Forskningen bag gratis søvntip

For nylig mødte jeg en læge i arbejdsmæssig sammenhæng. Uopfordret – fordi snakken faldt på søvn – proklamerede hun, at hun kunne få mig til at sove bedre. Muligvis husker du mine søvnspektakler og måde at sove i etaper på.

Der er nu taget en masse prøver, ligesom jeg har svaret på 50 spørgsmål. Hele forløbet vil jeg kortlægge i detaljer, hvis det vel at mærke virker, for søvninteressen er stor. En lille spørgerunde herinde afslørede, at hele 58 procent af Beautyspacelæserne døjer med søvn.

I skrivende stund venter jeg stadig – og med stor, ikke just søvnfremmende – utålmodighed på noget, jeg skal indtage.

Men det skal nævnes, at jeg fik et tip, som er så latterligt enkelt, at alle på et eller andet tidspunkt har prøvet det: At gå i seng med sokker på. Det at opvarme sine fødder før sengetid er et trick, der både kan få en til at sove hurtigere og længere. Endda med videnskabeligt belæg – se bl.a. studiet her.

Konkret sker der det, at opvarmede fødder fører til en bedre blodcirkulation, og det har en betydning. Når fødderne er kolde, trækker blodkarrene sig sammen og begrænser blodgennemstrømningen, men er de det modsatte, så sikrer udvidede blodkar at cirkulationen positivt påvirker hele systemet – inkl. evnen til at slappe af og falde hurtigere i søvn.

Teorien er samtidig, at varme fødder signalerer til kroppen, at det er uden fare at begynde at sove. Ikke fordi vi er bange, men urinstinkter er åbenbart ikke sådan at kimse ad.

Selv er jeg blevet en smule besat af ikke at lade vinterstøvlerne gøre indtryk på fødderne. Jeg foretog en vild investering før jul i et fodbad, der gør mig glad bare at se på. Og god-nat-opskriften er enkel: Fødder der masseres med blødgørende og brugt kaffegrums, så et relativt kort, men behageligt varmt fodbad efterfulgt af en effektiv apotekerfodcreme (der til gengæld koster økonomiske 50 kr.) og til sidst varme sokker, hvor det fungerer bedst med uld eller bomuld.

Som nævnt er jeg i et forløb, men noget har de varmere fødder gjort. Jeg har oplevet et par gange nu at kunne sove til klokken syv fremfor til halvseks-sekstiden, så jeg slipper ikke den nye fodvarme.

MANGEL PÅ SØVN KAN GIVE TØR HUD: Det skorter ikke på eksempler på det bøvl, søvnmangel kan give. Hudmæssigt er der en overraskende faktor som professor og hudlæge Peter Bjerring gør opmærksom på her.

MERE SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du her.

FOTO ANNE KRING

11/02/2024
4 apoteker-favoritter tæller et TikTok fænomen
Fire produkter, jeg tager med hjem fra apoteket
15/02/2024
Min ufravigelige rutine før Go’ Morgen Danmark
Aften- og morgen-rutinen og den ene ting, jeg aldrig gør

Kommentarer

 • Rikke Jensen

  Puha – det lyder rigtigt lækkert med fodbad og varme sokker, men jeg får sved på panden bare ved tanken.

  Jeg er slut 40’erne og har de sidste ca 20 år sovet i koldt soveværelse, med fødderne ude under dynen, for det bliver kogende varmt på mine lægge /underben 🙁 Dertil kommer restless legs og nerveforstyrrelser fra lænden, så jeg skulle måske bare tage koldt fodbad i stedet for.

  /Rikke

  27/02/2024
 • Ritta thorup

  Tak – har fundet det smukke fodbad – har investeret i det og det til hænderne og det står smukt fremme i mit badeværelse!

  ?til i dag: fugt, så fedt – det mest vandede først – hvornår kommer der så oliedråber? og jeg har søgt i skønhedsbogen (din, selvfølgelig) kan ikke finde det……

  god weekend, Ritta

  24/02/2024
 • Christina

  Har egentlig tit tænkt det er rart at sove med strømper men ikke gjort det så meget, efter jeg læste her – så kan jeg bare konstaterer: kæmpe effekt! Falder rent faktisk meget hurtigere i søvn og får hurtigere varmen i hele kroppen, så dejligt.
  Rigtig god weekend ❤️

  16/02/2024
 • Kis

  Utroligt men det med fodbad inden sengetid har den virkning er nyt for mig – det skal helt sikkert prøves. Hvad jeg derimod altid har vidst er at være kold er stressende og jeg kan slet ikke slappe af eller falde i søvn. Jeg er i den grad også udfordret på en regelmæssig god nattesøvn – vågner midt op om natten og føler frygt og kan være ked af det. Jeg ser meget frem til at følge dine erfaringer på området. Bedste hilsner fra Kis

  15/02/2024
 • Anette Kristine

  WOW og 1000 tak. Altså jeg knuselsker den her sparring. Se lige en guldgrube af tips, hep og deling af erfaringer. Det med de varme fødder er der jo ingen (som jeg skrev), der ikke har prøvet, men det er fint med den undersøgende bekræftelse. Som svar på det med fodbadet, så er det fra nedenstående (men alt fungerer jo, også en gammel opvaskebalje – det her gemmer jeg bare ikke væk):

  https://dk.ayu.eu/products/accessories

  Kærlige hilsen Anette

  15/02/2024
 • Lis T

  Har ligesom msnge andre sovet med sokker i mange år, selv om sommeren hvor jeg ikke har så meget andet på 🤪
  Kan slet ikke sove med bare kolde tæer, men måske man skal begynde med fodbad også 😊

  14/02/2024
 • Christina

  Det fodbad er også virkelig pænt 😁 men hvor står det når det ikke er i brug ? Og kommer du noget i vandet.

  14/02/2024
  • Ritta thorup

   enig med fodbadet, man kan også få det til hænderne – desværre kan jeg ikke huske hvor det var, man kunne købe det…kan du eller andre?
   -og åh ja, Happy Valentines dag!
   Ritta

   14/02/2024
 • Christina

  Sjov og interessant læsning.
  Jeg sover næsten altid med lette uldstrømper og indimellem tager jeg også et fodbad inden sengetid.
  Helt ubevist viden, for jeg kan simpelthen ikke slappe af i kroppen hvis jeg fryser om mine fødder når jeg skal sove.

  14/02/2024
 • Sanne

  Åh, jeg har også brugt hyggesokker i mange år, kan slet ikke falde i søvn uden. Begynder jeg at mærke mine kolde tæer, kan jeg ikke koncentrere mig om andet. Rigtig go’ dag, smukke.

  14/02/2024
 • Jette B

  Meget interessant læsning. Jeg har ikke søvnproblemer, heldigvis. Jeg er 70 år og sover godt. Jeg har en kugledyne over min alm. dyne, det giver en fornemmelse af af et kram, ro og tryghed.

  14/02/2024
 • Fru Striib

  Sover også med uldsokker på, og når jeg husker det – et par dråber lavendelolie på hovedpudebetrækket. Endelig ikke mere. Kommer det på de øverste snipper/hjørner så det ikke kommer i berøring med huden.

  14/02/2024
 • Tina

  Tak fordi du fokuserer på noget så vigtigt som søvn.

  Jeg har sovet med sokker på i mange år, det virker. Nogle gange tager jeg også et varmt bad inden sengetid, og cremer mig ind 🙂

  Prøv også at nørde lidt i magnesium før sengetid, det har også forbedret vores søvn herhjemme. Vores løber søn bruger en proff pulver version, jeg tager det blot som tablet. Du kunne med lethed få det som epsom salt til dit fodbad 🙂 Magnesium absorberes lige så godt fra huden som fra tarmen.

  Sov godt derude 🙂

  14/02/2024
 • Marianne M

  Hvilken fodbadsapperat har du?

  14/02/2024
 • Merete Friis

  Dejligt, at der er evidens for det med sokkerne. Det hjælper nemlig også for mig. Noget andet, der hjælper er et lidt tungere tæppe ovenpå dynen, det giver en roligere søvn, har jeg erfaret

  14/02/2024
 • Eva

  Uh jeg elsker også mine uldsokker og varmedunk når jeg skal sove🤩

  Efter jeg stoppede med at drikke alkohol er min søvn forbedret i sådan et omfang, at jeg sover igennem HVER nat. Det er nærmest lidt mirakuløst. Jeg er skiftet til alkoholfri alternativer. Savner intet.
  Videnskaben fortælle hvad alkohol gør ved vores søvn men jeg var personlig ikke klar over, at nogen reagerer også ved de anbefalede ugentlige antal genstande. Intet er vigtigere end min søvn heller ikke alkohol.
  Mit tip er hermed givet videre.😊

  14/02/2024
 • Birgitte B

  Efter jeg kom i overgangsalderen har jeg fået iskolde fødder og fik fra @fuhrmannshedetur også anbefalet at sove med varme sokker. Det hjælper helt enormt. Før kunne jeg slet ikke falde i søvn pga. de kolde fødder. Nu går indsovning meget bedre. Kh. Birgitte

  14/02/2024
 • Elisabet

  Jeg sover fantastisk hver nat💚 Meditere dagligt og sover med disse sokker på:
  https://www.denintelligentekrop.dk/my-happy-feet-sokker

  14/02/2024
 • Anette W

  Jeg har altid bløde, lune hyggesokker på i seng i den kolde tid og jeg falder i søvn uden problemer. Sjovt at det ligefrem anbefales af forskere, men det virker jo

  14/02/2024
 • Charlotte Sørensen

  Vidste det faktisk godt… har brugt tricket i mange år efterhånden. Dejligt hvis det kan hjælpe en masse 🙏

  Kh Charlotte

  14/02/2024
 • Susi

  Sjovt at det ligefrem er bevist. Jeg har nemlig opdaget at hvis jeg sover med sokker på, skal jeg ikke så tit op og tisse om natten. 🙂

  13/02/2024

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.