
Lyt til gynækologen (også for hudens skyld)
Stadig menstruation? Jamen så er du ikke i overgangsalderen.
Enten har du selv prøvet det, eller også kender du en, der har: Det at gå til lægen med kaotiske og forskelligartede symptomer på optakten til overgangsalderen. Og gå hjem igen med ingenting.
Det er først nu, sundhedssystemet begynder (så småt) at anerkende, at hormonkaosset i perimenopausen kan begynde allerede, når man er sidst i 30’erne – og vi taler storm før stilhed: Så voldsomt, at det for nogle kan ende invaliderende, når alt fra smertende led til angst og en svigtende hukommelse risikerer at sætte ind. I den sammenhæng kan bøvl med huden synes mindre – og dog. Bl.a. viser studier, at overgangsalderen kan virke som tændvæske på rosacea.
I desperation har nogle tyet til selvmedicinering og tvivlsomme løsningsmetoder. Nogle har ladet sig besnakke til at få lavet målinger og aflevere spytprøver i særlige menopauseklinikker for at få dem sendt til analyse i Tyskland.
Men mulighed for hjælp og eventuel medicinering er en sundhedsydelse, der i Danmark er ganske gratis. Et faktum, der først nu er ved at bryde gennem lydmuren. Vi kan bl.a. takke de her tre gynækologikloge læger for, at der nu er ved at ske noget – en ny lydhørhed:
- Anette Tønnes Pedersen er overlæge på Rigshospitalet og forsker i kvindelige kønshormoner. I let forståelige vendinger leverede hun i Politiken i lørdags 10 uddybende pointer – serveret på en måde, så man kan tage artiklen med til sin praktiserende læge, hvis man har en af dem, der siger: ”vi skal ikke til at sætte spørgsmålstegn ved et gammelt studie om hormoner” (du læste rigtigt – sådan lød det fra en læge til min veninde for et par uger siden). Tønnes Pedersen sagde bl.a.:
- Overgangsalderen er ikke bare hedestigninger og dårlig søvn. Der er så mange andre symptomer, lige fra nedtrykthed til udmattelse, manglende koncentrationsevne, svækket hukommelse, vægtøgning, led- og muskelsmerter.
- Overgangsalderen kan ikke måles i hverken urin-, eller spytprøver.
- Hun introducerede begrebet ”østrogentesten,” som består i, at man uden risiko afprøver hormonet østradiol i tre til fire uger. Aftager ens symptomer, så hurra og velkommen til overgangsalderen.
- Marie Foegh er læge med speciale i gynækologi. Hun vækkede i den grad danskerne fra tornerosesøvnen (stadigt hvilende på en fejlfortolkning af et gammelt studie fra 2002). Hun bragede gennem lydmuren med Huxi Bach i podcasten her i en grad, så kaffen skvulpede over. ”Hormonlægen” hvisker nogle syrligt og dybt uretfærdigt. Nu er det heller ikke nemt, når nogen fra udlandet (som Foegh) kommer flyvende ind fra højre og råber, at nu må vi stå op. Og hjælpe kvinder. Læs Beautyspace-interviewet med Marie Foegh her – blandt pointerne er, at hormoner ifølge hende er for resten af livet, og at det er unaturligt ikke at tage dem.
- Dorthe Snejbjerg har bidraget til bogen Opskriften på bedre hud i overgangsalderen, ligesom hele hormonafsnittet er fagligt afstemt med Snejbjerg. Hun giver svar på alt fra, hvordan den typiske hormonbehandling ved bøvl i overgangsalderen ser ud til hvem, der bør fravælge hormoner, og hvorfor hun specifikt anbefaler antiinflammatorisk kost. Her er et par af hendes svar fra bogen:
Hvis man er i overgangsalderen eller i optakten til den, er det så en god idé at få tjekket sine hormonniveauer?
“Nej, ikke umiddelbart – og det er der flere grunde til. Det er svært for en læge at tolke de svar, som en blodprøve giver. Værdierne er sjældent til hjælp, hvis du er i perimenopausen, altså optakten. Her er det mere brugbart at se på blødninger og symptomer. Er blødningerne uregelmæssige, og har man samtidig andre symptomer som hedeture, ledsmerter, hjernetåge, søvnbesvær og mangel på energi, ja så lugter det langt væk af perimenopause.
Fordi der ofte er store hormonudsving i perimenopausen, er blodprøvesvar misvisende, fordi de varierer så meget. Det er netop ubalancen i hormonerne, der giver de uregelmæssige blødninger, og som for nogle gør perimenopausen ubehagelig.
Blodprøver kan til gengæld bruges til at bekræfte, om overgangsalderen er indtrådt. Her måler vi på FSH, det follikelstimulerende hormon. Er det højt, tyder det på, at overgangsalderen er på vej. Er to målinger med cirka fire ugers interval begge høje, bekræfter det overgangsalderen. Det betyder, at en eventuel hormonspiral kan fjernes, for det er ikke længere muligt at blive gravid.”
Hvordan påvirker det huden at supplere med hormoner som østrogen?
“Hudens tykkelse og kollagenindhold stiger i gennemsnit med cirka 10 procent hos kvinder, som får hormontilskud i mindst seks måneder. På elasticiteten ses dog ingen effekt. I forhold til det uofficielle tip, der florerer, om at smøre vaginal østrogengel i ansigtet, så vil jeg stærkt fraråde at gøre det med østradiol. Det er for potent . Derimod er det mere fredeligt at anvende Ovestin, som fås i håndkøb.
HVAD SKER DER MED HUDEN, når overgangshormonerne raser? Overvejende to ting, når østrogennivauet daler: Dels ændrer fedtsammensætningen sig og huden bliver mere tør. Dels mister huden kollagen – svimlende 30 procent. Begge dele er noget, der kan gøres noget ved. Opskriften får du her (i øvrigt sammen med over 100 siders opskrifter med den antiinflammatoriske kost).
VIL DU VIDE MERE om overgangsalderen, så er det obligatorisk (og gratis) at følge LEBENSWENDE (Pernille Melsted) her og Menokind her. For al ny forskning, how-to og alt hvad der er værd at vide, bliver nøje for-fordøjet og derefter serveret i kloge mundrette snackbidder.
FOTO LEA JESSEN & DITTE INGEMANN
Mette Jakobsen
Jeg har taget hormontilskud i 12 år – siden jeg fyldte 50 og fik alle symptomer på overgangsalderen. Det har været en rigtig god investering og da der ikke er tendens til blodpropper eller kræft i min familie vil jeg fortsætte med at tage østrogen resten af livet.
Pernille S
På en arbejdsplads som min, med klar overvægt af kvinder, kan det undre at der ikke er langt større fokus på de gener kvinder får gennem klimakteriet, og indretter arbejdspladsen herefter. Alle de symptomer du lister op i dit skriv, er genkendeligt hos rigtig mange af mine kolleger; det være sig yngre som ældre. Føler mig overbevist om, at hvis mænd var ligeså udfordret som kvinder, så ville arbejdsmarkedet nok være anderledes indrettet under hensyntagen til de mange udfordringer kvinder kæmper med på daglig basis. Det gælder iøvrigt også forskning i prævention til mænd. Men det er en historie i sig selv. I retfærdighedens navn skal det dog ikke underkendes at mænd også har deres andropause at slås med.
Med en forventning om at vi fremadrettet gerne skulle blive længere på arbejdsmarkedet, må man vel også tage højde for, at der rent faktisk er en del kvinder som døjer med overgangsalders symptomer, som rækker ud over aldersgruppen 45-55år.
Tak for at sætte fokus på en vigtig debat. 🫶🏻
Anette Kristine Poulsen
@ Pernille S, 1000 tak for dit indspark. Det er rystende, at et gammelt fejltolket studie stadig har sit greb i Danmark. Så sent som i går var jeg sammen med en 45-årig kvinde, der led af 5-6 genkendelige overgangsaldersymptomer. Hendes læge mente ikke, at østrogentilskud ville hjælpe, men hun fik en henvisning til gynækolog. Ventetid: 10 måneder. Unødvendigt at sige, at den pågældende kvinde har svært ved at passe sit job (faktisk også i sundhedssystemet!) pga. de mange gener. Jeg blev SÅ glad, da jeg i lørdags læste Anette Tønnes Pedersens opfordring til lægerne om at give kvinder en “østrogentest” – på med det manglende hormon, og lindrer det, så er man på rette spor. Gør det ikke, så skal der andre undersøgelser til. Utroligt at det skal være så svært. (og ja, klart … der er en gruppe af kvinder, der ikke tåler tilskud af hormoner).
Trine
Tak for altid godt, relevant og oplysende læsestof fra dig Anette 🙏
Hvad gør det ved huden at smøre vaginal Ovestin på huden? 🤔
Kh. Trine
Anette Kristine Poulsen
@ Trine, det er der ikke kort svar på, for der er noget i forhold til melasma, man skal være opmærksom på. Alt er beskrevet i bogen Opskriften på bedre i overgangsalderen.
Dorte Krogh
Kære Anette
Lidt uden for kontekst ift dagens tema, håber det er ok.
Jeg har nogle pigmentpletter samt et par små blodsprængninger i ansigtet, jeg gerne vil have behandlet på klinik. Jeg har ingen erfaring med den slags, og kender heller ikke nogen der har. Jeg er skrækslagen for at lægge mig i hænderne på nogen der ikke er dygtige nok.
Det forekommer mig, at du engang har skrevet om, at du ville samle en liste over dygtige behandlere. Husker jeg mon korrekt?
På forhånd tak for svar.
Dbh Dorte
Anette Kristine Poulsen
@ Dorte, det er altid OK. Jeg behandler emnet i min nye bog Opskriften på bedre hud i overgangsalderen, som er på biblioteket og ellers billigst hos Saxo.dk.