Sådan sparer du på hudpleje-budgettet

 • Frem for at genbruge, som selvfølgelig også er en god idé, så brug op. Tit bruger vi kun det på forreste hylde, fordi vi har glemt, hvad det bagved kan. Det eneste vi husker, er, at det er for dyrt til at smide ud. Brug ansigtstiltænkte sjatter på kroppen eller forær dem til din nabo.
 • Renser du ansigtshud både morgen og aften kan du halvere dit forbrug af renseprodukter ved at nøjes med om aftenen og så bare en vaskeklud om morgenen. Hvis du har læst med herinde på Beautyspace ved du, at det vil 9,9 ud af 10 hoveder samtidig trives meget bedre med.
 • Hav fokus på ingredienser frem for produkter. Jeg er med på, at sådan fungerer det ikke altid. Der er konsistenser så rasende godt skruet sammen, så de står ens hjerte (og hud) nær. Men måske er der noget, der kan udskiftes til noget mindre bekosteligt. Som en solfaktorcreme eller for eksempel niacinamid (B3). Det er ikke dumt at sikre sig for eksempel The Ordinarys bud på niacinamid, som så kan tilsættes ens hudpleje.
 • Drop deciderede eksfolierings-produkter. Brug i stedet (og faktisk bedre) en vaskeklud, en svamp eller afkølet kaffegrums, hvis det gælder kropshuden.
 • Smid ikke solbeskyttelsesprodukter fra sidste år ud – kun hvis de lugter fælt. Brug alle sjatterne. Netop nu behøver ingen samme mængde beskyttelse som om sommeren, så det er oplagt at blande SPF og foundation. Lige nu fungerer det godt for mig at kombinere Tromborgs SPF og foundation fra Nilens Jord.
 • Apparater med for eksempel microcurrent kan med fordel deles. Med din nabo eller overbo.
 • Køb refill-løsninger, når det giver mening. Hvilket det ikke gør altid, I know. Hverken økonomisk eller emballagemæssigt. Men jeg kan godt lide de små rigtige skridt, selvom de også rejser spørgsmål. Á la hvor hygiejnisk er det for eksempel, at du tager din egen flaske og genopfylder den med shampoo eller måske creme i en butik? Jeg kommer lidt til at tænke på, når folk siger, de laver produkter i deres køkken. Tænk hvis der røg lidt bacon eller stegefedt af i svinget.
 • Shampoo-barer bidrager til, at vi ikke fragter litervis af vand rundt på kloden. Men de kan samtidig give grumme minder hos nogle. Andre elsker dem. Jeg er eventyrlig glad for den fra Rowse, og lige nu tester to med kraftigt hår, om den er lige så god for dem.

SELV KAN JEG IKKE PRALE af at være verdens bedste. Men jeg lader mig inspirere af de af mine venner og familie, der praktiserer nøjsomhed. Eller gode ord som for eksempel fra psykolog Solveigs Roepstorffs smittende naturbegejstring i bogen Klimapsykologi. Den handler om adfærd, og om at stoppe med at holde klimakrisen ud i strakt arm. Og er meget konkret på enkeltpersonsniveau. Blandt andet når det gælder såkaldt skovbadning, som jo udskrives på recept i Japan. I bogen får du ikke bare en eller anden behandlers hjemmestrikkede råd, men de videnskabeligt dokumenterede baggrunde – der er 16 – på, hvorfor vi skal opholde os mere i skoven (at sænke blodtrykket, få bedre søvn og berolige nervesystemet er tre af dem). Hvordan vi i bund og grund er naturhviskere, og at ro, langsomhed og jordforbindelse er noget, man kan genoptræne. Og det føles som noget, der kan være brug for i øjeblikket.

KOM ENDELIG med dine tilføjelser og fif i kommentarfeltet.

@beautyspace på INSTAGRAM

FOTO JENS PETER ENGEDAL

05/10/2022
Pigment-koks. Den gode eller den dårlige nyhed først?
Fra TV2-indslaget: Den gode nyhed er billig. Den dårlige er forstemmende.
11/10/2022
På badeværelset hos journalist og skønheds-samler Sarah Skarum
"Jeg HADER ritualsnak og idéen om, at kvinder skal tænde et duftlys."

Kommentarer

 • Kari

  Altid super inspirerende.
  Er selv igang med en større oprydning og ‘opbrugning’ og har derfor modstået fristelserne med dine bokse i de seneste par måneder…..svært men nødvendigt!!! men hvis du din egen ansigtcreme dukker op i boksen – ja så ved jeg nok godt hvad der kommer til at ske….

  KH
  Kari

  13/10/2022
 • Sanne

  Superfint indlæg, som altid, Annette. Jeg bruger også fanatisk alt op og har længe søgt enkelheden, tror på den måde at det bliver mere overskueligt, og sikkert også billigere. Jeg blander mig til brugbare produkter, for jeg har en filosofi med at der ikke findes dårlige produkter i vore dage, med mindre man ikke kan tåle dem. Cremer som er for lidt til min tørre hud får et par dråber olie, natcremen får et dut Skin Food fra Weleda. Håndcremen blandes med en god klat Nivea, på den måde sparer jeg negleolien og undgår svamp (en historie du får en anden dag). Solcremerester, lotions jeg ikke bryder mig om af en eller anden årsag og stærkt duftende cremer bliver brugt op på benene, de trænger altid til creme og er ikke kræsne. 😉 Parfumer jeg ikke bryder mig om foræres væk, er de bare lidt for stærke har min søster lært mig kun at bruge dem sparsomt fra navlen og ned. Og så er jeg begyndt at investere i “ting” isf produkter, f.eks. børster til ansigt og krop isf peelingprodukter. Jeg har også sorteret alt fra jeg ikke tror på, f.eks. anticellulite og slankecremer. Igen, enkelheden. Har heller ikke et helt faktorbibliotek mere med solcremer, som jeg havde for 20 år siden. Det handler meget om at finde ud hvad der virker, og prøve på ikke at blive fristet, hvilket jeg indrømmer er svært. Jeg vil f.eks. aldrig abonnere på bokse, for der er for meget i som jeg godt ved jeg ikke får brugt. Og så er der jo genanvendelige vatrondeller og små klude til at tørre rensecremen af med, dem har jeg lavet selv af gamle håndklæder og det fungere superfint. De ryger i sammen med håndklæderne ved 60 grader. Jeg har også en strømmaskine jeg er virkelig dårlig til at få ind i rutinen, måske jeg skulle finde den frem igen. Rigtig go’ dag, smukke. 🙂

  11/10/2022
 • Pernille S

  Når jeg køber nye produkter, skriver jeg op i en “oversigtsbog”. Så har jeg overblik over hvad der står på hylder og ligger i skuffer, og bliver på den måde opmærksom på hvad jeg har, førend det bliver købt nyt. Når jeg køber Månedens Beauty pakke, er jeg bevidst om hvilke af produkterne jeg skal bruge til gaver. Kh Pernille S

  11/10/2022
 • Solveig

  Hvor er jeg dog helt utrolig glad for, at du har fundet min bog brugbar, Anette – det er stort, når det kommer fra et menneske, hvis ord og viden i årevis har forbedret min hud og næret min hjerne. Tusind tak for at anbefale den:)
  Du har lært mig at køre en meget ingrediensfokuseret hudpraksis (a-vitamin, niacinamid, bha, hyaloron, squalane, c-vitamin og ind i mellem bio effekt), som min hud elsker. Jeg sender produkter, der ikke fungerer videre til veninder, herunder det NuFace apparat, jeg aldrig fik til at fungere. Synes, det gav en metallisk smag og sær fornemmelse af stød, men ærgrede mig over min dårlige relation til den, da jeg så det vilde strømtest-resultat af et halvt ansigt, du postede for noget tid siden! Jeg tænkte, at en lysterapimaske (selvom dokumentationen mangler, bortset fra i forhold til acne) måske kunne noget af det samme og købte derfor en. Og efter 6 ugers behageligt selskab må jeg bare sige ‘Wauw’ – min hud ser ud som om den er marineret i en EGF-kur og derudover er det et lille bidrag til langsommelighed og ro at ligge ned de 10 minutter, det tager og få trukket vejret godt ned i maven. Så TAK for dig og alt det, du generøst sender ud i verden:)

  10/10/2022
 • Camilla A.

  Kære Anette
  Altid dejligt at du også tapper ind i aktuelle emner. Jeg er – ligesom flere andre – pjattet med de kulturanbefalinger, som drypper ind over indlæggene af og til.
  Og til en anden snak: jeg prøvede Comfort Zones EGF-ampuller, efter du havde udgivet indlægget om bl.a. dem herinde. Jeg var positivt overrasket (det værste synes jeg er emballagespildet, og så passede “tutten” ikke på ampullerne, så jeg kæmpede med at få sera ud af dem). Her på den anden side har jeg investeret i Bioeffects EGF og naturligvis læst (og genlæst) dine ord om anvendelsen af samme. Jeg er med på ingen olierens inden, men jeg ynder at give mig selv ansigtsmassage med olie om aftenen, som jeg renser af igen med oliefri rens. Kan jeg stadig gøre det, eller blokerer det mon også for EGF?

  09/10/2022
  • Anette

   Hihi, jeg kan sige +1 på den med kaffegrums!
   Min hud bliver simpelthen SÅ utrolig lækker! Og så bruger man produktet op, so to speak.

   Til gengæld skal man huske at skylle brusekabinen bagefter 😉
   Min krop bliver SÅ blød og lækker af det. Jeg skrubber ikke ansigtet med det, kun kroppen (kaffegrums er i øvrigt det vildeste scoop til hænderne!). På ansigtet renser jeg først og lægger så kaffegrums på som en maske. Øj, man får babyhuf, når man skyller det af! Og masser af grums overalt i badet … Men lad nu det være 😉

   Er ret bevidst om at bruge ting op – og ellers sender jeg det til genbrug i vores vaskekælder, hvor vi har en “bytte-hylde” – jeg satte engang et ton af diverse creme og serumprøver og ikke-brugte produkter derned og der gik 2 dage, så var det væk!

   Hvis jeg bliver glad for noget bestemt prøver jeg at købe det som refill næste gang. Matas er i øvrigt seje nok til at modtage brugt emballage fra deres striber-serie. Det er god klimastil! Lactacyd-sæbe bruger jeg både til showergel og håndsæbe,da de to ofte ligner hinanden meget. Mindre spild, billigere og stort set samme formulering.

   Glad er nemmere at genbruge end plastik – og efter vores boligforening har indført fuld affaldssortering,er jeg VIRKELIG blevet klar over, hvor plastik man bruger og smider ud i samfundets øko-system. Det er den affalds-kilde vi smider ud hyppigst, udover det daglige renovation i vores husholdning. Det kan vi høre bedre som samfund!

   12/10/2022
   • Anette

    Beklager stavefejl. Mit tastatur og Google-ordbog er op af bakke indimellem… Glad = glad selvfølgelig

    12/10/2022
    • Anette

     *glas

     Sigh…

     12/10/2022
   • Camilla A.

    Det må jeg prøve. Er dog, som flere andre, ramt af udbrud efter EGF blev en del af min rutine, så nu holder jeg pause og starter stille op, når min hud har fået ro på igen. Mærkeligt at nogen reagerer sådan.

    17/10/2022
 • R

  Win win for både pengepungen og klimaet med disse spareprincipper. Meget enig og følger selv mange af dem. Og tak for boganbefaling – den må læses 🙂

  Jeg har lige to andre spørgsmål:

  Har du erfaring /kendskab til Estee Lauders “Advanced Night Repair” cream? Eller hvad tænker du om ingredienserne?

  Water\Aqua\Eau, Bifida Ferment Lysate, Peg-8, Propanediol, Bis-Peg-18 Methyl Ether Dimethyl Silane, Methyl Gluceth-20, Glycereth-26, Peg-75, Butylene Glycol, Adansonia Digitata Seed Extract, Tripeptide-32, Sodium Hyaluronate, Yeast Extract\Faex\Extrait De Levure, Lactobacillus Ferment, Cola Acuminata (Kola) Seed Extract, Anthemis Nobilis (Chamomile) Flower Extract, Hydrolyzed Algin, Pantethine, Caffeine, Lecithin, Sodium Rna, Bisabolol, Squalane, Glycerin, Oleth-3 Phosphate, Caprylyl Glycol, Oleth-3, Oleth-5, Choleth-24, Hydrogenated Lecithin, Jojoba Wax Peg-120 Esters, Ceteth-24, Tocopheryl Acetate, Carbomer, Triethanolamine, Tetrasodium Edta, Bht, Xanthan Gum, Potassium Sorbate, Disodium Edta, Phenoxyethanol, Red 4 (Ci 14700), Yellow 5 (Ci 19140)

  2. Jeg har rejst et halvt år i solrige lande og skal afsted igen til januar i ca. 1 – 3 år. Har tænkt på om jeg burde implementere c-vitamin (alene eller sammen med noget andet fx E-vit) til at beskytte huden bedst muligt mod solen og risikoen for pigmentpletter og øgning af rynker, og hvorhenne i rutinen det er bedst (se min rutine nedenfor)?

  Jeg har nogle røde og mørke pletter efter urenheder og jeg synes ofte den slags mærker bliver tydeligere i sol (selvom det ikke er decideret pigmentpletter, har jeg engang forstået på hudplejedame), så også af den årsag vil jeg gerne beskytte godt. Jeg tænkte måske en creme med C-vitamin i min dagsrutine (har du evt. forslag til en?), men i tvivl om det bliver for mange lag for min hud at kapere i sommervarmen. Ellers vil det gøre en forskel med en C-vitamin maske overnight som erstatning for min aftenrutine fx en gang om ugen?

  Det er jo svært, når man bosætter sig i varmere lande, så har man ikke “vintermånederne” til at reparere på samme måde.

  Rutine pt:

  Morgen:
  – Ansigtsmist Power fra PH Formula (men leder efter billigere alternativt pt.)

  – PH Formula AC Recovery Serum
  (der er mandel – og salicsyre i – ved ikke om det er smart om dagen, når man er i sol, men det har bl.a. været ift. urenheder. Men også nianciamid, så i hvert fald også noget antioxidant i)

  – PH Formula Post recovery creme eller SOS Rescue Cream (begge fugtighedscremer – bruger dem som udgangspunkt ikke om sommeren/i varme lande, da min hud er mere selvkørende)

  – PH Formula solcreme faktor 50

  Aften:
  – PH Formula rens

  – Ansigtsmist

  – PH Formula AC Recovery Serum / din a-vit creme / Estee Lauders advanced night repair cream (prøver den af pga. jeg har to prøver liggende på den).

  Har skiftet lidt hver anden/tredje/fjerde dag eller hvad jeg lige kan mærke min hud kan klare ml. AC Serum og din A-vit. Tilføjer PH Post Recovery fugtighedscremen om nødvendigt. Pt. er jeg på isotretinoin-kur (dog lavdosis og uden reelle bivirkninger indtil videre; huden kræver helt sikkert fugt, men det er også blevet koldere, så kan skyldes begge dele eller blot vejret), så holder mig fra A-vit imens.

  – Bioeffect serum (kun som øjencreme, da jeg desværre får urenheder af at bruge den i hele ansigtet – uanset hvor langsomt jeg går frem)

  09/10/2022
 • Anne

  Tak for dine altid gode råd og ikke mindst det her meget fine indlæg med anbefalingen af Klimapsykologi. Jeg tror du har helt ret – vi har brug for mere naturbegejstring, ro, langsomhed og jordforbindelse. Det inviterer bogen Klimapsykologi til på fineste vis, og den giver en lyst til at (klima) handle sammen med andre på det vi kan. Jeg deler din begejstring for skovbadning 🙂 og for bogen – og håber andre vil blive nysgerrige på at læse med.

  08/10/2022
 • Eline

  Tak fordi du altid sørger for at læsse på med gode råd, der går udover generel hudpleje. Den seneste anbefaling af bogen Klimapsykologi var særlig fantastisk. Det er nemlig en virkelig god bog, som giver viden om vores reaktioner og samtidig vækker lysten til at forandre på det vi kan. Og vigtigst af alt, at vi forbinder os med andre, mens vi gør det. Håber mange vil følge dit råd og læse den.

  08/10/2022
 • Anette Hangaard Christensen

  Hejsa
  Ang rens af ansigtshuden. Jeg renser aften og “bare” med en vaskeklud om morgenen. Har normal hud, vil jeg mene. Er det egentlige nogle studier/ forskning der viser at det gør en forskel at rense med renseprodukt på en normal hudtype? Eller er det faktisk ligeså godt bare at bruge vaskeklude og så de gode produkter efterfølgende.
  Mvh Anette

  08/10/2022
 • Birgitte

  Smukt og fint indlæg – tak for det! Og ikke mindst for boganbefalingen

  08/10/2022
 • Trine L

  Jeg har afprøvet virkeligt mange ting og produkter de seneste år, i søgningen efter at optimere min hudplejerutine. Få steps, lækre produkter – i mindst lige så lækre emballager – der er til at købe for penge.
  Det har betyder adskillige månedslønne der er kastet i nakken af hudplejeindustrien og læssevis af produkter der løbende er båret over dørtærsklen til mit habitat. Nogle produkter fordi jeg ville prøve lige præcis dem og andre i hudpleje-bokse i enhver afskygning.
  Noget har fået den kolde skulder, allerede efter et par gange – eller med det samme fordi det var er bonus-produkt der slet ikke er noget for mig. Men i stedet for at smide det ud, er det blevet puttet i én af to muleposer.
  Den ene er konsekvent gået til svigerinden der altid gerne arver fra mine hylder, den anden er kommet med på arbejde, hvor kollegaerne flokkes om at tage de der engangsmasker som jeg ikke selv bruger, ansigtsolier som hverken jeg eller svigerinden kan li’ og andet godt.

  Resten, det jeg er for glad for til at give videre, får plads i rutinen i rutinen. Den turnus-ordning jeg har, af “bobler” produkter der er gode og fine men som har mødt deres overmand på min faste hylde. Ved turnusordningen får jeg brugt slatter op og først når der igen er plads, må der købes nyt. Der må altid købes mere, hvis de faste produkter er ved at være færdige, men nyt-nyt må først indkøbes når der er plads på hylden. Men det er også fordi jeg nu har min rutine på plads, og blot fin-tuner

  08/10/2022

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.