Charlotte
Beautyspace-læser Charlotte er læge og arbejder til daglig med kræft. Hun skrev sådan her i en mail:
“Jeg har fået konstateret brystkræft og skal starte i kemoterapi. Er der nogle specielle hensyn, jeg skal tage? Kan jeg fortsætte med A-vitamin og AHA, eller er det for kraftigt? Jeg har netop født en datter, og har derfor holdt pause med Ansigtscremen under graviditeten, men er netop gået i gang igen uden problemer. Jeg har tidligere haft meget tør og sensitiv hud, som virkelig er bedret.
Måske mangler jeg niacinamid i min rutine. Jeg får ansigtsbehandlinger hos Helle Thorup og har overvejet at skifte til nogle af hendes nye Skinlosophy-produkter, som jo har en del niacinamid.
Jeg er 37 og gået (for tidligt) i overgangsalderen, som var det, der udløste en stor interesse i hudpleje for at forebygge tidligt forfald. Det tænker jeg ikke kraftig kemoterapi hjælper på heller, og derfor vil jeg gerne prøve at passe godt på min hud i den periode. Måske kan det også være med til, at jeg stadig kan føle mig lidt som mig selv, hårtab og sygdom til trods.”
1000 tak for dine vedkommende spørgsmål, Charlotte. Gid der ikke var en skærm imellem os, tænkte jeg, da jeg fik dine konkrete, men også sårbare spørgsmål. Til gengæld har jeg allieret mig med hudlæge Christina Skovbølling Haak, som herunder svarer. Derudover til sidst nogle konkrete hudplejebud:
- Er der noget, man hudmæssigt skal vide forud for kemoterapi?
Huden er et organ der løbende fornyes, hvilket betyder, at hudceller ofte deler sig. Generelt er det sådan, at kemobehandling påvirker celler, der deler sig. Derfor vil huden også blive påvirket af en kemobehandling.
- Hvad gør kemo ved huden? Hvad gør stråling?
Eftersom kemobehandlingen påvirker dannelsen af nye hudceller, oplever mange, at huden under behandlingen bliver mere tør. Den kan også blive decideret hård, det vi kalder forhornet, og skalle af, hvilket især ses på hænder og fødder.
Derudover bevirker flere former for kemo, at huden bliver mere lysfølsom, dvs. at man hurtigere bliver forbrændt af solen. Mange former for kemobehandling udløser også udslæt, og derfor ser hudlæger ofte patienter, som er i kemo-behandling.
Under en strålebehandling kan der ses akutte skader, hvor huden bliver rød. Mange udvikler også kløende, eksemlignende udslæt i strålefeltet. Efter en strålebehandling kan der opstå varige skader (senfølger) på huden, hvor hudfarven kan være ændret. Igen kan huden være fortykket eller hos nogle fremstå tyndere med forskellige grader af karsprængninger.
- Hvad vil du anbefale at gøre og ikke gøre for huden, i forbindelse med kemo-behandling?
Der er vigtigt at pleje huden under en kemobehandling med en god nærende fugtighedscreme. Undgå produkter med parfume eller andre allergifremkaldende stoffer, da huden er særligt følsom. Herudover er solprofylakse/solbeskyttelsescreme vigtigt, da huden som nævnt ofte er mere lysfølsom under kemobehandling. Mange spørger ind til om de må fortsætte med at bruge aktive ingredienser i deres hudplejerutine som ex. a-vitaminsyre når de starter i kemobehandling. Det generelle svar er, at huden er mere sensitiv under en kemobehandling og man derfor skal være mere forsigtig med ingredienser, der kan virke som irritanter på huden, herunder retinoider og diverse fugtsyrer. Dog afhænger svaret af, hvilken kemobehandling man skal igennem. Visse former (som ex. tyrosine kinase inhibitorer) provokerer ofte et akne-lignende udslæt, og her kan a-vitaminsyreholdige cremer muligt lindre.
Fortsat brug af antioxidanter samt beroligende ingredienser som nicinamid og CBD er dog uproblematisk og tilrådeligt.
- Når man er erklæret kræftfri, hvad er så en god idé at gøre for sin hud?
Det er endelig at fortsætte med god beskyttende hudpleje, indtil huden er kommet sig. Dvs. prioritere fugtmætning og solfaktor. Lysfølsomheden kan også være udtalt i måneder efter behandlingen er stoppet. Herudover er det vigtigt at opsøge sin læge, hvis man har udviklet generende stråleskader i huden.
PLASTIKKIRURG: ”DROP DE AKTIVE SAGER.”
Også plastikkirurg Louise Vennegaard Mielke har en klar anbefaling i forhold til huden, når man er i kemobehandling:
”Fugt er det absolut vigtigste. Celler kan ikke fungere, hvis de ikke får tilstrækkelig fugt. Jeg vil fraråde at stimulere huden med aktive ingredienser som syrer, A-vitamin og EGF, for kroppen har ikke overskuddet til at gøre brug af dem. Tænk i stedet fugt, fedt og lindring – og se i den forbindelse positivt på hudpleje med CBD.”
ET PAR KONKRETE INGREDIENS-ANBEFALINGER: Der er flere beroligende ingredienser. Niacinamid hører til de bedst dokumenterede, og jeg vil anbefale at gå efter en sikker ikke-irriterende koncentration på 5%. Udover fugtmætning, hvor det især er hyaluronsyre, sodium PCA og glycerin, det er godt at holde øje med, så vær også opmærksom på ceramider. De styrker hudbarrieren, og ingen forklarer det bedre end Paula Begoun her.
MERE AF BEAUTYSPACE? Så hop på Beautyspace-listen her og få aktuelle artikler og guides i sekundet, de udkommer.
SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du her.
@beautyspace på INSTAGRAM
Anette Kristine Poulsen
1000 tak for gode ord og empatiske hilsner! Jeg er sikker på, at Charlotte læser med.
KH Anette
Jette B
1000 tak for et godt indlæg, der desværre er relevant for mange. Jeg ønsker rigtig god bedring til alle, der er ramt af denne forfærdelige sygdom ❤️
Inge
For 3år siden igennem kemokur og strålebehandling
Det der hjalp mig med hårbunden var Juhldal conditioner nr 18 samt apotekets babyolie
Håber inderligt at det kan hjælpe andre i kemoforløbet
Anette Kristine Poulsen
@ Inge, mange tak fordi du deler din erfaring. Jeg er sikker på, Charlotte læser med.
Sanne Larsen
Jeg startede med kemobehandling for 3 uger siden og det jeg har gjort indtil videre er, rens, vha toner, niacimid serum og din A creme, morgen og aften. Min hud er så fin indtil videre jeg har tabt alt mit hår og tænker, hvad med hovedbunden? Hvordan plejer man den bedst?
Anette Kristine Poulsen
@ Sanne, hvor længe er din behandling sat til at vare (hvis jeg må spørge)? Godt at høre med din hud. I forhold til hårbunden, har jeg bedt om Christina Skovbøllings anbefaling, og den lyder på det samme som til ansigtet med ekstra fokus på beskyttelse.
Pernille S
Tusind tak for et yderst, og for mange desværre relevant indlæg. Professionel og saglig forklaring af Christina Skovbølling Haak.
Ønsker alt det bedste for Charlotte, som stiller soørgsmål til dagens blog.