Frakken, der gør alt andet muligt

Hudbarrieren er tyndere end papirstynd – pas på den som det værn, der holder det gode inde og det problematiske ude. Vi taler en 0,01 til 0,02 mm tynd hinde, der er følsom i forhold til alt fra sol til for hidsig vask. Hvis barrieren er læk, så er det tæt på umuligt at arbejde på de ting, du gerne vil opnå med din hud.

Sammenligner man en hud på 80+ (som hudlæge Leslie Baumann har gjort) med en, der ligger i aldersspændet 20-30 år, så har førstnævnte 30% færre lipider (= molekyler, der bl.a. omfatter fedtsyrer, fedtstoffer og voks). Det understøtter, hvad mange allerede har erfaret: At huden bliver mere tør, jo ældre vi er heldige at blive. Den selvreparerende barrierefunktion, som består af ceramider, kolesterol og fedtsyrer, vil derfor være glad for lidt ekstra opmærksomhed, hvis du er fyldt 30.

Lige præcis ceramider fungerer her som cellekommunikerende kit. De er en afgørende del af den mørtel, der holder barrierevæggen tæt, og vi glemmer at tale nok om dem. Her ser du tre produkter, der alle indeholder ceramider (Arden, Drunk Elephant og Raunsborg), ligesom SkinCeuticals Triple Lipid Restore har præcis den ratio af fedtsyrer, ceramider og kolesterol, som barrieren elsker (i sidstnævnte tilfælde får du silikone med i købet).

Ceramider kommer enten fra planter eller er laboratoriefremstillet. Du genkender dem i en indholdsoversigt som enten sphingosine, phytosphingosine, ceramide NP, ceramide 2, ceramide NG, ceramide NP eller ceramide AP.

JEG GÅR TIL BARRIERETJEK. Som regel kan du mærke, hvis du har en læk barriere. For huden bliver tør og føles svær at fugtmætte.  På lige fod med tandlægebesøg, får jeg også tjekket min barriere hos en dygtig kosmetiker et par gange om året. En, der kender min hud. Her er, hvad du selv kan være ekstra opmærksom på:

 • Et zoomspejl (også selv om Hella Joof ikke er tilhænger) kan give dig en god pejling i forhold til, om huden er på nippet til drysse tørt. Den vil også føles stram.
 • Hvis du tager medicin (især kolesterolsænkende lægemidler), så har du typisk brug for hyppigere indsmøring, fordi den naturlige kolesterol kan blive trukket ud af barrieren.
 • Hvis du vil nørde med det her, så hold øje med antioxidanten liponsyre, som er formidabel til at danne ceramider.
 • Indefra anbefaler Baumann omega3-fedtsyrer, glukosamin og soyabønneolie (lecithin) som værende ekstra barrieregode. Liponsyre fås i udlandet som kosttilskud, men du finder den også i almindelig tidsel- og vindruekerneolie.

NU KAN DU TILSÆTTE DEM PÅ SPRAY: Se med i morgen, hvor vi skal se på noget, der svarer til en Panodil for huden (det kan man jo have brug for) samtidig med, at vi bliver i boldgaden med ceramider, som du også kan spraye på huden.

@beautyspace på INSTAGRAM

20/02/2020
Luksus er noget, der kan repareres
Hvad Mille Dinesen og Hermès har tilfælles
25/02/2020
Som en Panodil til huden
Plus de 3 bittesmå hacks, der redder radiatortør hud. Uden at koste

Kommentarer

 • ZS

  Anette – du skriver, at du har skrevet om to A-Derma produkter, der er gode ved brug af Isotretionin. Jeg tror du tænker på indlægget “Som en panodil til huden”, og der kan jeg kun finde et produkt fra A-Derma: Cutalgan, der skulle have hjulpet dig med pludselig kløe. Er det den du tænker på?

  Tusind tak til Jeanette for rådet. Den olie vil jeg prøve.

  28/02/2020
 • Julie

  Kære Anette.
  Jeg kan simpelthen ikke få styr på min hudbarriere. Jeg har købt mig fattig i alle mulige slags cremer osv. Mit problem er, at min hud enormt let tilstopper, så hvis jeg prøver en creme, der bare er en smule fed, så får jeg bumser lige med det samme. Jeg bor på Østerbro, har du en anbefaling til, hvem jeg kan henvende mig til?

  27/02/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Gitte, du ved det om nogen med din hands on tilgang. 1000 tak for dit indspark.

  @ Caroline, hos en dygtig kosmetiker, kosmetolog eller hudlæge. En du har tillid til. Hvis du har brug for et tip, så skriv hvor du bor.

  @ ZS, jeg ville tale med Johan, hvis jeg var dig. Mange hudlægger ordinerer lavdosis for at afhjælpe det tørre. Så du mit tip fra forleden med de to MDerma produkter, som jeg synes fungerer godt til hud på Isotretinoin?

  @ Jeanette, det er da MERE END OKAY. 1000 tak for dine gode indspark. Jeg håber, du læser med @ZS.

  @ Amaja, der går noget tid.

  @ Pilla, hvis du skriver, hvor du bor, kan jeg tippe dig. Der er mange dygtige kosmetologer, kosmetikere og hudlæger, der kan tjekke barrieren for dig. Og ja, du kan bruge den fra P&M. Konkret tager jeg EGF på først (ofte bare deres Essence) og venter 5 min, hvorefter jeg smører A-vit på.

  Stor hilsen Anette

  27/02/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Siff, typisk er de i en creme eller i kapsler som på billedet. Du kan også tilsætte dem, som du selv er inde på. Hvad Paula’s C eller via eks. den Dr. Jart+ spray på billedet.

  @ Lissi, big smile…kuldebeskyttende oliedråber tilsat din normale hudpleje.

  Stor hilsen Anette

  27/02/2020
 • Lissi

  Hej Anette
  Jeg skal til Grønland i marts måned ;)Tænker du, at jeg skal gøre noget specielt i forhold til mit ansigt? Jeg gør allerede nærmest alt “hvad du beder mig om” 😉
  Kærligst Lissi ❤️

  25/02/2020
 • Siff Tordenro

  Hej Anette
  Nu spørger jeg måske dumt, men skal ceramider på før min dagcreme ?
  Jeg har jo den Boost Paulas Choice med ceramider i dråbeform fra din januar box og bruger den som serum før creme og derefter blander FaceCreme No6 med min dag creme og slut SPF. Har jeg fanget det rigtig eller er jeg helt galt på den?
  Vil også høre hvor man få en god hud test/scanning i København ?
  Glæder mig til at modtage din pakke 🙂
  Med venlig hilsen
  Siff Tordenro

  25/02/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for gode ord og kommentarer. Jeg er tilbage på bloggen onsdag morgen. KH Anette

  25/02/2020
 • Pilla

  Hej igen Anette.

  Jeg synes at det er virkelig svært at få styr på den overfrakke næsten uanset hvad jeg bruger af olie, hyaluronsyre osv.. Så tilslutter mig spørgsmålet om hvor man kan få tjekket sin barriere henne og få kyndig vejledning uden at skulle købe 3 produkter af samme mærke?
  Jeg var derudover så heldig at få egf serummet af min mand, så det skal jeg begynde på så snart min hud barriere er god nok. Derfor har jeg flere spørgsmål. Egf, du har tidligere skrevet at man kan bruge frugtsyre inden for at få en bedre virkning, men samtidig skal man begrænse andre aktive stoffer. Jeg har virkelig svært ved at finde en frugtsyre hvor der ikke er så meget andet i. Jeg har kigget på fx den Fra pestle og mortar som du anbefaler, men der er også fx niacinamid i. Er det ok eller kan du anbefale andre produkter?
  I samme artikel skriver du at man kan skifte mellem a vit og egf dvs hver 2. Aften for hvert. Men du skriver selv at du bruger begge dele om aftenen, hvordan går du det helt konkret? Venter du en god rum tid mellem egf og a vit eller?

  24/02/2020
 • amaja

  glæder mig til at høre om det der kan sprayes på ,havde håbet at din nye bog kunne købes med månedens pakke

  24/02/2020
 • Jeanette

  Hej
  Jeg håber det lige er ok, at jeg skriver til ZS. Jeg er i isotretionin behandling pgra akne. Det der hjælper på min tørre hud er (udover mist og hyaluronsyre) at tilsætte nogle dråber fra Paula choise “Boost Moisture Renewal Oil” til min dagcreme. Lige nu bruger jeg The ordinarys Natural moisturizing factors + Ha men det er dråberne fra Paula choise der gør forskellen. Til natten bruger jeg fugtmasken fra Beaute Pacifique eller Madaras SOS mask – altså m mist og et hyaluron serum under.
  Anette, både “Boost Moisture Renewal Oil” og masken fra Madara er fra tidligere boxe 🙂 TAK for dem – bl.a 🙂 Også tak for dagens tekst. Så dejligt at vide hvad jeg skal kigge efter på ingredienslisten.
  God dag.

  24/02/2020
 • ZS

  Kære Anette!
  Johan Poulsen har sat mig på Isotretinon da jeg ikke kan få bugt på min rosacea. Men, selvom jeg bruger hyaluronsyre fra The Ordinary i litervis, ninacinamid, hele Evercalm serien fra Ren, en blanding af hybenkerneolie/hindbærkerneolie/granatæbleolie, Hydrobalance fra SMUUK, lecithin, C-vit og omega3, er min hud stadig umættelig tør. Når den har det bedst, bruger jeg også EGF og Clinical A-vit fra Beaute Pacifique. Er der noget jeg fuldstændig har overset, eller må jeg bare leve med, at det er sådan det er, mens jeg tager medicinen?

  24/02/2020
 • Caroline Drost Jensen

  Hej Anette, tak for din spændende læsning om hudbarrieren og ceramider. Hvor kan man få tjekket status på sin hudbarriere, hvis man er i tvivl om hvordan det står til med den? Vh Caroline

  24/02/2020
 • Gitte

  Åhh ja du har SÅ ret (som sædvanligt) søde Anette.
  Hvis hud barrieren er intakt – så ville der generelt være langt færre hudproblemer både med tørhed men også andre hudproblematikker – og jeg ville se færre desperate kunder på klinikken.
  Så jeg er fan og tilslutter mig din anbefaling om at “få styr” på overfrakken.

  Og så lige et tillykke med din nye bog, den vil jeg glæde mig til at læse når den udkommer ❤️

  24/02/2020