Sandwich-metoden som hudens GPS

Beautyspace-læser Karin skrev: ”Jeg er 42, og min hud er det seneste år blevet ekstremt fedtet og med vildt store porer. Om aftenen har min pande udviklet sig til en oliesø, der giver decideret fedtede fingre. Alt sammen noget, der medfører synlige porer og udbrud. Jeg prioriterer fugt, letvægtscreme, SPF50 og eksfolierer (kemisk) to gange om ugen”.

I forlængelse af i går, så virker sandwich-metoden selvfølgelig også i ansigtet. Den, hvor vi lagrer eksfoliering, fugt og fedt i den rigtige rækkefølge. Hovedreglen er altid at lade det mest vandede komme først på huden.

Og hvis du vil tage dig godt af din hud og ikke mindst fremtidssikre den, er det den her rækkefølge, som overordnet virker. Uanset om du er 23 eller 83 år:

Den ultra-korte (helt skrabede) version til om dagen:

Smør konsekvent beskyttende ansigtscreme med SPF15 på let fugtet hud. Den skal ikke være dryppende våd, men fugtig som lige efter et bad, eller når du har holdt en vredet vaskeklud mod huden. Overvej at ty til gratis opgradering ved at væde en vatrondel med afkølet, antioxidant-rig grøn te som et ekstra lag beskyttelse under ansigtscremen.

‘Sandwichen’ skal forstås sådan her: fugten først, det man i USA vil kalde for ’damp skin’, som du enten opnår med en hårdt vredet vaskeklud mod huden eller en mist – her i form af grøn te – og så derefter en ansigtscreme typisk med både fugt og fedt i ét – er du selvsmørende (som Karin), så med et ultra minimalt olieindhold. I den længere version fugtmætter du først med mist og serum indeholdende fugtbindende ingredienser … og så creme.

Husk altså: Altid det mest vandede først, derefter det mere konsistensfaste/fede.

Den korte version til om natten:

Rens huden for makeup, snavs, SPF og silikonestoffer og kom et serum eller en creme med A-vitamin på. For mange føles det godt at supplere med ekstra fugtmætning. Se A-vitamin som det velopdragelsesvitamin, der i hudpleje trækker al hud mod en sundere, mere normaliseret tilstand. Fedtet hud bliver mindre fedtet, tør hud mere medgørlig. Uden at vi har med et mirakel at gøre.

KONKRET TIL ØGET KONTROL af det Karin kalder olieudslip: Rens huden med et produkt, der ikke stripper huden for fedtstoffer, men som renser, så det mærkes og uden at af efterlade en film (anbefaling: EXFO Cleanse), så på med en antiinflammatorisk salicylsyre-toner (eksempelvis fra Paula’s Choice) og afslut med A-vitamin. Her er det selvsagt ikke en god idé at vælge en A-vitamin-olie.

EKSTRA INDSATS i forhold til Karin: En IPL-behandling kan bidrage betydeligt i forhold til at forbedre de forstørrede porer – og så vil jeg anbefale et dobbelttjek af den nævnte SPF50. Nogle gange er det solcremen, der driller os, fordi den kan indeholde for meget fedtstof i forhold til ens hud. Næste step er et hudlægebesøg, hvis ikke Karin opnår et tilfredsstillende resultatet efter fire til seks uger.

Den uddybende version med rækkefølger finder du i bogen Seriøst bedre hud (fra side 42) – med detaljerede slagplaner for rødme og sarthed, pigmentpletter, forstørrede porer og tørtrætte linjer.

@beautyspace på Instagram, hvor vi går på rækkefølgekig hjemme hos mig i dag. Plus der er et efterslæb med Pernille Rahbek.

Kilder i forhold til salicylsyre og A-vitamin:

Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, aug. 2015, s. 455-461 // Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, nov. 2010, s. 135-142 // Journal of Drugs in Dermatology, marts 2015, s. 271 // bogen ‘Vitamin A Skin Science’ af dr. Des Fernandes.

15/03/2021
Sandwich-metoden, der giver fugtmæt hud
Plus en foundation-anbefaling
18/03/2021
Mit forhold til sundhed
Plus en muligvis fæl indrømmelse

Kommentarer

 • Monika

  Hej Anette
  Jeg er super glad for din bog, som har lært mig super meget! Jeg har tidligere døjet en del med akne og jeg har nu også enkelte udbrud, men er faktisk mest plaget af røde plamager og ujævn hud med mange forskellige “hudtoner”. Jeg har tidligere været glad for pH formula og jeg sværger også til deres Exfo cleanse. Deres P.O.S.T recovery har fungeret rigtig godt for mig som dagscreme, og indeholder også meget af det jeg kan læse i din bog, som fungerer for mig. Dog uden SPF. Det er jeg lidt ked af. Kan du anbefale en anden god dagscreme som har SPF i, ala ph formulas? Og hvis ikke, må jeg jo forsøge med solcreme udover den, men med en serum vil det nok skabe pladsmangel, for at citere dig selv 🙂
  Derudover har jeg set, at du tidligere har anbefalet Dermalogicas AGE bright clearing serum. Kan jeg bruge denne både morgen og aften?
  Tusind tak for din tid 🙂
  Kh Monika

  26/03/2021
 • Tina Vad

  Hej.
  Jeg har ledt i de forskellige indlæg efter et godt bud på en god dagcreme med solfaktor – en der ikke fedter for meget og meget gerne uden parfume. Har du nogle gode bud på det? Bedste hilsner Tina

  22/03/2021
 • Rikke

  Kære Anette
  Hvilken SPF vil du anbefale til lys hud som træder ind i et konstant cirkus af udbrud hver gang SPF bruges ? Udbrud afløser hinanden og tilstanden er derfor konstant og varer ved i mindst 1 uge efter stop med SPF. Jeg har prøvet flere forskellige typer og mærker igennem årene men må være ærlig at sige at jeg pga udbrud nu kun bruger SPF når det er strengt nødvendigt i højsommeren og på skiferier og det er vel ikke optimalt at undgå SPF i en sådan grad for hudens fasthed og jævnhed….
  Tak for din tid.
  Kh Rikke

  21/03/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Rikke, jeg laver snart en SPF-guide.

   22/03/2021
 • Christina kragh

  Står olie som olie på inci

  18/03/2021
 • Charlotte Petersen

  Kære Anette,
  Er Niacinamid og ansigtsolie en dårlig kombi? Jeg har en morgenrutine, der hedder:
  Mild rens
  Aha Peeling
  Niacinamid 10%
  Pestle and Mortar Hyaluronsyre
  Hybenkerneolie (Trilogy)
  Dagcreme m. SPF

  Aftenrutine:
  Mild rens
  Aha Peeling
  A-vitamin olie
  Niacinamid (Forholdsvist nyt at jeg er begyndt på denne efter min a-vitamin)
  Prøver mig pt. frem til en god afsluttende creme for tiden

  Den sidste måned har jeg ikke kunnet tage make up på uden at det fnulrer og/eller tørrer helt ud så snart det rammer huden. Jeg er ved at være desperat. Dog er min hud meget tør for tiden og jeg kan plastre til med serum, olie og/eller creme i en uendelighed før den føles mættet.

  Tip til en god sandwich modtages gerne

  Bedste hilsener
  Charlotte

  17/03/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Charlotte, jeg vil mægtig gerne, at du læser Seriøst Bedre Hud, hvis du har lyst og tid. Den er på biblioteket. I forhold til din rutine, bliver det så ikke meget at peele både morgen og aften – og vær obs på at lade det mest fedtede komme til sidst (her tænker jeg aften med A-vit olie og derefter niacinamid, overvej at gøre det omvendt).

   18/03/2021
   • Charlotte Petersen

    Tak for svar. Jeg har netop idag bestilt din bog og GLÆDER mig til at dykke ned i den.
    Jeg har overvejet at droppe peelingen om morgenen, så det skal jeg da nok bare gøre. Og så må jeg prøve af med Niacinamid under a-vitamin, eller måske droppe den om aftenen. Uhh, den jungle – glæder mig til at komme igang med at nørde lidt i bogen snart.
    God dag til dig!

    18/03/2021
 • Gurli lauridsen

  Tietgensgade 9 L
  Hej Anette.
  Jeg har i gave fået Bioeffect fra mine børn. Jeg kan imidlertid ikke få åbnet EGF Serum. Kan skrue låget af men plastik bliver ved med at sidde fast. Hvordan får jeg det åbnet eller kommer i kontakt med jer.
  Med venlig hilsen Gurli

  17/03/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Gurli, tag endelig fat i producenten på bioeffect.dk (jeg har kun noget med dem at gøre, når der lejlighedsvis er EGF i mine bogpakker).

   18/03/2021
 • Simone Olsen

  Hej Anette,
  jeg har været så glad for Faaborg Pharmas Ultimate day creme med spf 20, som jeg har brugt flittigt siden du anbefalede mig den. Den er desværre udgået og jeg er på jagt efter et alternativ. Jeg elskede at den var uden parfume, at den var god for min kombinerede/sensitive hud og at den havde en fornuftig pris. Har du nogen bud på et alternativ?

  På forhånd tak!

  17/03/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Simone, åh er den udgået?? Har du spurgt dem hvorfor? Spørg gerne fra mig også … den er jo med som eksempel i Seriøst bedre hud (suk).

   18/03/2021
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for alle gode og spændende indspark. Jeg er tilbage med respons i løbet af i dag, onsdag. KH Anette

  17/03/2021
 • Maja

  1)Du skriver et sted at IPL kan hjælpe mod store porrer, men læser mere IPL som værende mod pigment ?

  2) Er Niacinamid blot Niacinamid, jeg mener står og skal købe en, men er den meget billige fra The Ordinary god nok i forhold til de dyre og hvis ja, hvori består så forskellen så i en billig og en dyr Niacinamid

  17/03/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Maja, IPL kan mange ting afhængig af indstillingen. Du kan fjerne rødme/synlige karsprængninger, pigmentpletter, ligesom porer og generel kollagenboostende behandlinger er muligt. Det kræver en dygtig hånd bag maskineriet.

   18/03/2021
 • Maja

  1) Et spg. til at du skriver, at der ikke kom ekstra moms og toldbehandlings gebyr på fra post Nord da du handlede de lipgloss der fra USA.. det forstår jeg simpelthen ikke, da reglerne hedder, at alt over 80 kr. ( eksklusiv porto) kommer der ekstra moms på, når man handler udenfor EU og de lipgloss du taler om koster da 171 kr. ???
  2) hvad er din holdning til brug af cupping i ansigtet. Har læst om nogle ” Acu cups ” . Har læst et eller andet sted, at det gjorde huden slappere ?
  3) skal man stadigt have SPF på om dagen, når man sidder indenfor og det eneste tidspunkt man er ude er, når man går hen tll bilen

  17/03/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Maja, måske har de overset min lille pakke, jeg ved det ikke. / I forhold til cupping, så har jeg ikke rigtig nogen holdning eller erfaring. Og dit sidste spm. : Det afhænger af din solhistorik, din hudtype og endelig din livsstil (sidder du i en mørk kælder, eller foran en skærm 24-7 med HEV-lyset bragende ud).

   18/03/2021
 • Christina kragh

  Kan Elisabeth andens face mist bruges med strøm dimsen eller er det kun den fra beaute pasifiq

  16/03/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Christina, ja, hvis den ikke indeholder olie. Du skal dobbelttjekke INCI.

   18/03/2021
 • Mette

  Hejs, exfo cleanse er den oliefri, så den kan bruges sammen med egf? Og hved du, om der er samme mængde egf i Bioeffect egf serum (til natten) og deres egf day serum? Og så, tak for evigt god inspiration mm

  16/03/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Mette, du kan fint bruge EXFO inden Bioeffects EGF. Der er mere EGF i natserummet end dagserummet (prisen er også noget forskellig).

   18/03/2021
 • Mia

  Hej Anette,
  Hvad mener du her: “…og afslut med A-vitamin. Her er det selvsagt ikke en god idé at vælge en A-vitamin-olie.”
  Hvilke olier indeholder A-vitamin? Og hvorfor må det ikke bruges ovenpå?
  Tak for svar. Vh. Mia

  16/03/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Mia, hvis man eksempelvis har meget fedtet hud, så vil jeg vælge A-vitamin lotion/creme eller serum og ikke en olie som eksempelvis Paula’s Choices A-vit olie eller Pestle & Mortars A-vit olie.

   18/03/2021
 • jasmin

  se bort fra min forrige besked 🙂

  Kære Anette
  Jeg er i tvivl om, jeg skal putte The Ordinary Vitamin C 23% før eller efter The Ordinary Matrixyl 10 + ha på først, inden din Ansigtscremen, der efterfulgt af sp – jeg prøver at følge dine anvisninger, men er det korrekt? jeg døjer med pigmentpletter og lidt tør/moden hud.

  Tak for dig:)

  16/03/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Jasmin, åh det forstår jeg. Kan se, at The Ordinarys 23% C-vit anbefales til natten. Reglen er det mest linde, mest vandede først. Du kan ikke gøre noget galt, så hvad der fungerer bedst på din hud.

   18/03/2021
 • Jasmin

  Kære Anette
  Jeg er i tvivl om, jeg skal putte The Ordinary Vitamin C 23% før eller efter The Ordinary Matrixyl 10 + ha og så selvfølgelig din Ansigtscremen på efterfulgt af sp – jeg prøver at følge dine anvisninger, men er det korrekt?

  Tak for dig:)

  16/03/2021
  • jasmin

   Glem denne …

   16/03/2021
 • Ditte M

  Hej Anette,
  Jeg har nu brugt din creme i en god måneds tid og hooold da op, det bliver kun bedre….
  Nu er jeg jo ikke “ny” ud i A vitamin, og har brugt det mere eller mindre i omkring 6-8 år. Først var det BP som jeg aldrig blev rigtig gode venner med, derefter Dermalogica’s 0,5 som jeg ellers har sværget til, men som jeg, af forskellige årsager, pludselig reagerede meget på her i vinter.
  Min hud er i den seneste måned blevet mere fin porret, umådelig blød, mere struttende (hvis man kan sige det i en alder af 51 ha ha) om en del af det også skyldes at jeg er startet på collagen pulver i stedet for Imedeen, som jeg har brugt de sidste 10-12 år, skal jeg ikke kunne sige, men jeg tør ikke stoppe med nogen af dem nu
  Mvh Ditte

  16/03/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Ditte M, du aner ikke, hvor glad din besked her gør mig. Der er intet bedre end når man finder sig til rette hudmæssigt. Kan se, at ens indsats virker. Haha, kender godt det med ikke at turde stoppe.

   18/03/2021
 • Nanna Rosing Romanowski

  Anette – hvis man som i Karins tilfælde, går i gang med den sandwich som indeholder serum, vil man så gå efter et fugt serum feks. Pestle and Motar eller et beroligende serum som Niacinamidserum fra Jorgodé? Jeg ville være i vildrede, personligt har jeg jo haft gode erfaringer med, at få beroliget porerne med niacinamid, men tænkte også at fugtserummet gør at min hud får en god fugt og jeg vil kunne undgå en eventuel “tung” creme. Giver det mening?

  16/03/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Nanna, tak for dit indspark. Jeg håber, jeg har forstået dig korrekt. Efter min mening får du to-i-ét med et niacinamidserum som det nævnte, for her får du også fugten (og får prioriteret din B3). Du har stadig mere for en forseglende creme end endnu et serum. Giver det mening?

   18/03/2021
 • Birgitte B

  Jeg har ofte samme problem og det skyldes helt sikkert solcremen. Så jeg har investeret i en ansigtssolcreme. Og så smører jeg kun et tyndt lag serum og ansigtscreme under. Derved kan jeg holde det næsten ‘normalt’. Men hele problemet var, at jeg fik alt for meget på 🙂 jeg kan anbefale solcreme med matterende effekt også. kh. Birgitte

  16/03/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Birgitte, jamen præcis. TAK for din bekræftelse baseret på erfaring.

   18/03/2021
 • Monica

  Hvad kan du anbefale som produkt til mikrocurrent skinstimulator? Det skal jo være uden olie.

  16/03/2021
  • Maja

   Samme spg her.., men hvor jeg nemlig helst vil undgå aloevera gel, da jeg har på fornemmelsen, at jeg slår ud af det. Har forsøgt med mist fra BP, men følte at jeg brugte alt alt for meget af den, men omvendt var det nødvendigt at bruge så meget, da det ellers gjorde ondt med strømmen og den ” sitrerede” for meget . Så ja hvad er der ellers af alternativer….en billigere mist evt ? Eller kan man bruge vand ??, da det vel egentligt kun er et spg om, at strøm dimsen har noget at glide i ?

   17/03/2021
   • Anette Kristine Poulsen

    @ Maja, man kan sagtens være allergisk i forhold til aloe vera, så ethvert prisbilligt fugtserum, fx fra The Ordinary. Bare tjek, at der ikke er olie eller fedtstoffer i.

    18/03/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Monica, Eksempelvis Amazing Spaces Hydrator Gel.

   18/03/2021
 • Britt

  Hvad med os med tør hud?
  Og her kommer så en spritny sandwich fra en der har tør hud, (startede “kuren”i fredags da jeg blev sendt hjem i karantæne);
  Grøn the
  Bioeffect essence
  Bioeffect dagserum
  verso 4 e-vitamin. (Har lagre af det og BP, så jeg jeg har ikke prøvet din creme endnu)
  Murad c-vit dagcreme.

  Aldrig har jeg haft så mange lag på! Og sjældent har min hud set mere glat og udfyldt ud. Jeg har ellers meget tør hud, men det holder hele dagen.
  Tvivler på at jeg orker når jeg snart skal på arbejde igen men hvad der er gået godt kommer jo ikke dårligt tilbage…;)

  16/03/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Britt, BIG SMILE – hvor herligt at du deler din sandwichmetode med os. For ja, der er også de tørhudede. Og i forhold til din sidste kommentar, så tror jeg, at vi gider det, der virker.

   18/03/2021
 • Tine borgbjerg

  Hej Anette. Jeg søger en SPF jeg kan tilføje på spray. Så huden evt. kan et et sprøjt i løbet ad dagen ovenpå makeuppen? Er det helt skør tankegang?

  Bedste hilsner Tine

  16/03/2021
  • Pia Hougaard Eriksen

   Hej. Jeg bruger en mist fra Bioderma med SPF30, købt på Apoteket. Avene har vist også lavet en mist med SPF.
   Mvh Pia

   16/03/2021
   • Maja

    Er den mist med spf fra Bioderma ikke udgået ?…Desværre !. Så er der et alternativ ?

    17/03/2021
    • Anette Kristine Poulsen

     @ Maja, ja desværre. Der var for meget bøvl med den. Bl.a. fnulrede produktet ofte. Der er et alternativ fra Filorga, som dog er meget parfumeret. The Body Shop har også en variant. Men der er ikke rigtig nogen som laver produktet tiptop-fint.

     18/03/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Tine, The Body Shop har en, og også Filorga, hvis det er den helt fine mistspray du er ude efter. Sidstnævnte er meget parfumeret, førstnævnte noget sprittet. Desværre.

   18/03/2021
 • Anette Lindegaard

  Hej Anette
  Jeg synes, det kan være svært at finde gode ansigtscremer med SPF?
  Har du nogle bud?

  16/03/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Anette, der kommer en guide snart.

   18/03/2021

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.