Har sjældent glædet mig til et nyt år som til 2023

Lyt til dagens artikel her:

 

Det er ikke alt, hvad jeg glæder mig til, der er modnet nok til at sige det højt. Når noget stadig er sårbart, ufærdigt og ikke mindst lidt for udfordrende, så er jeg typen, der ikke tør tale højt. Men herunder er, hvad jeg derudover ser frem til, og som du også roligt kan gøre.

Først dog en afstikker til en af mine afsluttende 2022-opgaver for avisen: En julegavesag, der gik på en togtur til Chanel (fra Københavns hovedbanegård til Paris), fordi Chanel lige nu med fri entré står bag en ret spektakulær, sanselig og historisk udstilling: Le Grand Numéro de Chanel. Det er en slags fantasiverden, Alice i eventyrland-agtigt, hvor man kan lade tryllekunstnere tage fusen på en, lade heldet komme på prøve ved spilleborde eller lytte til Marilyn Monroes sovekammersnak. Og jeg var der til presseåbningen en halv dag i december – brugte bl.a. tiden på at tjekke ind hos en duftpsykolog og øve mig i at duftorganisere hukommelsen. Og det er altså åbent for alle (hvis man lige er på de kanter). Vi kan se de her oplevelsesudstillinger som en fremtidsforsættelse af fænomenet med åbne skønhedslaboratorier, bl.a. set hos Shiseido. Du kan registrere dig her, hvis du har planer om en Paris-tur.

I 2023 kommer vi til at fokusere massivt på brug op og brug igen (ligesom du skyller tandbørsten, kommer du til at gøre det samme med dine vatpinde). Men også:

1) Et kærkomment velkommen til alt, hvad vi før prøvede at gemme væk. Lige fra gråt hår til overgangsalder og alverdens diversitet. Især overgangsalderen er ved at blive big business. Og på den gode måde. Jo flere der taler om den og de ting, der sker med huden, jo større er chancen for, at nogen gider kaste penge efter forskning og reel nytænkning. Stjernestøvet hjælper også og jo, Naomi Watts, det er dig og Stripes, jeg tænker på.

2) Et dybere fokus (der hæver sig over “doctor brands”) når det kommer til, hvad hudlægerne kan hjælpe os med (måske husker du ”der er en tablet mod pigmentpletter”). Medicinalfirmaet Galderma har lanceret et lovende rosacea-produkt til at smøre på huden – dog stadig på recept, ligesom der i USA er meget snak om denne nye lasermetode mod akne.

3) Skinimalism – øh hvad? Groft sagt handler det om at få mere ved at gøre mindre. Om at tryk avler modtryk, og at vi efter K-beauty så mere minimalisme (det såkaldte skip-care fænomen). Nu ser vi et mere naturligt leje med fokuseret, velvalgt pleje.

4) Prøv at ignorere popsmarte ord som slugging, moisture-sandwich og skin cycling og hav i stedet fokus på det, der også har været et 2022-fokus, nemlig hudbarrieren. Jeg mødte Paula Begoun i efteråret, og hendes anbefaling lød sådan her: ”Bare regn med at din hudbarriere er udfordret og sørg for at have et konsekvent barrierestyrkende indhold i din rutine.” Barrierestyrkende indhold tæller bl.a. ceramider.

5) Vi vil se massive mængder af hårbundspleje. ”The skinification of hair” er slet ikke nyt, men tro på turboeffekten i 2023, som også bliver året, hvor vi endelig fatter, at det ikke hedder hovedbund, men HÅRbund. Hovedbunden er indvendigt nede i bunden af hovedet – og lidt svær at komme til praktisk.

6) Cashmere-skin er jo et lidt skørt begreb lidt på niveau med dengang, nogen ku’ finde på at sige ferskenhud. Men måske får det fodfæste i  2023, for tanken bag er interessant. Den går mere på måden, huden føles end bare det æstetiske (som såkaldt glass skin). Igen skal vi have fat i barrierestyrkende ingredienser og ikke mindst niacinamid og de helt nænsomme syrer.

7) Endelig til det intime. Det begyndte med mærket Maude og nu ruller seksuel velvære med en fart, hvor Peech er rykket fysisk til Aarhus og i øvrigt er begyndt at produktudvikle (ikke bare samarbejde) med Rudolph Care. Det handler mere om intimitet end om sex, og du vil kunne se resultatet til februar.

Se meget mere i Børsen Weekend på fredag.

Jeg ønsker dig verdens bedste 2023 og håber vi vil ses meget herinde.

COMING UP denne og næste uge:

 • Du har sikkert ikke en tør hudtype, men her er de 8 grunde til, at det føles sådan
 • Årets første Book’n Beautybox er en serumudgave
 • De bedste af de dyreste. Og af de billigste.
 • Happy skin. Altså lykkelig hud. Virkelig?
 • Botox kan både gøre en fartblind og ende kikset. Det nye er, at det især er mænd, der skal tage sig i akt.

VIL DU SE MED LIVE i forhold til bl.a. Book’n Beautyboxen, så tjek @beautyspace på INSTAGRAM lige her.

19/12/2022
10 ting vi lærte på skønhedsfronten i 2022
I hvert fald talte om – fra dem, der smed tøjet til om Lyma...
03/01/2023
Er du gået glip af de 5 seneste hud-fif?
Plus et tocifret plaster, hvis du enten ikke når bogboksen ... eller mangler noget

Kommentarer

 • Tina

  Kære Anette.
  Godt nytår og endnu en gang tak for fantastisk læsning omkring hud og hårpleje.
  Jeg har udfordringer med acne, rosacea og pigment. Heldigvis har jeg mødt en hudlæge, som har sat mig i behandling for acne, og hun anbefalede også denne Eucerin Anti-Pigment Day SPF30 mod pigment. Den indeholder Thiamidol som skulle have effekt mod pigment. Kender du den creme?
  Jeg håber at der kan komme ro på huden i 2023. Dine bokse er ihvertfald en god hjælp.
  Med Venlig Hilsen Tina

  05/01/2023
 • Kirsten V

  Jeg kunne rigtig godt tænke mig at prøve Inkey Lists. C -vitamin/EGF

  Men jeg bruger pt. Buffet cobber peptides fra the ordinary derefter tinted dagcreme og spf.

  C-vitamin/ EGF fra Inkey ved jeg ikke hvordan jeg placere. Måske bruge istedet for Buffet Cobber når den er opbrugt eller?

  Hvad siger du til ovenstående?

  På forhånd tusind tak.
  Rigtig Godt Nytår Anette.♥️

  04/01/2023
 • Janne Kastrup

  Tak for al din gode info – også til hår.

  Jeg har i først 1 år brugt Innersense produkter til håret. Herefter har jeg i et års tid brugt Hårklinikkens incl extract pga jeg tabte meget hår. Derfor har jeg undgået silikone mv.

  Jeg er fristet af at bruge Clean up serum for håret, men kan der være andet i, som jeg skal holde mig fra?

  Hvis jeg har læst rigtigt, så har du tidligere testet disse – hvad mener du om dem:

  Regaine Forte hårtabsmiddel

  M2

  Argan Olie, Esha Khamo

  Mit hår er mørkt og krøllet – og virkelig tørt – jeg synes det er svært at få det ordentlig fugtet – har du nogen ideer?

  Rowse Shampoo-barer – er det godt til tørt hår?

  03/01/2023
 • Anne Stensgaard

  Det bliver spændende at høre mere

  02/01/2023
 • Pernille S

  Cashmere hud ja tak, men til bomuldspriser
  😉

  02/01/2023
 • Tine

  Indholdet af Epsolay ser ud til at være præcist det samme som i Basiron gel 5%, hvilket kan fås i håndkøb 🙂

  02/01/2023
 • Anette

  Det er faktisk mere end 2 år siden jeg begyndte at skippe ordet hårvask og kalde det for hovedbunds ask eller hårbundsvask.
  Der var på det tidspunkt ikke ret mange hits på Google med de to udtryk, kan jeg afsløre….. Årsagen var, at min hårbund var blevet virkelig fucket op af diverse Kerastase og øvrige designer-shampooer.
  Silikone havde de ikke i sig, men min hovedbund kløede og var irriteret som få… Så gik jeg til Vølve som på det tidspunkt var noget af det mildeste jeg kunne få fingre i. Jeg købte hendes kamille-shampoo, og med det samme var det som om min hovedbund bare sukkede og sagde “Aaaahhhh. Endelig fik jeg ro på”

  Lige siden har jeg kigget på hårshampoo som hovedbundsvask. Min hovedbundshud var irriteret og havde bumser, men det var typisk fordi fugten var fuldstændig strippet.
  Idag bruger jeg Mellisa’s shampooer og mit hår bliver fantastisk. Silikone er fint – men det skal ALDRIG i min shampoo! Mine hårspidser dog? Bring it on, og gerne i selskab med plejende olier 😉

  Min veninde sagde engang “Jaja, silikone er noget lort i hårbunden, men så lad mig dog dø med smukke spidser altså!”

  Nu behandles hovedbunden som den næste “hud” … Bare det ikke går alt for meget amok i serums og scrubs, hvilket jeg dog p.t. synes er tilfældet. Så der mangler det nok også lidt at finde sit leje.

  Ellers kan jeg kun være enig med de ting du nævner, Anette. Som på boligmarkedet handler det om de 3 B’er: Barriere, barriere og barriere.
  Og too much of a good thing, yes? It never ends well… Keep it simple, Stupid blev ihvertfald mit eget yndlingsmotto i 2022.

  F*ck skincycling
  F*vi syrer, især de skrappe af slagsen (I’m looking at you, AHA…)

  Slow and steady wins the race, og Ceramider, peptider, SPF og probiotika/præbiotika med en syrlig pH værdi skal der til.
  Azelinsyre bliver nok den syre jeg prøver at lege med i 2023. Det er ihvertfald målet. Den er lovet at kunne tolereres endda af super sart hud som min.
  Mandelsyre kan også noget, den har jeg heller ikke testet.

  Havre, mindre D-vitamin som min rosacea-hud spasser ud af (stoffet cala-something er det som typiske D3 vitaminer indeholder og som er baseret på lanolin fra får, og jeg har ikke det bedste forhold til lanolin i forvejen)

  Jeg spiser det primært i fed fisk og tager multivitaminer med max 5 mikrogram i, som er inden for det Sundhedsstyrelsen anbefaler (5-10 mikrogram).

  Pyha, det var sgu en ordentlig smøre. Sorry… Min indre hudnørd kom lige ud af sit sneglehus :p

  02/01/2023
  • Anette

   Hovsa. Jeg vrøvlede vist lidt…. havre er godt, men for meget D vitamin er ikke godt for min hud. Den bliver rød, varm og ubehagelig, og efter jeg skar dosis ned til at nøjes med det min multivitaminer har i sig, så har min hud virkelig fået mindre rødme.

   Undersøgelser tyder nemlig på, at mange med rosacea-hud har højere niveauer af d vitamin i huden, hvilket på nogle måder giver mening, siden rosacea-hud ofte trigges af ubeskyttede solbade mv.

   *Disclaimer*
   Har lægen sagt noget andet, så er det det man bør følge. Jeg skal ikke opfordre til at man skipper sine vitaminer og tilskud, hvis lægen har sagt andet. Jeg har bare oplevet en bedring hos mig selv, og jeg er rimelig fysisk sund og rask. Personer med andre risikofaktorer skal lytte til deres læge her 🙂

   02/01/2023
  • Anette

   “chalchetidin” hedder stoffet jeg ikke kunne huske. Det mistænkes for at være indblandet i rosaceas rødme og flare-ups.

   02/01/2023
 • Sanne

  Rigtig godt nytår til dig, smukke. Jeg hænger på som altid, din blog er jo verdens bedste beautyblog. ♥

  02/01/2023
 • Christina kragh

  Cashmere hud troede jeg var et udtryk jeg havde opfundet;)

  02/01/2023

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.