Karsprængninger kan fjernes, men de er lettere at forebygge

Muligvis kender du dem. De røde fiskekonekinder, hvor små rødlilla spindelsvævsagtige tråde løber i hudoverfladen eller omkring næsen.

Karsprængninger (også kaldet karudvidelser) er små blodkar, der udvider sig. Deres rigtige navn er telangiektasier, og de er noget nemmere at forebygge end at fjerne. At de overhovedet dukker op, kan der flere grunde til, men især:

 • UV-stråling. For meget selvfølgelig.
 • Genetik.
 • Mistet elasticitet i huden.
 • Store temperatursving.
 • Hormonelle ændringer fx under graviditet eller overgangsalder.
 • For meget alkohol og røg.
 • Kroniske betændelsestilstande i huden som fx rosacea.

Heldigvis er karsprængninger ikke tegn på, at der er noget galt med sundheden, men de kan være kosmetisk generende. For ud over at vi kan se dem, så ender de også som en slags lyseslukkere. De forringer nemlig hudens evne til at reflektere lys (det samme gør for eksempel aknear, pigmentpletter og rynker), og når huden ikke kan reflektere lys, bliver den mere mat se på. Mindre livløs om du vil.

Når karsprængningerne først er der, kan ingen cremer eller sera fjerne dem. Der skal mere til. Noget af det mest effektive og min absolut foretrukne behandling er IPL – laseragtigt lys, der føles som at blive beskudt med elastikker. Så ikke rart, men heller ikke uudholdeligt.

Oftest booker jeg hos dermatologisk sygeplejerske Else Marie Lissau, som aldrig siger, at der skal flere behandlinger til, inden det virker. Tværtimod lover hun, at én behandling oftest rækker. Også kosmetisk sygeplejerske Christian Holm siger, at ”karrerne som regel klapper sammen efter første behandling, men jo højere energi man bruger for fjerne dem, desto mere risikere man også blå mærker.”

For mig rækker én behandling altid, men jeg har også i sjældne tilfælde prøvet det med de blå mærker, som jo er insisterende en god uges tid.

”For mig som behandler er det vigtigt at bruge den rigtige bølgelængde, for ellers absorberes lyset ikke i blodkarrene. Der skal gives tilstrækkeligt, men samtidig ikke for meget, for de to yderpunkter ender i, at det enten ikke virker eller at huden bliver forbrændt,” forklarer Else Marie Lissau.

Så gå efter en erfaren behandler, hvis du vælger IPL – og husk, at du ikke må troppe op hverken solbrændt eller farvet af selvbruner.

HUDPLEJEN BAGEFTER: Lyt først og fremmest til den anbefaling du får af behandleren. For det afhænger af din specifikke hud og hvordan den arter sig efter endt behandling. Selv gør jeg det anderledes, at jeg fugtmætter huden noget ekstra, undlader frugtsyrer i dagene lige efter, men bruger A-vitamin om natten og selvfølgelig solfaktor i dagtimerne.

I Aarhus anbefaler jeg Else Marie Lissau og i København Christina Haak og Christian Holm Madsen. Byd endelig ind i kommentarfeltet, hvis du har gode erfaringer fra behandlere i hele landet.

@beautyspace på INSTAGRAM

03/03/2024
Undgå at blive snydt af longevity-løfter
Få forskerens cost-benefit analyse plus en joker
07/03/2024
Toilettasken pakket til L.A. eller … Lolland
De bedste rejsemakkere pakket

Kommentarer

 • Marianne Pedersen
  REPLY

  Har fået fjernet karsprængninger på benene med ikke så godt resultat hos Cerix, det var indsprøjtninger med væske. De forsvandt jo øjeblikkeligt men ingen havde fortalt, at de rent faktisk vender tilbage, mindre tydelige, men kræver flere behandlinger. Jeg spørger derfor; kan man bruge IPL på benene? Og hvor ville I anbefale? I København?

  Kh og tak
  Marianne

  12/03/2024
 • Solveig
  REPLY

  Jeg har flere gange fået IPL mod karsprængninger og inflammation hos Nativus på Frederiksberg. Altid med fint resultat og hos meget dygtige og kyndige mennesker, som jeg varmt anbefaler.

  09/03/2024
 • Nanna
  REPLY

  Jeg forstår ikke, hvordan de er lette at forebygge, når de nu forårsages af bl.a. genetik og rosacea? Og hvad med os der arbejder udendørs, det kan da være svært at undgå temperaturudsving.

  09/03/2024
 • Lene Svane Bødtger
  REPLY

  Jeg har ad flere omgange fået IPL hos Lissau. Reagerer med voldsom hævelse en uges tid og voila, så fin hud. Én på tråden spurgte hvorfor man skal gentage hvis én gang er nok. Man skal nok læse – én gang er nok pr gang/år/halvår – hvad der nu ens rutine/behov. Huden udsættes jo årligt og kontinuerligt for temperaturudsving, aldring, hormonændringer, sol (uagtet man bruger høj spf)… så det er, ligesom ved sklerosering af karsprængninger på ben, noget man skal gøre efter behov, årligt/halvårligt eller måske med længere intervaller. Nogle behandlere skriver 2-3 x pr gang – og tænker at det er her at Anette og Else Marie Lissau siger – at én gang ofte er nok. Jeg har fået det flere gange og altid kun én gang og er utrolig glad for resultatet og derfor er det også ok lige at skulle døje med hævelse og at ligne en gnaver en uges tid 😂🤩 bh Lene

  07/03/2024
 • Majbritt
  REPLY

  Jeg har fået IPL for karsprængninger, dog uden længerevarende resultat – kun et par uger. Så forsøgte hun med lidt dybere IPL/YAG som jeg desværre fik et ar efter pga sår… ved ikke helt hvad forskellen er

  07/03/2024
 • Gitte Bach
  REPLY

  Jeg har lige været på ferie på Gran Canaria. Vi var på tur og besøgte en aloe vera farm med dertil hørende butik, hvor man kunne købe cremer, aloe vera gel, drikke aloe vera osv. osv.
  Jeg købte nogle produkter og kom til at tænke på dig, for jeg har aldrig hørt dig tale om aloe vera.
  Jeg synes selv at det er nogle dejlige produkter, men kunne godt tænke at høre din mening

  06/03/2024
 • Trine
  REPLY

  * hud 😅…..og ikke hus 😂

  06/03/2024
 • Trine
  REPLY

  Jeg forstår ikke helt, at du får så mange ipl behandlinger, som du skriver.
  Ud fra det du skriver, og Else Marie Lissaus udtalelse, burde en, eller to behandlinger vel være nok? – Og så efterfølgende pleje og passe på sin hus!
  Hvorfor får du gentagne ipl behandlinger?

  06/03/2024
 • Lisa
  REPLY

  Jeg har fået ipl hos ovennævnte i Aarhus – både for pigmentskader og karsprængninger.
  Det blev desværre en ret voldsom oplevelse for mig, da jeg hævede op med kæmpe vandballoner under øjnene, som først fortog sig halvanden uge senere. Derudover kunne jeg ikke sove på maven om natten i et halvt år efter, da trykket fra hovedpuden frembragte blodsprængninger under øjnene.
  Pigmentforandringerne svandt og huden blev fint lys, men jeg havde aldrig i min vildeste fantasi, forestillet mig helingen ville blive så kompliceret.
  Ærligt så bliver jeg lidt træt, når laser eller ipl markedsføres som noget man lige kan drøne ind og få i sin frokostpause, og så snildt gå på arbejde dagen efter dækket med lidt makeup. Jeg lignede et voldsoffer og kunne på ingen måde have gået ubemærket hen.
  Ipl er måske ikke for alle.

  06/03/2024
   • Lisa
    REPLY

    Prisen var 2500 og der står Photorejuvenation/photopeel på min kvittering.
    Der blev skudt med 2 forskellige “dybder”, da pigmentering og karsprængninger krævede forskellig behandling ifølge behandleren.
    Det har nok været lige krads nok for min hud, med to gange ovenpå hinanden i øjenområdet desværre.

    06/03/2024
   • Annette Emerek
    REPLY

    Hej Anette. Undre mig over du har fået så mange IPL behandlinger. Du om nogen passer jo på din hud, med solfaktor mm. Jeg er 65 år og har fået alders pletter, har også lidt solskader. Har ikke før været flittig med høj solfaktor.
    Læser dine artikler og har bogen Bedre hud med årene. Bruger Ansigtscremen aften.
    Fugt, c vitamin og solfaktor om dagen. Vil en IPL behandling gøre mon fjerne mine alderspletter
    MH Annette

    09/03/2024
 • Janne Kastrup
  REPLY

  Vedr pigmentpletter, så har min hudlæge anbefalet Nivea Cellular Luminous 630 Anti Dark Spot – har du en holdning til den Anette?

  06/03/2024
 • Maria
  REPLY

  Er IPL og IPL Rejuvenation den samme behandling? IPL Rejuvenation skulle foruden at fjerne karspringninger også virke hudforyngende (set hos Nage). Nogen erfaringer herinde.?

  06/03/2024
 • Grith
  REPLY

  Spider nævi på benene er også kar sprængninger. Kan det mon også fjernes af ipl behandling? Og er ipl ikke det samme sm det der fjerner hår? Sådan en har jeg nemlug selv. 😊

  06/03/2024
 • Dorthe
  REPLY

  Er der erfaringer med N’Age i Lyngby? Hvad er priserne på dine anbefalinger Annette? Jeg er også lidt nervøs for hævelser og blå mærker. På forhånd tak

  06/03/2024
 • Jeannette
  REPLY

  Der en der nævner cerix , dem vil jeg ikke anbefale. Har været der og desværre ikke med godt resultat.( det var dog ikke ILP)
  Jeg har for 3 uger fået lavet en IPL behandling hos Retouch i København . Og et så flot resultat, havde mange solskader og mange karsprængninger. Jeg så farlig ud den første uge og var voldsomt hævet i ansigtet. Men alt er godt nu😀. Og så har Retouch i øvrigt en fantastisk dygtigt kosmetolog , Marianne .

  06/03/2024
 • Kate
  REPLY

  Hvad er forebyggelsen? Jeg bruger faktor 50. Har rosacea og har ikke så mange karsprængninger, men meget rødme især når jeg har været ude om vinteren 😵‍💫

  06/03/2024
 • Thea
  REPLY

  Hej, er der en behandler i Odense, i kan anbefale.

  06/03/2024
  • Katrine
   REPLY

   Jeg har fået IPL ved N’Age Odense for et år siden – og det var et rigtig fint resultat, de kan godt anbefales!

   06/03/2024
 • Charlotte
  REPLY

  Speciallæge i dermatologi Susanne vissing i Hørsholm er dygtig , hun har fjernet mine .

  06/03/2024
 • Anne
  REPLY

  Har lige bestilt tid hos Cerix Frederiksberg. Nogen gode erfaringer med dem?

  06/03/2024
 • Hanna
  REPLY

  Jeg er startet på IPL behandling ifm min rosacea i Hudklinikken i Herning (læge Morten Østerballe) – de er virkelig kompetente og søde. Og forguder også Skin Sense butikken, som “hører til” klinikken😍

  06/03/2024
 • Kamilla
  REPLY

  Jeg bruger N’age på Frederiksberg(har flere klinikker). De er dygtige og jeg har flot resultat.

  06/03/2024
 • Kristina Jensen
  REPLY

  Godmorgen 🌸
  Ja… skriv endelig hvis nogen kan anbefale en behandler på Fyn ( helst omkring Odense ) 😄

  06/03/2024

Skriv en kommentar

Din mailadresse vil ikke blive publiceret. Udfyld venligst felterne med *

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.