Muligvis den største løgn om A-vitamin

Den største løgn om A-vitamin er anbefalingen om en lejlighedsvis behandling. Hvis du hører nogen sige, at de er gået-for-hårdt-til-den, så nu kører de bare A-vitamin en gang om ugen, vil svare til at sige, at man børster tænder en gang ugen eller sover ud en gang om ugen.

Skin cycling (der er blevet en TikTok-ting) går ud på at sætte sin hud på en turnusordning i forhold til bl.a. eksfoliering, restitutionsingredienser og også A-vitamin. At have en enkelt A-vitaminaften om ugen vil udover ovennævnte eksempler svare til at få anbefalet at bruge solfaktor en gang om ugen. Med andre ord: Du kan ikke gøre det på forhånd eller på bagkant (bl.a. fordi UV-stråler gør indhug i hudens eget A-vitamindepot).

Eller faktisk er det værre end det, fordi A-vitamin for – især nye brugere – kan være noget (afhængig af A-vitamintyperne) man skal opbygge tolerance til. Derfor vil en gang om ugen risikere at fremkalde rødmende irritation – det der hedder en retinoid reaktion. Og den vil ingen have, for den får huden til at bruge al sit krudt på at lappe barrieren. Er skaden sket, så stop helt. Også med eksfoliering. Lad huden få helt ro og brug primært fugtmætning og barrierestyrkende ingredienser. I minimum et par uger.

At gå langsomt frem handler ikke om at smøre lejlighedsvis, men om at gå langsomt frem dagligt eller hver anden aften, hvis man er nybegynder. Her er det i en opstartsfase også oplagt at fortynde sit A-vitaminprodukt med et almindeligt fugtserum indtil tolerancen er på plads.

Da Seriøst bedre hud-bogen kom på tube, var det for mig vigtigt at vælge to typer af slagkraftig, men soft going A-vitamin*, der gør, hvad de skal i forhold til kollagen-boosting, balancesikring og cellefornyelse, men uden at irritere huden. Pakket ind i beroligende niacinamid, barrierestyrkende ceramider, fugtforseglende squalane og hyaluronsyre.

Så: Børst tænder, vask hænder og husk din A-vitamin, som vi siger hjemme hos mig.

Vil du læse mere og dykke ned i alle mellemregningerne, så se med her, her og her, hvor der også ligger uvildige studier.

SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du her.

@beautyspace på INSTAGRAM

FOTO LEA JESSEN

*retinyl palmitat kombineret med Granactive Retinoid

16/11/2022
Lad mig afsløre 2 ting om Beautyspace
Den ene er, at jeg ingenting klarer alene
22/11/2022
Når tvivl bliver afgørende for dit valg
Hvad hudlægen og dem der rører din creme tvivler på

Kommentarer

 • Nanna

  Er denne creme god hvis man har en meget fedtet hud, med tendens til bumser? Jeg bruger mild rensegel og BHA fra paulas choice, men vil gerne supplere med en a vitamin creme om aftenen

  09/12/2022
 • Louise

  Jeg elsker din ansigtscreme!
  Kan du anbefale en god ansigtscreme der indeholder SPF? Farer lidt vild i de alle hedder ansigtssolcreme, men vil egentligt bare gerne have en god ansigtscreme der oveni har SPF… Men måske man skal kombinere med flere cremer. Har bladret lidt i dine tidligere indlæg, men synes ikke jeg lige kan finde “anbefalingen” 🙂

  25/11/2022
 • Kirsten V

  Jeg glæder mig meget til at prøve Ansigtscremen. Du må have den på det Amerikanske marked.

  19/11/2022
 • Tine

  Hej Anette
  Jeg har haft din creme et stykke tid, bruger den hver anden dag og er glad for den .. men den er begyndt at lugte anderledes?! Kan den blive for gammel?
  Bh. Tine

  19/11/2022
 • Karen Bomholt

  Hej Anette,
  Jeg er netop begyndt at bruge Ansigtscremen om aftenen. Er glad for den, men min hud føles tør efter brug. Kan jeg supplere med E-cookings A vitamin kapsler først ( som min hud er vandt til ) og efter Ansigtscremen påføre et par dråber ansigstolie fra Zinobel ?
  Kh Karen

  19/11/2022
 • Mettemaija Munck Rasmussen

  Hej – tak for megen god viden. Jeg har nu fulgt BS og brugt jeres “kloge” A-creme i et lille år. Den er jeg og min hud rigtig glad for.
  Er dog kommet i tvivl om hvorvidt der decideret er andre produkter som ikke går i spænd med A-cremen?
  Jeg har netop fået en La Mer fugtighedescreme foræret og tænker, at som den er beskrevet/ udviklet måske ikke går i spænd med så meget andet.
  Kh. Mette☀️

  19/11/2022
 • Christine

  Hej.
  Hvor stærk er din A-vitamin creme, altså ansigtscremen, procent? Det er svært at sammenligne med andre jo?
  Mvh Christine

  19/11/2022
 • mette jørgensen

  Hej Anette.
  Kan man så bruge feks. Din seriøst bedre hud creme, både morgen og aften ? Hvis ens his godt kan tåle det ?
  Bedste hilsner, mette

  19/11/2022
 • Mille

  Kære Anette, jeg må indrømme, at jeg er forvirret. Jeg har lige haft en ssygdomsperiode og har derfor ikke brugt A-vitamin om aftenen som ellers, så derfor skal jeg netop i gang med det igen, men jeg troede faktisk, at jeg skulle starte som beskrevet forkert? Altså, fx mandag aften, så pause tirsdag og onsdag, så torsdag aften, så pause fredag og lørdag, så søndag og fremad i et par uger og så med mindre intervaller indtil det kører hver eneste aften? For netop ikke at få en reaktion. Mindes, at jeg læste en sådan instruks på kortet, der følger med cremen ved køb. Men hvis alt dette er forkert, vil du så skrive en slags instruks til mig mon? Jeg havde engang en reaktion som tog lang tid at komme af med og det var ikke sjovt. Kh

  18/11/2022
  • Rikke

   Jeg ved godt jeg ikke er Anette, men jeg vil bare lige tippe om at blande den op. Det fungerer mega godt for mig! Min er på olie form, så jeg blander den med min ansigtsolie. Så hvor jeg normalt ville bruge fem dråber olie, så starter jeg med 1 dråbe a-vitamin olie og 4 dråber almindelig olie og bruger en lille uge, før jeg så tager 2 dråber a-vit og 3 dråber almindelig og så fremdeles 😀

   18/11/2022
   • Mille

    Jeg bruger den efter Bioeffects serum og denne må ikke blandes op med andre ting. Og det er stadig heller ikke sådan, at jeg har forstået instruksen på kortet, hvorfor jeg her spørger.

    20/11/2022

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.