Du vil peele, ikke skrubbe, afhængig af din hud

Ovenpå sidste uges indsigt, så er der én ting, der er vigtigere end nogensinde før.

Og det er din kritiske sans.

Vær altid kritisk nysgerrig – af den simple grund, at det giver pænere hud. Spørg dybere ind eller efterlys uvildig dokumentation, når noget lyder for godt til at være sandt eller strider mod din sunde fornuft. Det gælder også salgssituationer, hvor du måske får besked på, at noget ikke går. Eller det modsatte: besked på, at noget er gak at undlade. Plussalg er en sælgers ret, ligesom dit  og mit behov i sidste ende er vores ansvar.

Og så til dagens emne, de ret så virkningsfulde peelende frugtsyrer. Læser du med herinde, så ved du, at frugtsyrer hører til i midten af Hudplejepyramiden, også kaldet for reparationsafdelingen:

Sådan virker frugtsyrer:

Der findes to former for peeling: Den mekaniske med en vaskeklud, svamp eller skrubbekorn. Jeg er stor tilhænger af de to første frem for grovkornet skrubberi  i ansigtet – på kroppen kan det dog være rart. Og så den kemiske, der typisk med frugtsyrer forsigtig opløser og fjerner de allerøverste hudceller, der er bundet sammen. Peeling er måden at bane vej for nye, friske hudceller, samtidig med at du vil mærke en forfinet, glattere hudoverflade. Vær opmærksom på, at hudcelle-omsætningshastigheden hos ung hud er høj. Den klarer  det meste selv.

Sådan bruger du frugtsyrer:

Når du fjerner noget fra huden, sådan som frugtsyrer gør, kan huden blive en smule mere lysfølsom. Derfor er det værd at overveje, om frugtsyrer hører til i de mørke måneder eller alternativt hele året rundt under ekstra SPF-beskyttelse. Det er der blandt hudplejekloge hudlæger uenighed om, så du må gribe i egen kind. Jo mere, des bedre gælder ikke her, for overeksfoliering kan hurtigt gøre huden tør, rød, irriteret og nærmest gennemsigtig at se på. Det er derfor en væsentlig overvejelse værd, om det er en hverdagsting fra eksempelvis en toner eller en ugentlig ting via en maske.

Vælg den syre, der passer din hud:

 • AHA (alfahydroxysyrer): Glykol-, mandel- og mælkesyre er de mest udbredte. Glykolsyre trænger dybere ned i huden end både mandel- og mælkesyre. Det gør den oplagt til tør, kreppet hud, der har tilbragt alt for mange år i solen. AHA kan potentielt irritere huden og kræver derfor overvejelse, hvis du har sart, rødmende hud.
 • PHA (polyhydroxysyre) er et smart og moderne familiemedlem i AHA-gruppen. Den er nemlig mildere i forhold til irritationsrisiko og kan være en mulighed for dig med mere sart hud.
 • BHA (salicylsyre) er en kusine til frugtsyrerne, men er i modsætning til dem fedtopløselig og anti-inflammatorisk. Typisk god til sart hud (i lav koncentration) eller hud med forstørrede porer og tendens til akne.

Hvad er din erfaring – og med hvilken type syre? Nævn gerne to ord om din hud.

VIL DU LÆSE MERE, så finder du bogen Seriøst bedre hud hos boghandleren eller på biblioteket.

Videnskabelige kilde-referencer til ovenstående:

Journal of Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, nov 2010, side 135-142, Journal of Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, aug 2015, side 455 -461, Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, okt 2015, side 21-26 (8.), Bog: Leslie Baumann M.D, Cosmeceuticals og cometic ingredients, s. 301-305 og 324-325.

@beautyspace på INSTAGRAM

12/02/2021
Mød min sjæle-doktor
3 gratis ting, der får dig bedre gennem lockdown
17/02/2021
Indlysende nok boomer professionelle ansigts-hjemmebehandlinger
Og det er langt fra nyt, bare ekstra godt lige nu

Kommentarer

 • Anna

  Anette. Hvordan egl med peelende syrer og skønhedspletter/modermærker? Både ift krop og ansigt.

  21/02/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Anna, mig bekendt ingen problemer. Så længe der ikke er tale om irritation, betændelse eller andet.

   22/02/2021
 • Rikke Liv

  Kære Anette
  Min pre teen datter(11,5år), har en ret så teen-agtig hud. Med knopper og bumser i panden, nu også på bryst og ryg… Har til ansigtet prøvet med dine rutiner, rens (med mandelsyre), mist, fugtserum (Hyaluronsyre) og spf (karmameju/green people) om dagen. Om aftenen rens, fugt/peeling (T-zone peeling pudderdåsernes) og creme (pharmaceris T-zone only skin exfoliating night creme). Der er let effekt, jeg har tidligereprøvet produkterne fra MDerma, som du anbefalede til ung hud, uden effekt.
  Har du et andet bud og hvad med ryggen???
  De bedste hilsner fra En frustreret mor

  21/02/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Rikke Liv, umiddelbart virker det som over kill i forbindelse med for mange lag. Jeg vil slet ikke gøre noget om dagen på en 11-årig. Om aftenen vil jeg duppe med BHA 2% toner og A-vitamincreme og så ellers prioritere at komme til en hudlæge.

   22/02/2021
 • Kirsten Rasmussen

  Kære Anette,tusinde tak for din bog ,jeg er vild med den og den fortæller så mange gode ting trin for trin ,det er blevet min favorit bog i denne og forrige uge . Jeg bliver klogere og får mere styr på de forskellige cremer ,serum og anti oxidanter,men har indimellem lidt svært ved ,at finde ud af, hvor mange serum man kan putte på huden -Jeg starter med den skønne svamp fra Karmameju ,derefter mist enten Oskia og Rudolfcare ,Oskia isotonic hydra-serum ,pestle & mortar Vitamin C2 (virkelig skøn ) og efter 5 min solcreme fra Eviron eller dag creme fra Filorga Global – Jeg har købt en ægte dermaroller og ruller hver 2= 3 dag -Nu har jeg læst i din bog om Niacinamide, hvor godt det er og så spørger jeg ,hvornår skal det på ift det andet ?? Din ansigts creme er ikke mindre end vidunderlig den er guld værd for min hud -veksler ml den og Redap som jeg tidligere har skrevet om -Jeg kan virkelig se min hud har elsket alle dine gode råd -den har fået glød og fylde ,så TUSINDE tak for alle gode råd og din dejlige kloge bog og skøn læsning på din blog. Mange hilsener Kirsten

  19/02/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Kirsten, 1000 tak for dine ord. Faktisk får du allerede en god portion niacinamid på huden via Ansigtscremen. Men du kan sagtens supplere med et niacinamid-serum også i dagtimerne. Evt. bare blande lidt af det fra The Ordinary i dit gode serum fra Oskia. Men du virker nu godt ualmindelig godt dækket ind.

   22/02/2021
 • Maja

  Så lige to do videoerne fra Nuface strøm. Der siger de, at de ikke anbefaler andre gel end deres egen, da deres får strømmen til at arbejde endnu længere nede i huden/ vævet. Men i tidligere tråde er der da blevet skrevet at man kunne bruge mist eller aloe vera gel, så er der noget om snakken om at producenternes gel er udformet til at opnå endnu dybere strøm eller …?

  17/02/2021
 • Maja

  Jeg har lige et spg godt nok uden for nummer, men hvilken en af tryllecremerne vil du anbefale, den fra Shiseido eller Orgins, hvis man har lys hudtone med gullig undertone.

  17/02/2021
 • Maja

  Nu har jeg set det billede der var i artiklen vedr gennemsigtig hud, men billedet gjorde mig ikke klogere, da det for mig bare ligner at huden skinner meget.
  Tilmed står der ” transparent” hud, så kommer jeg tænke på det koreanske fænomen ” glass skin” som jo netop er så eftertragtet i Korea, da det ligner porcelæn. Så hvad er forskellen på gennemsigtig hud og glass skin ( håber du ved hvad jeg taler om, når jeg skriver glass skin )

  17/02/2021
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 for alle interessante erfaringer og vidensdeling i tråden her. Jeg elsker at læse om hudplejeerfaringerne. Jeg har forsøgt at komme hele vejen rundt i forhold til at besvare på spørgsmål. Råb højt, hvis der er noget, jeg ikke har svaret på. KH Anette

  16/02/2021
 • Gry Astrid Larsen

  @Christina

  Tro mig, man sagtens kan overkomme tør hud ift. voksen akne og ar. Det kan blive en rigtig sur kamp på sigt.

  Du skal bare sørge for ekstra meget fugt og især salver, der forsegler vandet i huden, så som: Vaseline og Pantothenol – go’ vind 😉

  16/02/2021
 • Gry Astrid Larsen

  @Anna

  PHA toner: The Inkey List!
  God sammensætning + budgetvenlig .
  (Fås bl.a. i Sephora, Cult Beauty mf.)

  16/02/2021
  • Anna

   Tak!

   16/02/2021
 • Christina

  Side note til mit spørgsmål – jeg bruger selvfølgelig spf 50 om dagen 🙂

  16/02/2021
 • Gry Astrid Larsen

  *Anledning

  16/02/2021
 • Gry Astrid Larsen

  @Christina

  Jeg håber det er ok, at jeg kommenterer dit opslag 🙂

  Læger der siger, at akne går i sig selv, er bare ikke ok. Det gør det næsten aldrig.

  Dét lægemiddel, som vist er er mest effektivt samt anbefalet hedder: Benzoylperoxid.
  (Behandler milde til moderate udbrud af akne, der virker ved at dræbe de bakterier der forårsager akne: Cutibacterium.
  Det har en udrørende effekt, men dét er der heldigvis hjælpemidler til i form af ekstra fugtforsegling + salver ect.)

  Det er mig en gåde, når lægen – ikke sender patienterne direkte videre til en hudlæge. Især, hvis det har stået på længe.
  Og når (voksen) akne sidder på huden for længe, vil det også give større elledning til ar – på sigt.

  Jeg håber, at du får får en henvisning asap. Hudlægerne har dog lange ventetider, men det er klart det værd.

  Go’ dag.

  Vh.
  Gry 🙂

  16/02/2021
  • Christina

   Tak for input – er godt stødt på benzoylperoxid, det eneste der har afholdt mig er den udtørrende effekt da min hud i forvejen er til den tørre side. Men jeg skal måske give det en chance alligevel.
   God dag til dig også 🙂

   16/02/2021
 • Christina

  Kære Anette,

  Jeg døjer med voksen akne på området omkring hagen, der nok efter min læges mening skyldes hormoner – og altså noget der bare må gå i sig selv. Jeg fylder 30 lige om lidt, og kan snart ikke længere holde ud at min hud ligner en teenagers.

  Jeg eksfolierer med vaskeklud om morgenen, bruger en toner med glycol syre fra Pixi, så mist med niacinamid efterfulgt af fugt serum og creme med centella asiatica (som skulle være anti bakteriel)
  Aften rens med mild mousse fra matas striber, a vitamin serum og samme creme som om morgenen.

  Peeler 2 gange om ugen med the ordinary’s AHA/BHA

  Er der noget jeg har overset? Eller andre tip du kan smide i min retning?

  16/02/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Christina, herligt du stiller dit spørgsmål her, for som jeg skrev, da du henvendte dig via mail, så er det her et vigtigt spørgsmål. Hudlægerne vil blive bombarderet, hvis ikke lægerne agerer en slags gatekeeper, og heldigvis er der også flere der går fra lægen med en brugbar behandling, faktisk også en med A-vitamin. Virker det ikke, så er det afgørende at være mere insisterende i forhold til at komme til en hudlæge, og helt på vagt skal man være overfor alle, der siger “at det nok går over med tiden”. Akne er en hudsygdom, der kan behandles. Og den er til stor psykisk gene for mange. I dit tilfælde vil jeg gøre to ting: sikre at din eksfoliering primært bliver med salicylsyre (den er god den fra Paula’s Choice, 2%) efterfulgt af A-vit OG så vil jeg få set en hudlæge. Lad mig vide, hvordan det forløber sig. Alt det bedste herfra.

   16/02/2021
   • Christina

    Jeg har en tid hos min læge i næste uge og går ikke derfra uden en henvisning, og salicylsyre til eksfoliering er bestilt. Tusind tak for råd, det er værdsat.

    17/02/2021
 • Anette Kristine Poulsen

  Mange for alle gode erfaringer i tråden her. Jeg er tilbage på bloggen onsdag morgen. KH Anette

  16/02/2021
 • Hilde

  For umiddelbar glød er glycolsyre min store favoritt. Mask 15 fra Dermaceutic er super! Jeg har en litt fet hudtype.

  15/02/2021
 • Lykke Tørnæs

  “overeksfoliering kan hurtigt gøre huden tør, rød, irriteret og nærmest gennemsigtig at se på”. Jeg tænkte på om du kunne give nogle billedeksempler? For jeg ved hvordan tør, rød, irriteret hud grundet overeksfoliering ser ud, meeen hvordan en overeksfolieret hud der næsten ser gennemsigtig ud, ser ud? har jeg svært ved at se for mig. Du har helt sikkert et indre billede som du kan se for dig når du beskriver det, men jeg er totalt blank. Udover det har jeg maaaange års erfaring med hele eksfolierings skalaen fra skrubbekorn til vaskeklud og fra frugtsyre til salicylsyre til mælkesyre og selvfølgelig fra hjemmespa til professionelle brikse og hjem igen. Jeg er nemlig en ulykkelig skæbne der fik uren hud allerede fra 7 års alderen og stadig nu som 34 årig ( er blevet lidt bedre, men har hudorme og bumser dagligt og porer så dybe som skovsøer). Er ved at finde hvad jeg tror virker bedst for lige præcis min hud. Men mine erfaringer er jeg lige i dag for træt til at gennemgå. Det er en anden laaaang historie

  15/02/2021
  • Hilde

   Så utrolig leit å lese om. Jeg fikk ikke akne før jeg var 25, og synes DET var plagsomt nok. Isotretinoin/roaccutan må være din vei ut av dette.

   15/02/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Lykke, jeg skal sende dem din vej, når jeg støder på nogle, som tillader deling. Her ser du hovedlinjerne:
   http://gdngrl.blogspot.com/2013/02/too-much-of-good-thing-dangers-and.html
   Jeg håber, du finder ro med din hud. Det lyder hæsblæsende, hvad du har været igennem.

   16/02/2021
  • Maja

   Det var lige præcis det spørgsmål jeg også tænkte på vedr hvordan en overeksfolieret gennemsigtig hud ser ud !.

   Når du skriver overeksdoliering, skal det da forståes som, at man ikke må anvende BHa ( paulas 2%) hver dag ?. Det gør jeg nemlig for netop at få døråbnereffekten, og jeg synes min hud er blevet rigtig pæn, men bliver da os sådan helt ” nervøs” når du skriver overeksfolieret gennemsigtig hud …

   17/02/2021
 • M. Emilie

  Jeg har prøvet at peele med nogle af de produkter, der løbende har været anbefalet herinde og må sige jeg efterhånden er hunderæd for alt med syrer. Jeg synes bare min hud er blevet dårligere og det har trigget pigmentpletter. Har aldrig overdrevet. Startede med ganske få pletter og nu bliver det bare værre. Har også ganske kort tid anvendt needling meget lille str. Ikke sammen med syrer. Det hele mhp en lille pigmentplet på kinden. Men nu er alting seriøst bare mere slemt. Der vrimler med pigment allesteder. Har brugt spf de sidste mange mange år året rundt. Så nu overvejer jeg Cyspera, fugt, antioxidanter og spf og så eller totalt RO.

  15/02/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ M. Emilie, spændende med Cyspera. Jeg glæder mig SÅDAN til at dele et forløb vi har kørt på Børsen, hvor bl.a. Cyspera med stor stor succes har indgået.Tak fordi du deler din erfaring.

   16/02/2021
 • Gry Astrid Larsen

  Jeg bruger kun syre 1-2x ugentligt pt., hvor jeg veksler mellem:
  The Ordinary AHA 7% & Paulas Choice AHA 8% (leave on)
  Jeg har også PC BHA 2%, men er mest til glykolsyre, og synes hendes BHA har en fedtet konsistens.
  Min hud er normal til tør, men også lidt rødmeramt/sensitiv.

  Har lige læst om det nyere cult brand : Versed.
  De har lige lanceret en fusion-toner med: Glycolic, Latic, Azelaic og Kojic acid – og der er også tilsat C-Vitamin.

  Den lyder ret lovende, og koster kun 21€.

  15/02/2021
 • Cille

  Jeg bruger The Ordinarys peeling solution (AHA 30% – BHA 2%) to gange om ugen (ca….. – nogle perioder glemmer jeg det). Derudover skrubber jeg hver aften (stort set) med et mildt skrubbe produkt. Jeg synes at dette gør en stor forskel for min hud (nok også sammenholdt med efg-essence og A-vitamin), da man virkelig kan se forskel på gløden i de perioder jeg er “hud-flittig”. Om morgenen bruger jeg en vaskeklud efter mild rens. Min hud har altid været halvtør og er nu +40. Jeg er blevet glad for en “dag”-creme fra Cerave, som rent faktisk er deres pm-version (facial moisturising lotion -normal to dry skin), men am-versionen har spf i, og det vil jeg hellere selv styre med høj faktor i en selvstændig creme. Cerave-cremen er ret pris-venlig (128kr) og den er overraskende god til at holde min lidt tørre hud fugtet igennem dagen (bruger dog også spf med god fugt i). Jeg synes at jeg på et tidspunkt har set den omtalt herinde, men kan simpelthen ikke finde artiklen nu. Har du en lille holdning til/stiftet bekendtskab med Cerave, Anette? Nåh, men synes bare at cremen er et godt alternativ til en dagcreme, da den jo også pga. prisen giver luft i hudbudgettet til bl.a. egf mv.

  15/02/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Cille, herligt at læse om din erfaring. Stor tak. Jeg er vild med fornemmelsen på huden af Ceraves dagcreme med SPF, så jeg forstår dig godt. Jeg har dog droppet at bruge den fordi de bruger et af de mindre heldige SPF-filte. Får du mærket hjem online fra USA eller?

   16/02/2021
 • Jeanette K

  Jeg har en tidligere akne historik,  blev færdig m Isotretinoin beh i efteråret.  Jeg er meget glad for at være sluppet af med akne efter mange år. Det var dine ord Anette, på blog og bog, der gav mig indsigt og argumenter over for min læge så jeg fik en henvisn til hudlæge. Sender dig tit en stor tak i mine tanker.
   Min hud er blevet pænere, men måske lidt sart. Jeg startede i nov med din A- vitamin creme Anette ( har tidligere bla brugt superboosteren).  Jeg er meget glad for din!! Er der en lille akneting på vej er det væk næste morgen- det er så stor er glæde!
  Jeg synes at det er svært at finde balancen med hvor tit og hvilken syre. Vil gerne have den bedste døråbner før A-vitamin og også meget gerne have mine pigmentpletter væk. Jeg har siden nov prøvet  m Paulas Choise BHA (fra en tidligere boks) ca. 2 gange om ugen. Jeg har store porer på næsen. Det er lige som om, at bruger jeg det mere, er der en tendens til flere urenheder og et enkelt sted rødme.  Det har endnu ikke hjulpet på pigmentpletterne.  Kan jeg gøre det bedre, optimere el supplere m anden syre?
  Mønstereleven her bruger fugt, niacinamid, c vitamin og SPF i dagtimerne

  15/02/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Jeaanette K, sikke en mønsterelevn! Tak for dine ord og for at dele din erfaring. Det er lidt forskelligt hvilken salicylsyretoner, man har det bedst med. Du kan overveje at prøve den fra Danish Skincare, som også er rigtig fin. I forhold til pigmentpletter, så kan det være at du skal overveje IPL? Book tid hos Else Marie Lissau, hvis du bor tæt på Vejle eller Aarhus.

   16/02/2021
 • Mai

  Tak for overvejelserne. Jeg kunne godt tænke mig at starte op med frugtsyre som en ugentlig ting, for at ikke starte for vildt ud. Min hud er 30 år, kombineret og med lidt (for) store porer ved næse og hage. Kan I anbefale en maske?

  15/02/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Mai, start ud med en BHA-toner et par gange om ugen. Den fra Paula’s Choice eller Danish Skincare.

   16/02/2021
 • Jette B

  Jeg er meget glad for Evolve liquid radiance glycolic toner, jeg bruger den hver anden aften. Jeg stiftede bekendtskab med den i en af dine boxe, den holder jeg ved.
  T-zone peeling fra Pudderdåserne bruger jeg, når det er nødvendigt, og den virker.

  15/02/2021
 • Maria

  Jeg har brugt BHA to gange dagligt i årevis (Cliniques milde toner) uden problemer – så blev jeg 40, min hud blev tør og dehydreret, og nu vil den ikke rigtigt noget af det, jeg prøver. Har købt The Ordinary Mandelic acid og bør måske prøve at bruge den mere regelmæssigt, men kæmper mest med at få huden i balance ift fugt og balance, og der kan jeg ikke rigtigt få syrepeeling ind i rutinen..

  15/02/2021
 • Anna

  Har du et godt bud på et produkt kun med PHA?

  15/02/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Anna, det kan du tro. Karmameju har en virkelig god PHA-maske.

   16/02/2021
 • Rikke

  Jeg har været ret glad for ecookings peel maske, men jeg er ikke så god til at få den husket! Men synes klart den bringer mere glød. Derudover var min hud blevet lidt udfordret af lidt urenheder, tydeligere linjer og bare træt at se på, så jeg prøvede at tilføje RENs orange toner. Den er god, men min ellers ok sarte hud kan ikke tåle den to gange om dagen! Så det er om aftenen kun, og så lige leve med at det nipper lidt når jeg kommer mit niacinamid serum på, haha.
  Jeg tror dog mit næste bud på en syre i min hudpleje må blive noget med salicylsyre. Jeg har nogle lidt genstridige små hudorme på næsen, som jeg godt vil af med! Er den fra danish skincare at skyde med kanoner efter fluer, når det kun er 15 prikker på næsen der er dybt irriterende?

  15/02/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Rikke, du er jo en pro! Gode erfaringer, du har gjort dig. Tak for at dele dem herinde. I forhold til salicylsyre, så er den fra Danish Skincare (den røde flaske) perfekt.

   15/02/2021
   • Rikke

    Haha, tak! Jeg har godt nok også fulgt med længe Jeg må prøve den fra danish skincare næste gang jeg mangler toner så

    18/02/2021

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.