Din enkle hudpleje GPS

”Hvilken creme er den bedste?” er et spørgsmål, jeg ikke har tal på, hvor ofte jeg har fået. Den, der er allerbedst til at svare på det spørgsmål, er den, der begynder sit svar med ”det afhænger af …”

Vi er jo lidt i samme boldgade, som hvis jeg spurgte en madkyndig, hvad det bedste ville være at spise. Noget, der også ville afhænge af alt fra, om jeg var vegetar, morgenmadssulten, kagetrængende, økologi-insisterende eller på et stramt madbudget.

Her er fire af de mest afgørende ting at forholde sig til:

 1. Din holdning

Vi har det med at glemme, at hudplejevalg først og fremmest beror på holdning. Det kan være, du går all in på at vælge lokalt, bæredygtigt eller vegansk indhold. Måske er økologi eller biodynamik vigtigst. Måske er det prisen eller certificeringer inden for miljø, du vægter højest. Eller at alt skal være fri for parfume.

 1. Afkod indholdsoversigter – bare til husbehov 

En indholdsoversigt kan virke, som om den ikke er skabt for os almindelige mennesker, der bare gerne vil have en god creme. Men du kan relativt hurtigt sætte dig ind i de ting, du gerne enten vil være foruden eller sikre dig findes i produktet. Flere og flere producenter melder også klart ud, hvad de vægter højt. For eksempel vil en biodynamisk producent som australske Jurlique næppe vælge vaselineagtige olier eller silikoner. For producenter som UpCircle og Stop The Water While Using Me er bæredygtighed i fokus. For DermaKnowlogy er allergi og udfordringer med tør hud i fokus – og her kan vaselineolierne være et plus.

Du har sandsynligvis en idé om, hvad der er vigtigt for dig. Men netop fordi en indholdsoversigt kan virke russisk, er det sympatisk, når producenter uddyber indholdet.  Som eksemplet her fra purelyprofessional.dk, hvor det såkaldte INCI-sprog er oversat:

 • Aqua – vand
 • Glycerin – blødgør og giver fugt til hud og hår
 • Palmitoyl oligopeptide og palmitoyl tetrapeptide-7 – stimulerende peptider
 • Hyaluronic acid – hyaluronsyre. Binder fugt til huden
 • Sodium Benzoate – konservering

Du finder brugbare opslagsværker i forhold til funktion og dokumentation på indhold flere steder, blandt andet hos INCIdecoder og Paula’s Choice.

 1. Vær kritisk nysgerrig – også over for de kritiske

Efterlys dokumentation, når noget lyder for vildt eller strider mod din sunde fornuft. Det gælder også salgssituationer, hvor jeg har overhørt sælgere sige til kunder, at A-vitamin kun er for gamle damer med rynker (jamen tænk sig!). Det med det kritisk nysgerrige gælder også den private forbrugerorganisation TÆNK og Paula Begoun, for måske deler du ikke alle deres tilgange og synspunkter. TÆNK tager for eksempel ikke hensyn til koncentrationer i deres bedømmelser, og det kan svare til at sige, at salt uanset mængde er noget skidt. De har også for nylig bedømt selvbrunere i en ny kategori (fra A til B) på grund af en allergirisiko. Og lad mig i den forbindelse referere landets førende forsker og dermatolog inden for alt, der har med solen at gøre, Hans Christian Wulf: ”Vi ser meget, meget sjældent, at folk får allergi overfor selvbrunere. Hvis det var tilfældet, så ville der eksistere flere undersøgelser og studier på området.”

Et andet eksempel er hudplejeautoriteten Paula Begoun, som både er glad for silikonestoffer og vaselineagtige olier, hvilket du sagtens kan have en anderledes holdning til.

 1. Hvad virker så? 

Det positive er, at på tværs af holdninger, så virker den rigtige rækkefølge sammen med det indhold, der dokumenteret gør en positiv forskel. Først og fremmest i forhold til beskyttelse og fugtmætning. Dernæst i forhold til det, du måske vil rette op på og selvfølgelig: Din historik (hej solbrankede fortid for mit eget vedkommende). De bedst dokumenterende ingredienser finder du i Hudplejepyramiden.

FÅ HANDS ON GUIDE til produktvalg og rækkefølger i bogen Bedre hud med årene – videnskabens svar på en friskere og sundere hud. Specifikt til dig, der føler dig udfordret af rødme og sarthed, forstørrede porer eller insisterende pigmentpletter, perimenopause og overgangsalder. Du finder den på biblioteket eller billigst her. 

@beautyspace på INSTGRAM

NB: Jeg er på langfart og derfor ikke at finde i kommentarfeltet før efter 1. september. Det er mit håb, at der alligevel vil være aktivitet. I forhold til Beautyspace-boksen, så udkommer den 4. september.

25/08/2023
De cremer, makeupartister ikke vil løbe tør for
Få de her-og-nu løsninger, makeupartisterne bruger
04/09/2023
På badeværelset hos Hafni fortællers forfatter Helle Helle
Om rutiner og en afsked med parfume

Kommentarer

 • Sarah
  REPLY

  Jeg stillede dette spørgsmål på en af dine tidligere indlæg, men fik desværre ikke svar, så jeg forsøger igen:

  Jeg er begyndt at få knopper på lår og overarme, og kan læse mig frem til at det nok er keratosis pilaris. Har du et godt råd til at slippe af med dem eller få dem til at synes mindre? Vi skal snart til bryllup og vil gerne have kjole uden ærmer på men de knopper generer mig så meget.

  04/09/2023
 • Johanne
  REPLY

  Hej Anette,

  Jeg kæmpe elsker din Ansigtscremen!!
  Jeg blander nogle dråber Rudolph Care A hint of Summer i cremen ca.hver anden aften… Forringer det mon effekten af din creme?

  God lørdag aften til dig 🌺

  Vh
  Johanne

  02/09/2023
 • Jette V.
  REPLY

  INCIdecoder er en gave til almindelige mennesker :)! Jeg bruger den til både hårprodukter til krøller og til hudplejeprodukter. Tak for de skønne feriebilleder fra vildmarken <3

  31/08/2023
 • Charlotte
  REPLY

  Dejligt med langfart Anette tak for alle de skønne billeder❤️
  Pga svært psoriasisudbrud af behandlingen med methotrexat det er virkelig hurtig i starten så min hud i ansigtet er fin igen
  Men jeg kan ikke tåle c-vitamin serum mere jeg bruger 2 phase (brugt i et par år) jeg bliver meget rød der hvor der før var psoriasis har du et bud på hvordan kan det være?
  Tåler ej hellerne indkøbt Reseveratrol fra The ordinary
  Øv øv jeg vil jo gerne give min hud de bedste betingelser men må nøjes med hyllaron serum og niacinmid og selvfølgelig ansigtscremen om aftenen

  31/08/2023

Skriv en kommentar

Din mailadresse vil ikke blive publiceret. Udfyld venligst felterne med *

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.