Hvor gak er det at peele huden om sommeren?

Jeg spottede i en kommentartråd, at anbefalingen om at undlade peeling om sommeren var et elendigt råd – vistnok ligefrem oldgammelt. Men verden er heldigvis ikke så sort-hvid, som afsenderen prøver at gøre det. I forhold til beskyttelsen fra sløve hudceller som bliver nævnt her, så hersker der selvsagt fra kildens side ingen tvivl om, at skygge, tøj og SPF yder den altafgørende og væsentligste beskyttelse. At overfortolke det anderledes svarer til at lade Fanden genfortælle en vis bog. Selv A-vitamin (i særdeleshed retinyl palmitat øger større beskyttelse end de nævnte sløve overfladeceller).

Fakta er:

 • Solforskyldte pigmentpletter vil altid ligge latent (også når de er fjernet) i huden og skumle. Der skal uendelig lidt sollys til at fremkalde dem. Er du ikke udfordret af pigmentpletter, så er der intet problem. Så du husker solfaktor.
 • Beskyttelse, hvor kedeligt det end på lyde, er det alt afgørende (skygge, tøj, SPF og antioxidanter).
 • Overordnet set har peelende syrer en dobbeltsidet virkning, hvor den positive tæller alt fra bedre fugtmætning, hudtykkelse, optagelighed af det du efterfølgende smører på, bedre struktur, glattere hud og mere farveudjævning for at nævne de vigtigste. Men, og der er et men, som du personligt må tage stilling til: Peelende syre vil oftest øge hudens lysfølsomhed en smule. Ifølge hudlæge dr. Leslie Baumann er der tale om fire procents ekstra lysfølsomhed. Jeg ved af bitter erfaring, at jeg skal være mere varsom om sommeren. Men du ser også min praksis her.

Hvad den hudkloge underviser og kosmetiker Daniela Fraser fra Complete Me siger:

 • Hudens yderste hornlag består af døde hudceller, der indeholder melanin og derfor giver en mindre beskyttelse.
 • Eksfoliering med enzymer opløser den lim, der binder de døde celler sammen, og forbedrer optagelsen af det, du efterfølgende hudpleje-ingredienser.
 • Frugtsyrer: AHA kan øge din lysfølsomhed i huden, og skal derfor altid bruges med daglig solbeskyttelse. BHA går dybere i huden via talgkanalerne, da den er fedtopløselig og god til tilstoppede porer. Netop akne kan efterlade ar og pletter, så BHA er en indirekte vej til uplettet hud. Også i selskab med SPF i dagtimerne.
 • Frugtsyrer øger – modsat hvad mange tror – generelt overhudens fylde og tykkelse (pga øget cellefornyelse og fyldigere celler). Noget, der på den lange baner øger hudens modstandsdygtighed i forhold til UV.

SANDHEDEN om frugtsyrer og tyndere hud har vi behandlet her tidligere.

@beautyspace på IG, hvor du har morgen- og aftenrutinen i stories – til pigmentplaget hud.

Foto Jens Peter Engedal

23/07/2020
Muligvis årets smarteste blanding
Lad mig give dig for og i mod
27/07/2020
Den gode nyhed: Hårtab kan som regel fikses #1
Den dårlige: Det kræver nye vaner

Kommentarer

 • Anette Kristine Poulsen

  @ Nanna, tak for dit indspark og dit meget relevante spørgsmål. Der er ingen videnskabelig dokumentation, der peger i retning af, at man efter graviditet skulle undvære værdien og effekten af AHA, som er der findes i Environs (i øvrigt gode, helt enig) maske. Slet ikke hvis man som du ikke er plet-plaget.

  @ Pernille S, jeg forstår, hvor du vil hen, og jeg kan sagtens også bruge og tilsætte hyaluronsyre om natten. Det er skam en glimrende idé, fordi HA altid er godt for barrieren, men i den A-vit, jeg viser er der fugtbindende indhold i. Så er et spm. om budget, hud og temperament om man vil tilsætte mere hyaluron.

  KH Anette

  26/07/2020
 • Pernille S

  Kære Anette
  På din IG profil viser du dine daglige rutiner. Hæfter mig ved at du om aftenen ikke benytter hyaloronsyre. Er der en årsag hertil. Måske du synes det er “overkilled”, da vi om natten jo ikke sådan viser vores “plumpe” hud frem! Forstår du?
  Kh Pernille S

  24/07/2020
 • Nanna

  Jeg fødte i november måned – og min kosmetolog tabte nærmest kæben og så meget skræmt ud, da jeg fortalte, at jeg brugte Environs syremaske en gang om ugen. Det måtte jeg bestemt ikke, hvis jeg ikke ville have pletter i hele hovedet. Jeg har ingen pigmentpletter, fik det heller ikke under graviditeten – og savner den flotte effekt masken har på min hud. Så er det sandt, at man helt skal lade være post-graviditet (jeg ammer også stadig…)???
  Tak for altid informativt skriv!

  24/07/2020

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.