fbpx

Sådan håndterer du hudlæger med dårlig selvtillid (eller manglende viden)

_MG_1901

Jeg værdsætter mere end de fleste aner det tætte, lærerige og ret opløftende samarbejde, jeg har med mange dygtige hudlæger. Både herhjemme og i udlandet. De bidrager i mine bøger, fungerer som solide kilder i Børsen og på Beautyspace, og de gør mig konstant klogere og mere sulten på hud.

Men.

Lige som med alle andre faggrupper er der ikke tale om en homogen masse. Samtidig har vi det med at glemme, at det er medicin (og sygdom), de har læst. Og altså ikke forskønnende hudpleje.

Derfor er det et add on, når hudlæger interesserer sig for netop det. Og for mig et ligefrem berusende add on, når nogen af dem, nysgerrige og reflekterende, enten bruger sommerferien på at læse op på mælkesyrebakterier eller konstant har næsen i de nyeste publikationer, når det gælder ingredienser. TAK for dem.

Så er der de andre. Som jo meget vel kan have den samme ild indenfor sygdomslære. Men som i nogle tilfælde alligevel ikke kan dy sig for at vide bedst, når det gælder hudpleje. Typisk ved at være negligerende og måske ligefrem nedlandende. Som Christinas hudlæge, der fortalte hende, at der ikke findes hudpleje, som virker med det han kaldte anti-age-effekt. Ud over receptpligtigt A-vitamin. Kære Christinas hudlæge: Der er tale om et lægemiddel. Alle lægemidler har bivirkninger, og hvis du læser en brøkdel af alle de publikationer, der er udgivet om A-vitamin-hudpleje i håndkøb (esters og retinol), så ville du ikke sige sådan.

Samtidig fik Christina at vide, at det er noget pjat at betale mere end 200 kr. for en creme.

Så lad os endelig tale pjat. For hvad er det, en hudlæge tager i timen? Eller… hvad tager de for et skud Botox? Jeg ved fra en medicinstuderende, at der findes hudlæger in spe, som ALENE går den vej, fordi avancen på Botox-injektioner er astronomisk.

SNUP TIPPET: Der er enestående eksempler, hvor hududfordringer, som bl.a. rosacea og akne er blevet helbredt netop ved at hente hjælp fra både den kosmetiske og den medicinske verden. Og jeg begriber ikke, at nogen på den måde kan have brug for at underkende hverken cremekokkene, kemikerne eller de hårdtarbejdende og ikke mindst veldokumenterede ingredienser som eksempelvis AHA, BHA, A-vit, niacinamid, antioxidanter, hyaluron og SPF. Det må handle om mangel på selvtillid eller indsigt.

Måske husker du også Carla, som blev helbredt for vitiligo på HudCenter Mølholm. Hun fik et nyt liv, som hun selv udtrykte det. Det var den vildeste succeshistorie. Eneste bivirkning var en efterfølgende medtaget hud, som blev sig selv igen takket være vækstfaktorprotein-serummet fra Bioeffect.

Og jo. Selvfølgelig er der hele det enorme sygdomsområde, hvor hudlægerne fagligt styrer suverænt og alene. Og mig bekendt er der overvejende respekt om det.

02/05/2018
Et plaster med tocifrede procenter
Oven på gårsdagens situation.
04/05/2018
Kampen vundet mod rosacea
Se, hvad der fungerer for Heidi Mortensen. Hun er prisvindende kosmetolog og har rosacea...

Kommentarer

 • @ Lisa, nogle hudlæger udfører syrebehandlinger. Det er lidt forskelligt og kræver research.

  Stor hilsen Anette

  14/05/2018
 • lisa

  Meget overraskende for mig, jeg troede faktisk at hudlæger også arbejdede med syrepeelinger osv, fornyligt skrev jeg til min hudlæge for at spørge hende om min plan var ok, jeg har acne og får pt noget creme der hedder Skinoren, jeg syntes virkningen er begrænset, til min store frustration, og har derfor investeret i hhv Niacinamid 10 %, samt en aha 30% bha 2 % fra The ordinary, som jeg forsigtigt vil supplere med, i håb om at få en ekstra håndsrækning. Syntes at syrepeelingen lyder ret stærk, så er noget nervøs for at bruge den, jeg har ingen ide om om det er meget stærkere end andre aha peelinger jeg har brugt, da % ikke står oplyst på produkterne ,og ville derfor spørge hudlægen hvad hun tænkte om den kombi, men hun svarede blot at hun ikke kunne vejlede mig i kosmetiske produkter, og at jeg skulle huske høj solfactor for ikke at få pigmentforandringer, hvis jeg brugte noget der irriterer huden! Det svar havde jeg ikke forventet, nu må jeg gøre op med mig selv om det er det der skal prøves, eller hvad ellers…..

  09/05/2018
 • Pernille S

  Rigtig godt indspark, Anette!

  04/05/2018
 • Charlotte

  Hej Anette

  Hvad sker der lige for min hud…den er begyndt at skinne rigtig meget. Og det gør at min makeup ser rigtig ‘våd’ ud… Så hvordan kommer jeg af med det? Og noget der kan gå til min sarte hud..

  03/05/2018
 • Super godt indlæg 🙂

  03/05/2018
 • Rie Dyrnes

  Dejligt indlæg. Elsker at læse med her, og at du altid har to sider med :O)

  03/05/2018
 • Jette B

  Et rigtig godt indlæg, tak for det Anette

  03/05/2018
 • Vibe

  SÅ enig! Da jeg i sin tid fik konstateret rosacea, anbefalede pågældende hudlæge 1/2-2 år på antibiotika! Det havde jeg på ingen måde lyst til. Jeg er nu på 3. år roseceafri grundet egen vedvarende indsats med kost, tilskud og produkter. Hun (hudlægen) sagde også (med hoven mine synes jeg), at kost og hudpleje overhoved ingen effekt havde. Den eneste gruppe kost MÅSKE kunne betyde noget for, var diabetikere og overvægtige.

  03/05/2018
 • Gitte B.

  Hej Anette – Jeg har tidligere spurgt i en anden tråd, men prøver her i håb om at du kan hjælpe 🙂

  Jeg har købt “Murad Rapid Resurfacing Peel 10% Glycolic Acid” og har læst, at det skal være vandbaseret for at arbejde sammen med EGF.
  Nu er det så jeg kommer i tvivl om jeg spilder de dyre dråber ved at kombinere disse to?? Synes nemlig at peelingen virker lidt olie-agtig – ved du om den er olie- el. vandbaseret? Jeg får ikke selv så meget ud af ingredienslisten
  Venlig hilsen Gitte

  03/05/2018
 • Karina

  Ganske kort – Jeg er vild med din blog og anbefaler alle at læse og følge med! Tak 🙂

  03/05/2018
 • Mette Schioldan

  Kære Anette
  Tusind tak for et skønt foredrag i aftes i Horsens, du er yderst professionel og samtidig et dejligt menneske.

  Jeg har også som ung boet i et solarium, og kunne så godt sætte mig ind i din sol historik.
  Jeg har passet godt på min hud i nogle år, og har brugt nogle gode produkter. Jeg er dog meget i tvivl om, jeg gør det rigtige, og derfor håber jeg, at du kan hjælpe en forvirret produkt junkie.:-)

  Jeg har brugt exuviance age reverse, dag og nat creme, retinol, beaute pacifik superboost3 samt paradoxe cremen.
  Jeg bruger også solcreme, renser min hud og bruger vaskekluden.:-)
  Jeg har to kroniske sygdomme, som også er lidt hårde ældningsmæssigt ved min hud. Grundet min type 1 diabetes lever jeg sundt med gode olier, grønt, protein og ingen sukker.
  Mit spøgsmålet til dig er, om jeg kan bruge niacinamid 10%, derefter retinol fra exuviance hvor til sidst age reverse nat cremen oven på til natten.?
  Kan jeg gøre det samme om morgenen dog med dag cremen.
  Jeg har også købt face mist fra Comfort zone, retinol2%, matrix10%+high strength, -alphaliponacid, samt AHA 30%+bha2% peeling solution
  Det hele er fra The ordinary, derudover har jeg også forskellige olier. Kære Anette, hvordan bruger jeg disse produkter bedst, jeg tåler ganske store mængder frugtsyre samt A vitamin produkter, da min hud er vænnet til dette.
  Men kan jeg mixe alle disse produkter, og hvordan gør jeg det bedst muligt. ?
  Jeg er noget forvirret, og ved faktisk ikke helt hvad jeg skal komme på huden først for at få mest ud af mine produkter.

  Jeg håber, at du kan hjælpe mig.
  Vil afslutte med at sige, at du har en fantastisk blog.

  Kh Mette

  03/05/2018
 • Louise

  Jeg har i mange år haft rosacea og været i behandling for dette først ved hudlæge, siden ved egen læge som bare udskrev receptpligt antibiotika kur ved udbrud.. de sidste to gange jeg fik udbrud tålte jeg ikke pillerne så godt, hvilket har resulteret i, at jeg stoppede med at tage dem og nu er startet i behandling hos en kosmetolog. Her mener de imidlertid at jeg peroral dermatitis og tvivler på rosacea diagnosen..
  Om det er kommet pga mit forsøg på “selvbehandling” med forkerte, til min hud, hudpleje produkter fra Matas hylderne, efter pillestoppet vides ikke. Jeg kunne blot give dem ret i, at min hud var og er blevet helt helt anderledes, end hvad jeg ellers har oplevet..
  Jeg fortsætter behandlingen i kosmetolog verdenen og er spændt på hvordan det ender.
  Og så tager jeg til hudlæge i juni og er frygtelig spændt på, hvordan han vil forholde sig til den her udmelding.

  03/05/2018