Jeg giver Paula Begoun ret på 5 fronter, men er lodret uenig på 3

”Hvis ansigtsmassage virkelig er opløftende, hvorfor sidder flere bryster så ikke oppe under hagen?”

Sådan lyder det fra stifteren af Paula’s Choice, Paula Begoun, som i sidste uge var rejst fra Seattle til Paris for at møde pressen, og jeg må sige hun er svær ikke at holde af. Måske fordi hun stadig drypper sit hjerteblod udover forsamlingen – og med våde øjne og en stemme, der knækker, takker for fremmødet efter at have speedsnakket i 90 minutter.

Der er meget, vel faktisk det meste, man kan være enig med Begoun om, men på de her tre fronter er jeg ikke:

 • ”Jeg ligner ikke en på 70, og jeg har arbejdet meget hårdt på ikke at ligne en på 70,” siger hun og fortæller befriende ærligt, hvordan hun gør brug af ret så meget mere end hudpleje. Hun forklarer, hvordan hun får gjort bittesmå ting ad gangen for stadig at være genkendelig. I samme indånding fraråder hun ansigtsbehandlinger og massage – ”spar i stedet pengene op til de procedurer, der virkelig batter”, lyder anbefalingen.
  Jeg kan ikke li’, når folk taler nedsættende om deres alder, for det bliver lige dele forkælet og patetisk – alt for mange aner ikke, hvor sindssygt heldige de er overhovedet at være her. Det er også grotesk at afvise ansigtsbehandlinger bredt over én kam. For det første findes der utallige forskellige, og for det andet kan jeg fylde et tykt hæfte om, hvad de kan foranledige af god hud.
 • Jeg er uenig i hendes forkærlighed for både de Vaselineagtige olier (som petrolatum) og silikonestoffer.
 • ”Hav et neurotisk forhold til solbeskyttelse,” anbefaler Paula Begoun og her vil jeg normalt nikke, og det sidder jeg næsten også og gør, mens jeg skriver. Men Begoun taler om ALT synligt lys så kategorisk, så forskrækket, at man næsten instinktivt ender i Rasmus Modsat-lejren. Vi skal kunne leve – også med syndighederne.

I det hele taget bliver det provokerende, når nogen tager patent på løsningen. Og det gør hun stort set uden åbenhed for, at vi jo har forskellige prioriteter. Jeg får lyst til at sige ”Hey, jeg vil hellere være i pissegod form, sikre mig masser af livsforlængende, endorfinkickende motion og så leve med at UV-strålerne rammer mine blege arme i de 30 minutter, det står på.”

Intet af det ændrer på, at Paula Begoun er mesterlig. Mesterlig i alt, hvad hun igennem årtier har skrevet og lært os om ingredienser, måden at skelne dem på. Hun står bag et videnskabeligt researcharbejde absolut uden sidestykke – og det er bare at sige tak.

Jeg tilslutter mig varmt hendes tilgang på de her 5 fronter:

 • Vær blid ved din hud. Undgå kradse skrubbecremer, grillstegning i solen, osv.
 • Beskyt din hud med antioxidanter og solfaktor. Det er en god idé at lagre din SPF, for de færreste får smurt på igen i løbet af dagen.
 • Tænk fugt på den smarte måde … som linde, tyndtflydende ”liquids’ med fugtbindende indhold (hyaluron, glycerin, sodium pca), for det er langt fra alle og især de fedtede hudtyper, der trives med fede cremer.
 • Prioritér genopfyldende ingredienser som A-vitamin, peptider og niacinamid.
 • Huden skal hjælpes i forhold til at fjerne sløve overfladeceller, og det sker bedst med AHA & BHA – altså peelende syrer. Brugt korrekt.

@beautyspace på INSTAGRAM, hvor du kan høre og se Paula Begoun svare på, hvad den største nonsens er i øjeblikket. I hudpleje-verdenen. Og det er ikke kedeligt, lover jeg.

GLÆD DIG TIL at få Paula Begouns ret smarte svar på, hvordan du tjekker, om din hudbarriere er i god form. Den ene afgørende ting for at alt andet fungerer. Coming up.

Seriøst bedre hud LIVE i Vestjylland finder du billetter her til 3. NOVEMBER

Seriøst bedre hud LIVE i Kbh. finder du billetter her til 1. NOVEMBER

11/10/2022
På badeværelset hos journalist og skønheds-samler Sarah Skarum
"Jeg HADER ritualsnak og idéen om, at kvinder skal tænde et duftlys."
18/10/2022
Om den bekostelige Lyma laser virker?
Jeg har prøvet den, og her er hvad der skete

Kommentarer

 • Angela

  Jeg er en rimelig stor fan af dig og dine råd, Anette og følger dig dagligt. Dine råd har hjulpet mig, og jeg er ikke nær så forvirret i valg af produkter.Det skal her nævnes, at din forkærlighed for et levende ansigt, er grunden til jeg følger dig. Jeg kan li at se sund og levende ud, og det er nok også mit parameter for det jeg ser efter, når jeg søger behandlinger osv. I det perspektiv synes jeg det er interessant at høre om en kvinde som Paula. Jeg har været hele vejen rundt i mine overvejelser om at bevare den perfekte hud, kæbelinje osv. Men hvis jeg gransker i mig selv, må jeg indrømme at hendes udseende skræmmer mig. Jeg er kropsterapeut og der er altså ikke meget bevægelse i hendes ansigt, så vidt jeg kan se. Ifølge vores automatiske nervesystem signalerer et ubevægelig ansigt fare, og da mit nervesystem er skabt til at “spejle” det, er det det jeg spejler- et faresignal. Måske er det derfor jeg ved dybere granskning nok må byde mit skønne bevægelige ansigt velkommen!

  17/10/2022
 • Anette

  Jeg er vild med den grå klassiker med 2% bha fra PC. Den gør hvad den lover!

  Jeg har det dog stramt med at putte petrokemi i på min hud!
  Eller silikone for den sags skyld.

  Som tidligere ansat i olieindustrien ved jeg, hvor mange tons den sælger til diverse skønhedsgiganter som bl.a. tæller L’oreal group.

  Føj!
  Om jeg har lyst til at putte derivater af råolie i mit ansigt? Gamle, døde dyr og rådne ting i fermenteret form?

  Øh… Nej tak.

  Men derudover er jeg fan af både layering, blid exfo og ingen scrubs med korn 😉

  17/10/2022
   • Anette

    Du har helt ret!
    Jeg aner faktisk ikke rigtigt hvad jeg lavede i den business. Det var slet ikke den branche jeg normalt finder jobs i.

    Så ja… Det er sgu et godt spørgsmål hvad der lige stak mig da jeg sagde ja til den stilling 😉

    25/10/2022
 • Kristina

  Hej Anette
  Jeg er rigtig glad for flere af paulas produkter – fx azelaic acid booster, bha toner og en mineralsk matterende solcreme med zink oxid. Sidstnævnte og førstnævnte indeholder silikoner, men jeg elsker dem, selvom jeg normalt forsøger at undgå silikone. Jeg har tænkt over om zink oxid er nok ift uv beskyttelse? Synes jeg har læst et sted, at mineralske solcremer både skal indeholde zinkoxid og titanium dioxid, for at beskytte tilstrækkeligt?
  Mvh Kristina

  17/10/2022
   • Kristina

    Mange tak for svar 🙂 Jeg fortsætter med at bruge Paulas spf. Lige præcis azelainsyren har gjort en KÆMPE forskel for mig. Jeg har ellers brugt både a-viamin, bha og niacinimid i flere år, men intet har givet min hud ro som azelainsyre. Jeg bruger selvfølgelig stadig de andre ingredienser også og er meget glad for din A-vitamincreme.

    24/10/2022
 • Sanne H.E.

  Peptidoglycan booster fra PaulaChoise – er det en du kan anbefale???

  17/10/2022
  • Sanne H.E.

   Der skal altså stå Peptide booster

   17/10/2022
 • Ingelise Rasmussen

  Det er klart, at hun ikke ligner en på 70, for ifølge Wikipedia er hun fra november 1953

  17/10/2022
 • Cecilie

  Må lige høre: er det også nødvendigt at “lagre” SPF om vinteren i Danmark? Jeg gør det om “sommeren” (april-oktober), smøre 2 X dagligt (om morgenen med 20 min mellemrum) og med rigelig mængde. Men er i tvivl om det virkelig er nødvendigt om vinteren med x2. Om vinteren smører jeg nemlig kun 1 gang SPF om morgenen.

  17/10/2022

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.