Når alle taler om kollagen

”Hvad har du gang i? ” lyder det skingert fra min datter. Hun står ved komfuret og kigger målløs ned på de svømmende øjne, der bryder en simrende overflade. Ikke at øjnene er alene. Der er skam også løsrevne ben, gæller, en synlig mund og en masse krøllet skind fra de to hele fjæsinger, som jeg har hentet hos fiskehandleren.

Det ser måske lidt råt ud, men det dufter nu meget godt, for der er også zittauerløg, porrer og fennikel i – som kok Thomas Rode anbefaler, når der skal laves god fiskesuppe. At lade fisk og skaldyr komme i med hele molevitten, altså skind, ben, hoved og hale – er ikke kun for smagens skyld, men også for hudens. Det handler nemlig om kollagen, som er hudens svar på et fyldigt hår eller stærke arme. Som hudens vigtigste byggesten er der tale om et afgørende protein, der sammen med elastin udgør den underliggende springmadrasagtige gelésubstans, der ligger under overfladen.

Men mængden af kollagen bliver mindre, jo ældre vi er heldige at blive og den er især påvirkelig af UV-lys, et faldende østrogenniveau (for kvinder) og sukkerindtag. Jagten er forståeligt nok gået ind på kollagen i spiselig form, som – tyder meget på – kan hjælpe med at huden ikke bliver tynd og fladtrådt, men mere fyldt og spændstig.

Et hav af kollagen-produkter har fundet vej til hylderne med kosttilskud. Men om de som en ren trylledrik kan sikre evig ungdom eller absolut ingen effekt har, er eksperterne uenige om.

LÆS HELE ARTIKLEN DAGENS BØRSEN PLEASURE med et klik her. Det kræver, at du bliver registreret med e-mail, hvorefter du gratis kan hente artiklen døbt ‘Derfor taler alle om kollagen’. Hvis du synes, det er for irriterende, så er avisen også i kiosken eller på biblioteket.

@beautyspace på INSTAGRAM hvor jeg lige deler et par svømmende fiskeøjne.

Foto: Børsen Pleasure

08/09/2020
Rødmeramt og sarthudet?
3 ting gør en afgørende forskel
11/09/2020
Hysteriet omkring dehydrering
De 3 ting, der holder din hud max fugtmæt

Kommentarer

 • Anette Kristine Poulsen

  Kære alle,

  AK AK AK, jeg ser til min skræk, at der ER udfordringer med det link på Børsen-artiklen. Jeg er i gang med at fikse. Hæng på.

  @ Simone, hvad med den fra Faaborg Pharma – med niacinamid og SPF, og så med en salicyltoner under?

  Stor hilsen Anette

  14/09/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Mia, SÅDAN, og det er jo den absolut bedste OVEREKSPERTS vurdering, endda med syn for sagen. Tak fordi du byder ind.

  @ Lykke, har du søgt på ‘Derfor taler alle om kollagen’ ? Du har adgang til 5 gratis artikler om ugen (måske måneden, jeg husker ikke).

  @ Marianne Gylding, den ligger under ‘Derfor taler alle om kollagen’. Kan du se den nu?

  @ Amaja, det ser lidt spøjst ud, ja.

  @ Maria, jeg har ikke set studier, der indikerer bivirkninger, men tør heller ikke afvise det. Som en forsker fra Aarhus universitet sagde i Politiken i går: “Alt bliver til rottegift i for store mængder. Også sukker og salt”.

  @ Sabine, håber også du vil prøve at søge på ‘Derfor taler alle om kollagen’.

  @ Mette Sloth, det er præcis den franske suppe, hudlæge Peter Bjerring altid fremhæver.

  @ Ali, undskyld svartiden. Har du set mit svar under det næstkommende indlæg?

  @ Anne-Sofie, den ligger under ‘Derfor taler alle om kollagen’.

  KH Anette

  14/09/2020
 • Simone

  Hej Anette,
  har du et godt bud på en budgetvenlig ansigtscreme til kombineret hud (store synlige porer, let fedtet t-zone men samtidig tendens til tørre kinder) der samtidig er uden parfume? Jeg ved at du tidligere har anbefalet en fra Urtekram, men da min hud virker ret sensitiv (den er meget rød) er jeg gået i gang med projekt ‘mindre parfume’ og vil langsomt skifte mine produkter til nogle bedre valg. Derfor kunne det være lækkert hvis du havde et bud, for synes det er lidt af en jungle. På forhånd tak 🙂

  12/09/2020
 • Anne - Sofie A

  Hej hvad søger man efter på Børsen.
  Har oprettet mig men finder intet?
  God weekend.

  11/09/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for herlig respons. Jeg er tilbage i weekenden på bloggen. Tak for din tålmodighed.

  KH Anette

  11/09/2020
 • Ali

  Hej Anette
  Hvad syns du om nivea q10 plus c skin sleep cream ?
  Er den form for c vitamin og mængde , dømme i forhold til hvor højt det står på ingrediens listen – nogen positiv virkning på huden / kollagenet ??

  10/09/2020
 • Mette Sloth Eriksen

  Jeg kommer til at tænke på Bouillabaise og alle de herligheder der kommer i den gryde når de laver den i Frankrig. I gamle dage kogte man jo også kyllingesuppe til de syge, og en god kop hjemmelavet suppe er jo også super for halsen. Huden er også vild med det 🙂

  10/09/2020
 • Sabine Meyer

  Linket virker desværre ej heller for mig, hverken efter registrering og søgning. 🙂

  10/09/2020
 • Maria

  Synes også at det hele lyder lovende – men er der nogen der taler om eventuelle bivirkninger? Jeg ved ikke om det er kollagen-indtagelsen der er problemet, men efter jeg er begyndt at tage kollagen tilskud, er jeg begyndt at få urenheder og talg knopper – særligt på ryggen (noget jeg ellers aldrig har haft problemer med). Kunne være skønt at finde ud af om det er derfor, for så ved jeg ikke helt om jeg ønsker at fortsætte

  10/09/2020
 • amaja

  jeg kan godt forstå din datter ,det er bare for ulækkert men det smager sikkert godt og er godt or huden ingen tvivl om det

  10/09/2020
 • Mariannegylding

  Jeg kan heller ikke finde din artikel Anette, men en masse om rejser, vin, biler og en da,e der har et galleri 🙂

  10/09/2020
 • Lykke Tørnæs

  Kan simpelthen ikke finde den artikel via linket eller søgning på børsen.dk. men nu er jeg da registreret

  10/09/2020
 • Mia

  Jeg behøver ikke læse ekspertens mening jeg kan se på min egne hud at det helt sikkert har en effekt 🙂

  10/09/2020

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.