Hvide ben og nødvendigt sollys

Hele solfaktor og beskyttelsessnakken bliver hurtigt en skræmmesnak, hvor fokus skrider fra det faktum, at det også er livgivende, når solen er her med al dens energi, varme og mulighed for at lade huden være bar.

Der er dem, der også gerne vil have dens farve, og hvor især solbrunede ben er i høj kurs. Hvilket ikke altid er nemt. Mange oplever nemlig, at netop benene får sværere og sværere ved at tage imod farve. Og vær ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv glad for det. Farve fra solen er hudens alarmsignal om, at den er udsat for akut overbelastning.

Las os alligevel dvæle ved en sjov kommentar, jeg så hos Annamette Fuhrmann i går: ”mine ben er hvide som skrællede kartofler, og jeg er endda mulat.”

Det lyder overdrevet, men ifølge hudlæge Tina Holst Larsen kan det faktisk godt ske:

”Den mest sandsynlige forklaring er en nedsat evne til at danne pigment på grund af for meget sol med for lidt beskyttelse over årene. Hvis det er sket, så bliver vores pigment dovent eller helt væk,” siger hun.

Heldigvis kræver selvbruner ingen pigmentdannelse, så vejen til fugtmætte og farvede ben er her.

Hudlægens svar minder om det faktum, at vores hud husker alt det, vi udsætter den for. Samtidig nytter det ikke noget at undgå strålerne fuldstændig. For solen gør jo også en masse positive ting for kroppen og sindet.

Uden UV ville vi være bløddyr

”Det er klart en balance, for ultraviolet lys udendørs i sparsomt omfang er nødvendigt for at vedligeholde knoglemassen,” siger hudlæge Johan Milling. Det livgivende D-vitamin, som solen giver os, kan desværre kun lagres i cirka en måneds tid ad gangen.

”Jo mere, jo bedre gælder derfor ikke, men D-vitamin er nødvendigt for at vi kan optage kalk fra tarmen. Med andre ord hjælper huden os altså indirekte med at styrke knoglerne gennem absorption af de ultraviolette stråler – vi ville ganske enkelt være bløddyr uden det ultraviolette lys.”

Hudlægen tilføjer, at femten minutters direkte lys på arme og ben hver dag udendørs er rigeligt i den forbindelse. Der er til gengæld UV-lys, som vi ikke har den mindste smule brug for:

”Lyset fra solarier skader og ælder huden og knyttes til fordoblet risiko for alle former for kræft i hud og pigmentceller. Fordi der er tale om UVA, så kommer faren snigende langsomt uden en brændende advarsel. Jeg kan ikke sige det tydeligere end at solariebrug giver grim hud, og der er brug for meget mere oplysning, hvis ikke vi hudlæger skal rammes af en sand tsunami af kræfttilfælde knyttet til dyrkning af ultraviolet lys.”

OVERRASKENDE FAKTA: Solen giver os som bekendt D-vitamin. Men hvad mange ikke ved, er, at for meget sol jf. studie stjæler D-vitamin.

HOP PÅ BEAUTYSPACE-HOLDET og få de kommende artikler om den bedste solbeskyttelse, fugt-magneten du vil kende til og et studie, din hud vil juble over. Du kan melde dig på HER.

@beautyspace på INSTAGRAM, hvor hudlæge Johan Milling i korte klip forklarer, hvad han gør, for at sænke andres lyst til solarie.

13/05/2024
Har gjort den bedste bedre
Ansigtscremen version 2.0
19/05/2024
Hit med rækkefølge-rutinen 2.0
Sådan får jeg seriøst bedre hud med trioen

Kommentarer

 • Christina kragh
  REPLY

  EKSTRA SPØRGSMÅL ! Som ikke lige omhandler sol , I forbindelse med Susanne søbergs bog om is bade skriver hun kort om cryo sauna ,hun skriver det ikke har samme sundheds fordel som vinterbadning/ isbad men at cryo sauna har vist sig at have god effekt på folk med hudsygdom, så jeg besluttede at prøve det ,og det har helt klart en virkning specielt på min søvn, en virkning som jeg ikke oplever v isbad,men jeg har forgæves forsøgt at Google mig frem til om cryo sauna med nitrogen eller cryo sauna på El er bedst ? Og kan intet finde ! Jeg har også forgæves forsøgt at få kontakt med Susanne søberg uden held ,for at få svar . Måske du kan hjælpe der ? Du kender jo så mange kloge mennesker 🤗 Der er nemlig stor prisforskel på om man går i cryo med nitrogen eller man går i cryo på El ! Håber du kan hjælpe med at finde svar ,måske susanne vil svare dig ,du er jo nok lidt mere VIP end mig 😂❤️

  15/06/2024
 • Christina kragh
  REPLY

  Jeg gad virkelig godt du en dag spurgte ham din skønne hudlæge hvad han siger omkring hudsygdomme og solarium, eftersom der jo ikke er meget sol i Danmark til hele kroppen året rundt. Mennesker med feks psoriasis får jo nærmest sol på recept når de 1-2 gange om året bliver sendt til det dødehav hvor de under opsyn bliver ordineret 8 timer i bagende sol samt bade i havet .
  Som du ved har jeg selv en uhelbredelig hudsygdomme som der ikke findes behandling for og skal da lige love for den er gået amok nu jeg er i overgangsalderen, tak skæbne jeg har altid troet det ikke kunne blive værre! Jeg tog lidt solarium før i tiden max 10 min 2x om ugen det kunne tage toppen men har helt holdt mig fra det i flere år ,men har virkelig lyst til at begynde igen. Jeg kan slet ikke holde solen ud udendørs, for når jeg bliver varm klør min sygdom jo endnu mere og derfor har solarium været meget bedre For mig da jeg ikke når at blive varm! Jeg oplever også nu i en alder af 54 at mine skinneben er plettet med hvide pletter ,om de kan tage farve aner jeg ikke for jeg har ikke fået sol på dem de sidste 4 år ,da solens varme følels som totur! Så ja jeg overvejer lidt solarium igen .

  15/06/2024
 • Anette
  REPLY

  Jeg klikkede på den undersøgelse du linkede til. Jeg var ikke klar over det problem med at solens stråler gennem vinduerne kan nedbryde D-vitaminet også!

  Jeg begynder dog selv allerede i marts-april at måtte have solcreme på hænderne inden for, fordi huden på mine håndled/hænder faktisk er så sart at de begynder at klø af for meget sol igennem vinduerne.
  Ditto mine fødder og ben, så snart jeg smider de lukkede sko.

  Så af den årsag bruger jeg typisk solcreme hver dag det mest af sommerperioden og foråret. Selvfølgelig også på krop, ansigt, ører, bag ører og mellem tæerne (oversete gemmesteder for skadelig celledeling).
  Men ALTID læberne… (Hej Rudolph Care Sun Balm SPF 50!)

  Troede egentlig bare det var mig der var sart, men irks! Det bekræfter bare, at vi ikke skal kimse af det med SPF ihvertfald.

  27/05/2024
 • Camilla
  REPLY

  Solen er en svær størrelse. Jeg har mild psoriasis på kroppen. Hvad er så “sundest”,
  solen eller hormoncreme? Solen virker bare rigtig godt.

  17/05/2024
 • Pernille Henriksen
  REPLY

  Danner huden selv d vitamin, selvom man kører med høj faktor?

  16/05/2024
 • Lise Hansen
  REPLY

  Jeg er 71 og har gasblå hvide ben!
  Jeg bruger lidt selvbruner( for meget giver et spættet ben). Og så tager jeg alm brun creme på benene !

  16/05/2024
 • Lissi Sejbak
  REPLY

  Jeg fik irreversibelt pigmentpletter på skinneben pga hjertemedicin. Kæmper med selvbruner. Den bedste er A hint of summer.

  Noget helt andet, Anette. Finder der en effektiv vippeserum uden skadelige stoffer, der ødelægger pigment i øjnene.
  Kærligst Lissi

  16/05/2024
 • Christina
  REPLY

  Mine skinneben og fødder er også blevet spættet efter jeg kom i overgangsalderen med hvide pletter og de forsvinder ikke med selvbruner.

  16/05/2024
 • Anni
  REPLY

  Mine lægge vil ikke blive brune her på mine gamle dage, da de er tæt besat af små hvide prikker/pletter, som temmeligt sandsynligt er solskade som nævnt i dit opslag. Det hjælper lidt med selvbruner, men der skal mange lag på. Når jeg har tid, får de en tur med Body Blur.
  Prikkerne har jeg også på armene, men ikke så tæt, og armene vil gerne tage farve.

  God solskinsdag!

  16/05/2024
   • Anni
    REPLY

    Tak for rådet. De hvide fregner, Idiopatisk guttate hypomelanose, kan også være arvelige, skriver Raz. Kuren er a-vitamincreme.

    17/05/2024
   • Anni
    REPLY

    Dronning Mary har også de hvide solpletter

    17/05/2024

Skriv en kommentar

Din mailadresse vil ikke blive publiceret. Udfyld venligst felterne med *

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.