Vitaminet du deler med din teenager

For en del år siden var jeg til et pressemøde med dr. Des Fernandes. Ham, der har skabt hudplejemærket Environ – og jeg husker, hvor stort indtryk det gjorde på mig, at han fortrød, at han ikke var begyndt at smøre huden med A-vitamin meget tidligere i sit liv. ”Bare jeg som helt ung, og ikke først som 40-årig, var begyndt,” sagde den på daværende tidspunkt 73-årige plastikkirurg.

Årsagen var, at så snart huden bliver ramt af UV-stråler, sænkes vores naturlige og beskyttende niveau af vitaminet i huden. At teenagere har gavn af A-vitamin, når hormonerne begynder at rase, skyldes den balancerende evne til at trække tør hud mod mindre tør og fedtet hud mod mindre fedtet.

At vi som voksne også hepper på A-vitamin, er som regel på grund af en af de her dokumenterede virkninger:

 • Strygejerns-effekten: Dengang man bedst kendte til A-vitamin i forbindelse med behandling af akne, dukkede der en, for flere, heldig bivirkning op – nemlig mindre insisterende linjer i huden. Det er kombinationen af mere kollagen og en pænere hudoverflade, der giver den glattende virkning. Dog ikke lagenglat. 
 • Mod pigmentpletter og glansløs hud: Hudpleje med A-vitamin øger hudens omsætning af sløve overfladeceller, så der hurtigere kommer friske og nye frem til fordel for de triste og solplettede. 
 • Mod forstørrede porer: Smurt på huden virker A-vitamin velopdragende, fordi påvirkningen – på tværs af typiske udfordringer som pigmentpletter, forstørrede porer og rynker – vil få hudcellerne til at søge mod en normal og sundere tilstand. Samtidig bliver mængden af hudens byggesten, kollagen, en smule større, og når det sker, bliver porevæggene tykkere, så hullerne, pore-hullerne, skrumper.

HVOR DU FINDER ANSIGTSCREMEN MED A-VITAMIN og støttepædagogerne niacinamid, hyaluronsyre og ceramider. Det gør du her selvfølgelig og derudover udelukkende hos en række hudlæger, hvor du fysisk kan få fat i den. En geografisk oversigt er lagt på Instagram her.

OPFØLGNING PÅ Find dig ikke i akne #1 og #2 kommer i næste uge. Her skal du møde Shirley, som giver nogle ret bemærkelsesværdige behandlinger. Du skal også møde en dygtig kosmetiker, som har en høj succesrate, når det gælder afhjælpning af milde aknetilfælde.

@beautyspace på INSTAGRAM

FOTO Jesper Johansen

Kilder:

 • Journal of Investigative Dermatology 138.5 (2018): S223. Ruth, N., and T. Mammone. “Anti-aging effects of retinoid hydroxypinacolone retinoate on skin models.”
 • Journal of Clinical Interventions in Aging, 2006, December, 1(4): 327-348
 • Dermatology & Therapy, September 2017, 7(3), 293-304
07/02/2023
Find dig ikke i akne # 2
To ting alle burde vide ifølge professor og hudlæge Christian Grønhøj
11/02/2023
Sådan bliver din hud bedre med årene
Jeg vil gerne vise dig hvordan

Kommentarer

 • Maiken

  Tak for Ansigtscremen!

  Hvor gammel mener du, man bør være, før man begynder at bruge den?

  23/03/2023
 • Iben

  Jeg elsker Ansigtscreme, og bruger den fast

  Men lige et spørgsmål, i vores omkreds -60+ er der en del der er begyndt at være ved hudlæge. Som jeg forstår det, får de konstateret nogle forstadier til hudkræft. Det er primært ansigtet og isser. De skal så smøre i en periode på 4-6 uger med en creme, der laver noget der ligner forbrænding/syre angreb.

  Jeg ved godt din Ansigtscreme ikke er et mirakel middel, men mit spørgsmål er: For os der har en alder hvor vi ikke altid har været så flinke med solcreme og min mand med ude arbejde. Er det så ikke bla den slags skader, den kan være med til at reparere forebygge. Og bare for at præcisere,, det er ikke fordi jeg vil til at fraråde/eller fravælge hudlæge. Men mere et rent forbyggende tiltag, som jeg også kunne få min mand med på?
  Kærlig hilsen Iben

  13/02/2023

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.