fbpx

Problemet med at supplere SPF

 

Jeg er ret begejstret for Peter Dalum fra Kræftens Bekæmpelse. Muligvis fordi det var ham, der lærte mig den sexede solmatematik – den med, at halv påkrævet mængde ikke giver halv faktor, men kvadratroden (!) af den oprindelige faktor. Forvirret? Eller var du bare ikke i skole den dag med kvadratrødderne, så glem det og bare vid, at mængden er afgørende for at få den faktor, der står på emballagen.

Så. Hvordan sikrer man med enten en spray, en roll-on eller en pudder, at man har den rigtige mængde? Svært vel. For mig fungerer de som supplement, når man sidder i frokostpausen, og det brager ned. Det er noget, man har med i tasken (Dermas roll-on er sjov for børn). Dér, hvor en spray er smart, er i hårskilningen – også genialt til blottede, måske glemte, nakker. Og jeg savner i den forbindelse Biodermas fugtspray med SPF30 – men den er taget af markedet. Som Anne P engang sagde: jeg drømmer om en SPF-spray med usynlige, fysiske filtre – også jeg, men det er en umulighed at producere.

Produkterne på billedet fungerer godt, men der er én ting, du skal vide med de sprays: luk mund og næse, mens du sprayer. Indånd ikke. Vid, at der kommer et alkoholkapow, som dog hurtigt fordamper, vi taler sekunder. Og lad være med at røre huden, når du har sprayet, for det vil ofte fnulre, hvis du har noget under. Børsten er smart (og dyr) og kræver en anelse øvelse. Til gengæld er det lutter fysiske filtre (det kan være rart især, hvis du har sarte øjne) + der er beskyttende A-vitamin i, nemlig retinyl palmitat-varianten, som er så godt et værn mod UV. Men ak, der er ikke tale om nogen gratis frokost, for silikonen er der også – og det er i orden, når vi taler SPF. Den sørger nemlig for det, amerikanerne kalder spreadability, og det er godt at have i et SPF-produkt.

NÅR DALUM SIGER, AT DET SKAL VÆRE SVÆRT: Hvis du i praksis kan få det til at fungere, så er et godt alternativ (til supplering) at gøre, som Dalum altid har anbefalet: Smør dobbelt på fra morgenstunden. Når han så samtidig siger, at det godt må være lidt svært at få smurt ud, så er det fordi, vi jo taler om en ret stor mængde, der kræver tid at fordele/smøre på. Som du ved, kræver ansigtet en mandelstor portion solcreme og kroppen en håndfuld  – før du dobler op, vel at mærke.

MIN STØRSTE SOL-HELT er og bliver professor og overlæge dr. med & dr. pharm Hans Christian Wulf, og her får du et af hans seneste studier. Bid mærke i, at huden er 80% beskyttet ved første indsmøring og 91% ved nummer to.

VIGTIGST er det at vælge den SPF, du har det godt med. Ellers ”glemmer” vi den.  Udover selvfølgelig at se skygge og tøj som primær beskyttelse.

 @beautyspace på INSTAGRAM

Redigeret af journalist Anneline Højrup, fotograf Jens Peter Engedal

16/06/2020
Hvad der sker, når huden bliver høj på CBD
Sådan bruger jeg Årets Ingrediens
19/06/2020
Hvor skudt i hovedet er Botox og fillers?
Er mimik en god valuta at betale med? Der er drama i dag.

Kommentarer

 • Anja Svendsen

  Bedre sent end aldrig .
  Ovenpå makeup supplerer jeg oftest med en antishine solcreme fra La Roche Posay, Abene eller Vichy. Jeg fordeler den godt i hænderne og dupper så på, det plejer at fungere rigtig godt og jeg får mere på end med en spray.
  Til cykelturen hjem bruger jeg som regel en kropssolcreme i ansigtet. Den skal være vandfast og må ikke svie i øjnene. Er pt gladest for Karmameju til det formål. Skal måske tilføjes at jeg cyklet 13 km hver og derfor bader når jeg kommer hjem.

  25/06/2020
 • @leafysmoothie

  Tak for at dele det studie af spf, virkelig interessant!

  22/06/2020
 • Maria

  Hej Anette

  Kender du La Roche-Posay Anthelios Anti-Shine Sun Protection Invisible SPF50+ Face Mist? Jeg synes, den virker som et godt supplement, men er i tvivl, om den indeholder det, den “bør”. Jeg døjer med akne, som jeg arbejder på at komme til livs, men er samtidig også meget hys med min SPF, da jeg også lider af hyperpigmentering, som jeg langt om længe har fået nogenlunde under kontrol. Men jeg vil selvfølgelig gerne undgå at bruge en supplerende solbeskyttelse, der gør noget dårligere end nødvendigt for min akne 🙂
  Ingrediserne er disse, hvis det er noget, du har mulighed for at tjekke 🙂 Butane, Aqua/Water, Homosalate, Octocrylene, Glycerin, Dimethicone, Ethylhexyl Salicylate, Dicaprylyl Carbonate, Nylon-12, Diisopropyl Sebacate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Styrene/Acrylates Copolymer, P-Anisic Acid, Caprylyl Glycol, Carnosine, Cyclohexasiloxane, Disodium EDTA, Drometrizole Trisiloxanel, Ethylhexyl Triazone, Methyl Methacrylate Crosspolymer, PEG-32, PEG-8 Laurate, Phenoxyethanol, Poly C10-30 Alkyl Acrylate, Polyglyceryl-6 Polyricinoleate, Sodium Chloride, Sodium Hyaluronate, Tocopherol, Parfum/Fragrance.

  Jeg har også prøvet med solpudderen fra Color Science, men synes desværre, den er svær at fordele ovenpå makeup. Børsten klumper ligesom sammen, og jeg synes ikke, der kommer noget pudder ud. Jeg forestiller mig, jeg vil opleve samme problem med den fra ZO.

  Vh. Maria

  19/06/2020
 • Christina Kragh

  Pudder børsten med spf fra zo skin er der farve i den

  18/06/2020
 • Susanne christensen

  Hejsa total uden for emnet Men har lige modtaget Juni boksen , og uha blev totalt overrasket over de mange overraskelser , så fint og flot så tak ,

  18/06/2020
 • Anne - Sofie A

  Jeg er også kæmpe fan af proff. Wulf, går til behandling hos ham på BBH, desværre har han trukket sig meget tilbage da han jo efterhånden er en ældre herre, men hvilke kompetance !

  18/06/2020
 • Anni

  Spændende børste, men kan ikke rigtig læse, hvad det er. Er det make up? Har du et link til den?

  Kh
  Anni

  18/06/2020
 • Karina

  Er der en der kan fortælle hvilke Bioderma mist med spf der er udgået?
  Avene har en mist med spf – nogen der kender den???

  18/06/2020
 • Hanna

  Jeg er også glad for at supllere med en mist inden cykelturen hjem. Denne fra Garnier er rigtig god: GARNIER AMBRE SOLAIRE SENSITIVE ADVANCED FACE MIST SPF50. Den ligger omkring de 70kr og er uden duft, tuden stopper ikke til og den føles meget behagelig at have på.

  18/06/2020
 • Mary-Ann

  Hej
  Hvordan bruger jeg Ducray i forhold til mist serum og spf.?
  Jeg gør fllg. Mist, venter til det er tørt. Ducray, venter igen. Serum. Venter.Derefter spf. Virker Ducray på denne måde?
  Ved godt, at det måske ikke er tidspunktet på året for Ducray. Men sidder ikke med ansigtet i direkte sol.

  18/06/2020
 • Lis

  Da spørgsmålet om en ansigtsmist med SPF var oppe for er par uger siden, skrev jeg, at jeg havde fundet en fra Biotherm hos Matas. Bogstaverne i ingredienslisten er for små, til at Jeg kan læse dem. Har kørt den igennem Kemiluppen og venter på svar, da de er ved at undersøge den.
  Ville sætte billede ind, men det kan ikke lade sig gøre.

  18/06/2020
 • Karen

  Hej Annette
  Kan man slet ikke bestille det fine sæt uden din skønne bog, da jeg har den

  18/06/2020
 • Maria L

  Jeg drømmer også om en spray med fysiske filtre, for nøj hvor det svier. Men jeg har fundet løsningerne for supplerende SPF for mig, ved ikke om det duer for andre: Brug de der små “briller” man bruger i solcentre for at dække sine øjne for UV-lyset. De dækker øjnene minimalt og det er kun akkurat øjenlågene der bliver undgået når man sprayer. En anden løsning er solstift der ikke fedter unødigt, med dén kan man igen komme tæt på øjenlågene uden at smøre for tæt på. Og en stift er rimelig fast i konsistensen så den ikke sejler rundt i huden med risiko for at komme ind i øjnene. Ved begge løsninger skal man huske at tørre næsen af, hvor brillepuderne skal stå (hvis man bruger briller), ellers smører man filtrene ind i sine øjne hver gang men løfter brillen, og så er man lige vidt.

  18/06/2020
 • Stine

  Åh hvor jeg også savner biodermas fugtspray. Jeg havde faktisk tænkt, at jeg ville skrive til dig for at høre om du kendte til et alternativ? Jeg har lige købt en fra coola, men synes den er meget “sprittet” ifht den fra bioderma. Suk!
  God weekend

  18/06/2020
 • Birgitte B

  Jeg bruger lige præcis den spray fra Body Shop inden jeg går til frokost (udenfor) og igen når jeg går hjem. Den er også god at have med de dage, hvor jeg skal direkte fra arbejde og ud. De dage supplerer jeg dog ofte med en solcreme i taskestørrelse. Jeg er også vild med Bioderma spray og har en ubrugt fra sidste år. Synes dog difuseren har tendens til at stoppe. Kh. Birgitte

  18/06/2020