Skønhedsboblen under pres

Om Botox vil de fleste behandlere sige, at der kommer et prik, som vil fjerne dine rynker.

Ingen vil sandsynligvis berette, at også dine følelser kan blive påvirket.

Sådan lød noget af essensen for nylig i en dialog mellem radiovært Huxi Bach og den tidligere formand for Etisk Råd, filosof Jacob Birkler, i DR-radioprogrammet Ubegribeligt.

Humlen er, at forskning antyder, at det udglattende stof botulinumtoksin, bedre kendt som Botox, der bliver sprøjtet ind i huden, kan mindske evnen til såkaldt facial feedback – en teori, der handler om, at ansigtsmuskulaturens aktivitet spiller en rolle i regulering af vores følelser. Det blev blandt andet undersøgt i tidsskriftet Emotion, ligesom et videnskabeligt studie i Scientific Reports fra 2018 viser, at Botox kan påvirke humøret. Her lyder konklusionen, at ”en så kraftfuld nervegift kan have en ligeledes kraftfuld psykologisk virkning, og det skal medtages i overvejelserne fra både industriens behandlere og patienterne.”

Det handler weekendens artikel om i Børsen Weekend – her taler jeg med behandlere og fagfolk om noget, der ikke bliver talt nok om. Nemlig de halvskjulte bivirkninger (for dig uden abonnement, så har biblioteket også avisen).

Der er især to ting, vi med fordel kan tale mere om, nemlig:

 • Hvad sker der med de unge? Hør hvad plastikkirurgen er nervøs for.
 • Hvad sker der, når mange klinikker (fortsat!) anbefaler genopfyldning af fillers hver 4-6 måned. Hør hvad to dermatologiske sygeplejersker siger.

Til gengæld har vi talt i overflod om, hvem vi synes, der har fået for meget, ikke kan styre sig og er endt som uigenkendelige. Alt sammen noget, der for det første hører hjemme i afdelingen for smag og behag, for det andet er andre uvedkommende og for det tredje er umoderne at kommentere på. Hvad der til gengæld er både moderne og vedkommende at tale om, er vigtigheden af grundig varedeklaration og transparens.

VIL DU GERNE MERE? Hvis du læser med her, så ved du, at jeg ikke bare er til lune vaskeklude og øko-olier. Jeg vil også mere. Og derfor er der et kapitel til dig, der har det på samme måde. Et kapitel om strøm, laserskyts og lyspåvirkning. Og på mandag vil du herinde møde en, der også vil mere. Som har lagt sig i stolen til en såkaldt Profhilo-behandling, som vi går bagom med plusser og minusser.

@beautyspace på Instagram

Illustration Charlotte Karor

13/06/2023
Derfor vil du blande AHA & A-vit til kroppen
Opskriften på polerede ben
18/06/2023
Fillers er jo bare hyaluronsyre og vand, eller?
Skønhedsboblen under pres. Læs eller lyt til hele artiklen

Kommentarer

 • Daniela

  Jeg kender en, som havde læst om botox og følelsesmæssige ansigtsudtryk. Hvis man smiler ‘kunstigt/forceret/bevidst’, ville det give Lykke/signaler til hjernen.
  Omvendt, hvis man hæmmede fx bekymringsrynken mellem bryn med botox, ville det så kunne neutralisere signalet om ‘bekymring/negative tanker’. Ved ikke om det er sandt, men tænker at der kan være noget om det(?)

  17/06/2023
 • Tina

  Vil ikke være afhængig af injektioner ( selvom jeg behøver det nu !), men glæder mig til at læse mere på mandag! God weekend.

  17/06/2023
 • Mads

  Jeg gyser altid ved tanken om injektioner, men kan alligevel ikke lade være med at lade mig forføre lidt af internettets lovprisninger af Profhilo. Nogle siger, at det er 100% ren (men dog varmebehandlet) hyaluronsyre. Tror vi på det? Glæder mig til at læse mandagens indlæg!:)

  17/06/2023
 • Tina

  Hej Anette,
  Meget interessant emne og debat
  Jeg tør ikke selv kaste mig ud i hverken filler eller botox
  Men blev inspireret af dig mht IPL behandling og har fået lavet min første på Mølholm Vejle.
  Det gør noget godt for mig og har fået nogle meget positive kommentarer herefter uden at de dog vidste at jeg havde fået det gjort 🙂

  Et helt andet spørgsmål herfra..
  I en af dine bokse var der på et tidspunkt en smuk bøtte EMEYU northern grace the med.
  Jeg kan ikke lide smagen heraf – MEN kan se at du foreslog at man også kunne anvende teen (koldt) som en slags fugt til huden inden brug af andre ansigtsprodukter.

  Dog har jeg masser af fine sager på hylderne fra dine bokse som jeg bruger med stor fornøjelse og gavn 🙂

  Men tænkte så på i stedet…

  Vil det give mening at anvende den kølede/kolde te på kroppen INDEN at jeg påfører min solcreme ?
  Hvis JA..
  Er det bedst st spraye eller med påføre med hænderne ?
  Og vil det misfarve mon – altså skjolde på tøj og tæpper ?

  Tak for altid super information og lækre produkter

  Skøn solrig weekend til dig og dine 🙂

  17/06/2023
 • Anette

  Når noget så simpelt som musik kan få Parkinson-hjerner til at bevæge kroppen nærmest uden de sædvanlige rystelser og det kan træne talehæmmede personer med skader på hjernen op… og det er bare musik .. så er jeg faktisk ikke specielt overrasket over at Botox har en effekt på humøret og følelser.

  Er der lavet nogle statistikker på, hvor man korrelerer skilsmisser/satisfaction rate i parforholdet med mængden af Botox-fyldninger mon?

  Dét synes jeg kunne være ret interessant som studie, når videnskaben har studeret det lidt mere til at vi kan tale om reel evidens.

  17/06/2023
 • Mariannegylding

  Jeg glæder mig meget til at høre om profhilo behandling.
  Derimod tillader jeg mig altså at tvivle på hvad Huxi Bach ved om botox, men måske gør jeg ham uret.
  Som du også ved Anette så har jeg haft “fornøjelse” af botox i området lige omkring munden, det var ingen fornøjelse.
  Til gengæld har jeg også prøvet at få det lagt i en muskel således at mundvigene ikke trækker så meget ned, men det var nærmest i nedre del af kinden, og jeg blev rigtig glad for det.
  Og har da også fået en mail om at jeg snart skal “fyldes” op igen, men det bestemmer jeg heldigvis selv.
  Rigtig god og varm weekend til dig

  16/06/2023

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.