Den reelle hudpåvirkning af gurkemeje og resveratrol

Her kommer fortsættelsen til lev-længere-bedre-nøglen, hvor en af tre nøgler blev dækket her fra mit interview i Børsen Weekend. Lad mig i forhold til de to andre indledningsvis nævne det overraskende i, at næringsværdien ifølge professor Suresh Rattan, når det gælder ingefær, gurkemeje, hvidløg, kanel osv., er til at overse. Men at hormesis-effekten derimod er værdifuld.

Det andet livsforlængende greb handler nemlig om kost. ”Gå efter alt fra resveratrol til gurkemeje, hvidløg, ingefær, salvie, kanel, sort peber og chili, som alle mikrostresser systemet, så der opstår hormesis,” siger Suresh Rattan og minder om, at det kræver konsekvent variation i kosten at opretholde mini-stresseffekten.

Endelig er det vigtigt at holde hovedet i gang. ”Når vi bearbejder informationer, skaber det hormesis, og det kan være at lære at beherske et nyt musikinstrument eller hyppigt at tælle baglæns. Begynd ved 100 eller mere og tæl ned, mens du konsekvent springer tre tal over: 100 – 97 – 94 …”

Skal professoren pege på, hvilket af de tre greb, der er bedst for huden, lyder svaret:

”Udover vigtigheden af at holde huden fugtmæt udefra og sikre indtag af omega3-fedtsyrer, så vil motion gøre en positiv forskel. Blodgennemstrømningen får cellerne til at skille sig af med stoffer, vi ikke længere har brug for – en slags renselsesproces – og det samme, bare i mindre grad, sker ved indtag af de før nævnte krydderier og ved at veksle mellem kuldebadning og varm sauna,” siger Suresh Rattan som også gør opmærksom på vigtigheden af at udsætte huden, såvel som hele systemet, for en moderat mængde UV-lys.

”Dels af hensyn til D-vitamin, dels for at aktivere vores DNA-reparations-enzymer. Men stop før huden bliver rød.”

Endelig er der en anderledes vinkel på, hvorfor hudpleje virker: ”Forskning viser, at alene den veltilpashed, det giver at beskytte sig mod for meget UV-stråling og polere huden overfladisk med fugtcreme, fremme din sundhedstilstand positivt.”

Det kræver altså ikke en infrarød sauna at hoppe med på hormesis-bølgen og øge chancen for at leve længere bedre. En løbetur, lidt ekstra krydderi og solid fugtmætning kan også gøre en forskel.

LÆS OGSÅ, hvad landets førende aldersforsker siger om kulde og huden.

3 andre, der vil lære dig om livsforlængende hormesis

 • Professor David Sinclair ved Harvard Universitetet hævder, at gener ikke er vores skæbne. Det er vores livsstilsforvoldte skader, som akkumuleres gennem årene – og derfor har vi meget mere kontrol over aldring, end vi tror. Noget han har skrevet en bog om: Lifespan – why we age and why we don’t have to.
 • Biolog og ph.d.-studerende Nicklas Brendborg kortlægger i sin bog Gopler ældes baglæns, hvordan et længere liv kan være i vente. Han anviser metoder til, hvordan vi selv kan gøre meget. Lige fra at undgå ensomhed til at huske tandtråd og faste.
 • Forfatter Dan Buettner har undersøgt, om nogle af verdens længstlevende befolkninger har noget til fælles. I sin bog Blue Zones – lessons for living longer fastslår han fællesnævnere som bevægelse, et dagligt glas rødvin og en vis kalorierestriktion ved aldrig at spise sig propmæt.

@beautyspace på INSTAGRAM

SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du her.

09/04/2023
Lev-længere-bedre nøglen dokumenteret
Få Aarhus-professor Suresh Rattans tre maggi-terninger
14/04/2023
2 ting, du skal vide, før du overvejer at få fillers
Filler fatique og ny viden om års holdbarhed gør, at du vil kende alternativerne

Kommentarer

 • JF

  Jeg mener også at der er resveratrol i mørk chokolade – måske er jeg ude i noget overforbrug 😁

  13/04/2023
 • Elisabeth Nielsen

  Jeg drikker ikke rødvin, men spiser mig til resveratrol, som findes i røde druer (skrællen), blåbær og i pistacienødder.

  13/04/2023
 • Merete F.

  Smeera, du kan få ren resveratol som kosttilskud mange steder. Prøv at Google dosis. 🧡

  13/04/2023
 • Smeera Arshad

  Når man nu ikke drikker alkohol, hvor mange mg resveratrol anbefales det at man tager om dagen?

  13/04/2023
 • Merete F.

  Man behøver jo ikke at drikke rødvin for at få gavn af resveratol. Der findes mange kosttilskud med resveratol, hvor man får samme mængde som et glas. Der findes også et andet stof, en fætter til resveratol, som har endnu bedre effekt. Det hedder pterostilbene. Jeg ved det, fordi min søn her taget dette i mange år, da han ikke kan lide rødvin og havde læst sig til de gode egenskaber resveratol har på kroppen. Her faldt han så over pterostilbene. Prøv fx at Google “resveratol vs. Pterostilbene”

  13/04/2023
 • Christina kragh

  HA ! Så jeg jeg på den, for jeg tåler ikke kanel el chili og kan ikke li rødvin 😉 drikker slet ikke alkohol ,for så går min hudsygdom helt amok .

  13/04/2023
 • Susie

  Pt er jeg ret optaget af overgangsalder og kortisol – og kortisols negative effekt på nærmest alt . I den forbindelse har jeg flere steder læst at faste ikke er godt for kvinder i OA som også er stressede – fordi fasten kan stresse kroppen yderligere og at den istedet har brug for hyppige små måltider med protein og grove fibre . Har læst masser om antiinflammatorisk livsstil og de er vilde med faste – har du set noget om det med OA og kortisol?

  13/04/2023
  • Lene

   Jeg så en lang video med en kvinde måske læge, der var tilhænger af faste, men fortalte at det skulle gribes helt anderledes an med kvinder. Både ifht oa og også når man stadig har menses. Hun havde skrevet en bog om det.
   Jeg husker desværre ikke hendes navn, måske jeg kan finde det.

   13/04/2023
   • Susie

    Det lyder spændende

    13/04/2023

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.