Nej TÆNK, jeg er ikke enig

SlutMedForbudt
Tag en kop ekstra kaffe, for det bliver langt i dag. TÆNK har netop udstukket fire råd til dig, der køber hudpleje. Jeg er ikke enig, fordi der mangler nuancer. Men for ikke at hoppe i samme fælde, får du også toxiolog Ewa Daniéls syn på sagen. Du vil ikke få serveret enighed, men forhåbentlig blive bedre rustet til at danne din egen mening. At finde sin hudplejeopskrift er nemlig en individuel sag. For nogle er det parfumefri aspekt vigtigst (4 pct. af befolkningen har allergi overfor ét eller flere parfumestoffer), for andre er det økologien, der tæller, og for andre igen er det noget helt andet. Her kommer TÆNKS forkortede råd tilsat lidt andet at tygge på:

1. TÆNK siger: Brug Kemiluppen

TÆNK: I Kemiluppen anbefaler vi, at du går efter den grønne kolbe. Du kan også vælge produkter med gul kolbe…

Min kommentar: Overordnet er det problematisk, at TÆNK dømmer lovlige produkter ude. Det minder lidt om dummebøder med  Kemiluppens kassesystem, hvor produkter kan ryge i en giftigrød skammekrog uden hensyntagen til den altafgørende faktor: Koncentration (som eksempelvis i at lidt salt kan være godt, men for meget er dødeligt). For mig går der også følelsesporno i snakken, når TÆNK konsekvent taler om kemikalier som noget negativt. H2O er kemi! Du og jeg er små kemi-maskiner.

Ewas bemærkning: Kemiluppen er baseret på deklarationstest, og som udgangspunkt kan det være problematisk. I forhold til de 26 særligt allergene parfumestoffer er det ok, da de først skal deklareres i en koncentration, hvor de kan give allergi. Men for de fleste andre stoffer er KONCENTRATION den allervigtigste parameter for at lave en risikovurdering af produkter. Ved at vurdere stoffet uden at kende koncentrationen risikerer man, at helt sikre produkter kommer ud som gule eller røde.

2. TÆNK siger: Vælg Svanemærket

TÆNK: Svanemærkede plejeprodukter er generelt gode valg, som er uden mistænkte hormonforstyrrende stoffer og en række allergifremkaldende stoffer.

Min kommentar: Jeg fravælger hverken parfume eller æteriske olier, men jeg bruger hovedet i omgangen med dem (ligesom jeg gør med rødvin, varme bade, sol, und so weiter). Og mht. Svanen, så vær opmærksom på, at mærkningsordningen sjovt nok både tillader parfume (igen et spørgsmål om kvantitet) og mineralske olier – også kendt som petrokemiske olier.

Ewas bemærkning: Som udgangspunkt er Svanmærket et godt valg for dem, der vil passe på miljøet. Det er korrekt, at en række allergifremkaldene stoffer ikke er tilladt men bemærk, at parfume gerne må være i produkter til voksne.

 3. TÆNK siger: Gå efter parfumefri

TÆNK: Vil du have en uparfumeret creme? Så gå efter produkter, der direkte skriver, at de er ‘parfumefri’ eller ‘uden parfume’.

Min kommentar: Selvfølgelig skal både børn og parfumeallergikere vige udenom produkter tilsat parfume. Selv gør jeg ikke – af grundene nævnt ovenfor. Jeg vil heller ikke undvære min søvndyssende lavendelolie inden sengetid.

Ewas bemærkning: Desværre oplever vi, at såkaldte parfumefri produkter kan indeholde parfumestoffer som Benzyl alcohol, der fungerer som konserveringsmiddel, også selvom det ikke er lovligt. Derfor: Duft altid til et produkt for at være på den sikre side, hvis du ønsker noget uden parfume.

4. Overvej om du har brug for solfilter i din ansigtscreme

TÆNK:  I Danmark er mængden af sol begrænset i vinterhalvåret. Hvis du samtidig er meget indendørs, er solfaktor i cremer sjældent nødvendigt. Samtidig kan solfiltre være problematiske. Nogle af dem har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg og nye undersøgelser peger på, at flere eventuelt kan påvirke sædcellers funktion.

Min kommentar: Igen er det din skønhedsopskrift, som er afgørende. For alle, der kæmper med eksempelvis pigmentpletter, er SPF altafgørende. Og skræmme-scenariet med sædcellerne kan simpelthen ikke siges bedre, end Katja gør her. Når det er sagt, så er det vigtigt at sikre sig antioxidanter i ens ansigtsserum, for cremer med SPF – medmindre det er fysiske filtre – kan udløse frie radikaler, og her vil en antioxidant-undertrøje beskytte.

Ewas bemærkning: Her er jeg enig med Forbrugerrådet. Vi oplever også allergi overfor nogle af solfiltrene, så sidder man indendørs hele dagen (eller er det i vinterhalvåret), er der ingen grund til at bruge produkter med solfiltre. Vi hører i øvrigt ofte folk, der har fået allergi, sige ”jamen jeg har brugt det her produkt i årevis uden problemer”, og det er netop sådan, at kontaktallegi opstår: Har du udsat huden for de sammen stoffer dag ud og dag ind, så kan der komme en reaktion.

SNUP TIPPET: Mange tror fejlagtigt, at jeg er modstander af alt, hvad TÆNK gør og melder ud. Det er ikke tilfældet. Jeg er skam tilhænger af vagthunde, også selvom vi kan være uenige. Ligesom uenigheden kan være i forhold til producenterne.

@beautyspace på INSTAGRAM

23/09/2016
Helt ærligt, Mille Dinesen
27/09/2016
De 3 vigtigste makeupprodukter

Kommentarer

 • Pia Hvenegaard

  Ja det virker helt skørt at jeg ikke tåler det, men sandt er det
  Kløe, udslæt og vabler.

  Så der er ingen garantier trods fine mærkeordninger

  Så jeg vælger hvad der er godt for mig.
  Godt hjulpet på vej af dine fine anbefalinger

  Knus Pia

  27/09/2016
 • Christine

  Hej Anette

  Lidt udenfor emnet, vil høre om du har nogle råd til negle der er rillede og desuden skrøbelige og flossede? Bruger selvfølgelig negleolie oftest muligt.
  Har hørt at Zink skulle være godt, men vil det hjælpe på rillerne tror du? og hvor lang tid skal man tage det for at se effekt?

  Hilsen Christine

  27/09/2016
 • @ Rie D – Tak og ja, for Ewa og jeg er jo heller ikke enige. Ikke om alt i hvert fald.

  @ Sonja C – ;o)

  @ Marie Rasmussen – Det er skam mig, der er afhængig af jer.

  @ Anette J – Du har helt ret.

  @ Pernille Sparsø – Generelt er det en god idé at skifte lidt. Med alt. Molekyle og molekyle (og det er en duft jeg selv er kæmpestor fan af)…det er duftstoffer som med andre dufte. Men et smart navn, og en meget talentfuld duftnæse, der står bag.

  @ Anja – God pointe og jo, men sammensætningerne vil som regel variere lidt. Og det er ikke noget med at skifte ud en gang om måneden eller hvert halve år. Det er mere en generel og overordnet regel om, at jo mere du udsætter dig selv for de samme stof (hvor som helst og i hvad som helst), altså jo større eksponering, jo højere risiko.

  Stor hilsen Anette

  27/09/2016
 • @ Pia – Du får mig til at grine, og det er jo ikke fordi det sjovt, men at en ikke tåler Neutral, som netop har alverdens mærkningsordninger er tankevækkende. 1000 tak fordi du tager dig tiden til at skrive, for netop din erfaring er vigtig i den her diskussion.

  @ Dorthe – Nu er det jo heldigvis snart jul. Mht. til bogen, tænker jeg. Tak for dine ord.

  @ Helene – Tak fordi du tager dig tiden til skrive. Jeg bliver glad!

  @ Cindie – Jeg er ikke dykket ned i den behandling, så jeg kan desværre ikke svare dig. Men prøv at bede dem om videnskabelige studier (uafhængige), der dokumenterer virkningen. Hvis du får det, vil jeg også gerne se ;o)

  Stor hilsen Anette

  27/09/2016
 • Anja

  Angående Ewas kommentar til det fjerde råd: er det en dårlig idé at bruge de samme produkter dag ud og dag ind? Selv hvis man skifter imellem forskellige, vil de produkter der virker for en vel højst sandsynligt alligevel have et flertal af de samme ingredienser?

  26/09/2016
 • Pernille Sparsø

  Super vedkommende og lærerigt indlæg!
  Mht mulig udvikling af allergi, hvis man benytter det samme produkt over en længere periode, vil jeg spørge om dette også vil gælde for Molocule 01m som jeg gang efter gang vender tilbage til. Bør jeg pausere? Tænker dog, at fordi det jo netop er et molekyle, at det så ikke indebærer nogen risiko?
  Kh
  Pernille

  26/09/2016
 • Anette J

  Du opfordrer til, at vi tager en ekstra kop kaffe – er DET nu helsebringende…?

  Jeg bliver irritteret over, at solfiltre bliver nævnt som problematiske. Nogle er det muligvis, men dropper man solcremen af den grund, bliver huden jo stegt, og man udsætter sig selv og sine for potentielle (farlige) forandringer i huden.

  26/09/2016
 • Marie Rasmussen

  Dagens indlæg på BLOGGEN bekræfter bare endnu engang at det er en god idé at læse med … tak fordi du gider at fylde os med visdom og flere nuancer !!

  26/09/2016
 • Sonja Christensen

  Tak for et fantastisk indlæg. Hvor er det dejligt, når debatten bliver nuanceret. Sonja

  26/09/2016
 • @ Mia – Vi skal leve livet, gøre det, der giver livsglæde. Der er en grund til, at verden dufter (tror jeg), og det synes jeg man skal nyde. Gravid eller ej. Jeg har aldrig set videnskabelige ord på, at parfumestoffer skulle kunne gå ind og skade et foster.

  @ Amaja – ;o)

  Stor hilsen Anette

  26/09/2016
 • @ Lotte B – Jeg er også glad for, at TÆNK er der. Jeg er uenig med dem på utrolig mange mange (næsten vel de fleste) punkter, men de skal være der. Sol-debatten er ikke svær: 1) For skønheds skyld, så altid brug SPF sammen med antioxidanter, så holder du de frie radikaler væk og får samtidig alle fordelene, som fx. pænere hud 2) Historien med sædcellerne er så spinkel, så laboratorie-lille, at den skal sættes i perspektiv (har lavet link).

  @ Birgitte B – Og 1000 tak fordi du læser med. Det er jeg glad for.

  Stor hilsen Anette

  26/09/2016
 • Rie Dyrnes

  Dejligt at der er flere farver i dine indlæg. Tak for god info. Sund fornuft har aldrig skadet :O)

  26/09/2016
 • Cindie

  Jeg har et spørgsmål uden for kategori, som du måske alligevel vil kommentere? Vil du anbefale Beauty Angel?
  Kan ikke blive klog på, om det er værd at bruge min tid og penge på.

  26/09/2016
 • HeLene

  Dette er et fantastisk indlæg, både oplæg og indhold får mig at klappe mine små hænder.

  Brugbart, intelligent, let at forstå, det hele er bare good, good, good!

  Virkelig godt gået Anette! Tak! Jeg deler det videre!

  26/09/2016
 • Dorthe

  Hvad vi gjorde uden din altid ærlige mening, Anette. Gode input, som selv en “amatør” som jeg kan nikke genkendende til takket være en Beauty Queen der holder mig velinformeret via blog og ikke mindst beautybiblen (den har TÆNK vist ikke læst).

  26/09/2016
 • Lotte B

  Fantastisk input fra jer begge! Jeg undrede mig over den med solfiltre, og tænker næste at der skal sættes endnu flere ord på – for det er max forvirrende med de meldinger som kommer fra hver grøft.
  Men – når alt det så er sagt, så synes jeg at det vil være mega ØV hvis Tænk Kemi skal lukke ned. Håber at der alligevel findes penge i en kæmpe finanslov til at holde det kørende i 17 og videre. Tænker på dem/den som værende den officiel vagthund. Hvis nu den forsvinder, hvem skal man så kigge efter hos, Anette?

  26/09/2016
 • pia

  Hej Annette

  Det er det der er så fantastisk ved at følge dig. Jeg bliver så meget klogere mht fornuftige valg af hudplejeprodukter.

  Jeg er en af dem der er allergisk overfor alt muligt, men parfume er altså ikke en af tingene, til gengæld er der mange konserveringsmidler jeg ikke tåler. Så TÆNKER at man skal vælge udfra personlige erfaringer.

  Jeg tåler f.eks ikke Neutral vaskepulver, får udlæt og vabler overalt og det er jo ellers udarbejdet i samråd med Astma og allergiforbundet.

  Så du har helt ret, det der er rigtigt for den ene er det ikke nødvendigvis for den anden.

  Jeg nyyyyder mine produkter med parfume og æteriske olier og vælger andre ting fra 🙂

  Tak fordi du er dig og tør gå imod strømmen
  Knus Pia

  26/09/2016
 • amaja

  Jeg er så glad for at du ikke er så politisk korrekt

  26/09/2016
 • Mia

  Tak for et godt indlæg.

  Hvor står man henne som gravid? Er det okay at bruge produkter med parfume i, hvis det står sidst på ingredienslisten? Er det så ikke i så lidt en mængde, at det ikke burde påvirke et foster?

  26/09/2016
 • Fantastisk indlæg. Jeg er vild med den nuancerede tilgang. Og meget imponeret over jeres viden. Plus glad for at være fast læser af bloggen, så jeg netop får set sagen fra begge sider. TAK 🙂
  Kh. Birgitte

  26/09/2016

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.