Pigmentpletter kan fjernes med en tablet #2

 

Hvis du ikke fik første del med, så læs med her. Herunder handler det om, hvad man (muligvis) stiller op, når alt andet er prøvet, og det ikke rækker med de typiske greb (især når pigmentpletterne er blevet til i løbet af eksempelvis mange års soldyrkning, måske ligefrem årtiers). Flere sidder med overraskende mange soltømmermænd og en regning, der kan føres helt tilbage til 80’erne og 90’erne, hvor kun de færreste havde hørt om solcreme, der oversteg faktor 4.

Nu tyder det på, at man kan komme i mål med hjælp fra en tabletbehandling, som hudlægen udskriver – nemlig den pigmentnedsættende bivirkning ved stoffet tranexamsyre. Og før nogen tænker, om der ikke er risiko for at miste for meget af sit pigment, maner hudlæge og professor Peter Bjerring til ro i et interview med Børsen Weekend forrige fredag:

”Det bemærkelsesværdige ved tranexamsyre er, at der kun er overskudspigment, der fjernes, så der er tale om tilsyneladende fornuftig hjælp indefra i forhold til at komme stædige pigmentplager til livs – dog kræver behandlingen tålmodighed”, siger han og vurderer, at en forbedring kan ses i løbet af tre måneder, men at man først efter to år har et komplet billede.

Så ingen bivirkninger af bivirkningen? ”Der er risiko og bivirkning ved al medicin – det er som bekendt forudsætningen for virkning, men her er den minimal i forhold til de doser, der bliver udskrevet til solforskyldte pigmentpletter”, siger Bjerring og sammenligner med den øgede risiko der er for blodpropper ved brug af p-piller.

Han fastslår, at man ikke ved nok om, hvorfor stoffet virker hæmmende på pigmentdannelsen: ”Men det er ikke det samme, som at det er usikkert at bruge, for gennem lang tids brug kender vi jo de mulige bivirkninger fra den officielle anvendelse.”

BOKS: 50% af pletterne forsvandt, da vi prøvede

Tabletbehandlingen kan ikke stå alene, og på Børsens redaktion har vi haft et modigt testansigt, der testede den omfattende rutine:

 • Indledningsvis 30 minutters laseragtigt blitzlys (IPL photorejuveration), som opløser og fjerner de øverst liggende pigmentpletter. Skal gentages efter 12 måneder. (2500 kr., Hudcenter Mølholm)
 • Indsmøring hver aftenen med den ikke-receptpligtige blegecreme Cyspera (1200 kr.). Efterfulgt af fugtmættende serum med vækstfaktorproteinet EGF fra Bioeffect (1080 kr.) – sidstnævnte kan erstattes med andet fugtserum alt efter økonomi.
 • Medicinsk tabletforløb med tranexamsyre sideløbende med beskyttende fugtserum (også indeholdende tranexamsyre) fra Skinceuticals (629 kr.) og den ekstra kraftige apoteker-solfaktorcreme Actinica Lotion SPF50 fra Galderma (150 kr.) i dagtimerne.

Resultat: Efter tre måneder forsvandt 50% af pletterne. Behandlingen vil fortsætte i i alt 24 måneder.

FØLG MED PÅ INSTAGRAM under @beautyspace, hvor en læser har prøvet en næsten tilsvarende behandling. Inkl. tabletterne.

ANETTE MENER: Jeg vil knytte to kommentarer til ovenstående: 1) Medicin er jo aldrig bare lige. Der er bivirkninger. Testpersonen i ovennævnte tilfælde havde forgæves forsøgt at komme af med pletterne i 14 år, og de var hæmmende. 2) Langt langt de fleste kommer langt og også i mål med midten af Hudplejepyramiden (niacinamid, AHA/BHA, A-vitamin) og selvfølgelig SPF.

06/09/2021
Solpletter kan fjernes med en tablet #1
Afprøvet hos hudlægen
10/09/2021
Sådan undgår du en dårlig behandler
Her er tjeklisten

Kommentarer

 • Emilie

  Hej Anette.
  Jeg snakkede med min hudlæge om IPL og han frarådede mig det fordi han sagde, at maskinen rammer for bredt og på en sådan måde, at man kan blive “zebrastribet”. Jeg har selvfølgelig ikke lyst til at være zebrastribet, men har alligevel lyst til at prøve IPL på mit pigment-moustache. Den klinik du refererer til; tror du deres maskines hovede er mindre eller er de bare bedre til at ramme end min hudlæge?

  Vh Emilie

  08/09/2021
  • Nicoline

   Samme her. Det var 1300 kr ud af vinduet

   15/09/2021
 • Kathrine

  Har døjet med pigmentpletter de sidste 9 år (startet ved graviditet) – er nu ved at prøve Cyspera på anden uge (føj den lugter, men godt jeg var advaret om lugten ;)), derefter EGF og Ansigtscremen – bruger også Actinia dagtimerne. Er virkelig spændt på om det virker.
  Tror du Anette, det vil være nogle gode første skridt eller kommer jeg ikke langt uden også at køre IPL?

  08/09/2021
 • Marie

  Er det kun ift. solforskyldte pletter ift. medicinen?

  Hvad med melasma fx?

  08/09/2021
 • Bente

  Har brugt blegecreme Cyspera i 15 uger nu, brugt anbefalet solbeskyttelse, hat og skygge. Jeg kan ikke se nogen ændring desværre. Det havde jeg håbet. Tog billeder ved start.

  08/09/2021
   • Bente

    Kære Anette
    Når du skriver 2 år, er det så med 2 gange om ugen.

    11/09/2021
     • Bente

      Hej Anette
      Fortsat behandling med Cyspera x2 ugentlig.

      12/09/2021
 • Pernille S

  Tja, ingen medicin er bivirkningsfri… Synes umiddelbart, at det program som følger med tabletbehandlingen lyder lidt krævende. Går trygt med hudplejepyramidens midte! Kh Pernille

  07/09/2021
  • Elisabet

   Ejj det ser ærlig talt en smule for bøvlet ud

   08/09/2021

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.