fbpx

Svar til lægen, der anbefaler Botox og sæbe

Beautyspace1Beautyspace2

Jeg møder kemikere, der ved alt om ingrediensers påvirkning på huden. Kosmetologer, der har selvlært sig den hårde vej indenfor hudkærlig kost. Sygeplejersker med ekstremt fint øje for laserbehandlinger. Og hudlægers kloge, snusfornuftige anbefalinger mod pigmentpletter.

Men.

Jeg har også holdt foredrag med hudlæger, hvis varmeste anbefaling hudanbefaling er strippende sæbe og et skud glattende Botox.

Jeg har også hørt kosmetologer hævde, at A-vitamin kun har fået ry for at virke mod rynker, fordi huden bliver irriteret, let svulmende og dermed skjuler linjerne.

Og så sent som i går blev en Beautyspace-læser frarådet hyaluronsyre som værende for skrapt eksfolierende til sart hud.

Så ja. Det er let at blive forvirret. Men præcis lige så let selv at få styr på det mest basale.

Optimal hudpleje er nemlig ikke en opskrift,  kemikerne har patent på. Heller ikke hudlægerne. Eller kosmetologerne. Eller kostspecialisterne. Sund, friskflot hud kræver teamwork, en holdindsats om du vil, og en evne til at tage noget fra hver af de her faggrupper og sammenholde det med uvildig dokumentation. Det sidste kan også bruges til at afskrive lidt for eksotiske eller sjove ingredienser, som eksempelvis guld. Derudover er hudpleje selvfølgelig noget personligt med smag, behag og holdninger i spil.

KLÆ’ DIG PÅ: Der er også det med hudpleje, at det virker, når du gør det. Som med sport og tandbørstning. Udfordringen er, at vi har én tandbørste, mens badeværelsesskabet hurtigt ender i produktkaos samtidig med, at det kan flyve om ørene på en med fancy ingrediensbetegnelser. To ting, der kan føre til handlingslammelse.

Ty derfor til den Maslow-inspirerede Hudplejepyramide, når du skal købe eller vurdere noget. Bunden er den absolut vigtigste indsats i dagtimerne, hvor der bare er 4 basale ingrediensgrupper, det er vigtigt at få huden i: fugt (ex. fra hyaluron eller glycerin), gode plantefedtstoffer (afhængig af hudtype, da olie ikke er for alle), antioxidanter og  UV-værn (SPF). Og mht. rækkefølge, så er den bl.a. her.

Så. Når nogen – eksempelvis mig – slår på tromme for ….skal vi sige… resveratrol, så er den til at placere ved at spørge ind til, om det er en fugtforstærkende ingrediens, en antioxidant, et fedtstof eller et UV-værn. Samme metode med acai-bær, oliven, E-vitamin og ALT. Det er muligt at udvide snakken, nemt bygge flere ting på – og det kommer vi også til – men det her er det basale.

Pyramide

PS: Nåja svar og holdning til hudlægens udmelding: For de fleste føles sæbe for krads og for affedtende, og hvad gælder Botox, hvad enten du er for eller imod, så er fakta, at den ikke gør en pind for hudkvaliteten.

PPS: Hvis du vil se den nyeste lak-farve fra Chanel, så foregår det her:

@beautyspace på INSTAGRAM

27/03/2017
Når apoteket udleverer 18%
Hvor meget mening giver vilde procenter?
29/03/2017
Vær forberedt på den her trend
Fra makro til mikro.

Kommentarer

 • Zenia

  Hej Anette!
  Tusind tak for dine gode råd! Jeg kan ikke helt finde ud af det med solbeskyttelse. Jeg har begyndende pigmentforandringer. Jeg bruger Versos (fra Book’n’beauty boxen;-)) Dark spot Fix under min dagcreme på de udsatte steder hver dag. Om natten bruger jeg Super3 boosteren, somme tider med Oles frugtsyrer under.
  Ellers bruger jeg faktisk ikke solbeskyttelse og det er jo noget skidt! Jeg er virkelig glad for Rudolphs Acai antistress facial cream, men der er jo ikke solbeskyttelse i? Kan jeg blande den med alm. solfaktorcreme eller hvad gør jeg lige på den front?
  MVh
  Zenia

  29/03/2017
 • Lise Brønnum Friis

  Fulgte lige linket til “rækkefølge” Grøn te OG Rønsbøls tonic!?? Som i…. Spray først med grøn te og derefter spray med Rønsbøls tonic? Eller hur?

  28/03/2017
 • Kære Anette. Tusinde tak for alle dine gode råd, som jeg nyder. Men jeg bliver altså også totalt forvirret.
  Kan du give en anbefaling til en meget tør og 50 årig hud, jeg kan ikke helt få hoved og hale i alle de forskellige ingredienser, og vil egenteligt bare gerne have nogle produkt navne, til en rimelig pris, der passer præcis til mig. (har et badeværelse der bugner med forkert købte produkter)
  Så hvis du på et tidspunkt har lidt ekstra tid til, så vil jeg super gerne høre fra dig.
  Hilsen
  Trine

  28/03/2017
 • Pernille Sparsø

  Du er det mest tålmodige og vedholdende menneske jeg har mødt. Utrættelig fortæller du, om og om igen, hvornår vi skal gøre hvad og med hvad! Det skal du have en stor tak for :-3

  28/03/2017
 • Ihhh, endelig kom min bomuldsvaskeklub til ære og værdighed igen:-) Jeg har altid brugt sådan en i stedet for exfolierende ting og sager og så en god tonic og serum m.m. efterfølgende….
  Skønt, at jeg har gjort det nogenlunde ok og iøvrigt tak for et godt indlæg:-)

  28/03/2017
 • Tænk at nogen ligefrem anbefaler Botox. Og også sæbe for den sags skyld, for hvor mange har det mon godt med det? Man skal vist høre meget før ørerne falder af, også her. Rigtig go’ dag, smukke. 🙂

  28/03/2017
 • Tak Anette. Bare tak 🙂
  Tror jeg vil printe din hudplejepyramide ud eller som minimum nederste trin og tage med til mine kolleger! (Når jeg starter på arbejde igen :-))

  28/03/2017