Sådan tackler du SPF, især med fedtet og kombineret hud

SPF ødelægger det hele, skrev en læser i går.

Det er selvfølgelig muligt at holde af sin solbeskyttelsescreme. Også selvom vi har med en kategori at gøre, som stadig ikke er i mål mht. at få den brede publikumspopularitets-pris. Tit bliver SPF beskyldt for at være for fedtet, for dyr, for D-vitaminstjælende og ja … sågar noget der forhindrer os i at blive solbrændte. Kvinder er dog, viser undersøgelser, de flittigste til at smøre sig ind.

Min erfaring er, at det kan kræve nogle forsøg at finde sit match. Og at det kan være en reel udfordring, hvis ens hud reagerer på at få et lag ekstra creme på (deraf begrebet Mallorca-knopper).

I går var Andreas (som du måske husker herinde fra Beautyspace) med på Go’ Morgen Danmark,  fordi han har elsket sin SPF, siden han gik i 2. G. Han er muligvis en smule firkantet med sine krav. Han siger:

 • Jeg gider ikke at ligne hverken en diskokugle eller et spøgelse.
 • Jeg gider ikke at skulle pille snavs fra mit ansigt, fordi min SPF er klistret.
 • Jeg vil have bred beskyttelse mod UVA og UVB.
 • Jeg vil ikke betale flere hundrede kroner for et produkt, der kommer i en miniaturestørrelse, når jeg skal bruge forholdsvis meget af det hver dag.

Blandt Andreas’ favoritter er Garniers Sensitive Advanced Super UV Fluid SPF 50+, som jeg godt forstår, han er glad for. Den er ultra tyndtflydende, absorberes nærmest i sekundet den smøres på, indeholder gode fugtmættere og antioxidanter og er parfumefri. Den efterlader huden semi-mat og er god til dig med fedtet/kombineret hud (i præcis samme boldgade finder du Anthelios Ultra-Light Invisible Fluid SPF50+ fra La Roche-Posay). Men ak. Den kommer i verdens mindste tube med bare 40 ml. På Instagram spurgte Sofie: “Er der ikke en masse silikone, alkohol og andet snask i produktet fra Garnier?”. Svaret afhænger af, hvad man opfatter som snask, så se endelig indholdsoversigt inkl. forklaring her. For jo, der er en pæn portion (udtørrende) alkohol i, og det er netop derfor, at den tynde lotion absorberes så hurtigt. Hvad man her skal holde øje med er, om der er fugtmættere i som trækker den anden vej, og det er der. Både hyaluronsyre og glycerin.

Den gode nyhed er, at SPF for alvor begynder at komme i flere og flere voksenstørrelser. Senest har Rudolph Care hældt deres SPF 30 til kroppen på en 400 ml flaske. En solbeskyttelsescreme jeg er glad for både til krop og ansigt (og helt genialt så giver pumpen netop den mængde, man skal bruge til ansigtet). I modsætning til mig, finder Andreas den en anelse for fed til ansigtet – og netop konsistensmæssige præferencer afhænger selvfølgelig af ens hud.

Er du til den fedtede eller kombinerede side, så vil du typisk have gavn af at skippe almindelig dagcreme under din SPF. Brug enten SPF (med antioxidanter og fugtmætning) direkte på huden eller med et serum, du er er glad for, under. Under et solpressemøde sidste måned var det netop læge og PhD-studerende Kasper Alsings pointe. Han bruger selv SPF50 (efter han blev klogere på solen) dagligt året rundt, men om sommeren skipper han den normale dagcreme, for ikke “at få bumser”, som han siger.

Men hvad så, hvis der er SPF i ens dagcreme – er alt så ikke godt? Umiddelbart jo. For på samme måde som man ikke kan være lidt eller meget gravid, så kan solfaktor heller ikke gradueres. SPF15 er SPF15 uanset om den optræder i foundation eller i en dagcreme. Alligevel er der et stort men. For dels er mængden afgørende, hvis du vil sikre dig det SPF-tal, der står på emballagen, dels er der det med den vigtige UVA-beskyttelse. Der skal være en lille ring markeret om UVA, for at du kan være sikker på den bredspektrede beskyttelse.

COMING UP: Om sommeren bruger jeg en lidt atypisk øjencreme, for det er selvfølgelig ikke en øjencreme. Faktisk er der tale om et produkt udviklet til børn. Ét som jeg ikke slipper. Desuden er der godt nyt, eller så nyt er det ikke, i forhold til hvor ofte, du skal smøre dig ind. Der er nemlig et decideret trick. Læs med i morgen.

FILM-KLIP med Andreas finder du på Instagram under @beautyspace.

HAR DU GODE ERFARINGER? Især med SPF til fedtet/kombineret hud, så del endelig i kommentarfeltet.

23/04/2022
Se på fødderne, om du vil gå videre med vedkommende …
Det sagde han ikke ?!
26/04/2022
Min bedste øjencreme er for børn
Få professor og landets førende solforskers indsmøringstrick

Kommentarer

 • Tilde Jensen

  Hvad kender du til Ducray Keracnyl UV 50+? Jeg mangler nemlig også en ansigts-solcreme som ikke fedter og stopper mine porer. For jeg har også tendens til bumser..

  27/04/2022
 • Marie

  Jeg har et spørgsmål om noget helt andet: Min datter på 14 år har nogle knopper på kinderne, som hun er meget ked af. Det er hverken hudorme eller bumser, men nogle af dem kan man godt presse lidt ud af. De minder om de knopper man kan få på armene, så måske er det samme slags. Jeg har læst mig til at man kan have noget der hedder keratosis pilaris – måske er det det? Jeg håber, at du måske kunne komme med en bud på, hvad hun kan gøre for at slippe af med knopperne?

  27/04/2022
 • Hanna

  Hej! Har du nogen holdning til koreanske solcremer? Jeg er stor fan, da de virkelig kan finde ud af af lave et eminent miks af tekstur, fugt og finish – til en god pris 🙂 Men har desværre læst, at der hsr været fiflet lidt med det reelle beskyttelsestal hos nogle mærker. Tænker, om man bare skal satse og stole på, at der er styr på det.. har endnu ikke fundet nogle ligeså gode vestlige solcremer, omend jeg også virkelig godt kan lide Rudolph Cares 🙂

  27/04/2022
 • Hanne

  Hej Annette.
  Jeg er i behandling med Metronidazol 1% for mild rosacea i ansigtet.
  Der skal bruges en solceme med min spf 30 derover – med et minimum af fedt og olie.
  Er der en du kan anbefale ?
  Mvh, Hanne

  26/04/2022
 • Mette

  Virkelig fedt indslag i vores morgen-tv

  Har du mon et fif til, hvor man kan finde La Roche-Posay 50+ i den store størrelse som du nævner?

  26/04/2022
 • Helene

  Årh Mallorca bumser ..!!!! Jeg har SÅ svært ved at finde den rette spf der kan forhindre dette. Jeg har dem primært på halsen/hagen.. nogle gode råd ? Min hud er normal til sensitiv, har en smule rosacea.

  26/04/2022
 • Lasse

  Jeg har også fedtet mandehud som Anders, og for 2 år siden satte jeg mig for at finde den “PERFEKTE” solcreme, som IKKE gik på kompromis med noget som helst og JEG FANDT DEN (se forneden)!!
  Jeg researchede en MASSE omkring solfiltre (for hvorfor nøjes med en middelmådig “broad spectrum” UVA beskyttelse på kun 1/3 af den anførte SPF (UVB) værdi, når der allerede er elegante formuleringer på markedet med HØJ (og stabil) UVA beskyttelse (som beskytter mod DNA skade og RYNKER i huden) der var næsten lige så høj som dens SPF50+ (UVB beskyttelse).
  Min klare bud på den “perfekte fedtet hud solcreme” har en “4* Boots Rating”, som betyder at den (fordi det er en SPF50+) så har en UVA beskyttelse på (minimum) 45 (!!!) og der er GULD værd, indenfor anti-aging!!!! Det svarer til en virkelig høj UVA beskyttelse!!
  Læg dertil en super FLOT “mat/dry touch/shine free finish” og gavnlige ingredienser som DNA Repair, super gode og stabile solfiltre, antioxidanter og mere – og så har du faktisk den perfekte solcreme til fedtet hud!!!!!
  Så mangler du kun lige at tilføje et C vitamin serum (eller andet) og så er du GODT kørende!
  Mirakel solcremen er lavet af hudlæge mærket: Eucerin (fra Tyskland).

  Den hedder: Eucerin Oil Control SPF50+.

  Den er som regel på tilbud (næsten året rundt) på lookfantastic.dk til 97 kr. (og hos mange andre apoteker og webshops) for 50ml. JA, det er ganske vist en af de små flasker, men man får SÅ meget værdi for pengene her og en virkelig FLOT finish hvor man ikke kan se på huden at man har et godt tykt lag solcreme på! ). Det er den eneste solcreme jeg har hvor det vitterlig ikke føles som om jeg har noget på!!!!!

  P.S. Der er selvfølgelig ikke noget white-cast med denne her.

  Tip: Når Anders så skal på stranden, så har Eucerin også lavet en tilhørende sved-, vand- og sand-fast solcreme til krop som er lidt mere hårdfør (og bliver på kroppen selv efter badning).

  Den hedder:
  Eucerin Dry Touch (Sensitive Protect).
  Den koster ca. 150 kr. for 200ml

  Jeg blander ofte (50/50) den med min Eucerin Oil Control SPF50+ for at gøre den vandfast (hvis jeg skal dyrke sport udenfor) og det virker perfekt.
  PRØV DEN!!! .

  26/04/2022
   • Andreas

    Altså, Anette … hvordan kan du overhovedet være i tvivl om det?
    Og TAK for din gode anbefaling, Lasse. Jeg er solgt. Når den kommer på lager igen, smider jeg den i kurven.

    27/04/2022
 • Trine

  Jeg har brugt Madara’s Sun Milk 20 i en måned nu. Elsker den har pumpe og at der er 150ml i til en meget fin pris. Købte den efter anbefaling herinde 🙂

  Nu skal jeg så et smut udenlands med fly, udelukkende med håndbagage. 150ml er for meget til sådan en omgang så det så jeg straks som værende et tegn til at jeg skulle prøve Rudolph Care’s body Sun. Rejsestørrelse blev indkøbt og efter (endnu) en anbefaling herfra, har jeg de sidste dage brugt den til ansigtet.
  Det synes jeg fungerer brandgodt for mig!

  Den er mere “tynd” i det end Madara så det bliver nok den jeg går med fremover.
  Derfor har jeg også sat 400ml “dunken” på indkøbslisten 😀

  Jeg bruger typisk Clarins Besutifying Mist og så c-vitamin serum fra Ecooking under SPF’en – gud-hjælpe-mig, ENDNU en anbefaling herfra 😉
  Jeg bruger desuden ikke alm. dagcreme lige for tiden men sætter min lid til mist, serum og SPF.

  Min hud? Altså den er sådan set ganske nem. Ikke fedtet, ikke tør.. og ingen udbrud. Tror jeg har fundet balancen!

  26/04/2022
 • Karina

  Jeg har i lang tid brugt Paula’s choice Youth- extending daily hydrating fluid med spf 50. Den er super over Dermalogica’s c vitamin serum til min kombinerede hud. Den føles overhodet ikke som solcreme men den har både kemisk og fysisk solfilter.

  26/04/2022
 • Trine

  Jeg er i vildrede hvilken jeg skal købe til min mand. Han har acne, tør rød hud. Den må ikke fedte eller skinne. Lige nu prøver han ducray keracnyl 50, men den gør ham så han vil kun bruge den i weekenden i haven ;(

  26/04/2022
 • Rebekka

  Jeg har også en kombineret hud, og prøvede solcremen til ansigtet fra Muti. Den gav mig ret mange udbrud, desværre. Skiftede til Rudolph Care, og den er jeg så glad for. Har aldrig fået udbrud eller andet af den, og synes også den absorberes relativt hurtigt.

  26/04/2022
 • Helle

  TAK fordi du tager neteop dette emne op.
  Enig med Maria. La Roche-Posay Anthelios Fluid Invisible 50+ er nem at fordele og fedter ikke. Jeg fedter dog selv i t-zonen og hvis jeg rører mig i ansigtet på et tidspunkt i løbet af dagen, fnuldrer det af. Jeg undgår fnulder når jeg bruger Dermalogica 50 spf som selvstændigt lag i stedet for, men jeg er i tvivl om den beskytter så godt som La Roche-Posay´en… Måske skal jeg droppe min Dermalogica dagcreme i kombinationen og i stedet prøve en serum 🙂

  26/04/2022
 • Christina

  Tak for skøn læsning endnu en gang!
  Jeg er blevet glad for Beauty of Joseon; Relief Sun Rice + Probiotics SPF50+ PA++++. Jeg var lidt mistroisk over for den i starten (bl.a. grundet dens koreanske oprindelse), men efter at have prøvet den, er jeg virkelig blevet positivt overrasket. Ingen parfume (faktisk ingen lugt overhovedet), fugtmættere og dejlig tyndtflydende, så den kan anbefales! Så er spørgsmålet bare, om den giver den beskyttelse, som den lover – indtil videre har jeg fundet mange gode tests af den, som påstår, at den gør, så jeg har tillid til den som dagcreme med SPF. Det kunne være fedt, hvis du kendte til den, Anette, eller evt. ville teste den, for jeg vil meget gerne høre den mening om det virale K-Beauty sunscreen-fænomen.
  Hvis jeg skal være i meget sol, supplererjeg med Matas’, Dermas eller Rudolph Cares.

  26/04/2022
 • Trine

  Murad Blemish Control Oil And Control Mattifier SPF 45. Jeg er snart 50 med kombineret hud. Bedste dagcreme med høj faktor jeg har prøvet. Mat hele dagen. Og prisvenlig.

  26/04/2022
 • Aleksandra Reerman

  Jeg har købt Clinique
  SUPERDEFENSE GEL SPF40 – Dagcreme, har prøvet den 3 dage er er pt fan! Før den brugte jeg Bioderma Hydrabio Perfecteur SPF 30, denne er også god, giver en dejlig glød, MEN man kan få hvide flager. Jeg døjer med acne OG mange solskader, så gør mit bedste for i år at huske spf dagligt. Når jeg løber, så sprayer jeg La Roche-Posay Anthelios Anti-Shine Sun Protection Invisible SPF50+ Face Mist ovenpå min clinique creme!

  26/04/2022
 • Nanna

  Til ansigtet er jeg blevet glad for Dermalogicas oil free matte spf30, som jeg dog ville ønske kunne fås som tinted.
  Min teenage søn er glad for Garnier Ambre Solaire Clear Spray til kroppen, da den ikke fedter overhovedet. Han gider ikke rende rundt og føle sig greasy 😉

  26/04/2022
 • Ea

  Jeg har tør hud, men tendens til bumser og elsker SPF50 til ansigtet fra Rudolph Care. Den giver super beskyttelse, fugter helt fantastisk og fedter ikke. Og så er den også god under make-up og kunne sagtens bruges som dagcreme året rundt til min hud

  Har lige købt Karnameju SPF30 til kroppen og selv om der stod, at de fysiske filtre ikke ville lave et hvidt lag, ligner jeg et hvidblåligt spøgelse med den på Det bliver første og sidste gang med den, selv om den beskytter godt og føles plejende på huden (bruger deres pre & after Sun serum under). Det dur simpelthen ikke for mig med fysiske filtre i solcreme. Næste gang er det Rudolph Care til kroppen også

  26/04/2022
 • Charlotte

  Er SPF 50 virkelig nødvendigt? Jeg har brugt en meget lind dagcreme fra clinique i flere år (spf 25) stort set hele året. Men skal jeg stege på stranden i nogle timer (fy!) smører jeg mig ind i fed solcreme – fx fra Rudolph Care (favorit er den til ansigt, spf30. Samt kroppen i samme factor)
  For nyligt blev jeg anbefalet en dagcreme fra SkinCeuticals, SPF50. Den er temmelig dyr, lugter lidt klinisk – og til gengæld ligner jeg et spøgelse Sååå. Tror jeg dropper den.

  26/04/2022
 • Maria

  La Roche-Posay Anthelios Fluid Invisible 50+ er helt genial.
  Helt tynd, skøn at få på. Brug som dagcreme – hele året! ✨

  26/04/2022
  • Trine

   Hvidter den ikke huden?

   26/04/2022
 • Julie

  Jeg har virkelig døjet med hudproblemer i adskillige år. Akne, rødme, eksem, fedtethed. Men nu tæller vi altså snart 2 år, hvor min hud har været i ro!

  Sidste sommer skiftede jeg til Mádaras SPF 30 Stem Cell, den er fantastisk. I vinter har jeg brugt deres City CC med faktor 15. Også bare god god god! De to produkter får mine varmeste anbefalinger, både for konsistens, følelse, farvetone, holdbarhed i løbet af dagen og ikke mindst beholderen den kommer i (selvom det ikke er en pumpe), og det er sjældent at jeg er så tilfreds, da jeg er til den sarte til tider fedtede/kombinerede side 🙂

  I øvrigt fungerer Jorgorbés hyaluron serum også virkelig godt både morgen og aften. Og så bruger jeg Änglamarks Night Cream. En hudkærlig og budgetvenlig kombi, som jeg holder af 🙂 oplever god bounce!

  25/04/2022

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.