Lev-længere-bedre nøglen dokumenteret

Lyt til dagens interview:

 

Hormesis er måske ikke verdens mest sexede ord, men det er en selvvalgt stress-metode, der både kan virke livsforlængende og gøre huden godt. Ifølge professor ved Aarhus Universitet er der tre metoder, du kan kaste dig med det samme – og hvad med huden? Ja, den er altafgørende.

Her kommer uddrag fra mit interview til Børsen med professor og ekspert i aldring, Suresh Rattan.

Spørger man folk, der er blevet over 100 år, om opskriften på et langt liv, så svæver svaret mellem alt fra ”Jeg har været gift fem gange” til ”Jeg har levet i cølibat hele livet.” Med andre ord findes der ikke én magisk one-fits-all-recept.

Forskning i aldring tyder dog på, at der er en sandhed i, at modstand styrker os. At en smule skidt er godt. At det, der ikke slår os ihjel, vitterlig gør os mere robuste. Og netop robust hører til grundpillerne i begrebet longevity – altså det at leve længere bedre – som er skønhedsverdenens nye buzzord.

Og det er ikke mærkeligt, at netop skønhedsindustrien lægger stor vægt på sundhed. Vi ser det allerede flittigt praktiseret i alt fra kuldegysende kryoterapi til infrarøde saunasessions og en interesse for, hvordan sunde bakterier angiveligt pleaser immunforsvaret.

”Alt i vores krop er der af én eneste årsag: At sikre vores overlevelse,” konstaterer professor emeritus ved Aarhus Universitet Suresh Rattan. Han er biogerontolog og forsker specifikt i aldringens biologi, som han har publiceret adskillige videnskabelige studier og skrevet bøger om.

75% KAN DU PÅVIRKE

”Måden, vi ældes på, sker individuelt, og netop derfor er der ikke én fælles hemmelighed for et længere liv,” fastslår han og forklarer, at det er 25 % genetik og 75 % epigenetik – altså hvordan vores omgivelser og levevis kan ændre måden, hvorpå vores genetiske kode bliver aflæst – der spiller ind.

Med andre ord: Vi har en betydelig indflydelse på, hvordan vi ældes. Og der er ligefrem et stort overlap mellem at være sund og se sådan ud. Blandt andet er det godt givet ud at have fokus på sin hud, hvis man vil leve længere bedre.

”Vi er dybt afhængige af hudens fleksibilitet, og hvis vores kollagen – hudens vigtigste byggesten – bliver beskadiget af eksempelvis for meget sol eller for meget sukker, så begynder det at knibe for reparationsmekanismerne, blandt andet dem, der skal holde vores personlige værn, altså huden, smidig og intakt,” siger Suresh Rattan og understreger vigtigheden af noget så simpelt som at hjælpe den med at holde på fugt.

Idet huden er vores største organ og holder sammen på hele organismen, nytter det ikke at behandle den særskilt – og her kommer hormesis – små selvvalgte stresspåvirkninger, der styrker cellerne – ind i billedet. Hormesis er nemlig den aldersforlængende biologiske reaktion, der er i at udsætte sig selv for mindre stressfaktorer.

TRE LIVSFORBEDRENDE GREB

Igen findes der ikke én opskrift, som kan fikse alt. Men ifølge Suresh Rattan er der tre overordnede livsforlængende greb, som kan tilpasses individuelt.

For det første er der motion. ”Stress dine celler med motion – ikke overdrevent på elitesportsniveau, men så du mærker og nyder det,” siger professoren og understreger vigtigheden af det sidste. ”Har du nogensinde set nogen smile i et fitnesscenter?” spørger han og fortæller, hvordan han selv hadede den form for træning og fandt på alverdens overspringshandlinger. ”I stedet begyndte jeg at gå langt ved at trave en kæmpe omvej for at komme hjem, og nu synger jeg hele vejen.”

Selve motionsprocessen er ifølge Rattan pro-flammatorisk stressende, altså det modsatte af anti-inflammatorisk, og sundhedskicket sker først, når motionen er overstået: Et selvreparerende og sundhedsfremmende alarmberedskab går i gang. ”Men det at udsætte sig selv for en lille dosis selvvalgt stress må naturligvis ikke sammenlignes med vedvarende stressbyrder,” understreger han.

Fortsættelse følger her, da jeg ekstraordinært har fået lov til at dele hele artiklen fra Børsen (uden betalingsmur).

BOGEN ALDER skrevet af professor Suresh Rattan finder du her.

@beautyspace på INSTAGRAM

SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du her.

07/04/2023
Et kvart års kø – som jeg muligvis selv er skyld i
Spring køen over med et biografbesøgs-beløb
12/04/2023
Den reelle hudpåvirkning af gurkemeje og resveratrol
Professorens tre livsforlængende greb med hormesis

Kommentarer

 • Sanne

  Det var et kort videoklip på IG, vistnok fra TikTok (som jeg ikke er på), har googlet mig til dette:
  https://www.papermag.com/sandra-bullock-cate-blanchett-penis-2547921430.html
  🙂

  13/04/2023
 • Sanne

  Jeg kom i tanke om micro needling, nålerullen jeg aldrig får brugt, hmm! Og hvad sker der med Sandra Bullock på SoMe? Er der noget vi skal vide eller er det bare alm brug af nålerullen, som er blæst op?
  Rigtig go’ dag, smukke. ♥

  12/04/2023
 • JF

  Jeg tror det er
  1) vinterbadning. Hver gang jeg læser om det,  tænker jeg,  om man mon kan nøjes med lidt under den kolde bruser ?
  2) noget med faste.  Feks et døgn med  16 timers faste og 8 timer hvor man spiser. Eller er et døgns faste bedst?
  Og  hvad er hyppigheden af alle disse gode intentioner. Kommer du ind på sådan nogle ting i din nye bog?
  (den står på min ønskeliste)

  11/04/2023
 • Gabrielle

  Søvn tror jeg er altafgørende …

  10/04/2023
 • Elisabeth

  Jeg gætter på at rygning -altså det at undgå den- og søvn er de to andre greb.
  God anden påskedag!

  10/04/2023

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.