Muligvis den eneste SPF-guide, du har brug for

Lyt til dagens tekst her

 

Det er ikke ment så smart i en fart, som det lyder. Jeg vil bare vanvittig gerne give dig de indledende og ikke mindst helt grundlæggende redskaber til selv at vurdere ethvert solfaktorprodukt, du måtte stå overfor – og jo, der kommer også konkrete anbefalinger, men langt fra en udtømmende liste.

KORT, GODT & VIGTIGST:

 • Creme lander på 3. pladsen: Solfaktorcreme er ikke den vigtigste beskyttelse. Det er tøj og skygge.
 • Flydende sikkerhedssele: Antioxidanter og solfaktor er verdens bedste venner. De har hinandens ryg. Insistér på en undertrøje af flydende antioxidanter, som i princippet bare kan være en mist af grøn te. Det er særligt i forhold til de organiske filtre – også kaldet de kemiske – at det giver god mening. For når et kemisk solfilter ”arbejder” – altså gør det vigtige beskyttelsesarbejde, du betaler for – så udskilles der samtidig de ustabile iltmolekyler, som netop antioxidanterne neutraliserer. Heldigvis indeholder langt de fleste solbeskyttelsesprodukter i dag antioxidanter.
 • Du skal ku’ li’ den: Ingen bruger SPF, der ikke føles rar. Du skal holde af din solbeskyttelsescreme i en grad, så du glæder dig til at smøre på den på. Her spiller konsistens en afgørende rolle.
 • Faktor vs. mængde: Mængden er vigtigere end beskyttelsestallet. Du er væsentligt bedre beskyttet med den tilstrækkelige mængde af SPF 15 (dvs. en mandelstor portion til ansigtet) end halvdelen af den rigtige mængde af SPF 30. Solmatematikken er nemlig ikke lineær og dermed nådesløs (det vender vi tilbage til på onsdag).
 • For gammelt? SPF fra sidste år kan sagtens bruges (lugt dog til den, da den ikke må lugte fælt), men vær opmærksom på at producenten ikke garanterer, at det præcise faktortal holder, hvis produktet har været åbnet.
 • Skru ned for fedtet: Hvis du får knopper og udbrud af solfaktorcreme, så er det fordi, vores eget hudfedt flyder lettere, jo varmere det bliver. Lad os sige du bruger serum, creme og solfaktor året rundt, så kan det godt være, at du om sommeren trives bedst kun med serum og solfaktor – og altså skippe det ekstra cremelag.

HVAD DER KRÆVER DIN HOLDNING:

 • Med eller uden duft, økologisk eller ikke-øko, dansk-europæisk eller uden for EU.
 • Fysisk eller kemisk filter: Der findes to kategorier af filtre – de fysiske og de såkaldt kemiske. Den ene kategori er ikke bedre end den anden, men du kan have en præference eller holdning til, hvad du helst vil have. Eksempel: Mange kemiske (også kaldt organiske) er langt lettere at smøre ud, dvs. mere kosmetisk håndtérbare. Andet eksempel: Døjer du med øjne, der løber i vand pga. SPF, så oplever mange, at fysiske filtre – titanium dioxid eller zinkoxid – er bedst egnede. Og nej, jeg er ikke nervøs for nano-varianter.
 • Størrelse og pris: Det er paradoksalt, at et af de få hudplejeprodukter, der kræver en vis mængde for at holde sit løfte, kommer i små størrelser. Det mest bemærkelsesværdige var denne her i 10 ml.-mikrostørrelse (læs helt ned).

ANDET?

 • Kom endelig med indspark i kommentarfeltet, hvis du synes, jeg har glemt noget. Eller hvis der er særlige SPF-forhindringer, du bliver ved med at støde på.

PROFESSORENS BEDSTE SPF-TRICK får du dokumenteret her.

HOLD ØJE MED @beautyspace på Instagram, hvor der lige nu er en samling hudkærlige produkter på højkant.

COMING UP: Sådan får du gevinsten fra den seneste nye SPF-viden fra forskerne. Og selvfølgelig: produkt-guiden afhængig af hud og budget

03/05/2023
Få en second opinion, hvis hudscanning lyder for skør
Få en ekstra vurdering, hvis noget lyder for mærkeligt, for vildt til at være...
09/05/2023
Professorens SPF-tip er dokumenteret det bedste
Glem alt om indsmøring hver anden time, men husk regel nr. 1

Kommentarer

 • Christina kragh

  Tak 😁 kender du Less solcreme? Og har du prøvet den?

  30/05/2023
 • Christina kragh

  LESS har lavet en ny solcrem til ansigtet den er vanvittigt dyr over 700 kr for 60 ml ,men jeg er fan .det er simpelthen aldrig lykkedes mig at finde en solcreme til ansigtet jeg kunne li at have i ansigtet.
  Lige nu bruger jeg odacete solcreme til ansigtet og jeg ligner en disco kugle ,og så er den for hvid til mig .
  Rudolph care solcreme til ansigtet er virkelig fin men jeg kan ikke med lugten og derfor får jeg ikke nok på.
  Jeg skal satme også giftes 1/7 haha lige den dag tænker jeg at jeg holder lidt igen med solcreme på kroppen og i stedet børste mig let med en minerale pudder med spf i 😁

  29/05/2023
 • Anni Bække

  Hej Anette
  Jeg har købt din ansigtscreme , men ser der står den skal bruges til natten, kan den bruges morgen! Vil helst kun bruge en slags crem der kan bruges morgen og aften. Jeg har købt originale ginzing spf 40. Men bliver i tvivl om der skal anden crem under. Har brugt den som dagcrem uden anden crem under
  Vh Anni Bække

  19/05/2023
 • Christina J

  Hej Anette
  Hvis uheldet skulle være ude, kan du så evt. komme med et godt bud på en aftersun der bedst tager rødme og ømhed..?

  14/05/2023
 • Anne

  Mangler du en solcreme du elsker? Så vil jeg gerne give min egen favorit videre – Beauty of Joseon relief Sun.Den er som serum at smøre ind og gør at mængden ikke bliver et problem.
  Jeg gik fra at hade solcreme i ansigtet, til at nyde påføring.

  Mit næste problem var genapplikationen – det blev løst med Abib tone-up sunstick, som ikke fjerner makeup og har en lækker gelé vibe. Føles som at bruge en guasha efter noget tid, når den har formet sig efter dit ansigt

  Begge faktor 50, selvfølgelig, og til at komme til for en overskuelig pris 🫶 Jeg må sige jeg er hooked på solcreme pludseligt

  12/05/2023
 • Vibe

  Heliocare: du skriver på insta at den er med fysiske filtre (udelukkende?). Men på tuben står der bredspektret, som vel plejer at betyde med både kemiske og fysiske?

  Jeg leder efter en god spf 50 med udelukkende fysiske filtre- som er til at smøre ud ☺️

  11/05/2023
  • Diana Sommer

   Hej Vibe,
   Bredsprektret betyder at der er lige meget UvA og UvaB beskyttelse det har ikke noget at gøre med om det er kemiske eller fysiske filtre.

   Før i tiden regnede man kun SPF tallet ud fra hvor meget beskyttelse det gav mod UvB strålerne, da det var dem der gav solskoldningerne.
   Så man kunne eks. have en SPF 15 mod UvB og så var der måske kun UvA beskyttelse på SPF 4

   Heldigvis er man blevet klogere med årene 😃

   Idag er der mange solcremer der også giver beskyttelse mod IR “infrarøde stråler” og HEV også kaldet blulight.

   Sol hilsner
   Diana

   14/05/2023
 • Kathrine

  Jeg bruger karmameju’s solcreme til ansigtet, og jeg synes jeg får en hvid hinde af det.. jeg har som regelt mist (evolve), Tina lykkegård fugtserum og nogle gange olie under. Er der noget jeg gør “galt”? Hvordan undgår jeg det? (Jeg er rødhåret, så jeg er bleg nok i forvejen!)

  10/05/2023
 • Lone

  Tak for svar 🙂 Kunne været skønt med et indlæg omkring bodylotions. Der er efterhånden kommet mange med rigtigt godt indhold af A vitamin. Jeg er selv meget glad for den fra Beaute pacifique og CeraveSA – synes virkelig de gør en forskel.
  Bedste hilsner Lone

  10/05/2023
 • Anne

  Hej, jeg har i mange år kæmpet med at få uren hud/røde knopper særlig på ryggen og skuldrene.
  Jeg vasker mig altid efter brug, da jeg har fået at vide, det er vigtigt at vaske det af. Men jeg synes ikke, at det hjælper det store.
  Findes der en solcreme til kroppen, som ikke stopper mine porer til…?
  Mvh Anne

  09/05/2023
 • Martine

  Hej Anette, tak fordi du kaster lidt lys over det med hudfedtet og tendens til udbrud. Jeg har nemlig bemærket, at jeg ofte får udbrud når jeg bruger solcreme! Men samtidig kan jeg godt føle min hus bliver tør i løbet af dagen (bruger om morgen C-vitamin, serum/olie, dagcreme og til sidst La Roche-Posay Anthelios Uvmune Ultra Cream SPF 50+).
  Er der nogle eller en solcreme som er bedre til at forebygge dette end andre?

  Mvh Martine

  09/05/2023
 • Simone

  Hej Annette

  Hvilken solcreme faktor 50 kan man bruge som gravid? Helst en der er til at betale 😅
  Mvh Simone

  09/05/2023
 • Astrid

  Hej Anette

  Kan du give et bud på hvilke antioxidanter der er gode at påføre inden solcreme? Er det i serum form og hvilke produkter f.eks?
  Mvh. Astrid

  09/05/2023
  • Johanne

   Hej Anette.

   Jeg har brugt professorens solfaktor tips siden sidste sommer, hvilket har fungeret godt. Mit problem er at jeg kommer til at se ekstrem fedtet/svedig ud af al den faktor i ansigtet. Hvad kan jeg gøre ved det? Jeg har i forvejen ret fedtet t zone.

   09/05/2023
 • Inge

  Kære Anette
  Dejlig med sådan en liste. Jeg læste lige det med `mandelstor klat` op for min mand, for han er nemlig en af dem, der smørrer en lille bitte smule i ansigtet, fordi det er træls at få i hovedet, som han siger. Kan du anbefale en til `sarte` mænd?

  09/05/2023
 • Anette

  Jeg vil lige huske på, at solcreme også har det godt både bag øret, på ørerne, i nakken, på halsen, i udskæringen og ovenpå hænderne – samt mellem tæerne (når vi rammer sandaltider) og på munden (solstift).

  Hudkræft er ikke noget at spøge med, og det er ofte de steder hvor man typisk glemmer at tage solcreme på, og ja – selvom man har langt hår vil solen alligevel ramme ører mv.
  Issen er også modtagelig, men sværere at beskytte andet end med hat.

  Når det så er sagt, kunne jeg også godt tænke mig at slå et slag for at vide, hvilken type renseprodukt der bedst fjerner SPF?
  Jeg har fx ikke lige pengene til E.X.F.O Cleanseren med exfoliation 😉

  08/05/2023
 • Ditte H

  Åh jeg sværger til koreanske solcremer! Selv om de også kommer i små fedtede størrelser! De fugter huden og lægger sig godt på husen, og man kan uden problemer tage Foundation på og lægge makeup efterfølgende …

  Er spørgsmål. Er det en god ide at bruge vitamin C serum om sommeren, eller bliver det alligevel for hårdt for huden, trods faktor 50?

  08/05/2023
 • Karin

  Hej,
  Nogen her som ved om micellar water er god nok til at vaske vandfast solcreme af om aftenen? Eller skal der en kraftigere afrens til?
  Bruger den lille tyndtflydende fra La Roche-porsay med spf50 om dagen. Men vil gerne have ren hud om aftenen så huden kan sluge alt det gode fra Ansigtscremen. 😉

  08/05/2023
 • Jane Ølholm Hansson

  Hej Anette
  Tak for brugbar info👏👏
  Jeg er dog i tvivl om jeg er godt nok beskyttet med Dermalogica

  Dermalogica Age Smart Dynamic Skin Recovery SPF 50 – 50 ml
  Da jo ikke bruger den anbefalede mængde???

  08/05/2023
 • Trine

  Dejligt med en let læselig forklaring på solfaktor. Tak for din altid fine måde at formidle din store viden om hudpleje, så vi alle kan forstå og forholde os til det.
  Jeg glæder mig til dine solcreme anbefalinger.
  Og må jeg komme med et ønske 🙏
  Jeg kunne godt tænke mig nogle gode anbefalinger på bodylotion 🤩🥰

  08/05/2023
 • Ann D.

  Tak, igen – Anette!
  Jeg synes Camilla A har en pointe.
  Tøj og solcreme. Endda silke på brudekjolen.
  Hvide skjorter, tshirts osv bliver gule og det kan ikke vaskes af. Jeg tror det betyder at jeg bliver nærig med solcremen ned af halsen og på håndryggene ( som er et overset sted at smøre).

  Har du gode råd eller anbefalinger?

  08/05/2023
 • Lone

  Hej Anette
  Hvordan læser jeg på produktets indhold om der er fysisk eller kemisk filter ?
  Jeg bliver så let irriteret i øjnene men køber gang på gang en der ikke fungerer iforhold til det – eller også føler jeg at den er hvid.
  Kh Lone

  08/05/2023
 • Louise Juhl

  Jeg har et sprøgsmål.
  Jeg er flittig bruger af solcreme og følger rådet om at tage en god portion på hver morgen, vente 20 minutter og så påføre endnu et lag.
  Derudover er jeg også en meget aktiv løber, og løber næsten hver dag i minimum en time. Jeg kan simpelthen ikke løbe med kasket/skygge, så jeg bliver udsat for direkte sollys 1-2 timer dagligt. Dog med solcreme – altid hele året. Det er dog oftest i timerne mellem 9-13, men sider det huden meget, hvis den er godt beskyttet med solfaktor?

  Jeg elsker forresten Rudolph Cares ansigstsolcreme faktor 50. Bruger ellers ikke produkter med parfume, men den elsker jeg simpelthen. Bruger den som dagcreme fra marts til oktober.

  08/05/2023
   • Louise Juhl

    Hej Anette.
    Ja, det tror jeg. Spørgsmålet var, om det er “okay” at huden er i sollys hver dag i et par timer, så længe man er beskyttet.

    10/05/2023
 • Karin

  Solcremen fra Heliocare, findes den i nogen fysiske butikker?
  Kunne godt tænke mig at mærke cremen før køb, men kan kun finde den online?!

  08/05/2023
 • Camilla A.

  Kære Anette
  Jeg labber alle dine indlæg og bøger i mig – dette er ingen undtagelse – men savner en bedre søgefunktion. Nogle af de indlæg, jeg ved, jeg vender tilbage til, har jeg som favoritter i min browser. Så blot et ønske herfra. Jeg er helt med på, at det ikke er nogen nem opgave.

  Nå, og så mindede det her indlæg mig da om, at nu er det måske ved at være tid til at droppe de mange lag (mist, serum, dagcreme iblandet spf). Jeg glinsede som et spejl, da jeg ankom på arbejde i dag, så nu skal der nok skrues ned for noget.

  Ps. Jeg skal giftes til sommer, og som bekendt er solcreme og hvid silke ikke det bedste par. Hvad. Gør. Jeg?? (både i halsudskæringen og den dybe ryg)

  08/05/2023
 • Katja

  Dejligt med oplæsning af dagens tekst i dag – tak for det ☺️

  08/05/2023
 • Charlotte

  Hvad med solcreme der ikke laver mærker på hvide t-shirts? 🙏

  08/05/2023
 • Karen

  Hvad når solkremen fra sidste eller forrige år skiller? Skal man bare ryste den sammen?

  08/05/2023
 • Carina

  Hvordan kan man se om en solcreme har fysisk eller kemisk filter?

  08/05/2023
  • Christina

   Jeg er med på at Karmameju naturligvis har en interesse i at sælge deres eget produkt med mineralsk solfilter, men det er alligevel en fin gennemgang her og der kan du læse, hvilke ingredienser, der står på listen over fysiske/kemiske filtre 😊
   https://karmameju.dk/blogs/guides-rituals/derfor-vil-jeg-kun-bruge-mineralske-solfiltre

   09/05/2023

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.