Sådan fik Anne styr på rødme og rosacea

AmazingChanelTHE

Jeg har fulgt 33-årige Anne længe. Fulgt hendes op- og nedture i forhold til rødmende rosacea-udbrud og en evig søgen efter produkter, til- og fravalg, der kunne lindre irritationen og minimere udbruddene.

Sagen er, at hudlægerne ikke kan kurere hudsygdommen rosacea, som findes i flere stadier. Der er derfor udelukkende tale om symptombehandling. Dog er man blevet pænt meget klogere på, hvad der kan gøre ondt værre. Som eksempelvis mangel på fugt eller solens skade, hvor rosaceaplaget hud typisk først får en reaktion tre dage efter at have opholdt sig sollyset.

I Annes tilfælde har hun sågar haft det svært med vand på huden. Men nu er der endelig godt nyt, for i de sidste syv uger har hun kørt et stramt forløb med produkter fra Amazing Space. Vel at mærke sammen med en behandling fra hudlægen. Til sammen virker det på en måde, så hendes hud aldrig før har været så meget i ro, så pæn og så uproblematisk.

Nu er det ikke fordi, Amazing Space er det eneste mærke, der kan gøre en forskel, og derfor vil du også se et par af de alternativer, som tidligere har fungeret for Anne. Men sammensætningen og rutinen har tydeligvis gjort en forskel så bemærkelsesværdig, at jeg har valgt at skrive om den. Du får rutinen herunder, og som altid, når der er tale om en hudsygdom, så hav en hudlæge med på sidelinjen, hvis du er udfordret på tilsvarende vis. Vær også opmærksom på, at der i Annes tilfælde er tale om let rosacea, og altså ikke det kraftige, aknelignende stadie.

ANNES EGNE ORD PÅ MORGEN-RUTINEN:

 • Renser med Palmarosa Mousse, som fungerer virkelig godt, selvom den skal skylles af med vand. Brugte tidligere La Roche-Posays Micellar Water Gel, som også fungerede fint.
 • Smører det receptpligtige Finacia 15% på og venter fem minutter med at smøre noget nyt på (Anette: Det aktive stof her er såkaldt azelainsyre, som bl.a. The Ordinary også har hældt på en ikke-receptpligtig tube (dog ej samme styrke).
 • Så fugtmættende ansigtsmist fra Amazing Space: Green Tea Boost. Er også rigtig glad for Rønsbøls Tonic.
 • Så det serum, der hedder Formula B (Anette: og her er det niacinamid, altså B3-vitamin, som rødmeramt hud ALTID  har godt af)
 • Efterfulgt af ansigtscremen Delicate Skin, som fungerer virkelig virkelig godt. Min hud hungrer efter fugt, og her bliver den ligesom mæt. Cremen er fedtet uden at være fedtet, hvis I forstår. Den eneste anden creme, der tilsvarende har fungeret for mig tidligere har været Tromborgs Below 10 Degrees.
 • Jeg bruger altid solbeskyttelse. Altid. Enten den på billedet fra Chanel, som er ultra tyndtflydende eller denne her fra Clinique. I forhold til makeup kan jeg kun bruge flydende foundation. Alt andet sætter sig synligt i huden.

OG AFTEN-RUTINEN:

 • Fuldstændig samme fremgangsmåde som om morgenen. Minus SPF og foundation.

EN SIDSTE KOMMENTAR FRA ANNE: Jeg har aldrig haft så meget ro på min hud, så jeg er glad. Noget af det, der altid har generet mig – udover rødmen generelt – er en særlig irritation omkring overlæben, hvor huden konstant har været ekstra tør og rød, og hvor kun vaseline tidligere har hjulpet. Den irritation og rødme er væk nu. Jeg kan stadig vågne med lidt rødme på næse og kinder, men det fortager sig lynhurtigt, og er væk, når jeg møder på arbejde.

PS: MERE AF BEAUTYSPACE? Hvis ja, så meld dig til her.

02/05/2017
Stærk erstatter smuk. Og nogen brokker sig
Se, hvad der gør din hud rasende stærk
05/05/2017
Du er inviteret. For hold nu op, hvor giver hun folk flottere hud
Det gælder den 17. maj, hvis du kan og har lyst?

Kommentarer

 • Camilla Lindsten

  Kære Anete

  TAK TAK TAK!

  Jeg vil helt sikkert tale med hudlægen om lav-dosiskur.

  Jeg har kigget på farvoritter.

  * Bør jeg vælge en mist med niacinamid, hyaloron, peptider?

  * Og hvad med serum og creme – hvad bør de indeholde?

  * Skal jeg bruge mist, serum og creme ovenpå A-vitamin om aftnen?

  Kram

  10/05/2017
 • @ Linda – Det er Rønsbøls mist (kaldes tonic på deres site)

  @ Camilla L – Jeg ville tale med hudlægen om muligheden for en lavdosis-kur. I højre side af bloggen finder du en knap med favoritter, hvor der bla. er link til en fin rens fra Purely Professional. Mht. BHA/AHA kan du bruge enten BHA eller AHA (nogle produkter indeholder begge, hvis du researcher) og så A-vitamin ovenpå om aftenen.

  @ Louise T – Den er den bedst dokumentere syre til rødme/rosacea.

  @ Glennie – Tjaah. Det er jo i hvert fald bedre end MED olie. Vent 20 min. inden du smører ovenpå. Vær obs på at den officielle melding fra Bioeffect er, at det originale serum arbejder bedste alene.

  Stor hilsen Anette

  09/05/2017
 • Sikke en SUPER Guide!
  Men hvorfor bruger man Azelainsyre, som også bruges mod Acne? Er det pga. den antibakterielle virkning?
  Mit er også i let grad – dog med de småbitte “talg-knopper” og jeg har haft god erfaring med Darphin’s Intral serie.
  Men jeg skal helt sikkert ha’ kigget nærmere på opskriften <3

  08/05/2017
 • Hej Anette,
  Jeg vil glæde mig til dit indlæg om solcreme :-). Lige et hurtigt spørgsmål: kan man bruge en oliefri serum eller creme over Bioeffect om aftenen? Jeg kunne godt have brug for lidt mere hjælp til den stramme, dehydrerede følelse til natten.

  Mange hilsener
  Glennie

  07/05/2017
 • Camilla Lindsten

  Kære Anette
  Jeg kan ikke takke dig nok for at tage dig tid til at læse om mit problem og TAK for råd!
  Jeg har været ved hudlæge som gav mig Isotretinoin-kur. Men fordi min hud skallede (meget) i flager, afbrød han beh. og sagde at der ikke var andet at gøre. Fik Tetracyclin som alternativ nødløsning. Jeg vil kontakte hudlæge igen!

  Hvad med rens? Er der produkter jeg bør gå efter?

  Antioxidanter samt peptider er vel også vigtigt – er der en mist (grøn te måske) eller serum jeg skal være obs på?

  Fugt og fedt – vil dagcreme fra Danish skincare være god (er der ikke noget med at den indeholder B3-vitamin)?

  Bør jeg gøre noget i forhold til vækstfaktor, når min opheling er langsom?

  Til sidst skal jeg lige sikre mig at jeg gør det rigtigt. Du skriver BHA om dagen og toppet med A-vitamin om aftnen. Bør jeg ikke bruge AHA om aftnen før A-vitamin?
  (synes jeg har læst sådan på din blok, så vil blot sikre mig)

  Tak for dig !

  05/05/2017
 • Linda Naima Henriksson

  Hej Anette
  Du skriver bla til Julie at hun skal snup noget af Anne`s rutine her, hvor der bruges 2 fugtspray. Men jeg kan kun læse mig til en fugtspray Green Tea Boost (under Annes ord på morgen-rutinen), hvilke er den anden og hvornår skal den så bruges.

  04/05/2017
 • Kære alle, til dig der vil vide meget mere, så er der SÅ meget god information her:

  https://draxe.com/rosacea-treatment/

  @ Marlene H – Ja til A-vitamin,hvis ikke det er de skrappe varianter. Jeg ved, at Anne her har god erfaring med Super Booster 3 fra Beauté P. Prøv at holde pause med olie i dit ansigt og se, hvad der sker.

  @ Camilla L – Tak for dine ord. Du skal til hudlægen, og det synes jeg du skal komme hurtigt. Læs afsnittet ‘Find dig ikke i akne’ i Superhud. I dagene du venter vil jeg anbefale BHA (skin smoothing treatment) fra Danish Skincare og toppet med A-vitamin om aftenen, fra eksempelvis Environ. Men til hudlæge…

  @ Selma – Stor tak fordi du deler. Mht. rækkefølgen på de to du nævner, så vil jeg anbefale at spørge de to brands evt. Hovedreglen er det tyndestflydende først.

  @ Glennie – Jeg tror (håber) jeg svarede, at jeg laver noget på solcreme senere. Hvis det haster, så gå på apoteket og få en masse små prøver med hjem. Tag evt. selv små beholdere med, for de har nok kun testere.

  @ Anja Jensen – Jeg har ikke selv prøvet produktet. Generelt gælder at det tyndestflydende skal på først. Og jeg ville bruge den bare morgen el. aften.

  @ NM – Nej desværre, men The Ordinary har helt sikkert INCI på deres liste, og Matas må kunne oplyse den anden, så du kan sammenligne.

  @ Anne Mette K – 1000 tak fordi du deler. Netop stress er en hovedfaktor i det link jeg har lagt øverst i kommentartråden her.

  @ Lene – Også stor tak til dig, fordi du deler af din erfaring på et svært område. Det har kæmpestor værdi.

  Stor hilsen Anette

  04/05/2017
 • @ Julie – Nej, Finacea har Anne været på længe, men det har først være kombinationen her, der virkelig har rykket. Hvis du er glad for Environ (og det kan jeg sagtens forstå), så prøv at tal med dem mht. ekstra fugt eller snup noget af Annes rutine her, hvor der anbefales to fugtsprays.

  @ Maria – Uhhhh der er jo mange. Hvad er dine krav – hvad går du efter?

  @ Jette V – SÅ vigtigt med indspark her. Stor tak. Jeg ved, at du ikke er alene om at have gjort dig den erfaring.

  @ Anette J – Enig som med Jette V.

  @ Louise – Var det ikke en idé for dig at prøve denne kombination? I samråd med din hudlæge. Ikke nødvendigvis de samme produkter mht. mærke, men samme princip? En dybere rosacea-guide er på stand by, for der tale om hudsygdom, der pt. ingen kur findes for. Der er dog hjælp at hente, som bl.a. inspirationen (forhåbentlig) fra indlægget her, og så har jeg i den anden kommentartråd til indlægget her givet et link med en masse virkelig gode tips.

  Stor hilsen Anette

  04/05/2017
 • Marlene H

  Hej Annette.
  Jeg har rosacea i mild grad, laserbandlinger har ikke hjulpet, og jeg har som så mange andre været noget omkring for at finde egnede hudplejeprodukter.
  Sard’s olier fungerer fint for mig. Det bedste er deres lyserøde fugtmist til sart hud, den gør en forskel.
  Nu har jeg for nylig erfaret, at AHA serum ikke må bruges når man har rosacea.
  Du skriver ofte om A vitamin cremer. Kan de anvendes når man har rosacea?
  På forhånd tak, og venlig hilsen Marlene H.

  04/05/2017
 • Camilla Lindsten

  Hej Anette

  Som aftalt ligger jeg min kommentar i seneste (trods dét at det ikke helt omhandler rosacea).
  Jeg har nu læst din bog. Hvor er den fantastisk
  Har også taget mig en del tid til at læse dine mange blokindlæg, som jeg æder råt. Jeg synes det er så spændende og vil gerne kunne bruge dine gode råd og for første gang, siden jeg var 11 år, få styr på min hud.
  Jeg er nu 33 år, så det har været en ulykkelig kamp på 22 år. Føler at jeg har forsøgt alt (dog aldrig A-vitamin og BHA). Uden held. Af og til med forbedrig, men efter et par måneder synes min problemhud at “overmande” produkterne og så blomstrer jeg igen.
  Ja, jeg er nok hende der har mistet håbet.
  Bliver meget psykisk påvirket af at have sådan et ansigt. Alle kan jo se det. Jeg føler mig grim og ulækker.

  Jeg står og skal købe nye produkter og du anbefaler flere gode produkter på din blok. Men hvad enten vi taler fugt og fedt, antioxidanter og solbeskyttelse, B3-vitamin, A-vitamin, frugtsyre, peptider, er der jo mange at vælge imellem og jeg er simpelthen usikker på hvad jeg skal forsøge. Jeg er bange for IGEN at gå galt i byen og billigt er det jo heller ikke. Hverken på pungen eller sindet. Jeg er indstillet på at gøre en indsats!

  Mit problem:
  Akne, bumserne popper konstant og er 1 måned om at forrvinde. Store fede røde bylder.
  Hudorme har jeg også, store pore (som jeg også er meget ked af) og pigmentpletter.
  Min hud er enten for tør eller fedter.

  Jeg motionerer ca. 4 gange ugentligt, spiser sundt, begrænser sukker, husker vitaminpille og omega 3 og 6, drikker dagligt 2 l. vand samt pukka the (dog også 1-2 kopper kaffe), husker på søvn.
  Jeg har forsøgt Isotretinoin, men da jeg (overalt) blev så tør at jeg lignede en grå skællet fisk og dryssede, måtte jeg desværre opgive.
  Jeg får i stedet Tetracyclin 500 mg 2 x dgl. Men det er ikke nok og jeg er klar over at min hudpleje er vigtig.

  Jeg er desparat!
  Orker simpelthen ikke mere at være så hæmmet og ked.
  Kan du anbefale mig hvilke produkter jeg bør gå efter i forhold til morgen/aften rutine?
  Også gerne rækkefølge.

  Jeg tænker morgen:
  Rens
  BHA
  Tonic eller mist eller serum?
  Dagcreme
  Andet?

  Aften:
  Rens
  AHA
  A-vitamin
  Tonic eller mist eller serum?
  Creme
  Andet?

  Men hvad med B3-vitamin og peptide?
  Og igen (jeg kan ikke understrege nok) HVILKE PRODUKTER skal jeg vælge til alle disse ting ???

  I virkeligheden bør jeg vel også være obs på vækstfaktorer, men ved ik om jeg skal starte med at behandle mine problemer med trin 1 og 2 og så udvide senere?

  Til alle jer med rosacea – hvor er I stærke at dele. Jeg ønsker jer alt det bedste.

  Tak for en fantastisk bog og blok
  Camilla

  04/05/2017
 • Selma

  Til Glennie:
  Jeg lider også at Rosacea og sart, sart hud, men kan rigtig fint tåle LA ROCHE-POSAY Anthelios Solgelé, som man kan få på Apoteket.

  Forresten Anette, jeg bruger Pudderdåsernes T-zone peeling i min hudplejerutine, hvor skal den ind hen hvis jeg også bruger azelainsyre?

  04/05/2017
 • Hej Anette,
  Jeg tillader mig lige at rykke et spørgsmål fra mig over fra forrige indlæg, synes også det passer bedst her om meget følsom hud. Jeg efterspurgte produktanbefalinger fra dig på solcreme til en lys, sart hud der meget nemt reagerer med svien og stram fornemmelse, men samtidig er jeg så uendelig træt af at have den der fedtede hinde på huden af solcremen, der er mere svedig og fedtet end glowy, og som gør at al makeup (også bare lidt cremeblush) skøjter rundt. Jeg bruger faktor 30. En sød læser foreslog, at jeg prøvede Dry Touch solcremerne med mat finish fra apotekermærkerne, men øv dem har jeg prøvet og kan ikke tåle dem, min hud reagerer med svien og udtørring. Jeg blev faktisk overrasket over, at Anne med rosacea, der til stor hjælp beskriver sin rutine, tåler Chanel solcreme med alkohol ret langt oppe på ingredienslisten, så godt? Jeg havde selv ide om, at de helt tyndtflydende cremer, der ofte har ren alkohol ret højt oppe på ingredienslisten, ofte var skyld i, at min hud reagerede med svien og stramhed efter kort tids brug. Hvert år håber jeg, at der er kommet et nyt mirakelprodukt som solcreme, men jeg er efterhånden blevet lidt skeptisk over for mærkernes løfter om “fantastisk, helt unik og nærende, plejende slet ikke fedtet ny solcreme” :-(.
  På forhånd TAK for dine altid gode og brugbare svar.

  Bedste forårshilsener
  Glennie

  04/05/2017
 • Anja Jensen

  Jeg har fået købt azelainsyren fra The ordinary, men er faktisk blevet i tvivl om, hvor jeg bedst implementere den i den “stenhårde rutine” jeg har lært i Superhud og her på Bloggen ❤
  Kan du hjælpe her Anette?

  03/05/2017
 • NM

  Kære kloge, søde og altid hjælpsomme dig.

  Ved du hvad den største forskel på hyaluron serum fra mærkerne plaisir og the ordinary er?

  03/05/2017
 • Anne Mette K

  Åh dumme rosacea! Hos mig var galopperende stress den absolut værste synder. Som en ‘bivirkning’ faldt min rosecea nogenlunde til ro, da jeg blev banket grundigt ned under ned under skrivebordet og jeg ‘tvunget’ væk fra mit daværende job. Det sker efter nogle år i samme rille, Tetracyclin og ingen sol, periode ingen sol og manglende D-vitamin, en periode uden Tetracyclin indtil det blev for slemt igen og så starter det forfra.
  Mit generelle D vitamin er lavt, pga gen-afvigelser betyder at jeg ikke optager nok ift hvad der puttes i munden, men det er en helt anden snak.
  Men jeg bøvler stadig med meget sart og tynd (?) hud på næsen. Det er kamp jeg endnu ikke har vundet, sådan at finde det rigtige produkt, der styrker huden men ikke provokerer for meget. Lige nu renser jeg let (Bioderma den blå), fjernet med Avene vand. I weekendet er mit ritualet lidt grundigere, bruger bla Rodial, den lilla, den beroligerer lidt. Og Ling gør faktisk også godt. Men jeg endnu ikke fundet the one (og den findes vist ikke). Om natten bruger jeg Hypenkerneolie, enten Pai el. Triolgy. Dem tager næsen ganske godt imod.
  Lang skriv fra mig ☺️

  03/05/2017
 • Lene

  Jeg har også haft Rosacea i rigtig mange år og også fået mange laserbehandlinger ved hudlæge. Det har selvfølgelig hjulpet en del, men min grundrødme, eller hvad man skal kalde det, går nok aldrig helt væk, desværre. Jeg har dog de senere år selv betalt for laserbehandlinger , det er jo også en mulighed, hvis end hud er for “pæn” til hudlægen vil behandle uden selvbetaling. Sidst har jeg gået hos Frederiksstadens hudklinik, der er en hudlæge, som selv behandler med laser. Det kostede kun 450 kr. pr. gang, og det er billigt i forhold til mange klinikker, og resultatet har været godt .

  03/05/2017
 • Louise

  Behandlingen ved hudlægen -er det cremen eller? Jeg har flere gange været ved hudlæge for at få laserbehandling uden held. Er hver gang blevet startet op med antibiotika og når jeg så er kommet til kontrol er min hud blevet “for pæn” til at hudlægen har villet give mig laserbehandlingen. Så jeg har kørt i en trummerum med 2-3 antibiotikakure om året de sidste 6-7 år og må affinde mig med tør, skallende hud og en næse der altid -som i virkelig altid er rød, så rød at jeg ikke kan skjule det med makeup.. suk!
  Betyder det her indlæg så, at den længe ventede rosacea guide er på trapperne.. det kunne være så fedt med en anbefaling af hudlæger og behandlinger

  03/05/2017
 • Anette J

  Min erfaring er, at kost uden sukker samt rigeligt olie hver dag hjælper – jeg indtager selv levertran og planteolie

  03/05/2017
 • Dejlig historie 🙂 Min erfaring er at sukker også no-go, mens kæmpenatlysolie i kapsler virker for mig 🙂

  03/05/2017
 • Maria

  Et lidt andet spørgsmål – hvilke kropscreme vil du anbefale her inden, at man skal have lemmerne i mindre tøj 🙂

  03/05/2017
 • Malene

  Fedt!
  Tak for det!

  03/05/2017
 • julie

  Tusind tak for et godt indlæg.

  Begyndte Anne på Finacea samtidig med den nye hudplejerutine for 7 uger siden? Eller havde hun været i behandling med cremen inden da?

  Jeg selv startede at behandle min milde rosacea med Soolantra creme for to uger siden. Bruger som supplerende hudpleje Environs step 1 creme (og antioxidant gel om morgenen), som jeg har brugt i 8 mdr. nu. Min hud er dog mere tør, efter jeg er begyndt på Soolantra – og den var temmelig tør i forvejen, så den svier og strammer en del. Jeg vil dog fastholde min behandling i som minimum otte uger for at se, om det kan have en effekt. Har du et godt tip til, hvordan jeg giver mere fugt?

  Environ er så godt, men jeg mangler i den grad fugt lige nu, også selvom jeg blander et par dråber af deres olie i cremen morgen og aften.

  På forhånd tak for svar 🙂

  03/05/2017
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Charlotte – jeg tror, du kan se INCI-oversigter inde på Amazing Space-sitet. Ellers ring derind.

  @ Leahsephira – de skulle være på nu.

  @ Selma – 1000 tak for dit indspark. Og ja, krydret mad, rødvin og sauna er alle don’ts.

  Stor hilsen Anette

  03/05/2017
 • Tine M.

  Tak for den gode liste af produkter til rosacea ramt hud. Jeg mangler dog også link til Clinique SPF.

  03/05/2017
 • Selma

  Hvor er det fantastisk at læse! Jeg er selv plaget af rosacea i let form og det er simpelthen så hæmmende for mig.
  Uendelig tak til dig Anette for dette indlæg. Det er utroligt svært at finde gode plejeråd i forhold til Rosacea.
  Udover god hudplejerutine- som jeg ikke har helt styr på endnu, så jeg prøver helt sikkert noget af ovenstående, så fungerer antiinflamatorisk kost for mig også. Jeg er ikke altid god til at spise antiinflamatorisk, men i de perioder, hvor jeg gør er der en meget tydelig forskel på min rosacea, der næsten er helt væk.
  Var i øvrigt i sauna forleden efter en tur i svømmehallen med min søn- Don’t do that! 🙂 Min hud flippede absurd meget ud, mere end jeg nogensinde har oplevet før.

  03/05/2017
 • Charlotte

  Juhuuuu lige en artikel for mig Hvilke produkter af ovenstående er uden olie da jeg også lider af acne og ikke må anvende produkter med olie?

  03/05/2017
 • Hvor er det fedt at læse sådan en fin success historie!
  Der mangle dog lige et link til den SPF fra Clinique (eller er det med vilje?)

  03/05/2017