Så ruller parfume-skandalen

bioeffect_egf_day_serum

Der var tryk på i går, da Miljøstyrelsen lancerede sin nye kampagne døbt #parfumefri. Man så næsten kanylen for sig, når ”Teenagepiger sprøjter sig i allergifremkaldende parfume” og fik åndenød over, at ”Børn drukner sig i allergifremkaldende parfume og makeup”.

Sort på hvidt viser tallene omfanget af unge, som udsætter sig selv for en livslang allergitrussel: 94,9 % af piger mellem 13 og 16 år bruger deodorant, 69,9 % bruger ansigtscreme og 74 % kaster sig over makeup. Reaktionen af Miljøstyrelsens tal baseret på 411 piger lod ikke vente på sig: Hvad skal al den smørelse til for?, overhørte jeg en kassesnak i Brugsen i går. Eller som en skrev i kommentarfeltet under Tænk-debatten: Hvad skal skønhedsprodukter overhovedet gøre godt for? Hvorfor ikke bare acceptere rynker, gråt hår og forskelligheder?

Som afsender på kampagnen gør Miljøstyrelsen et hæderligt forsøg på at være nuanceret. Alligevel savner jeg en anelse mere perspektiv. For fint med procenterne, men i forhold til hvad? Er forbruget større eller mindre i forhold til for 10 år siden? Eller for 20 år siden? Og er det godt eller skidt?

Måske ligger solbeskyttelse og putter sig i ansigtscremernes procenttal med potentielt livsforlængende effekt? Måske savner jeg bare mere fakta, mere reflektion – som eksempelvis:

 1. Aldrig, som i virkelig aldrig, har vi haft så mange valgmuligheder for at vælge både parfume og ikke mindst økologi til og fra i personlige plejeprodukter. Tag bare de fire virkelig hårdtarbejdende produkter på billedet – alle med høj lækkerhedsfaktor. Uden parfume. Og der er uanede mængder af kvalitetsprodukter fra samme boldgade, hvis man nu er mere til magnifique end Minirisk.
 2. For et år siden bekræftede professor Jeanne Duus fra Videncenter Allergi for mig, at procentsatsen af parfumeallergikere ikke har ændret sig de sidste 20 år i Danmark. Jeg har igen i dag talt med hende, og antallet er tilsyneladende stabilt ifølge Duus. Men det er samtidigt mere komplekst end som så, for det afhænger af, om der bliver testet med ét, otte eller 20 forskellige parfumestoffer. ”Vi har sagt, at antallet herhjemme ligger mellem to og fire procent af befolkningen, og det svarer nogenlunde til de Europæiske studier, som viser 4,5 %. Muligvis – og altså måske – ser vi nu en stigning, men der er tale om endnu ikke offentliggjorte studier og undersøgelser.”
 3. Da jeg var teenager, lod vi håret marinere i æbleshampoo, som kunne duftes på flere kilometers afstand. Samtidig stod Studio Line-lakken i stive stænger omkring os, mens vi flere gange dagligt sprayede løs af Anaïs Anaïs (selv ned i posen med gymnastiktøj). Er din fornemmelse, at det er blevet anderledes i dag?
 4. Sund fornuft – og mængden af eksponering – er altafgørende. Som i vel næsten alle livets forhold. De fleste ved, at parfume i alt fra skyllemiddel til hygiejnebind og deodorant, legetøj og hotelværelser svarer til at spise Nutella morgen, middag og aften. Og Miljøstyrelsen giver – måske også i en reel bestræbelse på at appellere til fornuften – da også et par brugbare tips til alle os (96 procent), der ikke vil undvære dufte helt.

LÆG DIN ERFARING PÅ BEAUTYSPACE: Jeg vil så gerne vide, om der er områder, hvor du fravælger duft? Og om det betyder noget for dig, at de dufte, du omgiver dig med, er planteudvundne?

PS: Miljøstyrelsen kan i princippet ikke gøre for, at der går bål, brand og drukneulykker i avisernes overskrifter. Og lad os endelig også sammen arbejde på at få de fire procent reduceret. For tallet er for højt. Men lad os også i dialogen kende hele historien. For duft er ikke nogen ensidet skurk. Min uundværlige søvndyssende økologiske lavendelolie lander eksempelvis i samme kategori.

09/05/2016
Gæt, hvem der er kommet i heksealderen
11/05/2016
De forbistrede mørke rande

Kommentarer

 • Hej du!
  Jeg tænker, at den samlede effekt af de kosmetiske produkter, der anvendes i dag og farligheden af ingredienserne bliver mindre, fordi de fleste ikke længere anvender følgende:
  – æbleduftende vaskepulver, der ikke var koncentreret (dosis var i gram meget højere = mere vaskepulver, mere parfume)
  – æbleduftende skyllemiddel i rå mængder
  – luftfriskere med hektisk blomsterduft – ethvert barn af 70erne husker den hvide plasticdims med en blævrende rød vingummi indeni, der stod på alle badeværelser og duftede af æble eller jordbær
  – bøger med duft, som man kradsede på og duftede til
  – duftende viskelædre, papir, tuscher og blyanter
  – rå mængder Date deo og Impulse Body Mist (he can’t help acting on Impulse)
  – Bodyshops kraftigt farvede og parfumerede ‘naturlige’ produkter
  – Citronella myggespray

  Bare for at nævne nogle få af 70-80ernes duftkilder, som fravælges i dag, samtidig med at der er sket en kæmpe udvikling på reduktion af allergener, indenfor udskiftning og afskaffelse af parfumestoffer.

  Alle har en periode hvor der er dømt parfumeoverload, men man finder hurtigt ud af, at less is more ❤️

  Kh Gitte (anno 1972)

  15/05/2016
 • Lena H

  Jeg elsker dejlige dufte, men jeg har en balanceret tilgang til parfume i plejeprodukter – jeg undgår det så mange steder som muligt uden på nogen måde at være fanatisk. Vaskemiddel er ALTID uden parfume, ellers får jeg udslæt. Hygiejnebind er også altid uden parfume, det andet er for fjollet.
  Om duftolierne er naturlige eller ej er for mig at se fuldstændig ligegyldigt, de er lige allergifremkaldende.

  12/05/2016
 • Helle Truelsen

  Jeg er 60 år, og har nok siden 20 års alderen brugt parfume dagligt. Er dog nu begyndt at spraye i håret, da jeg ind imellem er begyndt at klø i nakken, hvor jeg sprøjter. Har ikke brugt skyllemiddel i flere år, og bruger vaskemiddel uden parfume. Jeg elsker gode dufte og har et hav af forskellige parfumer.

  11/05/2016
 • Anette Kristine Poulsen

  Kære alle, det blev ikke bare til én, men to kopper morgenkaffe i dag, for hvor har jeg slugt hvert eneste ord. Dejligt at dykke ned i de mange forskellige holdninger – I gør mig klogere. Hver eneste dag.

  Tak for det. Stor hilsen Anette

  11/05/2016
 • Signe

  Hej.
  Jeg vil sige, at vi herhjemme er fuldstændig ligeglade. Vi bruger lige præcis det vi har lyst til. Dufter det godt, køber vi det.

  11/05/2016
 • Tak for din nuancerede stemme – den er så nødvendig.

  Jeg vælger kun parfumerede produkter der hvor jeg også vælger luksusprodukter, da jeg er lidt kræsen og billige produkter let kommer til at minde om den grønne æbleshampoo du nævner -Jeg vil hellere dufte af Chanel end Omo.
  Selvfølgelig ligger allergitruslen lidt i baghovedet. Jeg prøver at holde mig til naturlige duftolier og børnene bliver vasket i parfumefrit.

  Noget helt andet er, at jeg har oplevet decideret parfumeshaming nogle steder, altså spydige kommentarer, hvis man dufter: “hvad nu hvis du kommer til at sidde ved siden af en allergiker…” Og jeg har altså aldrig tonsvis af parfume på. Det har ødelagt min glæde ved god parfume lidt…

  11/05/2016
 • Altså, jeg har opgivet for mig selv 😉 hahaha… jeg bruger både parfumeret og ikke parfumeret produkter – og dem med duftolie. Mine unger bader med Derma/Neutral og den store på 14 år sprøjter parfume på tøjet (som jeg har lært ham) og ikke direkte på huden. Jeg ved ikke om det har nogen betydning. Synes dælme det er svært. Jeg er jo selv opvokset med daglige ‘bade’ i Date deo (den orange) og hårlak osv.
  Kh. Birgitte

  11/05/2016
 • Cecilia

  Super godt indlæg med rigtig gode pointer 🙂
  Jeg er begyndt at være lidt mere opmærksom på parfume, men er ikke helllig og vil ej udelukke det helt. Jeg er ret følsom når det kommer til dufte og har først nu (efter at have vundet én) begyndt at bruge parfume. Derfor bryder jeg mig heller ikke om “naturlige” produkter, fordi de ofte er ALT for skrappe i duften.
  Jeg har besluttet at der er nogle produkter der ikke behøver indeholde parfume. Det er fx shampoo (selvom jeg stadig bruger nogle op som dufter).
  Læbepomade, håndcreme og ansigtsrens behøver heller ikke dufte og vil have flest ansigtsprodukter uden. Bodylotion med duft er fint, men vil også gerne have nogle uden så jeg kan skifte lidt og det samme gælder mine hårprodukter. De to olier til kroppen jeg har lige nu er uden parfume. Desuden bruger jeg heller ikke bind osv. med parfume. Bor hjemme så bestemmer ikke vaskemiddel osv, men stod det til mig ville det heller ikke indeholde parfume.
  Hvis et produkt er super godt, udelukker jeg det ikke bare fordi den dufter, men står jeg og skal vælge noget, plejer jeg at vælge uden parfume.
  Så jeg føler jeg har fundet balancen i forhold til produkter med parfume 🙂

  10/05/2016
 • Min parfume ryger som oftest i håret eller på tøjet. Og ville ærlig talt være ked af at undvære den. Når det kommer til hudpleje og andre produkter vælger jeg ud fra hvad jeg kan li’ og hvad der fungerer for mig. Vælger sjældent noget fra, fordi det indeholder parfume. Men… Jeg er da glad for at jeg har fundet en række produkter uden parfume der fungerer godt for mig. Bind og trusseindlæg med “duft” finder dog aldrig hjem til mig! Tilslutter mig også “alting med måde” gruppen. Og endnu engang tusind tak for et velfunderet og godt skrevet indlæg Anette. Dig kan man stole på 🙂

  10/05/2016
 • Ana

  Godt du tager dette emne op, for selv om jeg er beauty junkie, har jeg altid tænkt over hvad alle de produkter gør ved mig. Jeg kan ikke undvære min foundation og mascara – ej heller læbestift. Men derfor har jeg taget det valg, at alt jeg kommer på kroppen er naturligt. Jeg har droppet bodylotion og bruger i stedet mandel- eller kokosolie. Økologisk, vel at mærke. Blander selv min bodyscrub af sukker og mandelolie. Kaffegrums er også rigtig godt som bodyscrub, selv om det lyder lidt freaky. Tro mig, det virker! Og bruger udelukkende hudplejeprodukter i ansigtet uden parfume. Er også stoppet med at bruge diverse stylingprodukter i håret og vasker kun med sulfat- og parfumefri produkter, fx fra Davines. Når jeg bruger en eau de parfum, kommer jeg den kun uden på tøjet.

  Jeg tror ikke på man helt kan undgå parfume, men man kan reducere hvor meget man kommer på kroppen. Og så er det endda godt for pengepungen. Kunne før bruge 3-400 kr på en bodylotion – en mandelolie koster ca 40 kr. I længden betyder det også noget.

  10/05/2016
 • Marie GA

  Godt indlæg Anette! – jeg er enig, ja tak til perspektiv og balance. Men jeg tager også hatten af for Miljøstyrelsens forsøg på at gøre os klogere på parfume. For ja, jeg har også holdt parfumefest på badeværelset i en sky af DATE-deo og Studio Line-tåger som teenager – til gengæld kunne man dengang godt regne med, at der ikke var parfume eller aloe vera i trusseindlæg, bind og toiletpapir. Jeg sætter pris på både oplysning og det store udvalg af produkter uden parfume m.m., som giver mig mulighed for at opføre mig mere duft-fornuftigt, end jeg gjorde dengang.
  Jeg fravælger ikke parfume. Jeg elsker Aesops duftunivers især deres shampoo, og jeg føler mig lidt under-dressed uden parfume (helst sprøjtet på tøjet eller i håret). Men jeg gider ikke udsætte mig selv eller min familie for 10-15 forskellige parfumer om dagen. Så jeg fravælger duft i håndsæbe, hygiejnebind, opvaskemiddel, vaskemiddel, bodyshampoo, bodylotion, olie, solcreme, ansigtsrens og også gerne i make-up. Og duftlys og andre rumdufte er jeg heller ikke fan af. Og ja, jeg hælder nok også i retning af mere naturlige dufte – uden dog at vide med sikkerhed, om de rent faktisk er naturudvundne…

  10/05/2016
 • Jeg vil ha`duft i vaskepulver, elsker duft i nyvasket tøj 🙂 men i almindelige produkter, som jeg bruger hver dag til ansigtet, creme og make up osv..der vil jeg ikke ha`parfumer, hvad er ideen i det ?..Jeg har fået en nivea solcreme til ansigt, den dufter helt vildt..synes det er overflødigt

  10/05/2016
 • Birgitte stig

  Hørte at deo med parfume skal man holde sig langt fra. De kirtler som sidder under armene, fører til brystet, og derfor størrer risiko for bryst cancer. Giver god mening…. Så på med deo!!! UDEN PARFUME anbefaler den fra Andrea Elisabeth Rudolph.

  10/05/2016
 • Maria W. M. Knudsen

  Vælger som hovedregel produkter uden parfume, ud fra hvor ofte jeg bruger det. Derfor er ting som vaskemiddel, opvaskemiddel, håndsæbe, makeup til daglig brug og lignende uden parfume. Da jeg er rødhåret med den meget sarte hud der følger med, har jeg helt fra barn af været vant til at bruge parfume sparsomt, uden dog at være fanatisk.

  10/05/2016
 • Rie Dyrnes

  Håber så meget at din blog når lige så langt ud som Miljøstyrelsens kampagne, for hvor er det bare rigtigt det du skriver. Her hjemme går vi på kompromi, da min mand er lidt sart :O) Men vi bruger deo og skøn parfume, og drosler så ned på vaskemiddel og lign.I øvrigt er det sjovt at man altid laver analyser og målinger i procenter, men sjældent noget at samligne med. Hørte forleden dag, at der skete 10 % flere ulykker på el cykler, end for 10 år siden, ja men hvor mange el cykler var der dengang?

  10/05/2016
 • Annika

  Siden jeg fik barn har alt vaskemiddel været parfumefrit, og det er alle hans plejeprodukter også. Til mig selv vil jeg gerne have noget med duft – og går egentlig mere op i om især plejeprodukter er effektive end om de indeholder parfume. Synes det giver velvære at have en god parfume på 🙂

  10/05/2016
 • JV

  Også her, alting med måde. Tak
  Har lige været på restaurant med lækkert duftende mad. Hele fornøjelsen blev dog spoleret, da der kom en gæst ved bordet ved siden af. Hun var oversprøjtet med en
  kraftig, kvalmende parfume, der totalt ødelagde vores måltid.

  10/05/2016
 • Lene

  Tribella shampoo, DATE deo og niveacreme – det rykkede dengang
  Købte engang ved en fejl parfumerede amerikanske bind – det var ikke lækkert!
  Godt du holder dem i ørerne!

  10/05/2016
 • Tanja Olesen

  Jeg har ikke duft i vaskepulver , håndsæbe, showergel, alt til mine børn( solcreme , shampoo osv) vælger egentlig også rigtig ofte shampoo ( ingredient) og showergel og Bodylotion uden duft. Også Jeg elsker parfume og bruger det også (helst) dagligt. Dog i små mængder, og ofte kun 1 gang om dagen. Men netop fordi jeg gerne vil bruge parfume, skruer jeg ned alle de andre steder hvor jeg kan. Parfumen er jeg begyndt at bruge et lille pift i mit hår i stedet for altid på huden, og det virker fint synes jeg. Men jeg må sige jeg elsker gode dufte og må sige at jeg ville have svært ved at undvære dem i mine produkter fra bla caudalie, kamameju, og trilogy. Dejlig blog i øvrigt:)

  10/05/2016
 • Elisabeth

  Jeg fravælger konsekvent duft i vaskemiddel, rengøringsprodukter, deodoranter og gerne i cremer hvis det kan lade sig gøre. Min datter på 8 skal også helst holdes parfumefri i creme og shampoo, hvorimod min søn på 15 nu har nået en alder hvor en god deo er helt, helt uundværlig!

  Til gengæld vil jeg under ingen omstændigheder undvære en god parfume….Elsker dem og bruger formuer på dem.

  Med andre ord; Alt med måde….

  10/05/2016
 • Susie

  Jeg fravælger duft i vaskepulver og bind- og tænker at det giver lidt extra plads til deo, creme osv til både min datter og mig:-)

  10/05/2016
 • Berit Lyed

  Min fornemmeste opgave som mor til to tøser på hhv 13 & 15 år er at oplyse, appellere og levere…
  Oplyse – om gode hudplejerutiner(spf, rens, fugt osv) Samt om den risiko der er ved at lukke alle mulige parfumerede produkter ind i sin hverdag(fx bind – hvad er det for en uskik!!?)
  Appellere – til deres fornuft; HVOR godt dufter enhver parfume egentlig når der er brugt 10-15 sprøjt? Den dufter også dejligt i håret.. Gør en creme med parfume det bedre end én uden? Jeg kan forbyde i vildskab – uden at det kommer til at hjælpe en dyt.
  Levere – gode produkter uden parfume, hvor det er muligt. Punktum.

  Selv er jeg storforbruger af produkter – med & uden parfume. Og jeg ELSKER parfumer! Til gengæld bruger jeg kun parfumefri solcreme, vaskemiddel. Håndsæben er der parfume i – der findes intet værre end rene hænder der stadig lugter af sur karklud.. ingen skyllemiddel…

  10/05/2016
 • Jane

  Jeg har fravalgt brugen af parfume for mange år siden. Er ikke fanatisk og bruger af og til produkter, som er tilsat parfume. Jeg synes, mange kvinder bruger alt for meget parfume, det kan være nærmest ubehageligt, at være i stue med dem. Derfor stoppede jeg !

  10/05/2016
 • Ann-Katrine

  Jeg køber altid kun parfumefri vaskemiddel, rengøringsmiddel, opvaskemiddel og den slags. Skyllemiddel har jeg bevidst fravalgt for mange år siden. Jeg forsøger så vidt muligt at holde mig til parfumefri hårprodukter, men i øjeblikket er min shampoo og conditioner duftende; til gengæld er min hårolie og hårlak altid parfumefri. Mine hudplejeprodukter er så vidt mulig parfumefri, mens mine makeupprodukter er 50/50 – så det lykkes ikke altid. Da jeg arbejder i et miljøforskningsmiljø (sjovt ord 🙂 ) er jeg temmelig bevidst omkring kemi, miljø-, natur- og sundhedseffekter osv. Derfor tjekker jeg altid om der er parfume, parabener, sulfater og silikone i, MEN… jeg er absolut ikke hysterisk´; alligevel giver det for mig mening, at begrænse hvor meget duft jeg omgiver mig med, især fordi jeg bruger parfume (altså den på flakoner) hver dag (elsker virkelig parfume og vil meget nødigt undvære 🙂

  10/05/2016
 • Mie

  For at være ærlig, så synes jeg plejeprodukter er lidt af en jungle. Jeg er begejstret for “Rudolphs” produkter, som jeg dels synes er lækre og giver mig en oplevelse af troværdighed. De er dog også lidt dyre, så når jeg har tid og overskud, så rører jeg gerne noget af kokosolie eller noget…..

  PS: Der har også altid været en lækker velduft omkring dig, Anette

  10/05/2016
 • Karen B

  Pressen elsker at “puste grise” op.

  De 4% skal ned helt sikkert. Men branchen både inden for beauty og rengøring kan jo tænke sig om. Undlade de kunstige dufte og bruge de naturlige olier med omtanke.

  Inden for de sidste 14 dage har der været rigtig mange “skræmmende oppustede grise” omkring hudplejeprodukter og som forbruger må vi jo lære at tænke selv og læse ingredienser selv om ikke alle forstår listerne bag på produkterne.

  Men duftallergi fjernes ikke fordi man bruge parfumefri i ansigtet.

  Jeg elsker mine produkter både dem og uden duft, and perfume too 🙂

  Og så lige en anden ting, vi opfange ikke de dufte vi omgiver os med, med vores tryner …vi dufter forskelligt 🙂

  10/05/2016
 • Nanna Lilja

  Jeg bruger neutral deodorant, vaskepulver og sprøjter parfume på mit tøj i stedet for huden. Men jeg smører sommetider cremer/hudpleje med parfume på kroppen og ansigtet, men jeg vil gerne undgå det så meget som muligt.

  Jeg er ikke hys med så mange stoffer, parabener, osv, men lige præcis parfume bryder jeg mig faktisk ikke så meget om, da jeg får udslet, hvis det er for kraftigt.
  Så bliver der jo også lavet bind med parfumeduft, hvilket jeg synes er fuldstændig unødvendigt og bryder mig ikke om tanken om at disse stoffer er så tætte på underlivet eller under armene. Men alt med måde, der synes jeg man må vælge sine kampe 🙂

  10/05/2016
 • Line

  Jeg tænker da på at begrænse parfume og duft. Bruger ikke parfume hver dag men er der lidt i creme, sæbe og shampoo gener det mig ikke. Min mand hader bodyshampoo og hårvask uden duft….som ham siger vi mænd har så få produkter hvorfor må vi ikke dufte dejligt af mand….ren mand.

  10/05/2016
 • Susanne Jensen

  Elsker parfume 🙂 Skraldgriner ved tanken om æbleshampoo. Den var virkelig forfærdelig!

  10/05/2016
 • “hvis man nu er mere til magnifique end Minirisk” – elsker din sprogekspertise. 🙂

  Jeg tilslutter mig æbleshampoo-generationen, dengang var der ikke noget der var økologisk, snarere langtfra. Og naturlige duftolier er jo også allergifremkaldende.

  Jeg må tilstå at jeg ELSKER parfume! Kan slet ikke undvære det, men kan bedst lide det som spray-parfume og ikke for meget i alle andre produkter.

  10/05/2016
 • MaleneL

  Jeg er allergisk over for virkelig mange ting. Pollen, støv, uægte smykker, dyr – og parfume, bare for at nævne noget. Men det er ikke altid jeg reagerer. Det kommer an på årstiden, hvorvidt jeg får min nattesøvn og mange andre underlige faktorer. Jeg kan ikke altid vide, hvad jeg kan tåle og hvornår. Men når det kommer til parfume… så er den næsten altid god nok. Det er først og fremmest min næse, der ikke kan tåle duft. Og min næse er fuldstændig ligeglad med om duften er økologisk eller ej. Den bare løber og nyser… så jeg siger nej tak til parfume for det meste. Desværre.

  10/05/2016
 • HeleneR

  Jeg er parfumefri hele vejen rundt, fra opvask til cremer. Dette skyldes at min mor fik konstateret voldsom og invaliderende parfumeallergi (måtte stoppe med at arbejde og i det hele taget holde sig fra forsamlinger i mange år indtil lægerne fik medicineret hende rigtigt.) hvis vi ville være sammen med hende, måtte vi altså være totalt parfumefri. Efterfølgende brød jeg mig bare ikke om, at smøre mig med parfumerede produkter, men vælger gerne produkter med æteriske oljer (og ja jeg ved de for nogen er problematiske) og bruger også nogen gange alm. parfume i et sprøjt over mig, aldrig direkte på huden.

  10/05/2016
 • Mette

  Alt købes parfumefrit, bortset fra ansigtscreme og serum fra Aveda. Derudover laver jeg mine egne sæber til krop og hår, samt deo og bodybalm. Det hele af økologiske olier og fedtstoffer og som regel uden æteriske olier – en gang i mellem drypper jeg dog lidt i sæberne. Og da jeg eller mine nærmeste omgivelser ikke har problemer med allergi, bruger jeg parfume hver dag! Jeg elsker det og betragter det som min daglige luksus sammen med Aveda-produkterne.

  10/05/2016
 • @Ingelise Rasmussen – Hahaha, det er det gode med responsen herinde. Der er grin og godt humør at hente.

  Stor hilsen Anette

  10/05/2016
 • Salli

  Jeg elsker duft…
  Men har fravalgt skyllemiddel helt og vælger også de uparfumerede varianter af Matas luksus shampoo og balsam til pigerne, det samme gælder deres solcreme.
  Bind køber jeg også altid uparfumeret – jeg synes faktisk at tanken om parfume der er desideret ulækkert..
  Kh
  Salli

  10/05/2016
 • Ingelise Rasmussen

  “Hvorfor ikke bare acceptere rynker, gråt hår og forskelligheder?”
  NEVER EVER
  Forskelligheder o.k. Men gråt hår og rynker!! Nix.

  10/05/2016
 • Karin VS

  Tusind tusind tak kære Anette for din sunde fornuft 🙂 Den holder jeg meget af, den sunde fornuft 🙂
  Jeg har også mødt ældre og yngre der simpelthen ikke forstår hvad hudpleje og makeup skal gøre godt for! De har så nogle andre ting de går op i, som de jo tydeligvis forventer vi andre selvfølgelig accepterer! Nå men livet skal ikke være en kamp mennesker imellem, vi skulle jo gerne kunne være her alle 🙂
  Jeg må indrømme at da jeg var ung var jeg det som dig, med æbleshampoo, Studio Line og Anaïs Anaïs 😀 og stadigvæk betyder dufte meget for mig.
  Fx hvis der er to hår produkter der er nogen lunde lige gode, så vælger jeg altid det velduftende. ALTID! Og er der et godt produkt til kroppen der dufter ikke så godt, vælger jeg det fra, med mindre den mindre gode duft kan neutraliseres.
  Der hvor jeg ikke vil have dufte er i trusse indlæg og hygiejnebind. Desuden dufter det rædsomt det de har valgt at parfumere med, synes jeg. Men jeg kender nogle skønne kvinder der vælger de parfumerede intimprodukter og som har det herligt med det.
  I mit ansigt, på den rene hud, fravælger jeg også stærkt parfumerede ting.
  Derudover elsker jeg alt godt der gør hverdagen og festdagene mere velduftende. Og så har jeg den lidt sære vane at jeg sprayer en kleenex med parfume, af de parfumer jeg ikke bruger mere, og støvsuger den op, så dufter der også dejligt når jeg gør rent 😀
  Knus Karin

  10/05/2016
 • Anne F.

  Jeg forsøger, at minimere mit forbrug af parfume i de produkter, hvor det ikke har betydning for mig fx vaskemiddel, skyllemiddel, rengøringsprodukter, håndsæbe, solcreme m.m. Men jeg er ikke bestemt ikke hellig, for der er parfume i mange af mine hudplejeprodukter og jeg bruger også selv parfume hver dag. Jeg prøver, at holde lidt igen i de produkter som mine børn bruger, men de får altså også lov til at bruge fx deodorant med parfume.

  10/05/2016
 • Jeg køber alt parfumefrit (fra vaskemiddel til ansigtscreme) – undtagen min parfume, der p.t. ikke er særlig øko-agtig. Til gengæld bruger jeg den ikke så ofte, men jeg nyder at bruge den til festlige lejligheder. Nogle gange vil man trods alt gerne dufte af mere – ligesom man nogle gange skruer op for makeup-paletten uden nødvendigvis at gøre det hver dag. Og som du selv skriver – ligesom man kan spise nutella engang imellem, men nok ikke skal gøre det tre gange om dagen.

  10/05/2016

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.