Hudlægen om koffein og hårvækst

Lyt til dagens artikel her:

 

Her kommer anden del af Børsen-artiklen ”Tilbage til rødderne,” hvor hudlægen kommer på banen. Det er især spændende, hvordan koffein både gør godt for huden (som antioxidant), i saliggørende gør-det-selv skrubbecremer til kroppen – og nu også i håret:

Hos hudlæge Johan Milling Holk Poulsen er hårtab ikke længere noget, der forbindes med vigende hårgrænse og blanke måner – hos mænd. Han erfarer, at hovedparten af de af hans patienter, som kæmper med hårtab, er kvinder. ”Dels er der en større identitetstilknytning til håret, dels går de gennem flere livsbegivenheder som for eksempel graviditet og overgangsalder, der gør dem opmærksomme på en ændret hårsituation,” siger han.

Hos mænd er der som regel tale om det, der hedder et androgent hårtab, som ofte er arveligt, og hvor de mandlige kønshormoner angriber og nedbryder hårsækken.

”En behandlingsmulighed er anti-androgentabletter, som kan være forbundet med den sjældne bivirkning, at man kan miste sexlysten, så jeg anbefaler altid først apotekets bekostelige, men ret effektive Regaine-behandling sammen med biotin-kosttilskud.”

Regaine indeholder det aktive stof minoxidil, som stimulerer hårsækkene til at vokse. ”Det udvider blodkarrene i hårbunden, som så igen øger blodgennemstrømningen og forsyningen af de næringsstoffer, vi gerne vil have ned i hårsækkene,” siger hudlægen og peger samtidig også på koffeinholdige shampooer. ”Også koffein udvider blodkarrene, som igen forbedrer transporten af næringsstoffer.”

Ét råd ligger Johan Milling Holk Poulsen på sinde. ”For mange er stress en betydelig skurk, så jeg siger altid til mine patienter, at den skal de se at komme af med velvidende, at det selvfølgelig ikke er bare lige.”

I samme boldgade er tilstrækkeligt med søvn. I en undersøgelse i tidsskriftet Dermatology Practical & Conceptual konkluderer forskerne, at hårets vækstcyklus er tæt forbundet med kroppens søvncyklus, mens et andet studie udgivet i tidsskriftet CELL peger på, at væksthormonerne, der frigives under søvn, kan fremme hårvækst.

4 ANBEFALINGER

 • VÆKSTEKSTRAKT fra Hårklinikken indeholder bl.a. fedtsyrer og antioxidanter, der modvirker det hormonelle angreb på hårsækkene. Jeg har selv god erfaring med det fra et tidligere forløb – også selvom det ærligt talt er lidt besværligt det med at skulle have noget fordelt på hårbunden. Men ikke uoverkommeligt jo.
 • KOFFEIN-SHAMPOO. Det er relativt kortvarigt, at hårbunden er i kontakt med en shampoo. Tjek derfor at vaskeaktive stoffer altid er ledsaget af noget fugtmættende – som her fra Scandinavian Biolabs, hvor glycerin optræder sammen med hårsækstimulerende koffein og beroligende B3-vitamin.
 • BIOTIN-TILSKUD. Hår kan også mangle i øjenbrynene, hvor Jemopharm står bag et mindre studie, der viser, at biotin-kosttilskud kan hjælpe på øjenvippe- og brynvækst. Flere internationale undersøgelser peger da også på en bred vifte af B-vitaminer, bl.a. biotin – som et bidrag, ikke et mirakuløst quickfix. Her fra Smuuk Skin sammen med zink, kobber og aminosyrer.
 • Det kan være lettere at huske hårbundsmassagen hvis man har lidt hjælp – som den virkelig behagelige massage-børste fra Karmameju, der kan bruges i tørt som vådt hår.

VIDENSKABELIG OPBAKNING i forhold til hår og koffeinholdige produkter finder du her og her. Den er sparsom, men dog tilstede.

@beautyspace på INSTAGRAM

BEDRE HUD MERE ÅRENE finder du billigst her, og på tube her.

Illustration Charlotte Karor

31/05/2023
To-cifret Beautyspace-boks plaster
Plaster plus det solfaktor-fif, ingen hud vil undvære
05/06/2023
Fnulrer din solfaktor, så er der en løsning
Fnulrer din SPF, så tjek de her 4 ting 

Kommentarer

 • Christina kragh

  Avanti ikke Avene sorry 🙈

  02/06/2023
 • Christina kragh

  Jeg sover ik … det ved du ( hudsygdom) og nu overgangsalderen Tak skæbne, jeg er heldigvis fri for hedeture og humørsvingninger Men jeg har mistet så meget hår at jeg til sidst valgte al lade mig klippe korthåret,mine øjenbryn og øjenvipper er også blevet sparsomme fordi mine øjne og øjnomgivelser klør som bar fanden ! Jeg er stor fan af aveda avanti serie til hårtab el dem som ønsker mere hår, det virker altså … jeg brugte det også da jeg i sin tid gik fra kort hår til langt hår,tror faktisk det var dig der i første omgang præsenterede mig for Aveda’s Avene serie.
  Og det virker 🤗

  02/06/2023
 • YB

  Regaine til kvinder…nævnte Johan Milling Holck Poulsen noget om det?
  Er det noget, der stadig bruges – og virker det?

  02/06/2023
 • Inge

  Jeg vil lige indskyde, ikke fordi jeg er læge el på anden måde bedrevidende, men fordi jeg har lært det. Biotin er et af b-vitaminerne og det jeg har lært er, at når man har brug for et bestemt slags b-vitamin så skal man spise det sammen med alle b-vitaminerne. Altså hvis man har brug for biotin så skal man spise det sammen med et b-vitamin komplex hvor alle b-vitaminer er indeholdt. Fordi de komplementerer hinanden.
  Måske er det derfor nogen ikke mærker virkningen af biotin ?

  02/06/2023
 • Sanne L

  Er så nysgerrig på brynserum og erfaring. Lidt et bekosteligt område at lave fejlkøb på – og mange knap så virksomme brands på markedet 😊 Biotin er ikke nok for mit vedkommende desværre.

  02/06/2023
 • Anna Charlotte Møsting Krag

  Godmorgen Anette☀️

  Det, som Rikke spørger om, er jeg da også nysgerrig på, da jeg også har mange krøller og kløende hovedbund.
  God weekend
  Hilsen/Anna

  02/06/2023
  • Rikke

   Hej Anna, har du prøvet at skifte over til Curly girl? Det hjalp virkelig meget på min kløe, og det er virkelig ikke for at lyde sådan frelst eller noget! Det er bare en anbefaling 😀

   02/06/2023
 • Rikke

  Hører jeg også lidt indirekte at hvis man nu ikke vil bruge shampoo (pga Curly-girl overbevisninger), så kan man lave en lille hårbundsscrub ligesom til kroppen? Eller måske bare skylle håret i kaffe?

  01/06/2023

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.