Sukkerstiv kagedejshud, anyone?

SukkerStopPleasureSukkerStopPleasure1

Så brutal er den amerikanske hudlæge dr. Nicolas Perricone, når han taler om, hvor sukkerskidt det kan stå til for huden. Ole Henriksen siger det samme – bare lidt pænere. Og måske er det på tide at melde sig ind i klubben af sukkersure amerikanske hudlæger? For der er efterhånden nok bevis for, at det hvide drys er en kollagen-killer og altså ødelæggende for hudens springmadras-protein. Ikke at det jo er nyt-nyt. Som du kan se, skrev vi om det i Børsen tilbage i 2008, og rystede dengang lidt på hovedet – også af Ole Henriksens sukkerforskrækkelse. Det gør vi ikke så meget mere.

Processen, døbt glykation, karamelliserer vores kollagen, så det bliver stift, og får huden til at krølle – lidt på samme måde, som hvis du springer i vandet med tøj på. For meget sukker binder sig til ens protein (kollagen), som bliver ringere til at fungere optimalt. Det interessante er, at vi har forskellige sukkerprofiler og dermed forskellig insulinrespons. På samme måde som vi kan få målt kolesterol, blodtryk osv. er der også måleudstyr, som kan fastslå, om du har faretruende sukkerhud.

What to do? Overvejende er svaret jo let: Minimér indtaget af sukker. Men hvor meget er meget, og hvor lidt er lidt? Det er det, der er jokeren. Jeg kommer aldrig til at leve så stringent som Ole Henriksen, og derfor er det interessant, om der kan gøres noget for at modvirke glykationsprocessen (altså udover den sunde fornuft). Smørbart er det svært, for der er ikke dokumentation nok bag de ingredienser, som påberåber sig anti-glykationseffekt. Bortset fra A-vitamin, som jo er et velopdragelsesstof, der altid vil arbejde på normalisering og balance og altså også gå til celler ramt af eksempelvis karamellisering. Zink er i spil, men lad os se mere dokumentation. Derudover fastslår det absolut seneste studie (fra prime-journal.com, marts 2016) at følgende kost/kosttilskud tyder på at kunne trække modsat: kanel, ingefær og rosmarin, alpha-liponsyre, grøn te, C- og E-vitamin. Hudlæge Leslie Baumann henviser til glySODin, som jeg vil se nærmere på. 

PS: BOOK-YOUR-BEAUTYBOX kan ses tirsdag kl. 8 i din indbakke, hvis du er på listen her.

28/04/2016
Kom med på Maries badeværelse
01/05/2016
Maries kamp mod slidte lokker

Kommentarer

  • 1000 tak for gode spørgsmål og kommentarer. Jeg er tilbage på bloggen i weekenden, hvor jeg svarer. Tak for din tålmodighed. Stor hilsen Anette

    04/05/2016
  • Janni

    Jeg tænker grape?

    01/05/2016
  • Anne

    Hej Anette.

    Jeg er blevet lidt fristet til at købe IS Clinical Active serum, som jeg ved skal påføres om natten. I øjeblikket bruger jeg Ole Henriksens frugtsyre efterfulgt af a-vit. Skal jeg så erstatte den med frugtsyren fra Ole, eller hvordan vil den passe ind i rutinen?

    God weekend
    Mvh Anne

    30/04/2016
  • Hanne

    Jeg bliver lidt nysgerrig for at vide om mon “light” produkter er ligeså slemme ved huden? Engang imellem vælger man jo at både undgå sukker og kalorier, men alligevel drikke noget der er sødet.
    V.h. Hanne.

    29/04/2016
  • Christina kragh

    Med 45 sommer på bagen og en del sukker igennem årene må jeg nok sige det er med sukker som med rygning nogen kan ryge til de er 100 år gamle uden det kan ses …min elskede mor som desværre kun blev 65 havde levet et hårdt liv med sukkersyge og alle følge sygdomme og alligevel så hun 15 år yngere ud lige til det sidste og nej hun holdt sig ikke altid fra sukker måske derfor hun fik alle følge sygdomme det ved jeg ikke …jeg selv uden at lyde opblæst har vidst haft og har mit at slås med lige fra en krop der er skamferet af hudsygdom til lavt selvværd diskusprolaps modic forandringer skilsmisse og et barn der måtte på behandlings hjem da hun blev teenager jeg har dog også 2 velfungerende drenge og ja der hvor jeg vil hen er at lysten til livet / livsglæde og troen på det nok skal gå sukker eller ikke sukker så er jeg selv så forbandet heldig at mine 45 år i smerte helevede sorg kløe mm faktisk slet ikke har sat sine spor i mit ansigt og jeg lever højt på og smiler når damerne i de hvide kitler tropper op i Magasin med deres måle apparater fra Boutiqe pacific og siger til mig ” når du når de 30 år skal du altså begynde med vores A vitamin og antirynke crem hahahahaha el når min 25 årige søn tar mig i hånden i gågaden for at lave fis og folk så tror jeg er hans kæreste så måske alt med måde om det er sukker salt eller smøger… så et smil et glimt i øjet og venlighed og livsglæde er den bedste ” rynke crem ” og ps. jeg kan godt li rynker og så er jeg jo en af dem der aldrig har forstået hvorfor folk er kede af pigment forandringer haha jeg syntes virkelig det er så pisse charmerende jeg bytter gerne pigmentforandringer for min hudsygdom på kroppen 😉 stort karm og stay positiv

    29/04/2016
  • Elisabeth

    Kære Anette.

    Står overfor at skulle købe en ny facemist/skintonic….og ville (gen-) finde dine anbefalinger. Jeg har derfor gennemtrawlet hjemmesiden for at finde din liste over gode produkter – men det er mig helt umulig.

    Kan du mon hjælpe mig?

    Og god weekend!

    29/04/2016
  • “Faretruende sukkerhud” haha elsker dit sprog ;o) <3

    29/04/2016
  • Jeg har i et langt stykke tid bandlyst sukker fuldstændigt pga rosacea, og det har gjort underværker for min hud. Jeg er dog begyndt at åbne en lille bitte smule op igen, fordi jeg elsker altså også kager, og at bage selv. Men jeg er stadig enormt selektiv, og det skal være en god kage, før jeg sætter tænderne i den – og jeg prøver at begrænse det til en gang eller to om ugen.
    Spændende at se, hvad du får ud af de videnskabelige artikler 🙂 God weekend til alle!

    29/04/2016
  • Rie Dyrnes

    Jeg har været tyk hele mit liv, og tænkte jeg måtte gøre noget. En kollega skulle tabe 10 kg pga en knæ op. Hun lod være med at spise sukker og hvidt brød, og kiloerne raslede af. Tænkte det var noget for mig. Og tænk det virkede. Efter at have prøvet alt, var det det der skulle til. Nu 60 kg mindre og med en del hænge hud på kroppen, men den pæneste hud i ansigtet nogen sinde. Selvfølgelig med en stor hjælp fra dig og dine bøger og en masse hudpleje…. :O)

    29/04/2016
  • Nina

    Sukker er nok min største last, og jeg kommer aldrig til at stoppe med at spise de søde sager – jeg elsker at bage, og jeg elsker at nyde resultatet bagefter! Men jeg vil gerne være bedre (meget bedre) til at skrue ned for det i hverdagen… er der nogen, der har nogle gode fif?

    29/04/2016
  • Anette Kristine Poulsen

    @ Karin VS – Præcis. Den er jeg også på. 80/20, selvom det nok er gammeldags. Men godt.

    @ Maja R – Det er en forbistret hudsituation, som er svær at gøre noget ved. Beskyttelse, beskyttelse, beskyttelse mod UV – og så ville jeg tage fat i hudlæge Peter Bjerring, som har en løsning. Men hvor effektiv, tilgængelig og anbefalelsesværdig den er, synes jeg, du skal vende med ham.

    Stor hilsen Anette

    29/04/2016
  • Anette Kristine Poulsen

    @ Rie Dyrnes – Hold da op. Hvad motiverede dig til at stoppe, og går all in som aldrig at nyde en kage og den slags?

    Stor hilsen Anette

    29/04/2016
  • Maja R.

    Kære Anette

    Jeg vil høre dig, om du har nogen erfaring med Vitiligo – Noget der kan hjælpe mod det?

    Hudsygdommen gør jo, at huden mister pigment og herved får man hvide pletter på kroppen og ansigtet.
    Findes der nogle cremer eller sera, der kan sætte gang i pigment-produktionen i huden igen? Hvad enten det er kortvarigt eller længerevarende?

    Kærligste hilsner
    Maja

    29/04/2016
  • Karin vs

    Den gyldne middelvej måske? 🙂

    29/04/2016
  • Rie Dyrnes

    Jeg stoppede med at spise sukker for 1 1/2 år siden, og kan virkelig se hvad det har gjort for min hud….Og et kæmpe vægt tab fulgte med. Det er så skønt så skønt :O)

    29/04/2016