Behandlingerne, vi ikke rigtig taler om

Billedet af modellen Winnie Harlow er fra et ELLE-magasin, jeg købte i Canada for nogle år siden. Harlow har den hudlidelse, der hedder vitiligo, som er en slags omvendte pigmentpletter og blandt de udfordringer, vi ikke har så meget fokus på. Sammen med eksempelvis sveddryppende armhuler, behårede heksevorter eller blå åreknude-slanger op ad lårene. Selv fik jeg en overraskelse, da hudlægen pludselig sagde ordet gammelmandsvorte – om noget, der sad på mig! Så kan vi tale lidt om det, vi ikke taler så meget om?

 • Behårede heksevorter kræver laser

Det kan føles foruroligende at opdage en genstridig knop i ansigtet – sådan en, der ikke vil forsvinde igen af sig selv. Er det en fast, halvkugleformet hudfarvet gevækst (med eller uden hår på!), så er der charmerende nok tale om en heksevorte. Sådan en opstår pga. for stor aktivitet i hudens celler, og inden hudlægen fjerner den, vil der blive foretaget en undersøgende såkaldt dermatoskopi for at skelne mellem ond- og godartede gevækster. Få henvisning fra egen læge.

 • Tråd tager generende ansigts-behåring

På Frederiksberg huserer hårfjerningsekspert Stella Nisreen Kanaan, der dagligt fjerner over- og underskæg med sugaring – en hårfjernende pasta af sukker, citron og vand eller med tråd, hvor begge metoder er velegnet for følsom hud, men dog  vedligeholdelsekrævende hver 3-5. uge.  Gælder det hårfjerning i flere dele af ansigtet som eksempelvis kinddun, kommer man først til en konsultation, hvor behandleren vil prøve at tale en fra det. Hårfjerning i ansigtet er nemlig komplekst og kan give en bumseagtig såkaldt histamin-reaktion de første gange. Er håret til gene og skal fjernes, foregår det med sugaring.

 • Giv åreknuder kanylen

Når man tøjmæssigt begynder at fravælge alt, der er kort, for at undgå synet af åreknuder, der slanger sig op af benene, så er det godt at have nummeret på karkirurgi Lisbeth Friis Johansen (veneklinikken.dk). Hun er specialist i behandling af åreknuder og bruger enten såkaldt radial laser eller radiofrekvens-metoden, hvor venen, der har forårsaget åreknuden, fjernes ved hjælp af kateter og kanyle (og jo, det gør lige så ondt, som det lyder). Bagefter står den på en uge med kompres, støttestrømper og blå mærker, inden alt bliver godt og glat.

 • Hvide pletter kræver særligt lys

Den modsatte udfordring med pigmentpletter kaldes for vitiligo – en autoimmun hudsygdom, hvor man mangler pigment og hurtigt kan føle, at huden ligner et landkort. Hudlæge og professor Peter Bjerring er en af de få herhjemme, der behandler vitiligo med et særligt smalspektret UVB-lysapparat og pigmentdannende Khellin-creme, imens du bliver bedt om at slå tålmodigheden til i otte måneder. Otte ud af ti vil opleve, at farven begynder at flytte hjem igen – som bittesmå knappenålshoveder der bliver større og til sidst flyder ensartet sammen.

HAR DU ERFARING i ovennævnte behandlinger eller andre, vi ikke får talt nok om , så del endelig din erfaring.

@beautyspace på INSTAGRAM

09/05/2021
Stram med strøm? Konklusionen
Resten er op til dig
12/05/2021
En absurd, nærmest vanvittig service
Og en rød læbestift for dig, der ikke kan li’ rød læbestift

Kommentarer

 • Sanne

  Jeg kom lige i tanke om een til: de der irriterende gummiagtige hudfnyller! Nogen gange er jeg (u)heldig at tørre dem af med håndklædet, når de er helt små, men ellers ved jeg ikke rigtig hvad jeg skal gøre med dem. Charmerende er de i hvert fald ikke! 😐 Rigtig go’ dag, smukke. ♥

  20/05/2021
 • Sarah

  Kære Anette

  Kommer blot med et ønske: Kan du mon lave en anbefalet rutine til den gravide?
  Jeg se jeg skal skifte mange af mine yndlingsprodukter ud… det bliver en hård tid uden A-vitamin.

  / Sarah

  12/05/2021
  • Anna

   Du kan evt erstatte A-vit med bachuiol 🙂

   Ift rutine som gravid – jeg ville selv køre med:

   mist: Manyo er fin
   serum: fx fra Purely Professional eller Nilens jord. C-vitamin fra Ecooking eller Junglück
   dagcreme med spf: Fx Matas firming eller Nilens jord sun face 30

   rens: Mild micellar eller mousse fra Matas, Ecooking rensegel
   peel: fx Matas t-zone peel eller Paula´s choice Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant eller AHA serum fra Junglück
   serum: Herbivore Bakuchiol Serum eller medik8 BAKUCHIOL PEPTIDES
   natcreme: fx nilens jord antiage

   Det er i hvert fald helt uden duft, helt uden silikone, a-vitamin og BHA, hvis det er det, du leder efter 🙂

   12/05/2021
   • Sarah

    Tusinde tak! Er netop ked af at jeg har måtte droppe min A-vitamin og AHA fra The Ordinary.

    Jeg kigger på din rutine, mega tak!

    18/05/2021
    • Anna

     Fedt! Obs tjekkede lige Jungluck AHA, der er en lille smule BHA i, sorry! De andre to er uden og kun med AHA 🙂

     18/05/2021
 • Inge Jensen

  Havde håbet på at Led Facial bar ville fremme blodcirkulation og hermed glød til ansigtet har en del kreppet hud på den ene kind
  Måske har jeg bare været naiv ,har altid gået til kosmetolog hver 3 mdr men de var jo nedlukkede

  11/05/2021
 • Inge Jensen

  Da Danmark lukkede ned 1 gang pga corona ville jeg gøre noget godt for mig selv
  Købte Amazing Thermogenic Led Facial Bar har brugt det 2 gange om ugen efter deres anbefaling
  Kan umiddelbart ikke se nogen effekt efter godt 1 år

  11/05/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Inge Jensen, tak fordi du deler din erfaring. Hvilken effekt gik du efter/blev du solgt?

   11/05/2021
 • Iben

  Tak jeg synes det er dejligt du tager disse emner op. Jeg vil gerne høre om nogen har erfaringer med det med åreknuder på sigt. Før jeg blev 40 blev jeg opereret for åreknuder af 3 omgange, og har efter nogle år fået en operation mere. Nu er jeg 59 og har valgt bare at skjule mine ben, på grund af åreknuder. Jeg har aldrig røget eller været overvægtig, eller haft et stort alkoholforbrug. Jeg er stadig slank, og mine ben er pæne slanke, og ikke noget med hævede ankler.

  11/05/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Iben, jeg har en veninde, der altid har dyrket sport, har en vægt, der passer til højden, aldrig røget eller noget. I hendes tilfælde er det genetikken, der spiller ind.

   11/05/2021
   • Iben

    Ja nok også det jeg er kommet frem til selv, men måtte lige spørge endnu en gang ha god dag

    12/05/2021
 • Helle

  Hej Anette

  Så forstår jeg bedre, hvorfor flere har kigget mærkeligt på mig, når jeg talte om en af mine operationer for åreknuder. Vidste ikke at det var et tabu. Lykkelig uvidende indtil nu 🙂

  Vil tilføje (og jeg ved, hvad jeg taler om efter flere operationer) at det “kun” er bedøvelsen, som er ret smertefuld. Hvis det er nogen trøst, så er Lisbeth Friis Johansen og hendes team meget behagelige.

  11/05/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Helle, er det tabu? Det vidste jeg heller ikke. Jeg har blot observeret, at det er behandlinger, vi ikke får talt nok om. 1000 tak fordi du deler din gode erfaring, ikke mindst i forhold til Lisbeth Friis Johansen.

   11/05/2021
   • Helle

    Tabu var nok det forkerte ord, jeg brugte der. Mere rigtigt som du skriver, at vi skal tale mere om det.

    12/05/2021
 • Helle

  Det er et meget interessant emne, dét vi ikke taler om! Ting der pludselig dukker op i huden og som man bruger lang tid på at erkende er der og endnu længere tid på at tage sig sammen til at vise det frem for en læge. Og den der tid på 15 min hos en hudlæge man kan få om 1/2 år, det rækker ligesom ikke når der er flere spøjse vækster i ansigtet, store flotte røde blodårer over næsen, talg-dimser plus et par andre ting. Selv om det går een på, at se sådan ud, så er det jo ikke noget særligt i forhold til dem der er syge i huden og virkelig har brug for en hudlæge, hvilket får mig til at føle mig som en krukke. Gid der var eet sted man kunne gå hen og hvor det måske kostede penge, men ikke var hundedyrt.

  11/05/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Helle, se det er en god pointe. Hudlæger og den syge hud vs hudlæger og den kosmetiske afdeling.

   11/05/2021
 • Fie

  Hej Anette,

  Det kunne være rigtig interessant at høre, om du – eller nogen du kender – har testet nogle af de laser penne (skin tag remover pens) man kan blive købe?

  11/05/2021
  • Anni

   Angående åreknuder, dukker problemet så ikke bare op et andet sted på benet, når en åre er blevet fjernet?

   11/05/2021
  • Louise

   Det er jeg også meget nysgerrig på…

   11/05/2021
   • Louise

    Altså Fies spørgsmål…

    11/05/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Fie, jeg har ikke testet dem.

   11/05/2021