Træt af hønserumpen?

Kan du huske tidligere tiders gymnastikposer? Dem, vi havde i folkeskolen. Måden de blev lukket på kan med lidt slem vilje ende med at ligne huden omkring munden.

Det gode spørgsmål er, hvad der kan gøres ved det net af systematiserede rynker, der kan sætte sig insisterende omkring netop munden. Og nej, det er ikke, fordi jeg vil tale grimt om munden og huden omkring den. Det er bare en reel irritation for flere, oplever jeg.

Emnet er derfor på dagsordenen i dag til et morgenmøde hos professor og hudlæge Peter Bjerring, som fastslår, at det ikke overraskende er rygere, der først og fremmest døjer med det – pga. den karakteristiske mimik, rygning kræver. ”Det ses også hos ikke-rygere, men nærmest kun hos kvinder. Læg mærke til, at ingen mænd har problemet”, siger Bjerring.

Hvad der reelt sker (og hvorfor det stort set kun rammer kvinder), har jeg optaget på et par korte filmklip på Instagram – se med i stories på @beautyspace, hvis du har tid og lyst.

LØSNINGEN ER: Hvis vi ser bort fra det sundhedsfarlige i det med røgen, så er der to ting, der ifølge Bjerring vil løsne op for det stramposede look: Botulinum toksin, bedre kendt som Botox, vil sætte en stopper for muskelsammentrækningen, og dermed vil huden automatisk glattes. Ikke 100 procent jo – men som en papirkugle du glatter efter bedste evne. Den anden løsning er laser, der kan ”forkorte huden”, som Bjerring siger, og dermed få den til at passe bedre til muskulaturen. Min mening om Botox kan du genopfriske her. Vær også opmærksom på, at laser et afgrænset sted i ansigtet kan give uheldige farveforskelle i huden. Det er således ikke to spa-behandlinger, vi taler om.

Så hvad med hudpleje? Du kan forbedre strukturen væsentligt – og også holde huden godt fugtmættet. Det vil sige, du skal have fat i en god AHA eller BHA-syre sammen med A-vitamin og generel fugtforsegling.

FORSKNINGEN BAG? Hvorfor rammer stregkoderynkerne omkring munden kvinder og ikke mænd? Det er der videnskabelig litteratur på her.

Foto Lea Jessen (fra bogen Seriøst bedre hud), redigeret af journalist Anneline Højrup.

04/09/2020
Siger du til nogen, hvis de har fået for meget?
Dagens dilemma og AHA-info
08/09/2020
Rødmeramt og sarthudet?
3 ting gør en afgørende forskel

Kommentarer

 • Anja

  Hej Annette, kan ikke se hvilke AHA og BHA produkter du anbefaler til hønserøven?
  Bh Anja

  04/11/2020
 • Charlotte

  @sarah jeg glente og sige at jeg er 54 år og pga af sol og cigaret misbrug lignede min hud en der var 10 år ældre.
  Så man kan også sige jeg har alderen og havde huden til og udsætte min hud for fenol peeling .Nu er det Slut med solen men jeg har heller ikke lysten og tålmodigheden tii og stege i solen mere
  Nu passer jeg på min hud der ligner min alder.
  . Hvis du er ung ville jeg overveje en anden slag peeling først eller ipl som Anette også er så glad for. Knus og pas på dig og din hud☺️

  08/09/2020
 • Charlotte

  @sarah du kan tror jeg kan se stor forskel ! Pigment pletterne er væk selv en stor en på størrelse med en fem krone er væk ,porerne er minimale og den kreppede hud jeg også var så ked af på kinderne er næsten væk,
  Hvis jeg havde fået den lidt dybere på kinderne havde de været helt væk.
  Jeg var”model” så det var langt bedre resultat end jeg turde og håbe på når det nu var så nyt for den plastik kirurg der lavede det på mig.
  . Mødte en bekendt idag der ikke har set mig i et par år,hun var meget imponeret over hvor flot min hud er blevet og ville fluks bestille tid til en fenol peeling . Det er Også en god årstid vi går møde hvis man vil ha en fenol peeling .

  08/09/2020
 • Christina kragh

  Hej Anette jeg har læst det el forsøgt det var ikke det hele jeg forstod selvom jeg syntes mit engelsk er rimeligt godt haha

  08/09/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  @Working9to5, vi skal gøre noget mere ved akupunktur herinde.

  @ MarianneGylding, præcis ja.

  @ Lykke, god taktik. Jeg kan selv glemme det og gøre det omvendt. Dumt jo.

  @ Fru Jacobesen, jeg ved kun, at de har den rigtige Pico på Mølholm i Vejle (har skrevet om behandlingen i bogen).

  Stor hilsen Anette

  08/09/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Lotte Munk, du har ret. Gælder absolut ikke kosttilskud.

  @ Charlotte, er vild med, at du deler din erfaring. 1000 tak for det.

  @ Bente, der er tre ting, der har afgørende betydning for, hvordan ens hud ser ud til netop den tid: Hvor meget sol, har vi budt vores hud, hvordan er det genetiske arvegods og har man brugt A-vitamincreme. Når det er sagt, så har alle de andre ting du/jeg/andre jo stor her og nu virkning. En fugtmættet hud vil jo eksempelvis altid være rarere og pænere end det modsatte.

  Stor hilsen Anette

  08/09/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for alle kommentarer. I forhold produktforslag inkl. perlende syre-produkter, der gør godt, så jeg har samlet en række gode eksempler i bogen Seriøst bedre hud. Der er 25% rabat på den med koden BEDREHUD25 hos Saxo lige nu. Den kan også lånes på biblioteket. Se især i kapitlet ‘Glattere hud, any one?.

  @ Christina Kragh, jeg har lagt den videnskabelige forklaring eller opbakning om du vil i et link.

  @ Tina, jo. en nålerulle gør helt sikkert en forskel. Men overfladisk i forhold til problematikken.

  Stor hilsen Anette

  08/09/2020
 • Fru Jakobsen

  Tak for svar om ultherapy og anbefaling om pico laser. Når jeg googler den står den til fjernelse af tatoveringer. Ved du hvor jeg i hovedstadsområdet kan finde den excl. tatoveringer?
  Ha’ en dejlig aften.

  07/09/2020
 • Lykke

  Jeg har ændret vaner med hensyn til tandbørstning af samme grund. Jeg plejede at rense ansigtet om morgenen/aftenen og så smøre alt det gode på, så børste tænder og så tørre mig om munden med håndklæde. Min teori er, at jeg “skyllede/tørrede” alle mine fugtgivende remedier væk. Så nu børster jeg tænder først, og så ordner jeg ansigt bagefter. Så min hønserøv også får glæde af alle mine dyre serummer og cremer 😉 Men altså en fuldstændig udokumenteret teori.

  07/09/2020
 • Mariannegylding

  Sugerørs-drikning…. det er næsten som med rygning. Mange bruger sugerør for at beskytte tænder mod syrebad, men så kommer rynkerne også tror jeg.

  07/09/2020
 • Working9to5inStilettos

  NON TOX fra Amazing space virker men man skal være dus med akupuntur nåle….

  07/09/2020
 • Sb

  Hvilken AHA eller BHA syre vil du så anbefale?

  07/09/2020
 • Bente

  Kære Anette,
  Jeg var forleden sammen med min kære mormor på 98 år. For første gang lagde jeg virkelig mærke til, at hun næsten ingen rynker har i panden. Huden er selvfølgelig slappere end førhen, men meget få rynker. Hendes hud har muligvis et par gange fået en vaskeklud i ansigtet og en fed creme, men aldrig den store hudpleje serie. Det fik mig til at tænke over, om al den plejen, rensen og opmærksomhed huden får – kan det påvirke negativt fremfor positivt? Og inden der nævnes at det kan være genetisk arveligt, så er det ikke tilfældet her. Et hurtigt øjekast vil mene, at jeg har væsentligt flere rynker end hende… og jeg er kun 32… og elsker hudpleje. Men måske det ikke behøver være så kompliceret og en masse ingredienser og lag på lag?
  Bare en tanke og undring efter at have set et par ældre med meget lidt rynket hud. 🙂

  07/09/2020
 • Sofie

  Hvilken AHA eller BHA syre vil du anbefale så?

  07/09/2020
 • Sarah

  @charlote

  Bliver nød til og spørge.
  Kan du se en forbedring af din hudstruktur efter fenol peelingen ?
  Her tænker jeg især på udvidede porer og små pletter.
  Mvh sarah

  07/09/2020
 • lenesvingel@gmail.com

  Navn på et godt fugtforseglende produkt? Vil også gerne vide om hønserøven kan dermarulles væk.
  Mvh Lene

  07/09/2020
 • Charlote

  Åhh ja den hønserøv altså MIN Hønserøv blev meget flottere efter min fenol peeling men må stadig ha botox så jeg kan holde den ud. Ved de fleste rygerer får de rynker men har set kvinder der har røget i 40 år uden så meget som en streg ved munden . Tror at generene også spiller ind her…

  07/09/2020
 • Lotte Munk

  Hej Anette
  Et spørgsmål til forrige opslag. Det med at undgå C vit ifht. rødme, gælder ved kun det, der smøres på huden og ikke kosttilskud korrekt?
  Hvad tænker du desuden om kosttilskud med ceramider? Har købt fra New Nordic, hvor der også er C-vitamin i.
  Kh. Lotte

  07/09/2020
 • Merete Friis

  Ups, stavekontrollen gik i selvsving. Den hedder orbicularis oris

  07/09/2020
 • Merete Friis

  Jeg tror, at orbicularis pris, som musklen hedder, kan strammes op lige som enhver anden muskel i kroppen, fx ved at smile lidt mere

  07/09/2020
 • Tina

  Måske de rynker skyldes for mange bøf og blowjobs dage… Ej gak til side ku`bare ikke la`hver 😉 Kunne man ikke rulle med en dermarulle eller de måske for bedre/store …

  Go dag /kh Tina

  07/09/2020
 • Christina kragh

  Jeg er ryger og døjer faktisk ikke specielt med hønserøv… måske fordi jeg er tyk ….måske fordi jeg altid bruger læbe pleje i store mængder! Dont know:)
  Men jeg så et interview med en kendt hudlæge i London kan desværre ikke huske hvad han hed, men han fortalte at grunden til mænd ikke fik hønse mund var fordi de barberer sig hver dag og det giver en form for ekxfoliering….. hvilket får mig til at tænke at jeg måske trods mine 49 år og ryger ikke døjer med der fordi jeg pga min kløende hudsygdom ofte klør omkring læberne det kan man vel også kalde for en form for ekxfoliering haha
  Jeg må fluks over på insta og se hvad din hud kloge Peter siger

  07/09/2020
 • Maria

  Hvilken creme skal jeg så bruge, morgen og aften? Tør ikke botox eller laser..

  07/09/2020

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.