Sandheden om frugtsyrer og tynd hud

S0A5546

Frugtsyrer (AHA) er noget af det bedste, jeg ved. For i grove træk er det AHA, der sammen med A-vitamin, gav mig min hud tilbage ovenpå teenageårenes overdrevne grillbadning. Der er meget godt at sige:

 • For det første står virkningen af AHA ikke til diskussion. Du kan overdrive brugen eller glemme den vigtige solbeskyttelse, men virkningen kan ingen anfægte.
 • Når man er ung, har cellerne en omsætningshastighed på 28 dage. Voksne kan lægge cirka 10 dage til, og det lyder måske ikke af meget, men det er det. Sløve og triste overfladeceller resulterer i mindre glød. AHA virker ikke bare som døråbner for andre ingredienser, men øger også cellernes omsætningshastighed, så nye friske bedre kan komme til.
 • AHA forfiner huden i forhold til ujævnheder. Det gælder alt fra en akneramt fortid til farveforskelle. Ikke dramatisk, men så det er synligt.
 • AHA øger hudens fugtniveau.
 • AHA arbejder godt sammen med salicylsyre (BHA), så det samtidig er muligt at gøre noget ved forstørrede porer og fedtet hud. Derfor finder du også mange produkter, der indeholder både AHA og BHA. Men som altid: vær varsom med ikke at overgøre tingene.
 • AHA er alt i alt en social ingrediens, der fungerer godt sammen med det meste andet. Dog er det ikke en god idé at blande syrer fra forskellige mærker, fordi det bliver svært at styre og overskue påvirkningen.
 • Og så til det helt dyre spørgsmål. Om frugtsyrer gør huden tyndere og mere pergamentagtig? Svaret er nej, dokumenterer hudlæge og professor Leslie Bauman, som siger, at det modsatte er tilfældet:

AHA’s don’t thin the skin. The reverse is actually true. Although the stratum corneum is thinned by AHA’s, the overall epidermis gets thicker”, lyder det fra Baumann, som står bag det videnskabstunge opslagsværk ‘Cosmeceuticals and Cosmetic Ingredients’.

Stratum corneum  er det alleryderste lag, der danner hudbarrieren (bestående overvejende af døde celler og fedt). Det siger sig selv, at det ikke gavner at irritere her, så go slow. Ellers får huden ikke gavn af de mange fordele.

@beautyspace på Instagram

28/08/2017
Mit bedste nummer til neglene
Årets mest overraskende løsning til flossede problemnegle
30/08/2017
Lad os se på din hud. Sådan rigtigt
De professionelle øjne kommer. Så hit med din hud

Kommentarer

 • Den grønne hedder Silky gel peeling og er fra DM Skincare, jeg er helt overbevist om det er her hos dig jeg har set billeder af den ind imellem, men det er længe siden sidst. Men kan du hjælpe mig ift. den strippede, kløende fornemmelse, skal det være sådan? Eller bør jeg undgå de produkter der giver den fornemmelse? Eller er der noget jeg skal fodre/dulme med bagefter? Min rutine efter brug står herunder:

  Jeg bruger den grønne fra DMskincare som du b.la. anbefaler, men jeg synes min hud føles lidt strippet og kløende bagefter. Jeg har ikke brugt den nogle måneder nu, men burde måske nok prøve igen med de skønne virkninger du skriver om. Men er der noget ekstra jeg bør fodre huden med bagefter? Jeg plejer at fugte med mist fra Karmameju, så serum og dagcreme fra BP paradox serie. Jeg er ved at løbe tør for cremen, så det bliver en anden fremover.
  Det skal lige siges jeg får samme fornemmelse i huden af Exuvience bionic oxygen, så måske er det bare sådan jeg er, eller det skal være sådan?

  Og så vil jeg lige tilføje tilsidst, at nu efter 3/4 år med dine anbefalede rutiner, vaskeklud o.lign oplever jeg pludselig en kæmpe forandring ift, 11 talerne som ikke er nær så dybe mere
  Vipperne er synlige og det er dig jeg kan takke for at jeg startede med Revitalash. Det er jeg så glad for Du gør verden skønnere, tusind tak

  03/09/2017
 • Anette Kristine Poulsen

  Lige et hurtigt indspark: Der findes utrolig mange produkter, der netop kombinerer AHA og BHA, så derfor fungerer de naturligvis sammen. De gør noget forskelligt – især akne/store porer vil have glæde af BHA’s evne til at trænge ned i porerne. Når det er sagt, så skal man være varsom med ikke at ende i at overgøre tingene.

  KH Anette

  02/09/2017
 • Christine

  Kære Annette

  Jeg har også læst hos pudderdåserne, at det vil være for meget at blande AHA og BHA, og har derfor udelukkende holdt mig til BHA. Jeg kunne dog godt tænke mig også at prøve AHA, da jeg har været meget glad for Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA gel.
  Vil du sige, at jeg så godt kan supplere denne med hendes Skin Perfecting 8% AHA gel ved for eksempel at bruge den ene om morgenen og den anden om aftenen? Eller hvordan ville du kombinere?

  Håber meget du kan hjælpe og tak for en super blog.

  01/09/2017
 • @ Anette Ravnested – Du kan få AHA i alt, lige fra serum til cremer og masker…Så det er hvad der bedst passer dig.

  @ Sanne D – Environ, Ole Henriksen, Akademikliniken

  @ Sidsel – Jeg vil gerne have dig et budgettip: Ecookings Peel maske.

  @ Eva B – TAK for dejlige ord. Og ja, du kan roligt fortsætte.

  @ Daniela – Ved jo, du læser med, så forsøger jo at være præcis og korrekt.

  @ Winnie – Du kan sagtens bruge Environs A-vit pleje om dagen (under SPF) og så EGF om aftenen. Det er et godt valg.

  @ Marianne W – Tak for at dele din erfaring.

  @ Vibeke JP – AHA og BHA arbejder rigtig fint sammen – du kan tjekke flere kilder på det ovre hos Paula’s Choice.

  @ Jette B – Ecookings peel maske.

  @ Kristina S – Jeg vil anbefale at du starter langsomt op med A-vitamin, og så introducerer AHA lidt senere. Evt. bare fra en maske.

  @ Anette J – 23

  @ Karoline – Du forstår at gøre nogen glad

  @ Agnete – Det forstår jeg til fulde. Tror Ole Henriksens kommer på lager igen snart i ny emballage.

  @ Anne-Marie – Den grønne fra DM? Det tror jeg ikke har været mig?

  @ Sarah – For mig ligner det et PROF program – om du mangler noget er for mig umuligt at sige. Her skal du gå til en kosmetolog eller dygtig dermatolog. Tjek evt. den mulighed der med at bliver kigget hos en fra dermalogica (opslag fra torsdag.)

  @ Kamille – Ja til spm. nr. 1 og fortsæt endelig med den A-vit du er glad for – også din alder taget i betragtning. Hvorfor overvejer du at skifte?

  @ Nina T – jeg svarer lige generelt: BHA og AHA går fint sammen.

  Er der nogen, jeg ikke har fået svaret så råb højt.

  KH Anette

  01/09/2017
 • Nina T.

  Hej Anette,
  Jeg er også interesseret i at høre, om AHA (fra Ole H) kan anvendes sammen med salisylsyre (Ecooking)?

  @EvaB: Jeg tror, at du har ret. Invigorating Night Gel er i hvert fald at finde på hans amerikanske side bare i ny blå indpakning.

  30/08/2017
 • Eva B

  Vedr Ole Henriksen og udgået….har flere steder læst, at alle OH produkter er ved at blive reformuleret og opdateret, og at de nye skulle være på markedet omkring september?
  Man har kunne købe hans produkter pænt nedsat de sidste par mdr., men nu er mange nok ved at være udgået for hans mest populære produkter. Men han kommer vist stærkt igen.
  På mange Webshops, bla Nicehair, Lookfantastic og Cocopanda er der dog noget tilbage stadigvæk til billige penge 🙂 ved ikke om hans frugtsyre er udsolgt, men jeg nåede at få hans øjengel – købt efter Anettes anbefaling, nu skal jeg altså prøve den – i sidste uge på Lookfantastic.
  Bare et tip

  30/08/2017
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for ord, kommentarer og spørgsmål. Jeg er glad for det hele. I dag og i morgen er jeg på landevejen til foredrag i Vejle og Frederikshavn, så fredag morgen svarer jeg. På det hele.

  Tak for din tålmodighed.

  KH Anette

  30/08/2017
 • Sarah

  Hej Anette

  Du er nok træt af disse spørgsmål, men åh hvor al min læsning, tid med hudlæger og erfaring efterhånden har gjort mig forvirret.

  Jeg vil meget gerne prøve at tilføje noget AHA og Niacinamide til min rutine. Hvordan ser det her ud for dig?

  Morgen:
  1) Mild eksfoliering med fugtig bomuldsvaskeklud
  2) Serum: Cellufirm Drops fra Mario Badescu (rig på hyaluronsyre)
  3) Et par dråber af The Ordinary’s Niacinamide
  4) Dagcreme: Trines Wardrobe dagcreme
  5) Desuden bruger jeg derpå Nars tinted mousturizer med SPF 30

  Aften:
  1) Rens: Mario Badescu – Enzyme Cleansing Gel (udskfites 2 gange om ugen med Mario Badescu: Glycolic Cleansing)
  2) Super booster 3 fra BP

  Masker som jeg bruger 2 gange om ugen, fordelt på forskellige aftener:
  – The Ordinary: AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution
  – Mario Badescu: Whitening Mask

  Hvordan ser det ud? Burde jeg også købe Vitamin C fra The Ordniary og komme på 2 gange dagligt?

  Tak for al din vidensdeling, det er en kæmpe inspiration!

  – Sarah

  30/08/2017
 • Kamille

  Jeg er vild med din blog (og bøger) Anette;) 2 spørgsmål:
  1. Kan Danish scincares salicylsyre anvendes samtidigt med invigorating Night gel fra OH eller bliver det for meget?
  2. (Et spørgsmål der ikke vedrører dagens indlæg:) Jeg er 19 og bruger pt. BP’s super 3 clinical, som står for at skulle genindkøbes. Vil der være nogen fordele at hente i i stedet at købe Dermalogicas overnight repair eller serum fra Verso eller anden form for retinol? Er stadig ikke sikker på hvordan retinolen effektmæssigt adskiller sig fra estervarianten:-)

  29/08/2017
 • Jeg bruger den grønne fra DMskincare som du b.la. anbefaler, men jeg synes min hud føles lidt strippet og kløende bagefter. Jeg har ikke brugt den nogle måneder nu, men burde måske nok prøve igen med de skønne virkninger du skriver om. Men er der noget ekstra jeg bør fodre huden med bagefter? Jeg plejer at fugte med mist fra Karmameju, så serum og dagcreme fra BP paradox serie. Jeg er ved at løbe tør for cremen, så det bliver en anden fremover.
  Det skal lige siges jeg får samme fornemmelse i huden af Exuvience bionic oxygen, så måske er det bare sådan jeg er, eller det skal være sådan?

  29/08/2017
 • Agnete Nielsen

  Hej Anette
  Tusind tak for en virkelig god blog og bog!

  Jeg har selv haft super resultater med Ole Henriksens AHA, men den ser desværre ikke ud til at kunne fås mere. 🙁
  Har du andre bud på AHA-produkter, der kan smøres på om aftenen og beholdes på? Foretrækker dette frem for en maske.

  Hilsen Agnete

  29/08/2017
 • Anette J

  Hvornår er man voksen (i den her sammenhæng)?

  29/08/2017
 • Kristina Skjøth

  Hej Anette –
  Og tak for en fantastisk blog og bog.
  Har kastet mig ud hudplejerutinen, og er godt på vej med første trin – m2 mist med collagen og hyaluron, BP serum paradoxe og ansigtscreme fra ling elastin collagen.
  Nu vil jeg kaste mig ud i næste trin – regner med a vitamin fra BP (super 3 booster) men mangler nok lidt omkring AHA. Skal jeg først starte op med a vitamin for at tilvænne min hud?
  Og AHA cremen/gel ( eller hvad jeg vælger), må den smøres ved øjenområdet? Ville ha investeret i Ole Henriksens invigorating gel men den fås ikke rigtig mere? Har du et andet godt bud?

  29/08/2017
 • Jeg eeeeelsker dine bøger. Verdens bedste opslagsværk, når man bliver forvirret på the world wide web 🙂

  … Og min hus er blevet så vanvittig fin af, at bruge frugtsyremaske én gang om ugen. YAY

  //K

  29/08/2017
 • Jette B

  Spændende læsning . Vil gerne have forslag til AHA mærker på budget

  29/08/2017
 • Vibeke JP

  Hvordan fungerer AHA og BHA/salicylsyre bedst sammen til sensitiv hud?

  Jeg læste hos Pudderdåserne, at man bør undgå at mixe AHA og BHA. Derfor har jeg helt undgået AHA, fordi jeg pt anvender en tonic fra Paula’s Choice med BHA/salicylsyre hver aften inden BP Super3 Booster.

  Kan du anbefale et (budgetvenligt) AHA-produkt til sensitiv hud? Og hvordan bør jeg bruge det?

  29/08/2017
 • Marianne W

  Jeg har selv haft rigtig gode resultater med kombi af AHA 30% og Retinoid complex 2% fra The ordinary – jævnere hud, næsten ingen udbrud af de bumser, som kommer selvom jeg er 42 (!) og uden hudirritation, som jeg fik af BP super booster 3 – tilmed budgetvenligt, what’s not to like? 🙂

  29/08/2017
 • Winnie

  Environs frugtsyremaske (revival masque) er den egentlig vandbaseret? Og hvordan bruger jeg den bedst sammen med Bioeffect? Går de to godt sammen?
  Og kan jeg bruge Environs A-vitaminpleje under mine dagprodukter samtidig med at jeg bruger Bioeffect om natten?
  Fra en moden amatør, der gerne vil blive dygtigere og derfor er begyndt at følge godt med her på siden 🙂

  29/08/2017
 • Daniela

  UHA, jeg blev først nervøs da jeg læste den overskrift Anette!
  – Men heldigvis var der jo ingen grund til panik og indlægget sluttede præcist som jeg ville have kommenteret…
  Nemlig at hornlaget bliver en smule tyndere og finere.
  Men at under dette yderste lag, bliver huden faktisk både fyldigere og glattere pga den øgede cellefornyelse helt nede fra vækstlaget 🙂

  29/08/2017
 • Eva B

  Sanne og Anette, check ud her. Anettes favoritter, og det er solide valg, som også anbefales af andre beautyskribenter ( hvis ikke Anettes anbefaling er nok )
  https://beautyspace.dk/beautyspace-anbefaler/
  Den bog som nogen har skrevet kommer godt og informativt omkring emnet, så man føler sig tryg nok til at indføre frugtsyrer i sin hudpleje.
  ISÆR Environs natmaske er fantastisk, men hele deres optrapningsserie er super for nybegyndere, og Mette fra Environ er en yderst hjælpsom og vidende forhandler, der passer på din hud hele vejen igennem optrapning i de forskellige styrker. Man går langsomt op i styrke.
  Frugtsyrer fåes både i masser af cremer, serums og masker, udvalget er uendeligt. Undskyld, Anette, at jeg går dig i bedene, kunne ikke nære mig. Utroligt spændende emne!
  Tak, for at give svar på det spørgsmål om tyndere hud. Nu vil jeg roligt smøre videre.

  29/08/2017
 • Sidsel

  Ja! – syre og A-vitamin (BP´s Super3 booster) har også gjort virkelig gode ting for min hud!
  Har holdt sommer-pause, men skal vist have skrabet sammen til nye indkøb til vinterens komme.
  Kunne godt bruge et tip til et budgetvenlig AHA-produkt…har selv tænkt på Pudderdåsernes?

  29/08/2017
 • Dorthe Rasmussen

  Jeg elsker Ecookings Peel maske, som jeg bruger 1 gang om ugen i 7-8 min. Nok kan huden være rød lige bagefter, men jeg gør det lige inden sengetid og kan virkelig se at min hud er klarere og strammet op næste morgen. Så JA tak til AHA frugtsyre :+)

  29/08/2017
 • Sanne Dahl

  Og meget gerne et tip til de frugtsyrer du selv ville købe 🙂 Altså mærker 🙂

  Vh Sanne

  29/08/2017
 • Anette Ravnested

  Kære Anette
  Det lyder rigtig spændende med frugtsyre. Noget som jeg rigtig gerne vil prøve.
  Er det ligesom at ligge en ansigtsmaske – og i givet fald hvor længe og hvor mange gange om ugen?
  Kh Anette

  29/08/2017

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.