Bekymret for salicylsyre?

Først var der ballade om anti-inflammatorisk salicylsyre, som stammer fra pilebark. Så kom hudlæge og professor Peter Bjerring på banen. Så blev ingrediensen frikendt.

Hvad vi taler om? Intet mindre end den antiinflammatoriske peelende syre, som af både INCIdecoder, hudlæge Leslie Baumann og indholdsnørd Paula Begoun bliver kaldt en superstar. Jeg har set, hvordan den løsner skidt i propfyldte porer, hvordan den hjælper markant på akne og pigmentpletter, hvordan den kaster ro af sig samtidig med at peele. Kort sagt: svær at undvære. Blandt dem, der gør det fremragende på området hører især Paula’s Choice, ligesom flere øko- og biodynamiske brands er glade for BHA, som er forkortelsen.

Personligt er jeg ikke nervøs (køber stadig BHA til mine to teenagere). Men andre er, og du har krav på at vide, at der er noget i gærde. Så du træffer beslutninger på et oplyst grundlag.

Toksikolog Ewa Daniél fra AllergyCertified siger:

”På hormondagen fremlagde en gruppe fra Riget, DTU og SDU deres undersøgelse af salicylsyre, som de fandt, var hormonforstyrrende ved indtag. Pt. er der ikke studier i forhold til hormonforstyrrelser via hud, men de kan se, at 60 % bliver optaget via huden, så der er risiko. I forhold til den SCCS rapport, der foreligger, er den baseret på data fra 2016, og det var først efter rapporten var færdig, at SCCS blev bekendt med den nye danske forskning, der viser, at det er hormonforstyrrende.

Det har de tilføjet i rapporten, hvor de skriver: “Depending on the outcome of these tests, the potential endocrine disrupting properties of salicylic acid in cosmetics may need to be considered.”

Så det bliver undersøgt pt. Og det vil altid være en personlig sag, om man her retter ind efter et forsigtighedsprincip eller ej. Men nu ved du, at den ligger og ulmer. Noget, der ikke ændrer på det gode, som BHA kan og gør for rigtig meget hud. Noget, der heller er ikke er nået til et bekymringsniveau hos ovennævnte kloge instanser (Bauman, Begoun og INCIdecoder eller for så vidt Peter Bjerring). Og noget, hvor der kan gå år, inden vi har en ny sikkerhedsvurdering baseret på koncentrationer.  Som Ewa Daniél også siger: ”Vi (Allergycertified) går med liv rem og seler, og vi mangler i hudpleje  koncentrationer på, hvornår den er okay eller det modsatte.”

Jeg har valgt ikke at være bekymret, før SCCS evt. kommer med en ny konklusion. Og derfor er indholdsstoffet også i et af de fire fix-it produkter, som jeg vender tilbage til på min SOS-hylde og har genkøbt:

RENs Non-drying Spot Treatment, som tager pusten af en bums i løbet af 24 timer. Jeg er begejstret for blandingen af beroligende alger, salicylsyre og fugtmættende glycerin (det sidste er nødvendigt, fordi der også er alkohol i – og alkohol er er en eminent transportør, men skal opvejes af noget fugtmættende for ikke at være udtørrende).

SNUP MIT FIX-IT hold, hvor jeg også har produkterne her (som intet har med salicylsyre at gøre):

 • KARMAMEJUs rulle til tantepuklen. Jeg fortæller om den her – den virker bare.
 • TROMBORGs Lip Cure. Måske husker du den fra her.
 • BENAMÔRs Nata håndcreme. Først tænker du hjemmelavet kagecreme hjemmerørt med æg og vanilje. Ret heftig duft faktisk, også for heftig for nogle. Dog forbigående. At den er med på min fix-it liste skyldes, at den bliver absorberet på 10 sekunder, helt bogstaveligt. Og er eminent fed uden at fedte, og det er ekstra brugbart i den her varme. Godt indhold med glycerin, sheasmør, sød mandel- og kokosolie. Jeg fandt den i Illums Bolighus.

@beautyspace på Instagram

Redigeret af journalist Anneline Højrup, fotograferet af fotograf Jens Peter Engedal.

21/06/2020
Vil du med hjem og se min maskin-park?
For jeg gør skam noget
25/06/2020
Botox er bøvlet. Kom med en anden vej
Børsen-artiklen i sin helhed

Kommentarer

 • Christina Kragh

  Altså den lille rulle Børge fra karmameju har jeg faktisk set / hørt Mette selv fortælle at hun bruger den som spot treatment
  Mh til tante puklen så mener du vel ikke den kan hjælpe på det ? Der vil jeg mene det kræver træning/ øvelser eller tager Jeg helt fejl ..men den er god mod øm nakke og skulder og spændings hovedepine <3

  25/06/2020
 • Annette Windfeld-Mazin

  Hej Annette.
  Tak for dine mange gode råd.
  Jeg vil høre, om du kender til noget produkt, der kan reducere tantepuklen- som jeg virkelig synes er træls.
  Er der kun operationsvejen til at gøre den mindre, eller findes der produkter på markedet?
  Vh Annette

  25/06/2020
 • Netty

  Kommer der mon en box i hhv. juli og august – eller er der sommerferie på den front?
  Jeg ser nemlig altid frem til en kommende beautybox, – fordi de altid indeholder både spændende, lækre, nyttige og uundværlige ting og sager 🙂

  25/06/2020
 • Iben

  e.l.f. acne fighting spot gel er også super god til at bremse urenheders udvikling. Hvis jeg har en begyndende bums, kan den næsten gå i sig selv overnight hvis jeg dupper det på inden jeg går i seng.

  25/06/2020
 • Maj

  Tusind tak for dit indlæg , faldt helt perfekt, da jeg netop havde set den video på you tube. Men jeg kan godt blive lidt bekymret over, at man jo generelt taler om dalende sædkvalitet ved mænd og i princippet ved vi jo ikke præcis, hvad der er årsagen og mange bække små ….
  Ja den er mega god den røde fra DS, men de bruger den jo hver eneste dag !!. Ikke ligesom os voksne som jo er udvokset i følge videoen var det heller ikke er problem for voksne ( bortset fra gravide ), men det var teenagere man talte om, at syren kunen udgøre et problem for. Så når du Skriver, at du ikek er nervøs for at købe det til dine teenagere, men bruges den så HVER dag ??

  24/06/2020
 • Tina

  Hey hey☀️
  Her i højsommeren er der vel bedst at lade vær, hvis man vel og mærket er ramt af de der trælse melasma pletter

  (Har læst i din bog at PicoWay måske kan hjælpe på de dumme pletter det må jeg prøve til efteråret)

  Verso no1 peeling der skulle huden ikke blive så lysfølsom men hjælpe på hudorme m.m .. Eller er jeg helt gal på den

  Kh Tina

  24/06/2020
 • Dorthe

  Jeg syntes jeg mistede lidt effekt af BHA efter et par års brug. Derfor skiftede jeg til azelaic acid (dansk?), som jeg synes har lige så god effekt på urenheder.

  24/06/2020
 • Anja Chapelle

  Uha mine teenagere (og jeg selv) ville være ærgerlige over at skulle undvære danish skincares perfect skin power treat. Det VIRKER! Og det virker godt. Faktisk breder der sig en lettere panisk stemning her i husstanden når flasken er ved at være tømt…

  24/06/2020

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.