2 ting, du skal vide, før du overvejer at få fillers

”Er det her bare en heppe-klub?” lød det forleden i kommentarfeltet til artiklen om dominoeffekten ved at få genopfyldt fillers som eksempelvis Restylane. Det tror jeg faktisk ikke, det er – en heppeklub. Min opfattelse er, at der bliver meldt ind med en rimelig kontant ærlighed herinde på tværs af emner.

Men der er afgørende nyt i forhold til, hvor længe fillers kan blive i huden. Så afgørende, at sælgere af fillers ikke bare har udsigt til en markant lavere omsætning, men muligvis til at se en kunde bare en enkelt gang og ikke hver 4-6. måned, som har været den gængse anbefaling.

Det nye er nemlig, at mere og mere tyder på, at fillers gradvist ophober sig over tid. Fordi man indtil videre har troet, at det forsvandt igen i løbet af 4-5 måneder, hvilket ser ud til langt fra at være tilfældet.

Behandler og sælger er typisk den samme person, hvilket ikke behøver at være negativt. En dygtig sælger hjælper først og fremmest folk. Og hjælpen er ikke at anbefale en genopfyldning efter få måneder. Det tyder flere studier på, ligesom en dermatolog her viser, hvordan fillers (og vi taler de såkaldt midlertidige hyaluronsyrebaserede af slagsen) kan blive der i op til 12 år.

Men som kosmetisk sygeplejerske Christian Holm Madsen siger, så kan det være fristende at fortsætte:

“Fillers er så synligt brugbare, fordi du får den her wauu-effekt, som man hurtigt kan blive afhængig af og derfor opsøger en behandler, før filleren er væk.  Det er dér, risikoen opstår for, at man fylder ovenpå det senest lagte filler og stille og roligt får for meget volumen i ansigtet. “

Genopfyldning viser sig at ende i en dominoeffekt – en akkumulering, der kan være forklaring på det, flere omtaler som ”puffy faces,” hvor man især omkring kinderne kommer til at se oppustet ud.

“Jeg får ofte spørgsmålet ”hvornår skal jeg komme igen”, og ingen tror jo, de hører rigtigt, når jeg svarer måske aldrig,” fortæller Christian Holm Madsen. “Der er gudskelov en tendens til en opvågning i faget og også blandt brugerne, hvor vi ser flere der vil have fjernet for store mængder fillers, som har hobet sig op. Det sker med enzymet hyalase, som desværre også napper ens eget hyaluronsyre – dog ganske midlertidigt, da det hurtigt bliver genproduceret.”

Der er mange nuancer i det – fillers er stadig blandt de mest udførte behandlinger på verdensplan. Eller som Hudlæge Leslie Baumann, som holder til i Florida, skriver i en kort mail:

“Jeg er tilhænger af fillers, når de er injiceret af en fagperson med høj æstetisk sans. Problemet opstår, når en behandler er mere optaget af indkomst end af resultat.”

Blandt nuancerne er tilgængeligheden, og er du glad for fillers, så fold gerne flere nuancer op i kommentarfeltet.

Min anke har altid været, at fillers ikke blev solgt med tilstrækkelig transparens (for nej, det er ikke ”bare hyaluronsyre og vand”, som selv Politiken angav på print i en faktaboks sidste år). Og nej, det er heller ikke bare det samme som at få farvet hår eller lakeret negle. Det er en injektionsbehandling med en væsentlig anderledes risikoprofil.

Og det kræver viden og omtanke, som Christian Holm Madsen siger:

“Jeg er overbevist om, at fillers er kommet for at blive, men på et oplyst grundlag bliver vi også bedre til at bruge andre behandlinger som bioboostere, ultralyd og lasere.”

MIN ANBEFALING: Vi har alle forskellige præferencer og vidt forskellige grænser. Nogle har nåleskræk, mens andre gyser ved tanker om laserskyts. Ser vi i bakspejlet, så er det min opfattelse, at det kræver umanerlig meget overvejelse at ty til materialer, der lægges blivende eller semi-blivende ind i forhold til huden. Som fillers for eksempel.

BOTOX? Ubegribeligt lyder det her på DR. Det er tankevækkende.

ALTERNATIVERNE til fillers er at gå efter hudplejeingredienser, der kan øge og/eller beskytte din mængde af kollagen. Som fx peptider og A-vitamin. Det er strøm. Og så er det muligvis nogle af de nye injektionsbehandlinger, der begynder at dukke op – som vi vender tilbage til. Sammen med injektion af egne fedtceller.

Coming up:

 • Navnene på de næste-generations-injektioner, der ikke handler om fylde, men om at speed-booste dit eget materiale.
 • Helt ærligt – kan man sige til folk, når de har fået for meget?

@beautyspace på INSTAGRAM

SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du her.

Illustration: @dirty_laundry_illustrations

12/04/2023
Den reelle hudpåvirkning af gurkemeje og resveratrol
Professorens tre livsforlængende greb med hormesis
16/04/2023
Kom med til LIVE beauty talk på onsdag
27 minutters live Q&A onsdag – BEDRE HUD MED ÅRENE

Kommentarer

 • Marianne

  Det der med strøm, som du nævner – det er der vel intet videnskabeligt bevis på endnu, så vidt jeg ved?

  23/04/2023
 • Lykke

  Annette, du nævner ikke dermaroller mere…er du stoppet? Er fordelene ikke så markante at det kan betale sig at “rulle” derhjemme? Eller er det måske fordi man får samme effekt af andet? Jeg undrede mig kun, da jeg selv (måske har jeg overset det) ikke har set du omtaler det i omkring halvandet år😊. Det er nok noget af den mest tidsomfattende hjemmerutine jeg nogensinde har begivet mig ud i

  17/04/2023
 • Janne mia

  Jeg har kun gode oplevelser i forbindelse med filler. Hos Malling og Jensen i Århus går de efter at yde et naturligt look , de siger nej til at udføre store mængder juvederm, de er dybt professionelle det ses også på deres kundetilgang der er op til 2-3 mdr ventetid
  Jeg kan klart anbefale dem 🤗👍

  16/04/2023
 • Rebecca

  Hej Anette

  Jeg er meget nysgerrig på injektion med fedtceller, et emne du gerne måtte inkludere her på beautyspace.
  Det er nu to år siden jeg første gang fik filler i mine læber. Selv om mine læber havde en fin og fyldig størrelse, var de meget asymmetriske, fordi min kæbe er vokset skævt ud, og derfor også mine tænder, der påvirker synligheden formen på mine læber. Jeg har fået, tror jeg, fire eller fem fillerbehandlinger på de to år, primært for at rette asymmetrien. Det var billigere, mindre smertefuldt og mindre omfattende, end at få kæbekirurgi og tandretning der krævede togskinner.

  Jeg fik en god og ærlig behandling, synes jeg. Jeg er blevet behandlet på to klinikker, heldigvis af nogen behandlere jeg synes har været meget realistiske. Sidst fik jeg besked på at vente minimum et år, før tilføjelse af mere filler. De gjorde mig opmærksom på risikoen for arvæv mm. (lægeklinik). Det er jeg glad for. Jeg har lyttet, og faktisk har jeg stadig meget filler tilbage. Min angst for at det skulle forsvinde hurtigt, og dertil en iver for konstant at holde ved lige, har jeg ikke længere. Derfor synes jeg også det er interessant at du bringer dette perspektiv, for det er ikke alle behandlere der oplyser om dette. Jeg er blevet mere bekymret for filler-risici og langvarige konsekvenser. Derfor interessen i injektion med fedt. Men fordi det er mere permanent, og dyrere, og virker mere risiko betonet, vil jeg sætte pris på din kritiske udlægning, i kombination med din forbindelse til de fagpersoner der kan informere om det. Hvad kan man forvente?

  15/04/2023
 • Charlotte

  Ja jeg synes godt at man kan sige til en Person man er gode venner med at de har fået for meget botox eller fillers
  jeg mener at det er netop det gode venner også er til for
  . For det er nemt at blive forblændet af sit glatte spejl billede
  jeg har selv været der hvor jeg fik for meget Botox for mange år siden heldigvis havde/har jeg en aftale med mine veninder kæreste og min datter om at de skulle sige til hvis jeg fik for meget Botox og det gjorde jeg og det sagde de til mig det var jeg meget glad for at de sagde for da kunne jeg godt selv se jeg var blevet for stiv i betrækket.
  Jeg får stadig Botox dog i mindre mængder og jeg har stadig mimik og rynker tilbage i områderne der er lagt Botox i
  Jeg går og smiler for mig selv når min gå veninde taler grimt om dem der får botox så ved jeg at jeg har fundet et naturligt leje for hun kan ikke se jeg får botox Og jeg har valgt ikke at fortælle hende det da hun snakker vidt og bredt og jeg vil gerne selv bestemme hvem der ved jeg får Botox.
  Det er bestemt ikke noget jeg er flov over.
  Hvis jeg en dag vinder i lotto vil jeg have lipofillig= sprøjtet mit eget fedt ind i mit under ansigt som er blevet meget smalt og bliver mere indsunket som årene går med dybe rynker som gør mig langt ældre end min alder og se på.
  Jeg Spejler mig i veninderne som ikke har samme problem i underansigtet som jeg det gør at de ser friskerer ud fordi de stadig har fylde,og jeg gider ikke og tage 10 kg på for og få fyldt huden ud .

  Tak fordi du altid gør mig klogere kære Anette❤️

  15/04/2023
 • Anette

  Hej Anette
  TAK for at du deler så generøst ud af din faglighed. Jeg er så enig – og synes det har taget overhånd.
  Imidlertidig har jeg nu fundet ud af, at man ved hjælp af fillers kan få udbedret bump på næsen… sådan en har jeg – som jeg har været ked af den siden teenageårene. Så nu er jeg pludselig selv i dilemmaet – skal/skal ikke.. :-):-( Det er jo et “Quick fix”
  Hvis jeg vælger skal – er der steder i Jylland, du vil anbefale, eller skal jeg bare få den tanke ud af hovedet?

  15/04/2023
  • Lissi

   Hej Anette
   Jeg kan anbefale Hviidsminde i Kolding. De er meget seriøse og professionelle.
   Mvh Lissi

   20/04/2023

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.