På badeværelset hos Hafni fortællers forfatter Helle Helle

”Undskyld eventuelle slåfejl. Jeg skriver uden briller, idet jeg venter på en fotograf og ikke vil undvære min foundation”. Kærlig hilsen Helle.

Jeg tør godt tage munden fuld og kalde bogaktuelle Helle Helle for en penneven. Ekstra glad er jeg, fordi det er i dag, vi skal gense og opdage nye badeværelsesvaner hos den anmelderroste forfatter. For hvad er i virkeligheden grunden til, at Helle Helle interesserer sig ret så meget for hudpleje, og hvad er hendes seneste påfund?

Hvad er grunden til, at du værdsætter og interesserer dig for hudpleje?

Min søster og jeg er vokset op med alskens cremer på badeværelseshylden. Vores mor gjorde meget for sin hud, og den strålede. Jeg ville gerne stråle som hende. Så jeg gik til skønhedspleje på ungdomsskolen, og min søster tog en uddannelse som kosmetolog. Det er min erfaring, at rigtig mange interesserer sig for hudpleje. Jeg og mine bedste veninder, som også er forfattere, fører lange samtaler om peptider. Men vi har aftalt, at vi aldrig vil beklage os over en rynke. Det er ikke alle forundt at nå at få rynker.

Hvad slår folk som det første (tror du), når de står på dit badeværelse?

Jeg håber, de siger: “Nej, hvor er her flot!” Efter at begge mine børn er flyttet hjemmefra, har jeg fået eget badeværelse. Og under corona-nedlukningen brugte jeg fjorten fulde dage på at sætte det i stand. Jeg vaskede alt ned og malede hver en centimeter, selv inde i skabene og omme bag toilettet. Jeg sorterede mine produkter, skilte mig af med nedslidte håndklæder og købte en lille snedkerlavet bænk. Nu fører jeg de fleste telefonsamtaler fra bænken på badeværelset. Min mand kalder det badehotellet. Men faktisk er det bare et HTH fra 1996 med vinylgulv og bøgeliste.

Noget, du ville ønske, der var mere af? Mindre af?

Jeg leder altid efter A-vitamincremer til kroppen. Til gengæld tror jeg ikke, jeg skal have mere parfume. Jeg er blevet træt af det. Jeg syntes pludselig, min parfume overdøvede alle de vidunderlige dufte, jeg ellers er omgivet af. Den friske blæst i kattens pels, en lille bølge harpiks fra skovbrynet. Eneste undtagelse er i lufthavne, hvor jeg overdynger mig med Yves Saint Laurents Paris.

Har du nogensinde hudmæssigt stået ved en skillevej med trang til at gøre noget vildt?

Det kan nok ikke siges at være vildt. Men for nogle år siden udviklede jeg en flad vorte ved det ene øjenbryn. Den irriterede mig, så jeg tog til hudlæge for at få den fjernet. Jeg kan ikke huske, om han brændte eller frøs den. Men efterfølgende rakte han mig et spejl, så jeg kunne se resultatet. Halvdelen af mit øjenbryn var borte. Jeg sagde: “Jamen, jeg har jo ikke noget øjenbryn mere.” Hvorpå han sagde: “Nej, men du har heller ikke nogen vorte mere.”

Hvordan er din morgenrutine – hvad gør du? 

Jeg sprayer med en mist og træner så med kettlebells. Når jeg er dampet af, påfører jeg C-vitamin-, Q10-, matrixyl-serum og en stille og rolig dagcreme. Derefter solcreme.

Din aftenrutine?

Først mass.erer jeg ansigtet med en balm, derefter renser jeg med en mild gel. For mig fungerer det med blid dobbeltrens. I vinterhalvåret derpå salicylsyre-serum, for tiden efterfulgt af azelainsyre, niacinamid og matrixyl. Derpå Avitamincremen. Til sidst en ret enkel fugtighedscreme med ceramider.

Jeg har god erfaring med at blande en dråbe hyaluronsyre i alle cremer.

Dit nyeste påfund?

Jeg investerede for nogen tid siden i en LED-lysmaske, og den har hjulpet rigtig meget på min rosacea. I det hele taget gør den min hud godt. Jeg ligger med den ti minutter hver anden morgen, før jeg står op.

Har du noget herude, du nødigt viser frem, men altid har? 

Mine øjenskygger kan godt blive lidt nussede. Så dem udstiller jeg ikke. Men jeg har en Elizabeth Arden-rouge fra 1985 i neonpink, som jeg gerne viser frem. Jeg bruger den ikke, men den er et dyrebart minde.

Det tåbeligste skønhedstip, du har afprøvet?

At lysne hår med champagne.

Noget, du gerne ville have vidst for 20, måske 30 år siden?

Der er jo altid det med solen. At man ikke skulle have dyrket den så meget, fordi den smadrer huden. At den også kan smadre hovedbunden og dermed håret, det ville jeg virkelig gerne have vidst. Jeg har sandsynligvis haft rosacea i hovedbunden i årtier uden at være klar over det. Nu er det heldigvis faldet til ro.

Hvis du skulle tage et alvorsord med skønhedsbranchen … hvad vil du sige så?

Jeg ville ønske, der ikke blev brugt silikone i cremer. Jeg ved godt, at der er for og imod. Men jeg har så dårlig erfaring med silikone i hårprodukter, at jeg ikke tør bruge det på huden.

HVIS DU HAR DET SOM MIG og ikke kan få nok af den elegante enkelhed, hvor hvert eneste ord har en eftertænksomhedsværdi, så finder du ”Hafni fortæller” her.  Som Politiken skrev: ”Jeg misunder alle, der har denne roman til gode.”

FOTO PERNILLE RAHBEK

30/08/2023
Din enkle hudpleje GPS
4 ting afgør dit valg
06/09/2023
Få din hud-opgradering live
Du får din stol lige her

Kommentarer

 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for alle ord og spørgsmål. Jeg er meget glad for, at der er blevet læst så flittigt med. Det ved jeg også, at Helle Helle er. Hun ville gerne fortælle, hvor LED masken er fra, men følger ikke hun kan, fordi der det bliver for meget reklame af en enkelt forhandler (og i øvrigt ved jeg også, at elastikkerne driller lidt). Men måske skal jeg tage LED op snart.

  KH Anette

  08/09/2023
 • Nanna

  Ville også super gerne vide, hvilken LED-maske hun bruger, der er så mange derude, eller måske kan du anbefale en?
  Åh, jeg elsker Helle Helles skriverier. Jeg. var oppe i en af hendes noveller på efterskole i 9 klasse for mange år siden. Jeg havde aldrig fået en god karakter før, jeg var en 02-4 pige. Men så fik jeg 10 til eksamen – første gode karakter nogensinde – jeg forstod bare den tekst, hendes univers og jeg elskede den novelle og snakkede min lærer og censors ører af. Haha. Elsker Helle Helles skarpe pen!

  07/09/2023
 • Majbritt

  Åh . tror du at Helle vil sætte navn på de produkter hun bruger? Og hvor hendes muslin klude er fra?
  kh Majbritt

  05/09/2023
 • Laila Pedersen

  Hej hvad er det for et mærke i lysmaske hun bruger, for der er rigtige mange og vælge imellem, også i pris, så håber hun vil fortælle det hilsen Laila

  05/09/2023
 • Laila Pedersen

  Hej jeg kunne godt tænke mig, hvis i vil fortælle hvad det er for en lysmaske, for der er mange forskellige også i pris. Så man ikke bare kommer til at købe noget som ikke er så godt hilsen Laila

  05/09/2023
 • Vibeke

  Spændende.
  Er det muligt at høre hvilken LED maske Helle Helle bruger? Hvilket mærke hun kan anbefale?
  Vh Vibeke

  05/09/2023
 • Marie

  “Men faktisk er det bare et HTH fra 1996 med vinylgulv og bøgeliste.” Hvor velsignet er du (og vi), at du har Helle Helle som penneven. Jeg glæder mig til at læse Hafni fortæller. Jeg vil også gerne høre mere om A-vitamin til kroppen, hvis hun finder en god.

  05/09/2023
 • Anette

  Død over silikone! Dimethicone, siloxane, polysilicon, methicone og hvad de ellers prøver at skjule det forvaskede stads med på ingredienslisterne !

  Det burde afskaffes i alt hudpleje til ansigtet og håret. Fy! Skam jer, skønhedsindustri!

  05/09/2023
  • Anette

   ….Og hep til dobbeltrens, hyaluronsyre og peptider!

   Og lækre badeværelser.

   05/09/2023
 • Sanne

  Jeg vil lige komme med et velment bifald til: “Det er ikke alle forundt at nå at få rynker.”
  Og så fik indlægget mig ellers til at smile bredt af flere ting, især ærligheden. Mine øjenskygger er heller ikke særligt fotogene, men mon der er nogen som er det? Og jeg har også gemt en sort/hvid øjenskygge og en blå læbestift, haha.
  Men jeg er imponeret af alle de mange lag hudpleje, min ellers supertørre hud fnulrer helt vildt allerede ved andet lag, så serum er kun til brug om natten.
  Jeg ville gerne se flere billeder af selve badeværelset, for det lyder flot.
  Rigtig go’ dag Helle og Anette. ♥

  05/09/2023

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.