fbpx

Kære Politiken & Anne Lea Landsted

Screen Shot 2012-10-10 at 13.12.55

I lørdags skrev journalist og forfatter Anne Lea Landsted i Politiken om såkaldt ageism. Om at 60 er det nye 60, og at det er noget vrøvl at tale om eksempelvis 30’erne som de nye 20’ere, osv.

Jeg er enig (ikke fordi vi partout skal være enige, men du ved…jeg sad og nikkede ved morgenkaffebordet). For det er præcis samme argument, vi delte i Børsen og på Beautyspace for nogle uger siden.

Men så fik jeg kaffen galt i halsen.

For når Landsted begynder at tale om dyre rynkecremer, så falder hun desværre i den fælde, der nemt bliver undertrykkende og fordomsfuld.

For det første behøver hudpleje langt fra at være dyr. Heller ikke den, der virker på rynker.

For det andet, skriver Landsted, at det kun er kosmetikfirmaerne, der bliver glade, og at vi andre højst bliver fattigere. Og det gør mig trist. For lige dér lader hun det ligge underforstået i sætningerne, at kvinder er blottet for skepsis og sund fornuft. At det er noget virkningsløst, unødvendigt pjat, vi lader os lokke af.

For det tredje handler hudpleje om meget andet og ikke mindst mere end rynker og alder. Det kan sagtens være, at Landsted bruger betegnelsen ‘rynkecreme’ symbolsk, men det klinger negativt og gør mig usikker på, om hun overhovedet har gjort sig tanker om, HVAD dét, hun kalder ‘rynkecreme’, overhovedet er?

 • Der kan fx være tale om A-vitamincremer. Den mest veldokumenterede ingrediens, som kan alt fra at øge mængden af hudens byggesten, kollagen, til at trække mod en sundere hud. Og ja – en af sidegevinsterne er let udglatning.
 • Eller det kan være forebyggelse af solskader. Solskader, der ofte viser sig som netop rynker. Her er vi inde på hudpleje med alt fra beskyttende antioxidanter til solbeskyttelsesfiltre. Begge beskyttende, også mod hudkræft. Hudlægernes i forvejen alt for lange ventelister ville jo eksplodere, hvis ikke vi selv satte ind her.
 • Det kan også være, hun taler om fugtmættende cremer. Vi ved, at ethvert hudplejeprodukt, der indeholder fugtbindende ingredienser som eksempelvis hyaluronsyre eller glycerin, får huden til at rejse sig en mikro-smule, og dermed midlertidigt har en udglattende effekt. Og taler vi om sund hud, så er en del af definitionen netop, at den er i stand til at holde på fugt.
 • Eller det kan handle om barrierebeskyttelse. Hvis ikke hudens grydelåg holder tæt og er i orden, så er vi ringe til at holde eksempelvis allergi-aggressorer væk. Huden vil derudover typisk blive tørketør og kreppet – nogen vil kalde det rynket.

Så spørgsmålet er, om det alt sammen bare er noget dyrt pjat?

Som kvinder lader sig lokke af?

Alene til glæde for kosmetikindustrien?

Jeg tror det ikke.

MERE AF BEAUTYSPACE? Det får du her.

15/06/2018
Vil du have din hud tilbage?
Hvad det kræver, og hvornår vi måske ses. Dig og mig.
19/06/2018
Når klappen går ned i Magasin og Matas
Og budgettet samtidig kræver benhård prioritering

Kommentarer

 • @ Helene R, er det også hvad du selv oplever? Den som krads? Det er den mildeste form (ester-varianterne), men en måde er at ‘fortynde’ den den. Altså blandet med et andet mildt produkt, fx. et fugtserum fra Purely Prof.

  @ Rie Dyrnes, vi har plads til hende på Beautyspace.

  @ Lotte Munk, Jeg ved, at Bioderma sidste år ændrede dyssen. Kan du have en gammel variant? Ja, jeg har prøvet Vichys og synes den er rigtig fin. Mest til kroppen dog.

  @ Lykke, du fik dit eget indlæg i går. Og jeg forstår jeg. Vi bliver ved med at tage det.

  @ Susie, og som om vi er lidt ubegavede.

  @ Anne Ewald, åhhh du gør mig glad. Flere dermatologer anbefaler det…det er ikke en kombi, jeg kan tage æren for. Bare ikke overdriv.

  @ Mette Sloth, bare vi havde kendt til A-vit altid. Heldigvis gør vi nu.

  Stor hilsen Anette

  20/06/2018
 • Jeg er så enig med dig i A-vitamin, det gør jo en virkelig synlig forskel. Jeg synes da jeg takker A-vitamin for en flot hud selvom jeg har rundet et skarpt hjørne 🙂 Jeg har altid plejet min hud og synes det gør en forskel.

  19/06/2018
 • Anne Ewald Møberg

  Tak for dig! Har de sidste par uger suppleret min sædvanlige skønne hudpleje med Darphin Resurfacing Peel efterfulgt af Beauté Pacifique Super3…wow sikke et flot resultat!!!
  Det ville jeg aldrig have turdet, da begge mine ellers dygtige kosmetologer frarådede den kombi. Heldigvis fulgte jeg DIT råd og holder samtidig mit ansigt beskyttet mod og i solen.

  18/06/2018
 • Lotte Munk Andersen

  Tusind tak Gitte Bjerre. Jeg har da sovet i timen. Plejer at læse ALT herinde:0)

  18/06/2018
 • Susie

  Jeg synes at det er så ærgerligt når hudpleje bliver omtalt på den måde- som om at det er forkert at gøre noget lækkert for sig selv…lidt som om vi ikke fortjener velvære ?

  18/06/2018
 • Gitte Bjerre Jensen

  @Lotte Munk Andersen se opslaget “Dråberne der gav telefonstorm”. Der omtaler Anette “Vichy”

  18/06/2018
 • Lykke Petersen

  Fint skrevet. Men ved ikke om det bare er mig, og hvordan jeg skal udtrykke det, men syntes nu at det er lidt af en jungle derude. Læser din kloge ord, men når jeg så står i f.eks Magasin, Illum eller Matas, og skal prøve at omsætte det til køb, går klappen ned, med alle de tilbud der er, som alle lover fantastisk hud, så jeg ender med at gå hjem uden at købe, hjææælp

  18/06/2018
 • Lotte Munk Andersen

  A Pro Pro dyrt vs? billigere er jeg på udkig efter en god solcreme som mist til ansigtet. Er træt af Biodermas, da dysen ikke er god. Så er der Coolas, som lyder god, men noget dyrere. Prøvede lige vichy på apoteket, Hydrating Protective Water SPF 30. Det er med Hyaluron og termalsk kildevand. Kender du den?

  18/06/2018
 • Rie Dyrnes

  Endnu engang enig. Et godt eksempel er, når jeg rejser med min veninde, som er 60+ så plejer jeg hendes hud, med alle mine lækre produkter. Hendes rynker forsvinder ikke, med de bliver mindre synlige. Hun går ikke op i hudpleje, bruger bare en creme engang imellem, men syntes det er skønt når jeg gør hende fin. Måske en dag hun ønsker sig fin hud, når vi ikke holder ferie, så vil jeg bede hende læse med her.
  Knus til dig <3

  18/06/2018
 • HeleneR

  Og apropo a-vitamin, kan du anbefale en creme som ikke er så potent som fx. den fra BP? Hudlægen siger at a-vitamin som den fra BP er lige krads nok til min sarte hud, men vil jo så gerne have effekten, så måske der findes cremer med bare et strejf a- vit som jeg kunne forsøge mig med?

  18/06/2018
 • HeleneR

  Hørt! Kunne ikke være mere enig 🙂

  18/06/2018
 • Linda Nedergaard

  Hun skulle da prøve at gøre, som jeg har gjort: begynde at læse din blog og bruge løs af nogle af de mange gode tips og råd om hudpleje og produkter, der virker. Og så kan hun altid skrive en kronik med et andet indhold om nogle måneder 😉

  18/06/2018
 • pia Hvenegaard

  Kære Anette

  Jeg kunne ikke være mere enig med dig.
  Glæder mig altid over at læse dine betragtninger.
  Knus Pia

  18/06/2018
 • Gitte NO

  Uden at have læst indlægget i Politiken springer jeg alligevel ud i at give et lille besyv med: Jeg mener, at det er en misforståelse, hvis man i udtrykket 50 er de nye 40, 60 er de nye 50 osv., lægger at det har noget med udseende at gøre.

  Måske tager jeg fejl, men for mig har det snarere noget med vores mindset at gøre, altså at vi tænker anderledes end man gjorde for bare få generationer tilbage. Vi er på mange parametre sundere og lever derfor længere end man gjorde før, vi har for manges vedkommende ikke fysisk nedslidende job i samme grad som man havde før i tiden, og flere ønsker f.eks. slet ikke at gå på pension som man nærmest automatisk gjorde ’i gamle dage’ – se f.eks. denne inspirerende artikel fra 2012 (også fra Politiken – håber linket virker!): https://politiken.dk/oekonomi/privatoekonomi/art5388432/68-%C3%A5rige-Ingrid-startede-virksomhed-for-sin-pension

  Det at holde sig vedlige – også mht. til hudpleje – er bare en herlig og naturlig følge af det ændrede mindset for mig at se. Og så skader det jo ikke at følge lidt med i, hvad der er skidt og kanel på den front, som f.eks. her hos dig Anette – så tak for det store research arbejde du gør, det gør valgene af produkter SÅ meget lettere (og ofte billigere!) for os andre

  18/06/2018
 • KarinVS

  Anette – du er så fantastisk :-*
  Tak for dine gode tanker, for det der blev skrevet i den artikel du refererer til, er netop skrevet i en tone hvor jeg sidder tilbage og føler mig irettesat og talt ned til. Så tak kære Anette 🙂
  Knus Karin

  18/06/2018
 • amaja

  tak fordi du altid kommer omkring emnet på en god måde
  og hvad så hvis vi bruger penge på antiage ,vis mig den kvinde der når en alder hvor alt hænger der siger hurra det tror jeg ikke på findes

  18/06/2018
 • Charlotte P

  SÅ fint skrevet. Kunne ikke være mere enig med dig Anette! 🙂

  18/06/2018
 • Man skal vel, generelt, altid lade være med at generalisere, og især om noget man ikke har forstand på. Rigtig go’ dag, smukke. 🙂

  18/06/2018
 • Mia L.

  Hun skulle prøve Bioeffect. Det er da det perfekte eksempel på at pris og kvalitet kan hænge samme. Havde aldrig troet jeg vil jeg ville bruge så mange penge på et hudplejeprodukt men når man så tydelig kan se det virker er man altså solgt.

  18/06/2018