Solpletter kan fjernes med en tablet #1

 

Det er en tand for kækt at skrive ordet fjerne i overskriften, for lige præcis plettet pigmentkoks hører til de mest stædige hududfordringer, der fines. Ikke at det er mission impossible at komme af med dem, men det er op ad bakke af den indlysende grund, at det er svært at holde sig ude af solen, i hvert fald om sommeren. Og har man først fået pletterne, så vil de altid lige og lure latent i hudoverfladen – klar til fremkaldelse på ny. Det svarer lidt til permanent at være på slankekur og bo i en slikbutik.

Nu viser det sig, at der findes en medicinsk kur mod pletterne. Eller rettere: At en tablet, der egentlig er udviklet til at stoppe uhensigtsmæssige blødninger under fødsler, har den positive bivirkning, at den sætter en stopper for udviklingen af pigmentpletter. Og det har fået enkelte danske hudlæger til at udskrive tabletterne til deres patienter.

Men hvor klogt er det i virkeligheden, og hvorfor er pletterne overhovedet generende for nogle?

Det sidste først. Der er to grunde til, at pigmentpletter er i ‘bad standing’. Først og fremmest den helbredsmæssige, fordi de er et synligt bevis på, at ens hud er på overarbejde, og har brug for at forsvare sig mod yderligere bestråling. Forklaringen har hudlæge Johan Holk Milling Poulsen fra Hudklinikken på Østerbro:

”Sollys medfører automatisk en øget pigmentproduktion – og sker eksponeringen bare en lille smule for hurtigt, så har hudens reparationsmekanismer ikke en chance for at kompensere. I værste fald kan det ende med hudkræft. At solen samtidig får vores sved og talgkirtler til at skrumpe, vil alt andet lige give os en ringere evne til at holde den fugtmæt”.

Rent kosmetisk jubler vi heller ikke over pletterne. De er nemlig en slags lyseslukkere, som gør huden mindre god til at reflektere lys. Og hud, der ikke reflekterer lys på samme måde som en fuldfed barnekind eller et nypudset spejl, ender med begrænset glød – så udover at være plettet og ujævn i hudbetrækket, er det nok i virkeligheden det, altså den manglende glød, der ærgrer flest.

For dermatologisk sygeplejerske Else Marie Lissau fra Hudcenter Mølholm i Vejle, vil det at vriste sig fri af pletterne altid overvejende bero på ens egen indsats, og det vil sige alt det halvkedelige: Nemlig at holde ansigtet (hvis det er der, pletterne er) ude af solen og konsekvent huske solfaktorcreme. Derudover vil det hjælpe mange at ty til hudpleje med en kombination af peelende frugtsyrer og A-vitamin i nattetimerne for at få en kombinationsbehandling af fugtmætning, balance og øget omsætningshastighed af hudceller, så den friskere, ensartede hud hurtigere kommer frem.

Men hvis det ikke rækker, hva’ så? Følg med i overmorgen, hvor en hudlæge uddyber plusser og minusser ved tabletbehandlingen, som min chef på avisen og en Beautyspace-læser har prøvet.

@beautyspace på INSTAGRAM

03/09/2021
Derfor reagerer din hud positivt på CBD
Hvordan gør du – plus linket, alle har efterlyst
07/09/2021
Pigmentpletter kan fjernes med en tablet #2
Spørgsmålet er, hvornår det er en god idé

Kommentarer

 • Lisbeth Sørensen

  Jeg er 69 og har selfølgelig levet livet, og det kan ses. Det er for så vidt i orden, men jeg vil bare gerne være den bedste udgaver af mig selv. Har du en kombinationspalke til huden, som man kan købe hos dig

  16/09/2021
 • Pernille S

  Venter spændt på næste indslag! Kh Pernille S

  07/09/2021
 • Anette+Kristine+Poulsen

  1000 tak for alle ord og kommentarer! Jeg vender tilbage med respons senest fredag i denne uge, 1000 tak for din tålmodighed.

  KH Anette

  07/09/2021
 • Julia V

  OMG hvor spændende læsning!
  Og også lidt grænseoverskridende læsning for sådanne en som mig der trods al min interesse for indre åndelige filosofi helst “bare” vil skrubbe, massere, nusse, smøre hudplejeprodukter på for at opnå mine ønskede skønhedsresultater

  Jeg har indtil videre bare brugt The Ordinary’s C-vitamin creme (Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2%) OG ikke mindst deres 100% c-vit. pulver (L-Ascorbic Acid Powder) …ved ikke om de er verdens bedste brunplets-viskelæder. Men det virker indtil videre fint for mig

  Men super spændende læsning. Og spændende at høre hvad udfordringerne kan være.

  Tænker at det vi alle i sidste ende ønsker st udstråle er LIV. Med den sunde levende lysreflekterende hud (ligeså med vores ånd hihihi;)…og nok også derfor at det dér med at stikke sig mimisk “stiv-død” i panden ikke tiltaler visse eksistenser. Men det er en lidt anden snak;)

  07/09/2021
 • Marianne Mejlsø

  Ikke lige til denne tråd men kunne godt tænke mig at høre lidt om gode multiprodukter. Du anbefalede engang vitamin e mask fra klairs.
  Jeg kunne godt tænke mig få gode produkter med næsten alt i.
  Om aftenen bruger jeg din A vitamincreme efter rens med Exfo. Så det er nok mest til om morgenen.

  06/09/2021
 • Eva

  Det er så dejligt, at du løbende tager emnet op og introducerer, hvad der sker af udvikling på den front.

  06/09/2021
 • Sanne

  Det er er dælme spændende! Jeg er mere træt af mine brune pletter end mine rynker. Rigtig go’ dag, smukke. 🙂

  06/09/2021
 • Birgitte Hougaard

  Meget spændende og interessant læsning. Vil glæde mig til i morgen. Har arbejdet med Johan engang. Super hudlæge og dygtig.

  06/09/2021
 • Jette B

  Spændende og interessant læsning. Jeg kan næsten ikke vente til næste skriv. Tak Anette, for dig og din blog.

  06/09/2021
 • Christina kragh

  Hej Anette jeg har lige købt den nye foundation fra Madara’ må sige jeg er lige så begejstreret som jeg er for deres concealer du anbefalede forleden dag deres foundation er virkelig lækker i konsistens og giver lige præcis nok dækning uden at være for meget duften er dog ikke noget luksus men forsvinder heldigvis inde for 2 sekunder den kunne godt ende med at blive erstatning for min chanel glow foundation jeg er også igang med at teste deres vippe og bryn serum

  06/09/2021
 • Christina

  Tak for inspiration, Anette. En anden ting, som gør huden mindre god til at reflektere lys, er tilstoppede porer. Kan du i den forbindelse anbefale en kosmetolog eller lignende, som i dén grad kan rengøre porer…sådan gerne på flaskerenser-agtig-måden, således selv de mest genstridige af slagsen fjernes…altså dem, som BHA/AHA bare overhovedet ikke bider på! Det må gerne være i Kolding/Vejle/Fredericia-området. Kører dog også gerne længere, hvis det er nødvendigt for at komme til den rigtige.

  06/09/2021
 • Tina

  Uhhh kan næsten ikke vente 🙂

  06/09/2021
 • Heidi

  Hej
  Altid spændende læsning her … er spændt på fortsættelsen .
  Jeg vil glæde mig ved , og håbe på at du på et tidspunkt vil dykke ned i “ fedtfrysning “ i ansigtet og på kroppen . Der er rigtig mange udbydere og flotte før / efter billeder – men knap så meget om ulemperne .

  06/09/2021
  • Mia

   Hørt

   06/09/2021
 • Sanne hansen

  Holy moly jeg blir helt blød om hjertet da jeg iggenem 7 år har prøvet alt og gør stadig . Mit er meget slemt og jeg har fået a vitamin creme fra hudlæge og prøvet cosmelan 2 gange og jeg hr serøst ikke undværet min spf 50 x10 daglig og intet virker … jeg ved snart ikke hvad jeg skal gøre så håber virklig de piller kan være noget for mig

  06/09/2021
  • Tina

   Min historie er Stort set den samme som som @Sannes Alverdens produkter og cremer fra hudlæger og behandlinger.

   Prøvede også Derma ruller hos en pro ..
   2 x cosmelan .. cremer osv Jeg har haft mit i ca 15 år og jeg tvivler på at jeg nogensinde kommer helt af med det 🙁

   På et tidspunkt fyldte det simpelthen så meget i mine tanker at jeg var ved at blive helt skør af det

   Jeg har så småt Sluttet fred med det (pigmentment/melasma)

   Og kan nogenlunde holde det stabilt nede hvor det er ok “tilfredsstillende” og kan dækkes med lidt makeup

   Solcreme Hat skygge !!!!

   Kh

   06/09/2021

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.