Makkerparret alle med udbrud bør ha’

Har du læst med længe på Beautyspace, så ved du, at min datter Emma for år tilbage var på aknemedicinen Isotretinoin. Der skulle to kure til, hvorefter hun har holdt udbrud væk med en bestemt produktkombination og en ultrastram rutine.

Der skal i hendes tilfælde bemærkelsesværdig lidt til at vælte hud-balancen. Hvis hun for eksempel glemmer at fjerne makeup og rense hud et par aftner i træk, så begynder kinderne at boble i det små.

”Jeg er løbet tør for det serum, der virker,” kan hun sige – eller der kommer en efterlysning i bestemt ental: ”jeg har glemt rensen derhjemme,” (hvis hun er på weekend).

Hvad der for alvor fik styr på Emmas hud – for det var i hendes tilfælde ikke bare en hurtig løsning ovenpå aknemedicinen – var et besøg hos en dygtig hands on kosmetiker.  Forældre, uanset hvad de arbejder med, ved som bekendt sjældent bedst.

Hendes rutine er:

 • Morgen: vaskeklud, AC Recovery Serum fra pHformula, solfaktor (varierende mærker)
 • Aften: E.X.F.O. Cleanse fra pHformula, Ansigtscremen fra Seriøst bedre hud (surprise)

AC Recovery er ikke et mirakel, for det er som bekendt ingen hudplejeprodukter. Men serummet er et eksempel på håndværksmæssig overlegenhed, hvor kokken ved præcis, hvor meget azelainsyre, salicylsyre, mandelsyre, zink, niacinamid og glycerin, der både pleaser barrieren og samtidig leverer en fugtmættende og let peelende virkning.

Det er ikke ingredienser, der er specielt svære at finde andre steder. Også markant billigere. Men kombinationen er skruet sammen på en måde, så du – hvis du har udbrud eller en let opfarende hud – højst sandsynligt vil blive hjulpet. Der er også silikone i – men effekten overtrumfer den detalje. Det samme med tea tree olie, som deler vandene.

A-vitamin er et sikkerhedsnet mod udbrud og muligvis det tætteste du kommer på at oppebære balance. Læs mere her om mit bud.

E.X.F.O. Cleanse blev årets klassiker i Børsen Weekend. Her er mine ord fra avisen: Barrierebeskyttende rens er på alles læber, og det er der en grund til. Vi vil nemlig gerne have makeup og solfiltre af, men uden samtidig at blive strippet for vores egne fedtstoffer – og det er, hvad den her mælkede gel-rens klarer. Følelsen på huden er elastisk grænsende til serumagtig, så man får lyst til at beholde den på. Men det går ikke. Den skal af igen.

GODT AT VIDE: Uendelig mange er godt hjulpet mod udbrud af veldokumenteret antiinflammatorisk salicylsyre – blandt de bedste hører budene fra Woods Copenhagen og Paula’s Choice. Hold øje med dog, om din hud tåler salicylsyre dagligt. For nogle er det et must, for andre bliver det for udtørrende i en daglig rutine.

HUDREGL NUMMER 1, 2 og 3

 • Step ét er bevidstheden om, at enhver hud har brug for rens, fugt og beskyttelse. Muligvis behøver du ikke at gøre mere.
 • Step to er at sætte dig ind i de (relativt få) indholdsstoffer, der kan påvirke specifikke udfordringer samtidig med, at du griber i egen kind (er du til den tørre, fedtede eller en skøn blandingsside). Der er gode online sites at blive klogere på og måske har du allerede en favoritkilde. Hvis du vil have hjælp til letforståelig indsigt baseret på uvildig videnskabelig dokumentationen, har du mit bud her – for 215 kr (biblioteket er også en mulighed).
 • Step tre kan efterfølgende meget vel – som for min datter – være at få en fagperson til at stille skarpt på netop din hud. Altså en hudlæge, kosmetolog eller kosmetiker. Helt lavpraktisk kan man have brug for at få fjernet tilstopninger – selv får jeg min hudbarriere tjekket et par gange om året.

@beautyspace på INSTAGRAM

FOTO LEA JESSEN

VAREDEKLARATION: De to produkter fra pHformula køber Emma ved den lokale kosmetiker, som i sin tid satte det skarpe lys på hendes hud.

19/11/2023
5 af de bedste beauty stop i København
Fem af de bedste skønhedsstop i København
24/11/2023
Gak eller tak? Seks TikTok fænomener
To af dem kan du seriøst bruge

Kommentarer

 • Bettina

  Kære Anette 🙂
  Lige præcis AC recovery og EXFO rens er de absolutte TOP produkter i min klinik. Jeg har “leget” med andre produkt-serier med nogenlunde samme indhold – men det er simpelthen ikke godt nok. Så kan ikke være mere enig med dig. Og så er det vigtigt at de ungen mennesker ikke skal døje med boblende hud og de efterfølgende ar resten af deres dage – for dét er ikke kønt.

  Til alle jer som efterspørger forhandlere – søg efter forhandlere på https://www.beautyakademiet.dk/stores/ – vi er fordelt over hele landet. Jeg hører selv til på Sjælland i Herlev.

  27/11/2023
 • Cecilie Gave

  Kære Anette,
  Tak for det fine indlæg. Min datter døjer også med acne og hun bruger allerede Ansigtscremen og salisylsyren (den røde) fra Danish Skin Care, men nu overvejer jeg om jeg næste gang skal købe AC Recovery til hende istedet.
  Vi bor nord for København og jeg vil høre dig om du kender til en kosmetiker eller kosmolog i Københavnerområdet – eller bare på Sjælland vi kan besøge? Det er liiiidt langt at køre til Brædstrup. 1000 tak for din hjælp. Kh, Cecilie

  22/11/2023
  • Rikke Jensen

   Det efterlyser jeg også – må som voksen indse, at det med fedtet blandingshud er en videnskab uden lige, og jeg nok skal tages lidt mere ved hånden ud i hvad der er rigtigt for min hud 🙂

   22/11/2023
  • RL

   The skin academy på Østerbro har jeg ret gode erfaringer med – det er PH-formula behandlinger, hvilket jeg personligt synes er gode og effektive.

   Der er også få steder på nettet du kan købe visse af PH-formulas produkter, men ville anbefale lige at få en ansigtsbehandling først da de guider til hvilke produkter der er rigtige for din hud 🙂 og man kan faktisk også booke til at tage de produkter med man allerede bruger så kan de se om man kan forsætte med nogle af dem / kombinere dem med PH-formulas produkter. Kan jo være lidt dyrt at skifte alt ud med det samme og heller ikke sikkert det er nødvendigt. De har også en hudscanner, der kan måle dydben af pigmentpletter, ar, elastin osv.

   Så anbefaling herfra 🙂

   22/11/2023
 • Inge Andresen

  Hej Anette. Mine drenge er også glad for de produkter, men bruger AC recovery under A vitamin cremen (det herhjemme hedder mayonnaisecremen 😉) om aftenen og kun vaskeklud om morgenen. Jeg har svært ved at få dem til at bruge solfaktor og om morgenen går de mere op i at håret sidder. Er det bedre at bruge AC recovery om morgenen?

  Mh. Inge

  22/11/2023
 • Ea Thomsen

  Helt enig med Pernille S. Emma som ambassadør for Ansigtscremen vil være et stort plus. Jeg har forgæves forsøgt at overbevise min udbruds-plagede søn om at bruge Ansigtscremen, desværre uden held.

  22/11/2023
 • Camilla

  Kære Anette
  Tak for fint indlæg.
  Hvilken kosmetiker går du/Emma hos?

  21/11/2023
 • Pernille S

  Kære Anette. Sidder og får tanken, at en pige som Emma burde være ambassadør for bedre hud. Tror ikke alle piger og drenge er så heldige at have en voksen som dig, Anette, til at rådgive den unge, hvad enten det er viden om konkret pleje af teenagerens problemhud og/eller få dem til hudlægen. Du henviser til bogen Bedre hud med årene, hvilket er super, når mor eller far har den. Unge, tror jeg, skal indfanges på de sociale medier af unge. Dermed ikke sagt, at bogen ikke kan læses af unge, men jeg tror titlen taler mere til den voksne. De unge vil ikke have bedre hud med årene. De vil have bedre hud NU. Det er nu de er unge. Voksne bliver de forhåbentlig mange år fremover 😉
  Det var blot en tanke jeg fik, og det skal så siges, at jeg ikke har teenagere i huset, så det kan være jeg er helt galt afmarcheret!
  Og så er det dejlig læsning at Emmas hud er blevet fin. Hurra for dig! Kh Pernille S

  21/11/2023

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.